
Trending vrijdag 21 juni, 2024 08:39
Donald Sutherland
Een imposant figuur
Donald Sutherland, een Canadees acteur die met zijn lengte van 1,93 meter niet snel over het hoofd werd gezien, had altijd een unieke aanpak als het op acteren aankwam. Sutherland was er bijvoorbeeld berucht om dat hij nooit bij de eerste scène wilde beginnen met filmen, maar liever ergens in het midden van de film startte. Hij geloofde dat het begin van een film foutloos moest zijn omdat dat de eerste indruk van de kijkers was. Een van zijn vele Golden Globes won hij voor zijn rol in Ordinary People uit 1980.
Donald McNichol Sutherland werd op 17 juli 1935 geboren in Saint John, New Brunswick, Canada. Zijn liefde voor film kwam op een leuke wijze tot stand: hij sloop een bioscoop in waar een film van Kubrick draaide. Dat inspireerde hem om, naast een studie in techniek, ook toneel te gaan studeren. In 1957 vertrok hij naar Londen om verder te leren aan de London Academy of Music and Dramatic Art. Zijn doorbraak kwam snel daarna in de zeer succesvolle oorlogsfilm The Dirty Dozen uit 1967, waar hij speelde naast grote namen als Lee Marvin, Charles Bronson en Telly Savalas.
Van Londen naar Hollywood
Na een verhuizing van Londen naar Hollywood in 1968 volgden gedenkwaardige rollen in films zoals MASH en Kelly’s Heroes. Sutherland kreeg ook veel lof voor zijn rol als een moorddadige fascistische leider in Bernardo Bertolucci’s epische film Novecento (1976) en als vader in het met een Academy Award bekroonde familiedrama Ordinary People (1980). Samen met Jane Fonda, destijds zijn partner en tegenspeelster in Klute*, protesteerde hij tegen de Vietnamoorlog met de anti-oorlogsdocumentaire FTW, wat staat voor “Fuck The War”.
Latere rollen omvatten Buffy the Vampire Slayer (1992) en Disclosure (1994). Even iconisch was zijn rol als president Snow in de vier delen van The Hunger Games. Zelfs toen hij ver in de tachtig was, dacht Sutherland er niet over om met pensioen te gaan. “Pensioen is voor een acteur de dood,” zei hij eens.
Een legendarisch nalatenschap
Met zijn tweede vrouw, actrice Shirley Douglas, kreeg hij een tweeling: Rachel en Kiefer. Kiefer volgde in de voetsporen van zijn vader en werd een bekende acteur. Zijn andere zoons, Angus en Rossif, uit zijn derde huwelijk, werden ook acteur. Het was zijn zoon Kiefer die het overlijden van Donald Sutherland bekendmaakte: “With a heavy heart, I tell you that my father, Donald Sutherland, has passed away. Never daunted by a role, good, bad or ugly.”
Geroemd door collega’s
Helen Mirren, die met Sutherland in The Leisure Seeker (2017) speelde, beschreef hem als een van de slimste acteurs met wie ze ooit heeft gewerkt. “Hij had een diepe gevoeligheid en ernst voor zijn vak, wat hem tot de filmlegende maakte die hij was. Hij was niet alleen mijn collega, maar werd mijn vriend. Ik zal zijn aanwezigheid missen.”
Jane Fonda was ook diep getroffen door het nieuws en noemde hem haar fascinerende tegenspeler in Klute. “Donald was een briljant acteur en een complexe man die heel wat avonturen met mij heeft gedeeld.”
Ron Howard voelde zich “gezegend” dat hij Sutherland in Backdraft heeft mogen regisseren. Hij prees Sutherland om zijn creatieve moed en toewijding om verhalen te vertellen met uitmuntendheid. Rob Lowe, die met Sutherland werkte in de serie Salem’s Lot, tipte dat iedereen die een masterclass acteren wil zien, moet kijken naar Sutherland in Ordinary People.
Donald Sutherland zal door velen gemist worden, maar zijn indrukwekkende carrière en talloze onvergetelijke rollen blijven voor altijd bestaan.
Italië Spanje
Spannende Wedstrijd Tussen Italië en Spanje in de Veltins-Arena
In een spannende wedstrijd tussen Italië en Spanje, wist Spanje zich een plek te veroveren in de achtste finales van het kampioenschap. De strijd vond plaats in de Veltins-Arena, het thuisstadion van Schalke 04. Spanje begon sterk en zette meteen de toon. Pedri was al in de tweede minuut dicht bij het openingsdoelpunt. Nico Williams en Lamine Yamal kregen ook mooie kansen, maar de eerste helft eindigde zonder doelpunten.
