
Recent Nieuws donderdag 03 juli, 2025 07:37
Felle explosie en brand in Papendrecht – 17 woningen ontruimd
Vannacht was er grote schrik in Papendrecht toen een woning volledig uitbrandde na een harde explosie. Het gebeurde rond half drie ‘s nachts aan de Vincent van Goghlaan. Door de knal raakte een huis zwaar beschadigd – uiteindelijk bleven alleen nog de voor- en achtergevel over staan.
De bewoners waren gelukkig thuis, maar konden zichzelf op tijd in veiligheid brengen. Niemand raakte gewond, wat op zich al een klein wonder is gezien de hevigheid van de explosie en de brand die daarop volgde.
De brandweer kwam massaal ter plaatse om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar omliggende woningen. Uiteindelijk werd besloten om niet alleen het getroffen huizenblok, maar ook het blok ernaast te ontruimen. In totaal moesten zo’n 17 huishoudens hun woning verlaten. De mensen zijn tijdelijk elders ondergebracht.
Rond zes uur ’s ochtends had de brandweer het vuur onder controle en begon men met het nablussen. Wat precies de oorzaak van de explosie was, is nog onduidelijk. De politie heeft een onderzoek gestart en beschouwt de locatie als een plaats delict.
Vanochtend wordt bekeken hoe groot de schade aan de andere woningen precies is. Hopelijk kunnen de bewoners snel weer terugkeren naar hun huis.
Aantal explosies blijft stijgen: gemiddeld 26 aanslagen per week
Het aantal explosies neemt verder toe
Het aantal vuurwerkbommen en andere explosieve aanslagen is in de eerste helft van 2025 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers van de politie. De ambitie van burgemeesters, justitie en de politie om het aantal aanslagen met tien procent terug te dringen, lijkt daardoor helaas nergens in de buurt te komen. Met name woonwijken zijn steeds vaker het doelwit van dergelijke aanslagen. In totaal waren er dit jaar al 678 incidenten – een stijging ten opzichte van hetzelfde periode in 2024.
RTL Nieuws deed onderzoek naar honderden gevallen verspreid over minstens 129 gemeenten in Nederland. Wat jaren geleden vooral in grote steden speelde, treedt nu ook op in steeds meer kleinere gemeenten. En dat zorgt voor onrust bij bewoners én hoofdpijn bij lokale besturen.
Bang in je eigen huis
Stel je voor: midden in de nacht klinkt er opeens een harde knal. De hele straat schrikt wakker. Zo beleven steeds meer mensen de realiteit van een explosie in hun buurt. Terwijl dit soort aanslagen drie jaar geleden nog vooral in grote steden plaatsvond, zien we nu ook veel meer incidenten in buitenwijken en dorpen. Van flatgebouwen tot rijtjeshuizen en vrijstaande woningen – niemand is er echt veilig.
Inmiddels zijn ook bedrijven regelmatig het doelwit. Denk aan cafés, kapsalons of schoonheidsspecialisten. Maar ook scholen, een ziekenhuis en zelfs een buurtcentrum zijn dit jaar al getroffen geweest.
Gevaarlijke ontwikkelingen
De aanslag in Den Haag op de Tarwekamp in december vorig jaar toonde tragisch genoeg wat er kan gebeuren als zo’n aanslag volledig misgaat. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en werd een hele blokflat weggeblazen. Ook dit jaar zijn mensen gewond geraakt door explosies. Zo werd een vrouw in Amersfoort geraakt toen er een explosief in haar slaapkamer belandde. In Amsterdam sprongen bewoners van paniek vanuit een raam nadat een explosie brand had veroorzaakt.
Bij vier van de vijf aanslagen worden verboden vuurwerkvarianten gebruikt, zoals de beruchte Cobra 6 – een stuk vuurwerk met dezelfde kracht als een handgranaat. Soms wordt meerdere stukken vuurwerk samengevoegd tot zogenaamde knutselbommen. Die kunnen dan ook nog eens worden gecombineerd met brandversnellers zoals benzine. Het NFI meldt dat sommige bommen tegenwoordig wel anderhalve kilo flitspoeder bevatten – een gevaarlijke evolutie.
