
Trending donderdag 20 juni, 2024 20:36
KLM Open!
Het KLM Open gaat spetterend van start!
De laatste weken is het flink raak voor Van Veen; hij heeft namelijk drie keer een derde plek veroverd op de Alps Tour. Helemaal klaar voor The International dus! “Ik voel me goed, ik heb mijn spel op orde,” deelt hij trots na zijn ochtendsessie. Hij is met z’n score de tweede Nederlander achter Joost Luiten. Van Veen weet dat er bepaalde plekken zijn waar je gewoon veilig moet spelen, en dat je niet altijd direct voor de vlag kunt gaan. Neem bijvoorbeeld hole 18 – daar moest hij al vroeg de moeilijke beslissing maken om een lange eagle-putt te accepteren, wat hem uiteindelijk net niet helemaal lukte. Maar geen stress, hij kon dat snel naast zich neerleggen.
Voor Van Veen is het belangrijk om fris aan de start te staan. “Ik heb veel gespeeld, dus een rustdag doet me echt goed. Even helemaal niks doen hier en m’n energie niet verspillen, dat werkt voor mij beter.”
Aan de andere kant van het spectrum had Aydan Verdonk een behoorlijk hectische ochtend. Hij wist woensdag nog niet eens dat hij zou spelen! “Het was chaos,” vertelt hij. Hij hoorde op de driving range dat hij binnen twintig minuten naar de eerste tee moest. Hij sloot zijn ronde af met een 73 (+2). “Ik begon goed, maar jammer genoeg eindigde ik met een dubbel bogey en een bal in het water op hole 18.” Ondanks die tegenslagen blijft Verdonk positief. Het optreden is voor hem een mooie beloning voor het afgelopen jaar.
Een andere Nederlandse speler, Daan Huizing, zit ook een beetje in de knel. Met een score van één over par moet hij vrijdag flink aan de bak om de cut te halen. “Ik was -2 na 8 holes en had een goede drive op hole 18, mijn negende. Daar lever ik eigenlijk twee slagen in met een bogey,” vertelt hij. Na de turn werd het wat zwaarder voor hem. “Ik maakte aan het einde iets te veel fouten met mijn ijzers. +1 is nooit heel goed, maar morgen een goede ronde en ik kan flink stijgen.”
Kom op jongens, jullie kunnen het! Onze topgolfers zijn onderdeel van #TeamNL #TeamNLGolf #NederlandseLoterij.
Jan Cremer
Jan Cremer: Een Levenslange Odyssee
Schrijver en schilder Jan Cremer beschouwde zijn leven als een avontuurlijke zwerftocht, een echte odyssee. Gisteren kwam er een einde aan die reis. In een ode aan Jan, zegt schrijver Arjan Peters dat Cremer in zijn kunst de vrijheid vond om alles naar zijn hand te zetten. Ongeveer een jaar geleden vroeg ik me af of Jan’s geheugen nog zo scherp was als hij altijd beweerde. In zijn klassieke roman ‘Ik Jan Cremer’ uit 1964 begint hij met: “Ik werd geboren aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.” Gevolgd door een sfeervolle beschrijving van die tijd. Zittend tegenover hem in zijn Amsterdamse huis, legde ik zijn debuut voor hem neer en vroeg: “20 april 1940. Wat voor weer was het die dag?”
Een Schok in het Literaire Landschap
Woensdagochtend overleed de iconische schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer. Geboren in Enschede, veroorzaakte Cremer een opschudding in de literaire wereld met zijn boek ‘Ik Jan Cremer’ in 1964. Vooral zijn expliciete taalgebruik en uitgebreide beschrijvingen van seksuele avonturen zorgden voor veel ophef. Jan deed graag aan zelfpromotie, wat in het toenmalige, preutse Nederland ongekend was. “Jan heeft een mythe van zijn leven gemaakt,” vertelt een bekende, Siemerink. Ze leerden elkaar eind jaren negentig kennen en hielden contact. Siemerink schreef zelfs een theatermonoloog over Cremers driedelige serie De Hunnen en een biografie over Jan’s vader, die helaas nooit werd uitgegeven. De verhouding tussen Jan en zijn geboortestad Enschede bleef altijd moeizaam. Een poging een Cremer-museum te vestigen na de vuurwerkramp mislukte, tot grote teleurstelling van Jan.
Terugblik op Jan Cremer’s Legacy
NOS Met het Oog op Morgen stond stil bij Jan Cremer’s overlijden. Zijn boek ‘Ik Jan Cremer’ veroorzaakte in 1964 een literaire schokgolf. Vrienden en kenners, zoals Hans Renders en Jack Spijkerman, herinneren hem als een bijzondere persoonlijkheid. Spijkerman bezit zelfs een bijzonder boekje van Jan Cremer. Jan’s rebelse en bombastische stijl zorgde ervoor dat hij een blijvende indruk achterlaat in de Nederlandse kunst- en literatuurwereld.
Scotch and Soda
Overname van Online Activiteiten door United Legwear & Apparel Europe
De bekende kledingwinkel Scotch & Soda gaat een nieuwe fase in. De online activiteiten van het merk worden namelijk overgenomen door United Legwear & Apparel Europe. Volgens Fashion United blijft Bluestar Alliance, de huidige eigenaar, de merkrechten houden. United Legwear & Apparel Europe is gekozen als licentiehouder om de e-commerce tak nieuw leven in te blazen en de digitale groei strategisch te stimuleren. Bluestar Alliance benadrukt dat Europa, en vooral Nederland, een belangrijke markt blijft voor Scotch & Soda, zelfs al stopt de Noord-Europese tak.
