
Trending maandag 01 juli, 2024 20:41
Marine Le Pen
Door ANP
Franse Beurs en Verkiezingsuitslagen
De Franse beurs ging maandag met winst de dag uit, ondanks zorgen over de verkiezingsresultaten. Marine Le Pen en haar partij, het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN), hebben geen beslissende overwinning behaald in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Dit nieuws zorgde ervoor dat beleggers wat opgeluchter ademhaalden.
Beursontwikkelingen in Europa
De belangrijkste beursgraadmeter in Parijs sloot 1,1 procent hoger, hoewel de CAC 40-index eerder op de dag nog meer winst had geboekt. Elders in Europa was de stemming voornamelijk positief. De AEX-index in Amsterdam sloot bijna gelijk, met een lichte daling tot 923,05 punten. In Frankfurt steeg de DAX met 0,3 procent.
Beleggers waren eerder bezorgd over de financiële gezondheid van de Franse overheid bij een overwinning van RN. De uiteindelijke winst van de partij bleek echter lager dan de peilingen voorspelden, en grote Franse bedrijven zoals TotalEnergies en banken zoals BNP Paribas zagen winsten tot 3,6 procent. In Nederland waren de grootste stijgers bij de banken ING en ABN AMRO, met winsten van respectievelijk 2,5 en 2,1 procent.
Resultaten en Vooruitzichten van RN in Verkiezingen
Het RN behaalde ongeveer 33 procent van de stemmen in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen, gevolgd door een coalitie van linkse partijen met 28 procent. President Emmanuel Macron’s Renaissance-partij eindigde op de derde plaats met slechts een vijfde van de stemmen. Deze resultaten worden gezien als een tegenslag voor Macron, die vervroegde verkiezingen uitschreef na de overwinning van RN in de Europese verkiezingen.
De definitieve zetelverdeling in het Franse parlement zal pas duidelijk zijn na de tweede ronde op 7 juli. Tot die tijd blijft de kans aanwezig dat RN een meerderheid van de zetels in de Nationale Vergadering wint, wat zou kunnen leiden tot een cohabitation-situatie waarbij Marine Le Pen’s kamp de minister-president benoemt, terwijl Macron nog steeds president blijft.
Toekomstige Scenario’s en Campagnes
De huidige premier Gabriel Attal, die zijn positie in gevaar ziet, waarschuwde dat uiterst-rechts dicht bij de macht staat. Tegenstanders van RN bereiden zich voor op een intensieve campagneweek om Le Pen’s partij tegen te werken. Partijen kunnen strategisch kandidaten terugtrekken om zo de kansen van een andere tegenstander te verhogen. Macron heeft opgeroepen tot een “democratische en republikeinse” alliantie om RN te dwarsbomen, maar samenwerking met de linkse La France Insoumise blijft gevoelig. Minister van Financiën Bruno Le Maire wil bijvoorbeeld niet oproepen om op die partij te stemmen, vanwege de schadelijke visie die zij hebben voor het land.
Al met al blijft de politieke situatie in Frankrijk spannend en onvoorspelbaar, met beleggers en burgers die de komende ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.
Tour de France 2024
Mark Cavendish Ontsnapt Aan Valpartij
Mark Cavendish kon tijdens de derde etappe van de Tour de France 2024 niet meedoen om de ritzege, maar was blij dat hij niet betrokken was bij de valpartij in de absolute finale. “Je voelt het aankomen, je weet alleen niet waar en wanneer”, zei de 34-voudig ritwinnaar. “En toen hoorde ik het gebeuren. Gelukkig raakte ik niet gewond, maar ik kon door het oponthoud niet meedoen aan de sprint. Het belangrijkste is dat niemand serieus gewond is.”
Na een zwaar openingsweekend wacht op dag vier al de eerste rit in het hooggebergte. “Ik denk dat niemands benen goed voelen. Misschien dat Pogacar zich goed voelt, maar de rest is moe,” lachte Cavendish.
Pechdag Voor Alpecin-Deceuninck
Ploegleider Christoph Roodhooft keek na de finish nog terug op een zware dag voor Alpecin-Deceuninck. “Mathieu heeft zowel voor- als achteraan lek gereden. We zijn nog niet terug in het peloton of er valt Jasper. Ondanks dat lijken de renners oké en dat is het belangrijkste. Op naar de volgende sprint”, besloot Roodhooft.
