
Recent Nieuws donderdag 03 juli, 2025 11:43
Liverpool-voetballer Diogo Jota en zijn broer omgekomen bij auto-ongeluk
Het is op dit moment nog volop in ontwikkeling, maar volgens Spaanse media is Liverpool-aanvaller Diogo Jota (28) tragisch om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Ook zijn 26-jarige broer zou het ongeluk niet hebben overleefd. De details zijn nog schaars, maar de Spaanse krant Marca meldt dat het ongeluk zich zou hebben voorgedaan in de regio Zamora, vlakbij de grens met Portugal.
Blijkbaar zijn de twee broers met hun auto van de weg geraakt, waarna het voertuig in brand vloog. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Wat wel duidelijk is: het treft de voetbalwereld hard. Jota maakte in 2019 zijn debuut voor het Portugese elftal en was sindsdien uitgegroeid tot een belangrijk figuur in zowel landelijke als clubverband.
Nog geen twee weken geleden trouwde de aanvaller, iets wat hij met trots deelde via Instagram — waar hij vijf dagen geleden nog foto’s van plaatste. Hij laat drie kinderen achter. We verwachten in de komende uren meer updates over de toedracht en de gevolgen van dit tragische gebeuren.
Afsluitdijk weer gedeeltelijk open na technisch probleem
De Afsluitdijk is vanochtend weer open voor het verkeer, nadat hij bijna anderhalf uur volledig dicht was. Het probleem zat in de Noordbrug bij de Stevinsluizen, en die werkt nog steeds niet helemaal goed. Gelukkig kan het verkeer nu wel via de Zuidbrug, zo melden onder andere Omrop Fryslân.
Het begon allemaal rond half negen ’s ochtends: de A7 over de Afsluitdijk werd plots geblokkeerd door een storing aan de brug. Dit was alweer de tweede keer in drie dagen dat dit gebeurde — dinsdag stond het verkeer ook al een uur stil om dezelfde reden. Net als toen, raadde Rijkswaterstaat automobilisten aan om via de A6 langs de Flevopolder te rijden om de drukte te verminderen.
Rond 10 uur kreeg het verkeer het groene licht terug: de Zuidbrug kon op tijd genoeg geopend worden om de doorgang weer mogelijk te maken. Toch is het nog even afwachten wat er precies aan de hand is met de techniek. Bij de vorige storing werd gedacht aan hitte als oorzaak, maar gezien het iets koelere weer van vandaag (zo’n 15 graden minder) lijkt dat deze keer dus niet het geval.
Auto raakt kermiskraam op aanhanger bij ongeluk op A58
Gisterenavond is er rond 23:00 uur een ongeluk gebeurd op de A58 bij Moergestel. Een auto reed achterop een busje met aanhanger, waarop een kassahokje van een kermisattractie stond. De bestuurder van de auto raakte gewond en is nadien met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
De aanrijding zorgde voor behoorlijke schade aan zowel de auto als de achterkant van het busje met aanhanger. Gelukkig is het kermishokje zelf niet beschadigd. Door de klap was tijdelijk één rijstrook afgesloten, maar alles is inmiddels weer vrijgegeven.
China reageert kritisch op plan dalai lama over eigen opvolging
De veertiende dalai lama, Tenzin Gyatso, heeft duidelijk gemaakt dat hij zal reïncarneren en dat alleen een speciale stichting – door hemzelf aangewezen – de opdracht heeft om zijn opvolger te zoeken. Dit bericht komt vlak voor zijn negentigste verjaardag en roept bij de Chinese regering veel scepsis op. Voor veel Tibetanen is het nieuws juist een opluchting: ze weten nu dat er na het overlijden van hun spirituele leider alsnog een vijftiende dalai lama zal komen.
Tot nu toe was het onzeker of de lijn van dalai lama’s na nummer veertien zou worden voortgezet. Volgens sommige oude tradities zou namelijk de veertiende de laatste zijn. Die gedachte werd ondersteund door historische afspraken die teruggingen tot de 16de eeuw. Toch heeft Gyatso besloten om toch door te gaan met de reïncarnatieprocedure. Hij heeft hiervoor een aparte stichting in het leven geroepen die straks volledig verantwoordelijk is voor de zoektocht naar zijn opvolger.
Reïncarnatie is een belangrijk begrip binnen het boeddhisme en hindoeïsme. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het christendom of de islam, geloven aanhangers van deze religies in een cyclus van dood en herboren worden. De ziel keert terug in een nieuw lichaam, vaak als kind, waarna het spirituele pad opnieuw wordt bewandeld.
