
Trending donderdag 18 juli, 2024 08:38
ASML
Technologieoorlog
Ondanks positieve kwartaalcijfers verloor de koers van chipmachinefabrikant ASML woensdag meer dan 10 procent. De oorzaak? De Amerikaanse overheid voert de druk op om strengere exportbeperkingen naar China op te leggen. Dit kwartaalrapport was de eerste onder leiding van Christophe Fouquet, de nieuwe CEO van ASML, en het bleek een memorabel moment. ASML rapporteerde een omzet van 6,2 miljard euro en een winst van 1,6 miljard euro, wat verrassend goed was gezien het herstel van een zware dip in de chipindustrie. Echter, dit optimistische nieuws werd overschaduwd door een goed getimed bericht van Bloomberg. Zij meldden dat de Amerikaanse overheid blijft aandringen op strengere exportbeperkingen voor ASML om de technologische vooruitgang van de Chinese chipindustrie af te remmen. Omdat ASML momenteel de helft van zijn omzet uit China haalt, leidde dit nieuws tot een koersdaling van meer dan 10 procent. De geopolitieke angst won het van het optimisme over chiptechniek.
Wat is er aan de hand?
ASML, het waardevolste techbedrijf van Europa op de beurs, is marktleider in lithografiemachines. Deze complexe apparaten projecteren chippatronen op silicium schijven. Hoe nauwkeuriger de afdrukken, des te krachtiger en efficiënter de chips. De meest geavanceerde ASML-machines gebruiken extreem ultraviolet licht (EUV) voor extra fijnmazige chips, maar deze apparaten mogen niet naar China geëxporteerd worden. De VS wil voorkomen dat China halfgeleiders produceert voor geavanceerde technologieën zoals AI en supercomputers, die militair overwicht kunnen bieden. Tot nu toe hebben de beperkingen weinig effect gehad op de groei van de Chinese chipindustrie, die blijft innoveren met beperkte middelen.
De Chinese chipfabrikant SMIC produceert redelijk geavanceerde chips met diep ultraviolet licht (DUV), ondanks dat DUV-machines minder efficiënt zijn dan EUV-machines. Sinds vorig jaar vallen ook sommige DUV-machines van ASML onder exportrestricties, maar de VS wil nu ook dat ASML stopt met het onderhoud van eerder geleverde DUV-machines aan China. Zonder onderhoud door ASML-specialisten zou de productie in China kunnen stilvallen. Hoewel de Nederlandse overheid terughoudend is om hieraan mee te werken, voeren de Amerikanen de druk verder op.
Waarom willen de Amerikanen de maatregelen aanscherpen?
In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen willen zowel de Republikeinen als de Democraten hun harde houding tegenover China benadrukken. Presidentskandidaat Donald Trump verhoogde de spanningen door te stellen dat Taiwan zou moeten betalen voor Amerikaanse verdediging tegen een mogelijke Chinese invasie. Dit had een directe impact op de koers van de Taiwanese chipfabrikant TSMC, ASML’s grootste klant. ASML fungeert als een cruciale leverancier in elke chipfabriek en door toegang tot deze chipmachines te beperken, probeert Washington grip op China te krijgen. Ondanks de inspanningen van Brussel komt een pan-Europees antwoord op de exportregels van Washington langzaam op gang.
Kan ASML machines bouwen waarop de VS geen invloed hebben?
ASML heeft vestigingen en meer dan 8.000 medewerkers in de VS, waardoor het bedrijf zich niet zomaar aan de Amerikaanse exportregels kan onttrekken. Zelfs als het bedrijf besluit om onderdelen voor machines elders, bijvoorbeeld in Europa, te produceren, blijft de invloed van de VS groot. Op de lange termijn kan het Amerikaanse beleid echter averechts werken. Bedrijven die onverwachte exportmaatregelen willen vermijden, kunnen ervoor kiezen om Amerikaanse leveranciers te vermijden. Dit zou Amerika, dat begon met de technologieoorlog om China te vertragen, zelf kunnen schaden.
Hoe raakt dit de groei van ASML?
ASML rekent op een groeiplan gedreven door de toenemende vraag naar AI-chips voor kunstmatige intelligentie, wat verliezen in China zou kunnen compenseren. ASML ziet 2024 als een overgangsjaar en is al aan het voorbereiden op een piek in 2025 door vooruit te produceren. Ondanks geplande nieuwe chipfabrieken in de VS en Europa, stagneert de bouw ondanks forse subsidies. In Azië daarentegen, worden de chipfabrieken sneller gebouwd.