Hoewel Spanje een stortvloed aan kansen had, duurde het nog tien minuten na rust voordat het eindelijk raak was. Nico Williams maakte een mooie actie op de rechterflank, waarna Álvaro Morata de voorzet toucheerde. Helaas voor Italië werkte Riccardo Calafiori de bal onfortuinlijk achter zijn eigen doelman. Hij werd hierdoor de eerste Italiaan ooit met een eigen doelpunt op een EK.
Ondanks ruim vijftig aanvallen kon Spanje het duel niet beslissen. Een prachtig schot van Williams eindigde helaas op de lat en Ayoze Pérez raakte in de slotfase twee keer de Italiaanse keeper Gianluigi Donnarumma.
Italiaanse Strijd om Uitschakeling te Voorkomen
Met deze uitslag moeten de Italianen maandag de strijd aangaan met Kroatië om uitschakeling te voorkomen. Italië was drie jaar geleden op het EK, onder het bewind van bondscoach Roberto Mancini, nog de sterke winnaar van de finale tegen Engeland. Nu, onder leiding van zijn opvolger Luciano Spalletti, wisten de Italianen hun openingswedstrijd tegen Albanië met 2-1 te winnen. Albanië en Kroatië zijn de andere twee landen in groep B. Hun onderlinge duel eindigde woensdag in een spannende 2-2.
Het belooft een spannende confrontatie te worden waarin de Italianen alles op alles moeten zetten om hun verblijf in het toernooi te verlengen. Volg het nieuws voor wekelijks de laatste updates en exclusieve acties!
Leipzig
De Sfeer in Leipzig Tijdens het EK
Leipzig heeft zichzelf van een fantastische kant laten zien tijdens het EK voetbal. De sfeer is geweldig, en zelfs de Nederlandse politie krijgt lof van de Oranje-fans. Je kunt gewoon de blijdschap zien op de gezichten van de agenten als ze worden toegezongen. Echt mooie momenten om te zien. VoetbalPrimeur is aanwezig in Leipzig en vertelt hoe het eraan toegaat. De politie kiest er namelijk voor om eerst te praten en dat werkt vrijwel altijd. Pas als het fout gaat, grijpen ze in. Tot nu toe gaat dat super!
Spannende Dag voor Oranje in Leipzig
Vandaag kan een mooie dag worden voor het Oranje-team in Leipzig. Er zijn volop updates over het EK, en het spel belooft spannend te worden. Wat opvalt, is dat er flink wat politici hun zorgen hebben geuit over de hoge kosten voor ondernemers om het EK op grote schermen te vertonen. Politieke partijen zoals PVV, BBB, D66 en SP roepen de NOS op om hier iets aan te doen. Het laat zien dat niet alleen de fans, maar ook de politiek zich veel bezighoudt met dit grote evenement.
Opwinding bij Oranje-fans en Regels voor Wedstrijdmaskers
Oranje-supporters zijn de afgelopen dagen van Hamburg naar Leipzig gereisd, klaar voor de wedstrijd tegen Frankrijk vanavond. Het lijkt erop dat de stad goed voorbereid is op de 40.000 Oranjefans die worden verwacht. Een interessante ontwikkeling komt vanuit het Franse kamp: Kylian Mbappé trainde met een masker dat de Franse vlag op z’n neus had, wat eigenlijk niet mag volgens de UEFA-regels. Dat masker moet namelijk helemaal één kleur zijn. Nog niet duidelijk of hij een aangepast masker klaar heeft liggen.
Het belooft zeker een boeiende achtste dag van het EK te worden, vooral met zo’n spannende wedstrijd op de planning. Vergeet dus niet om even te kijken wie er rechtsback speelt voor Frankrijk: Jules Koundé, die ook bekendstaat als mode-icoon. Al met al, Leipzig is het toneel voor wat een onvergetelijke voetbalavond kan worden!
Anna van der Breggen
Anna van der Breggens Grote Terugkeer
De Nederlandse wielerwereld stond even op z’n kop toen voormalig olympisch kampioene en tweevoudig wereldkampioene Anna van der Breggen aankondigde dat ze terugkeert in het peloton. Na haar afscheid eind 2021, op 31-jarige leeftijd, leek het erop dat ze haar fiets definitief aan de wilgen had gehangen.