Voor Tibetanen is dit niet alleen van spiritueel belang, maar ook politiek. De dalai lama staat bekend als symbool voor zelfbeschikking en vrijheid, iets wat China allesbehalve welkom heet. Sinds de Chinese invasie in Tibet in de jaren 50 is de relatie tussen beide partijen gespannen. Na een mislukte opstand in 1959 moest Gyatso zelfs vluchten naar India, waar hij sindsdien leeft in ballingschap.
China probeert sindsdien steeds meer invloed uit te breiden op Tibetaanse zaken. Zo wappert boven het voormalige paleis van de dalai lama de Chinese vlag, en zijn gevoelige locaties zoals de geboorteplaats van Gyatso van alle kaarten verdwenen. Ook wil Peking graag meebepalen wie straks de nieuwe dalai lama wordt, iets wat volgens Tibetaanse traditie absoluut geen rol van buitenaf mag spelen.
In het verleden is al gebleken hoe ver China bereid is te gaan. Bij de opvolging van de pänchen lama – een andere belangrijke spirituele leider – koos de dalai lama destijds voor een jongetje, maar werd die door China gearresteerd en is sindsdien spoorloos. Peking koos vervolgens zelf een andere kandidaat.
Dat is precies wat de dalai lama nu wil voorkomen door een eigen stichting aan te wijzen. Zo blijft de zoektocht naar zijn reïncarnatie binnen de Tibetaanse gemeenschap. Hoogleraar Paul van der Velde benadrukt dat dit een logische stap is: “Het gevaar is natuurlijk groot dat de Chinezen zelf een kandidaat willen aanwijzen.”
China heeft intussen gereageerd en stelt dat elke toekomstige dalai lama “moet worden goedgekeurd door de regering in Beijing”. Hiermee blijft de spanning tussen de Tibetaanse spiritualiteit en de Chinese machtspolitiek duidelijk zichtbaar.
Roosendaal vergat hem bijna, maar nu heeft deze filmlegende een eigen plekje in de stad
Hij was de allereerste Nederlandse regisseur die ooit een Oscar won: Fons Rademakers uit Roosendaal. Toch leek zijn geboortestad hem voor lange tijd vergeten te zijn. Terwijl er zelfs in Italië een cultuurcentrum naar hem is vernoemd, stond er in Roosendaal niks dat aan deze grote naam herinnerde. Tot nu dan – want er is een nieuw plantsoen dat zijn naam draagt.
“Hij heeft de Nederlandse filmwereld letterlijk op de wereldkaart gezet,” zegt wethouder Paul de Beer van Roosendaal. “Fons was een echte pionier.” De onthulling van het bordje gebeurde door de wethouder samen met Fons Rademakers junior, de zoon van de beroemde regisseur. “Prachtig en eervol,” noemt hij het moment. “Mijn vader had veel liefde voor Roosendaal. Hij vertelde vaak over hoe hij hier is opgegroeid. Al kwamen we maar één keer per jaar langs – dan gingen we altijd naar oom Jan in de Dominestraat.”
Fons Alphonse Marie Rademakers werd geboren op 5 september 1920 in diezelfde straat. Zijn schooljaren bracht hij door op ‘Het Norbertus’. En juist daar kijkt de middelbare school nu uit over het nieuwe plantsoen. “Misschien wel de plek waar hij zijn eerste ideeën ontwikkelde,” zegt zijn zoon met een warme toon. Het ontroert hem. “Hij zou hier heel blij mee zijn geweest. En trots. Want hij was een lieve man, altijd positief, nooit slechtgemutst.”
Op zeventienjarige leeftijd vertrok Fons naar Amsterdam om acteur te worden. Maar ook daar moest hij eerst iets leren: zijn Brabantse accent afleren. In de jaren ’50 raakte hij betrokken bij de internationale filmwereld en leerde hij grote namen kennen zoals Fellini, Renoir en De Sica. Daar ontmoette hij ook Lili Veenman, zijn latere vrouw.
Zijn hoogtepunt als regisseur kwam in 1987 met de film De Aanslag, gebaseerd op het boek van Harry Mulisch. Deze film leverde hem niet alleen erkenning in Nederland op, maar ook een Oscar – en dat midden in Hollywood.
Fons Rademakers woonde lang in Amsterdam, later in Italië samen met Lili. Hij overleed in 2007 in Zwitserland, op 86-jarige leeftijd. Zijn vrouw Lili stierf eind mei dit jaar, op 95. Familieleden reisden speciaal af naar Roosendaal voor de onthulling. Naast Fons junior was ook zijn dochter Octavia (23) erbij. Ook Laura (19), een nichtje uit Amsterdam, en neef Bernard met zijn vrouw en zoon uit Breda waren aanwezig.