Definitief Geen Doorstart voor Scotch & Soda
Helaas is er ook minder goed nieuws voor Scotch & Soda-fans: er komt definitief geen doorstart van de winkelketen. Dit betekent dat de fysieke winkels in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk hun deuren sluiten. Vorig jaar ging het bedrijf failliet, en ondanks dat er verschillende belangstellenden waren voor een doorstart, is dat niet gelukt. Vooral omdat een overname van het merk zelf niet mogelijk bleek. Maar niet alles is verloren, de online winkel blijft namelijk wel bestaan.
Scotch & Soda blijft dus online beschikbaar, maar de fysieke winkelervaring zoals we die kennen, komt in veel landen ten einde. Laten we hopen dat het merk zijn digitale kansen volop benut en we nog lang van de unieke stijl en kwaliteit van Scotch & Soda kunnen genieten.
Stonehenge
Stonehenge is altijd een populaire plek voor zowel toeristen als activisten. Deze keer was het de beurt aan de klimaatactivisten van Just Stop Oil om het wereldberoemde monument in de schijnwerpers te zetten.
Klimaatactivisten bij Stonehenge
Gisteren spoten leden van de Britse actiegroep Just Stop Oil oranje verf op de eeuwenoude stenen van Stonehenge en deelden de beelden op sociale media. Gelukkig lijkt het erop dat er geen blijvende schade is ontstaan. English Heritage, de organisatie die Stonehenge beheert, meldde dat de stenen zijn schoongemaakt zonder zichtbare schade.
Reacties op de actie
De actie van Just Stop Oil veroorzaakte flink wat opschudding. Premier Rishi Sunak noemde het een “schandelijke daad van vandalisme.” Toch bleef Stonehenge, ondanks de ophef, open voor publiek. Just Stop Oil blijft doorgaan met hun oproep aan de Britse regering om te stoppen met het verlenen van nieuwe olie- en gasprojecten.
Achtergrond van Just Stop Oil
De groep Just Stop Oil is opgericht door de Britse milieuactivist Roger Hallam, die ook een van de oprichters van Extinction Rebellion is. Ze hebben als hoofddoel dat de Britse overheid volledig stopt met nieuwe projecten voor olie-, gas- en kolenwinning. Hiervoor voeren ze verschillende vormen van vreedzaam verzet uit, zoals het gooien van tomatensoep op beroemde schilderijen en het beklimmen van bruggen.
Recente acties
Naast de actie bij Stonehenge, hebben de activisten van Just Stop Oil recentelijk ook op andere plekken toegeslagen. Voorbeelden zijn onder andere het gooien van tomatensoep naar de Zonnebloemen van Vincent van Gogh in Amsterdam en het verstoren van het WK snooker in Sheffield. Hoewel sommige van deze acties op meer begrip kunnen rekenen, worden ze over het algemeen als controversieel gezien.
Stonehenge heeft echter meer geluk gehad; de activisten claimen maïzena in plaats van echte verf te hebben gebruikt, wat bij de volgende regenbui zou wegspoelen. Blijft de vraag: hoe effectief zijn deze acties in het daadwerkelijk veranderen van beleid? Dat zal de tijd leren.
John Berends
John Berends keert niet terug als commissaris van de Koning in Gelderland
John Berends heeft laten weten dat hij niet terugkeert als commissaris van de Koning in Gelderland. Dit nieuws kwam naar buiten op 19 juni 2024, na een gesprek met de provinciale staten over het onderzoek van KPMG naar zijn handelen. Het rapport van KPMG trekt geen conclusies over ongewenst gedrag, maar zet wel vraagtekens bij de match tussen Berends en de provinciale organisatie. Om verdere onrust te vermijden, heeft Berends besloten zijn taken neer te leggen.
John Berends, lid van het CDA, bekleedde de functie van commissaris sinds 2019. Voor die tijd was hij van 2012 tot 2019 burgemeester van Apeldoorn. Daarvoor was hij burgemeester van Harderwijk (2005-2012) en bekleedde hij functies als wethouder (1998-2005) en raadslid (1986-1998) in Zwolle. Berends had zijn rol als commissaris van de Koning al tijdelijk neergelegd in afwachting van het onderzoek. Sinds 2 oktober 2023 is Henri Lenferink aangesteld als waarnemend commissaris van de Koning en hij zal deze functie vervullen totdat er een nieuwe commissaris is benoemd.
Korte terugblik op zijn carrière
John Berends heeft een lange carrière in de lokale politiek achter de rug. Voordat hij in 2019 commissaris van de Koning werd, was hij zeven jaar burgemeester van Apeldoorn. Zijn tijd daar volgde op zijn periode als burgemeester van Harderwijk, een functie die hij vanaf 2005 tot 2012 bekleedde. Daarvoor werkte hij in verschillende functies in Zwolle, waaronder als wethouder en raadslid. Berends had zijn taak als commissaris tijdelijk neergelegd sinds 2 oktober 2023, waarna Henri Lenferink het waarnemerschap overnam tot er een definitieve opvolger wordt benoemd.