Richard Carapaz Pakt De Gele Trui
Marijn van den Berg is blij voor zijn ploegmaat Richard Carapaz, die in Turijn de gele trui wist te veroveren. Van den Berg speelde daarbij een cruciale rol als lead-out in de hectische kilometers. “Het heeft gewerkt, maar misschien was het niet het veiligste,” zei hij. Van den Berg liet weten dat er voorafgaand aan de Tour nog wat vraagtekens waren over de vorm van Carapaz, maar nu hopen ze op een goed klassement.
Matteo Jorgenson Herstelt Na Valpartij
Matteo Jorgenson was zondag een van de renners die ten val kwam in de bevoorradingszone, maar de schaduwkopman van Visma | Lease a Bike kwam er zonder veel schade vanaf. “Het gaat goed, ik heb alleen wat vel verloren. Ik finishte in de grote elitegroep achter de favorieten en sta nu veertiende,” aldus de Amerikaan.
Focus Op De Sprint
Fabio Jakobsen staat ondanks een moeizaam openingsweekend ambitieus aan de start van de derde etappe. Voor de sprinter van dsm-firmenich PostNL is het vooral het doel om mee te kunnen sprinten in Turijn. “Als je de traagste bent op lange beklimmingen, kan je zomaar eens de snelste zijn op het vlakke,” zei Jakobsen.
Arnaud De Lie is als Belgisch kampioen ook een van de favorieten voor de ritzege. Hij voelt zich goed hersteld en is blij met zijn ploeg om hem heen. Mike Teunissen en zijn ploeggenoot Gerben Thijssen zijn eveneens klaar om te sprinten. “In principe ben ik de laatste man”, vertelt Teunissen.
Bram Welten moet samen met John Degenkolb en Nils Eekhoff ervoor zorgen dat Fabio Jakobsen vooraan wordt afgezet in de finale. “We weten wat we doen en zijn klaar om Fabio in positie te brengen,” aldus Welten.
Vooruitblik Op De Volgende Etappe
De Tour de France 2024 blijft spannend met elke etappe die nieuwe uitdagingen brengt. Renners als Pogačar, Vingegaard en Evenepoel blijven favorieten om naar te kijken. Of het nu gaat om sprints, klimpartijen of strategische moves in het peloton, de Tour biedt elke dag nieuwe verhalen.
Verstappen vs Norris: De Grote Clash in Oostenrijk
Iedereen heeft het moment gezien: de dramatische clash tussen Max Verstappen en Lando Norris in de slotfase van de GP van Oostenrijk. Heel F1-minnend Nederland hield zijn adem in toen Max en Lando elkaar raakten in ronde 64 van dit spannende gevecht. Het was een climax tussen de twee vrienden, die voor even echte kemphanen werden. Maar wat vonden de Nederlandse fans ervan?
De Mening van de Nederlandse Fans
Was Verstappen te agressief of liet Norris niet genoeg ruimte? Het resultaat van de crash was in ieder geval dat beide coureurs de zege konden vergeten. Verstappen kon uiteindelijk nog wel verder en finishte als vijfde, ondanks een tien seconden tijdstraf. Hij kreeg deze van de stewards omdat zij vonden dat Verstappen schuldig was aan de crash tussen hem en Norris.
De Nederlandse F1-fans zijn het hier duidelijk niet mee eens. Ruim 50.000 fans gaven hun mening en meer dan de helft (55 procent) vindt dat er door de stewards helemaal geen straf uitgedeeld had moeten worden. Zij oordelen dat de botsing bestempeld moet worden als een race-incident. 25 procent van de stemmers (12.929 mensen) kunnen zich wel vinden in het feit dat Verstappen als schuldige werd aangewezen door de stewards. Zo’n 10.000 mensen (19 procent) zien echter in Lando Norris de hoofddader.
Mark Rutte
Rutte bedankt tijdens nationale herdenking slavernijverleden
Demissionair premier Mark Rutte was geraakt toen hij tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden persoonlijk werd bedankt. Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), prees zijn rol in het herdenken van het slavernijverleden. Ze benadrukte dat de meerstemmigheid over ons verleden eindelijk een feit is en dat Rutte heeft laten zien dat bewustwording van ons verleden een brug naar een gezamenlijke toekomst kan zijn.