“Ik wilde altijd cameraman worden,” lacht Fons junior. “Maar pa vond dat geen goed plan. Hij zei: als je goed bent, ben je nooit thuis. En als je niet goed bent, verdien je niets.” Uiteindelijk koos hij voor natuurkunde, en werkt nu bij CERN in Zwitserland – op zoek naar de kleinste bouwstenen van het universum.
Lang heeft Roosendaal niets gehad wat herinnerde aan hun wereldberoemde zoon. Dat veranderde nu gelukkig. En grappig genoeg is Fons niet de enige Oscarwinnaar die les kreeg op ‘Het Norbertus’. Cameraman Hoyte van Hoytema, winnaar van de Oscar in 2023 voor Oppenheimer, liep daar ook rond. En wie vergeet Jef Rademakers, bekend van tv-programma’s als PinUp Club en Klasgenoten. “Verre familie,” lacht Fons junior. “Pa vertelde wel eens over opa, die dertien broers had of zo.”
Nederland wordt nog veel grijzer: in 2060 meer dan 1 miljoen 85-plussers
Wat verwacht het PBL voor 2060?
De cijfers spreken boekdelen: Nederland telt dit jaar ongeveer 450.000 mensen van 85 jaar en ouder. Maar in 2060 zullen dat er minimaal 1,1 miljoen zijn. Ook het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt fors – van nu 3,4 miljoen naar mogelijk 5,1 miljoen over ruim veertig jaar. Deze voorspelling komt uit de Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). In vier verschillende scenario’s kijkt het PBL naar toekomstige ontwikkelingen op het gebied van economische groei en klimaatverandering.
Richting geven aan beleid
Volgens PBL-directeur Marko Hekkert is het doel van deze verkenning om beleidsmakers richting te geven. “Veel keuzes die nu worden gemaakt, hebben invloed op decennia van toekomstig leven en welvaart”, legt hij uit. En dat is ook hard nodig, want regeringen kijken vaak niet verder dan hun eigen termijn. De verkenning helpt bijvoorbeeld bij beslissingen over nieuwe woningen, infrastructuur en elektriciteitsnetwerken.
Dubbele vergrijzing in beeld
Een belangrijk punt in het rapport is de dubbele vergrijzing: niet alleen neemt het aantal ouderen toe, ook de gemiddelde leeftijd binnen die groep stijgt. Dat betekent onder andere een grotere vraag naar zorg. Daarnaast wonen steeds meer ouderen langer alleen, terwijl ook jongeren die studeren of werken vaker zonder partner of gezin wonen. Dit effect is sterker als de economie groeit. “Bij hogere groei kunnen mensen zich makkelijker veroorloven om alleen te wonen, en trekken jongeren sneller uit huis,” staat in het rapport.
Bevolking groeit, met name in de Randstad
Als de economie goed blijft groeien, kan Nederland tegen 2060 zelfs uitkomen op 21,9 miljoen inwoners. Vooral in de Randstad en omliggende provincies verwacht het PBL de meeste groei. Daar zijn meer banen, opleidingen en relatief jonge inwoners, wat leidt tot meer geboortes en minder sterfgevallen. En dus? Meer woningen nodig, én ruimte voor duurzame energie, circulaire economie en klimaatadaptatie.
Migratie blijft toenemen
Zowel bij hoge als bij lage economische groei zal het aandeel migranten in Nederland toenemen. Ondanks de verschillende scenario’s zijn er ook duidelijke gemeenschappelijke lijnen. Zo zullen de bouw- en zorgsector groeien, de transitie naar elektrisch rijden versnellen, het elektriciteitsgebruik stijgen, het totale energieverbruik dalen, en wordt Nederland langzaam maar zeker minder afhankelijk van energie-import.
Klimaattransitie: snel of traag, beide kanten risico’s
Bij een snelle transitie naar een klimaatneutrale samenleving stijgen de kosten voor aanpassing tot 2050, waarna ze gelijk blijven. Bij een vertraagde transitie blijven die kosten juist ook na 2060 stijgen. Denk hierbij aan investeringen om Nederland bestand te maken tegen stijgende zeeniveaus, hittegolven, bosbranden en hevige regenval.
Verkeer en veiligheid
Ook op verkeersgebied zijn er grote veranderingen op komst. Buiten de steden wordt de auto steeds belangrijker, terwijl het busverkeer in drie van de vier scenario’s afneemt. Bovendien rekening het PBL in alle scenario’s met meer verkeersslachtoffers. “Dat komt vooral door de combinatie van vergrijzing en een toename van fietsers”, aldus de onderzoekers. In steden zal het drukker worden door de groeiende bevolking, wat maatregelen zoals betaald parkeren, 30-kilometerzones en betere fietspaden logisch maakt.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!