Maar niets is minder waar! Na een paar jaar als ploegleider bij SD Worx-Protime, waarin ze onder andere werkte met toppers als Lotte Kopecky en Lorena Wiebes, zat het koersbloed toch nog in haar aderen. José De Cauwer, bekend wielercommentator, was niet helemaal verrast door haar comeback. “Ze heeft er echt wel over nagedacht en voelde dat ze nog niet uitgereden was,” verklaarde hij tijdens het BK tijdrijden op Sporza. Hij vond haar eerste afscheid al te vroeg en is blij dat ze terugkomt.
Van der Breggen bleef altijd actief, zelfs tijdens haar ‘pensioen’. Zo haalde ze in mei nog de tweede plek in een Spaanse gravelwedstrijd. Volgens De Cauwer heeft ze geleerd dat er ook leven is naast de koers en dat kan haar wielercarrière positief beïnvloeden. Met Demi Vollering die vertrekt bij SD Worx-Protime, heeft de ploeg een stevige kracht als Van der Breggen zeker nodig.
Terugkeer en Toekomstvisie
In een recent interview met Anna van der Breggen, besprak ze haar plannen en gevoelens rondom haar terugkeer. Ondanks haar successen buiten het peloton als ploegleider, voelde ze altijd nog de drang om zelf te koersen. Ze is vastbesloten om opnieuw te schitteren en haar team naar nieuwe hoogten te brengen met haar ervaring en talent.
Wat deze comeback precies zal brengen voor Van der Breggen en haar team blijft nog even spannend afwachten, maar één ding is zeker: ze is terug, en we kunnen niet wachten om haar weer in actie te zien!
CHIO Rotterdam
Succes voor Hessel Hoekstra en Ierdita
Hessel Hoekstra heeft zijn derde concours met de merrie Ierdita tijdens CHIO Rotterdam gereden. Hoewel ze nog maar kort een combinatie zijn, lieten ze zien dat ze al goed op elkaar ingespeeld zijn. In het 1,45 m springen over twee fasen, waren ze de beste Nederlanders met een imponerende tweede plaats. Met een tijd van 30,14 seconden eindigden ze net achter de Argentijn José Maria Larocca Jr. en zijn paard Chaquitos PS, die de winnende tijd van 30,08 seconden neerzetten en daarmee de hoofdprijs van 2.500 euro in de wacht sleepten.
Pim Mulder zorgde voor nog meer Nederlands succes door met zijn paard Dunaghmore de derde plaats te claimen met 30,96 seconden. Ook Bas Moerings deed het goed door met Jesther in 31,38 seconden naar een zesde plek te springen.
Startvolgorde voor de Longines League of Nations
De startvolgorde voor de Longines League of Nations in Rotterdam is inmiddels bekend. Bondscoach Jos Lansink’s team, bestaande uit Leopold van Asten, Kim Emmen, Harrie Smolders en Maikel van der Vleuten, heeft de vierde startpositie toegewezen gekregen. De Britten zullen als eerste starten, met het Ierse team als laatste in de rij.
Hier is de volledige startvolgorde:
1. Groot-Brittannië
2. Frankrijk
3. België
4. Nederland
5. Zweden
6. Brazilië
7. USA
8. Zwitserland
9. Duitsland
10. Ierland
De wedstrijd begint vrijdag om 16.00 uur.
Pauze-optreden: KWPN Tuigpaarden
Tijdens de pauze van de FEI Longines League of Nations zijn we getrakteerd op een schitterende presentatie van de beste KWPN tuigpaarden, verzorgd door stal Mekkes en stal Lueks. KWPN-tuigpaarden staan bekend om hun trotse houding, spectaculaire bewegingen, en kracht. Ze laten wereldwijd een indrukwekkende indruk achter, niet alleen in de showwereld maar ook in de mensport.
Vandaag konden we genieten van:
-
Hanneke Mekkes met Roelofsenhorsetrucks Hugo (v. Patijn x Nando): Hugo, een van de mooiste paarden van Nederland, heeft veel nationale prijzen gewonnen, waaronder het nationale kampioenschap Randems vorig jaar.
-
Lieke Lueks met de KWPN hengst NEON (Bocellie x A New Day): Neon GSM, de KWPN verrichtingskampioen van 2021, staat bekend om zijn betrouwbaarheid en indrukwekkende lichaamshouding. Samen met de 16-jarige Lieke Lueks heeft hij meerdere overwinningen behaald.
-
Derk Jan Mekkes met Roelofsenhorstrucks Jefferson en Johnson: Dit duo heeft al flink wat prijzen in de wacht gesleept, met onder andere overwinningen tijdens Indoor Friesland 2023. Hun samenwerking werd door de jury als een van de beste tandems in jaren beoordeeld.
Met zulke prachtige combinaties van paarden en ruiters is het applaus meer dan verdiend!