Rutte gaf aan dat deze woorden hem natuurlijk raakten en dat hij een hele reis heeft gemaakt, zowel wat betreft Zwarte Piet als de excuses voor het slavernijverleden. De herdenking in het Oosterpark in Amsterdam was ook symbolisch gezien een bijzonder moment voor Rutte, want het was zijn laatste werkdag als demissionair premier. Een dag later, op dinsdag, werd het nieuwe kabinet beëdigd door de koning en nam Dick Schoof het premierschap over.
Laatste toespraak van Rutte
Caroline van der Plas van BBB vond het bijzonder dat vertrekkend premier Mark Rutte een afscheidstoespraak hield. Ze noemde het een poldertoespraak waar iedereen iets uit kon halen en wenste Rutte veel succes in de toekomst. Partijgenoten van Rutte uitten hun lof over zijn toespraak.
De erfenis van 14 jaar Rutte
Elke politieke necrologie van Mark Rutte als minister-president is een vogelvlucht over 14 jaar Nederland. Rutte stond bekend om het ontkennen van een visie, maar volgens Guus Valk had hij die wel degelijk. Menno Tamminga, oud-redacteur van NRC en economisch columnist bij Wynia’s Week, betoogde dat Rutte niet de liberale hervormer was die hij leek te zijn.
Van een Hayek-liberaal zou je verwachten dat de collectieve lastendruk zou dalen, maar onder Rutte steeg deze van 35,5 procent in 2010 naar ruim 39 procent in 2023. De extra inkomsten gingen vooral naar sociale doeleinden zoals gezondheidszorg, in plaats van naar traditionele overheidskerntaken zoals defensie.
Rutte maakte zich sterk voor de belangen van grote ondernemingen. Hij blokkeerde buitenlandse overnames, kocht zich in bij Air France-KLM en nam topmanagers mee naar ontmoetingen met Donald Trump. Zijn poging om de dividendbelasting af te schaffen om Shell en Unilever in Nederland te houden, bleek een mislukking. Het voorstel werd uiteindelijk ingetrokken en beide bedrijven kozen toch voor Londen.
Deze houding wakkerde wantrouwen aan tegenover grote bedrijven. Het vertrouwen in multinationals is momenteel lager dan dat in dagbladen en vakbonden. Tegelijkertijd moet de overheid nu met miljarden euro’s aan steun zorgen dat deze bedrijven vergroenen, vooral in de energiesector waar staatsbedrijven zoals Gasunie en Tennet een hoofdrol spelen.
Rutte laat een grotere overheid en een grotere overheidsrol in de economie achter. Dit staat in schril contrast met het liberale succes waarop hij had gehoopt.
Collin Veijer
Spannende Actie op de TT van Assen
Zondag stond Collin Veijer in de schijnwerpers tijdens de Moto3 race van de Dutch TT. Deze 19-jarige coureur uit Staphorst reed meer dan negen ronden aan de leiding en eindigde uiteindelijk als tweede, slechts 0,012 seconde achter de winnaar. De race zorgde voor een uitzinnige sfeer onder het publiek. Randy van Maasdijk heeft alle facetten van deze spannende race vastgelegd in een fotoverslag, nu verkrijgbaar in de Racesport.nl/shop.
Historische Prestaties en Overtuigend Weekend
Het was al 35 jaar geleden dat Hans Spaan de TT van Assen won, en dit weekend leek het erop dat Collin Veijer in zijn voetsporen zou treden. De hele week was Veijer dominant op zijn Husqvarna-machine. Na een iets mindere start klom hij van de vijfde plaats naar de koppositie, die hij in de laatste ronde af moest staan aan de Spanjaard Ortalo. Toch wist hij een prachtige tweede plek te bemachtigen en staat hij nu tweede in de WK-stand met 115 punten. Ondertussen domineerde Pecco Bagnaia de Moto GP klasse door voor het derde jaar op rij te winnen in Assen.