Het blijft dus spannend hoe de geopolitieke situatie zich ontwikkelt en welke impact dit zal hebben op ASML en de globale chipindustrie.
Richard Carapaz: Een Jaar van Revanche in de Tour de France
Onophoudelijke Aanvallen en Uiteindelijke Overwinning
In welke rit viel Richard Carapaz eigenlijk níét aan deze Tour de France? Al vanaf de start van de Tour de France dit jaar was Carapaz een constante aanwezige in het voorste peloton. Hij was er bij in rit 2 rond Bologna, maakte een demarrage in rit 11 naar Le Lioran, en probeerde het wederom in rit 15 naar Plateau de Beille. Het werd echter pas werkelijkheid in de zeventiende etappe. “We proberen het al vanaf het begin. Sinds de Tour begonnen is, is dit mijn doelstelling geweest”, vertelde Carapaz na zijn overwinning.
De Ecuadoriaan had eerder in rit 3 op sluwe wijze Tadej Pogacar uit de gele trui gereden, maar besefte na de rit over de Galibier dat het klassement niet meer haalbaar was. Daarom besloot hij zich op een etappeoverwinning te richten. Hoewel hier een zeer gerespecteerde en ervaren renner spreekt – iemand die de Ronde van Italië in 2019 won en regerend olympisch kampioen was – was een overwinning in de Tour de France iets wat hij nog niet eerder had bereikt. Zijn vastberadenheid was duidelijk te zien gedurende de hele Tour.
De Zeventiende Etappe: Een Strijd als Geen Ander
De etappe van 177 kilometer van Saint-Paul-Trois-Chateaux naar Superdévoluy was niet voor de zwakken: continue aanvallen, winderige condities, en een achtervolgende groep die zich uiteindelijk afscheidde waar Carapaz slim deel van uitmaakte. Na een indrukwekkende aanval van Simon Yates, een andere grote kanshebber, wist Carapaz hem te slim af te zijn. Bij de laatste klim van de dag, die hij samen met zijn ploeg had doorgenomen, liet hij Yates en de andere jagers achter zich en reed hij naar de overwinning.
Carapaz beschreef het later als zeer zwaar, maar benadrukte hoe trots hij was. Deze overwinning was voor iedereen die hem en andere renners uit Latijns-Amerika volgt. “Je vertegenwoordigt natuurlijk het hele continent,” zei hij.
Niet naar de Olympische Spelen van Parijs
Ondanks zijn succes in de Tour de France, is er een bittere noot voor Carapaz. Ecuador mag slechts één wielrenner naar de Olympische Spelen in Parijs sturen voor de wegwedstrijd, en dat is Jhonatan Narváez. De kwestie liep zelfs zo hoog op dat het Ecuadoraanse ministerie van Sport zich ermee bemoeide. Ondanks het ingrijpen van het ministerie bleef de wielerbond van Ecuador bij hun eerste keuze. Hoewel Carapaz zijn landgenoot succes wenste, zal het toch pijn doen zijn olympische titel niet te kunnen verdedigen. Zijn indrukwekkende prestatie in de Tour biedt echter enige troost.
Een Elite Clubje Renners
Met zijn zege in de zeventiende etappe in de Tour de France treedt Richard Carapaz toe tot een exclusieve groep van renners die in alle drie de grote rondes een etappe hebben gewonnen. Hij won eerder drie etappes in de Giro en drie in de Vuelta. Slechts 109 renners gingen hem voor; Carapaz is de 110e. Hiermee doet hij zijn naam in de wielerwereld nog meer eer aan, ondanks alle tegenslagen die hij heeft doorstaan.
Carapaz mag dan de volgende Olympische Spelen missen, hij heeft zich inmiddels onmiskenbaar geprofileerd als een van de best presterende klimmers en aanvallers van zijn generatie.
Leusden
Wolfincident nabij Leusden
Dinsdag was het flink schrikken op landgoed Den Treek bij Leusden, toen een meisje gebeten werd door een wolf tijdens een natuurwandeling. Gelukkig hield ze er alleen lichte verwondingen aan over en maakt ze het naar omstandigheden goed. De wolf liet haar namelijk direct los na een korte beet. De situatie heeft geleid tot uiteenlopende reacties onder de bezoekers van het landgoed. Terwijl sommigen zich zorgen maken, blijven anderen gewoon wandelen of fietsen in het gebied.