Fan Support en Sfeer
De aanhang van Veijer was massaal aanwezig om hem aan te moedigen. Zondagochtend om 6 uur verzamelden fans uit Rouveen en Staphorst zich in Staphorst, vanwaar ze met vier bussen en talrijke auto’s naar de TT Assen vertrokken. Binnen een week waren bijna alle 1000 fanshirts uitverkocht, op enkele kindermaatjes na. In het speciale Collin Veijer-gebied werden gratis vlaggetjes uitgedeeld en de supporters gingen helemaal los. Het publiek stond op de banken om Veijer aan te moedigen tijdens zijn spectaculaire rit.
Keti Koti
Keti Koti in Zoetermeer
In Zoetermeer werd Keti Koti al op zondag 30 juni herdacht en gevierd, zodat geïnteresseerden ook naar de landelijke viering in Den Haag konden. Het programma was uitgebreid en begon ’s ochtends in de Nicolaaskerk, met een eucharistieviering waar pastoor Van der Helm aandacht vroeg voor het slavernijverleden en hedendaagse slavernij. Twee gospelzangers zorgden daar voor de muziek. Na de dienst genoten de aanwezigen van een heerlijk Surinaams broodje Pom of Bakkeljauw in de Kapelaan.
Daarna leidde het bazuinorkest de ‘Prodo Waka’ stoet trots richting het Rakkersveld in Palenstein. Bij de Herdenkingsplaquette werden kransen gelegd door burgemeester Bezuijen, de Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer (SHS) en Coen van de Louw van het ministerie van Financiën. Binnen in het Atrium werden toespraken gehouden en een spoken word artiest kreeg het publiek heel enthousiast mee als achtergrondkoor tijdens zijn optreden.
Na het officiële gedeelte was het tijd voor feest. Mensen genoten van lekkere hapjes, dansten en genoten van muziekoptredens, waaronder een optreden van zanger Lou Prince en traditionele dansgroepen. Diane Vlet nam dit jaar afscheid als organisator van Keti Koti en vanaf volgend jaar zal een commissie, in samenwerking met de gemeente, het evenement organiseren.
Keti Koti in Amsterdam
In Amsterdam werd Keti Koti, zoals elk jaar, gevierd op meerdere locaties. De dag begon bij de Stopera, waar vlaggen van de voormalige Nederlandse kolonies halfstok hingen. Vanuit de stad vertrok de Bigi Spikri optocht naar het Oosterpark, waar om 14:00 uur de herdenking van het slavernijverleden begon.
Dit jaar werd het slavernijverleden voor het eerst zonder de aanwezigheid van de Tweede Kamervoorzitter herdacht. Uitspraken van Martin Bosma (PVV) over het slavernijverleden zorgden voor zoveel controverse dat het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) zijn uitnodiging introk. De petitie hiervoor werd maar liefst 20.000 keer ondertekend, uit angst dat zijn komst tot geweld zou leiden. Demissionair premier Rutte, Pieter Omtzigt (NSC) en burgemeester Halsema waren wel aanwezig bij de herdenking.
Op 1 juli 2023 was het exact 160 jaar geleden dat Nederland in het Caraïbisch gebied en 150 jaar geleden dat Nederland in Suriname de slavernij afschafte. Aan het begin van het herdenkingsjaar bood Koning Willem-Alexander excuses aan voor de rol van de Nederlandse staat in de slavernij. Een jaar later staat dezelfde koning op 2 juli in Den Haag met een radicaal rechts kabinet, en de vrees voor teleurstelling onder de bevolking is groot, mede door uitspraken van PVV-leider Wilders en collega Bosma over het slavernij verleden en het Slavernijmuseum.
Hoewel de Tweede Kamer de afwezigheid van Bosma betreurt, steunden de bezoekers van het Oosterpark de keuze van NiNsee volledig. Sommigen hoopten dat Bosma’s aanwezigheid een leermoment voor hem had kunnen zijn, maar burgemeester Halsema benadrukte in haar toespraak dat ‘de lelijke tentakels van het racisme’ nog altijd zichtbaar zijn in de maatschappij.
De dag in het Oosterpark verliep rustig en waardig, ondanks zichtbare veiligheidsmaatregelen. Politiemensen en bezoekers vonden het terecht dat Bosma niet aanwezig was. De sfeer in het park reflecteerde wat een herdenkingsdag als deze zou moeten zijn: gemoedelijk en respectvol.