Reacties van de bezoekers
Candace Groenewegen uit Leusden, een Amerikaanse werkzaam bij Google, vermijdt nu het gebied voor haar ochtendwandelingen. Ze is bang dat er niemand is om haar te helpen als er iets gebeurt. Ze zegt: “Ik blijf op de grote paden en hoop dat dit oké is.” Aan de andere kant zijn er wandelaars die de aanwezigheid van wolven juist spannend vinden. Zo zegt Benjamin, een Amsterdamse rechercheur: “Ik zou het superleuk vinden om een wolf tegen te komen, maar ik begrijp ook dat mensen met vee de wolf vreselijk vinden.”
Angst en zorgen
Niet iedereen staat echter te trappelen om een wolf tegen te komen. Susanne van Rossum (60) uit Leusden is bang en zou haar wandelingen met de kleinkinderen stoppen als ze een wolf tegenkomt. Haar man Wijnand toont een filmpje van een wolf die kalm langs hardlopers loopt, maar Susanne blijft erbij: “De wolf hoort hier niet thuis.”
Landgoed en natuurproblemen
Rentmeester Wilbert Nijlant slaat al maanden alarm over de wolf op het landgoed. Hij vertelt dat er al meerdere confrontaties zijn geweest met wandelaars, fietsers en paarden. Toch werd er tot nu toe weinig actie ondernomen door het bevoegd gezag. Nijlant vindt dat het tijd is om in te grijpen: “De wolf hoort hier niet thuis. Hij moet worden gevangen of weggeschoten.”
Wolvenexperts aan het woord
Volgens wolvenexpert Glenn Lelieveld is het gedrag van de wolf niet per se agressief, maar eerder defensief. Hij legt uit dat wolven meer gaan jagen als er welpen zijn die gevoed moeten worden. Ecoloog Leo Linnartz vindt het verstandig dat de provincie adviseert het gebied voorlopig te mijden. Hij pleit voor meer onderzoek naar wat precies misgaat. “Pas als wij snappen wat hier aan de hand is, kunnen we actie ondernemen.”
Toekomst van het landgoed
De discussie zorgt voor zorgen over de toekomst van het landgoed. Nijlant vreest een verloren zomer als er niet snel wordt ingegrepen. Er hangt een draconische maatregel in de lucht: sluiting van het landgoed. Linnartz denkt echter dat we beter moeten leren samenleven met de wolf. “De meeste wolven hebben weinig last van mensen en zoeken de rustige plekken op,” aldus Linnartz. Wolven zullen zich waarschijnlijk verder verspreiden in Nederland, en het blijft dus een belangrijk gespreksonderwerp.
MH17
Een van de Grootste Rampen uit de Nederlandse Geschiedenis
De MH17-ramp behoort zonder twijfel tot een van de grootste rampen in de Nederlandse geschiedenis. Het gebeurde precies tien jaar geleden. Misschien weet je er nog alles van, of misschien was je zelfs nog niet eens geboren. Daarom hebben we hier alle feiten voor je op een rijtje gezet.
De Fatale Dag
Op 17 juli 2014 vertrok vlucht MH17 vanuit Schiphol. Het vliegtuig, met 298 mensen aan boord, was onderweg naar Maleisië. Maar na een paar uur veranderde alles. Het vliegtuig werd uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne door een raket. Precies in dat gebied woedde op dat moment een oorlog. Iedereen aan boord, waaronder 196 Nederlanders, kwam om het leven.
De Achtergronden van de Ramp
De oorzaak van deze tragedie bleek later een grote vergissing. Waarschijnlijk dachten de daders dat het om een vijandelijk vliegtuig ging. Als gevolg van deze misvatting zijn drie Russische militairen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij het neerhalen van het vliegtuig. Maar eerlijk gezegd is het nog maar de vraag of ze die straf ooit gaan uitzitten. Ze worden namelijk beschermd door Rusland.
Rechtvaardigheid?
Mocht het ooit zo zijn dat ze Rusland verlaten, dan kunnen ze meteen gearresteerd worden. Dit blijft echter een grote ‘als’. Tot die tijd blijft de vraag naar gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families openstaan.
De MH17-ramp blijft een ingrijpend hoofdstuk in de recente geschiedenis, en we mogen het nooit vergeten.