Burgemeesters worstelen met maatregelen
Voor burgemeesters is het lastig om grip te krijgen op de situatie. Inwoners leven in angst en herhaalde aanslagen op hetzelfde pand zijn geen uitzondering. Een woning in Almere werd dit jaar al vier keer getroffen, en in Tilburg was een coffeeshop zelfs tien keer het doelwit.
Om toch iets te doen, passeren gemeenten verschillende maatregelen. Camera’s worden opgehangen in straten waar herhaaldelijk aanslagen plaatsvinden. In totaal hebben 31 gemeenten dit jaar cameratoezicht ingezet. Rotterdam heeft elf gebieden aangewezen waar extra controles mogelijk zijn. Ook het instellen van veiligheidsrisicogebieden is een optie, net als het tijdelijk sluiten van panden – inclusief woningen sinds 2024.
Maar alle maatregelen zijn tijdelijk. En zodra camera’s verdwijnen of zones geschorst worden, duiken de aanslagen vaak weer op. De John Raedeckerstraat in Almere is daar een sprekend voorbeeld van. Na een reeks aanslagen werd er cameratoezicht ingesteld, een veiligheidszone ingesteld en een woning gesloten. Toch was er opnieuw een explosie zodra die maatregelen werden stopgezet.
Snelheid voor veiligheid bij bagageafhandeling Ryanair
De werkdruk bij Skytanking, de bagageafhandelaar van Ryanair op Eindhoven Airport, is enorm hoog. Medewerkers werken onder zware druk en klagen over onveilige situaties die ontstaan omdat snelheid blijkbaar belangrijker is dan veiligheid. Dat blijkt uit een enquête van vakbond FNV onder het personeel.
Angstcultuur binnen Skytanking
Volgens FNV heerst er binnen het bedrijf een angstcultuur. Veel werknemers voelen zich niet gehoord als ze problemen melden, en sommigen worden zelfs afgekanst door hun leidinggevenden. De werkdruk is zo hoog dat steeds meer mensen uitvallen, waardoor de rest nog harder moet werken. Ook zijn roosters volgens medewerkers onvoorspelbaar en wisselend, wat het gevoel van instabiliteit vergroot.
Veiligheid in het gedrang
Slechts 41 procent van de werknemers geeft aan dat veiligheid altijd boven alles gaat. In plaats daarvan wordt vaak gekozen voor snelheid, met alle risico’s van dien. Skytanking is verantwoordelijk voor verschillende taken rondom Ryanair-vluchten, zoals het inladen en uitruimen van bagage, passagiers begeleiden en het incheckproces. Met zo’n honderd medewerkers en slechts 67 reacties op de vragenlijst lijkt het probleem breed verdeeld.
Herhaling van eerdere problemen
Dit is niet de eerste keer dat Skytanking negatieve aandacht krijgt. Vorig jaar deed de Arbeidsinspectie al onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en gaf het bedrijf toen een waarschuwing. Ook kregen reizigers destijds te maken met vertragingen bij de bagageafhandeling. Op een piekdag in augustus bleven zelfs honderden koffers achter door een gebrek aan personeel.
Vergelijkbare signalen kwamen ook naar voren uit een recente studie van TNO naar werkomstandigheden op Schiphol. Volgens FNV-bestuurder Stijn Jansen zijn de omstandigheden bij Skytanking in Eindhoven zelfs slechter dan die op Schiphol.
Geen pensioenopbouw
Een extra pijnlijk punt: medewerkers bouwen geen pensioen op, terwijl het werk fysiek erg zwaar is. FNV vindt dit schandelijk en eist actie. Ze willen omlaag gebrachte werkdruk, betere roosterplanning waarin werknemers meer inspraak hebben, en structurele verbeteringen op het gebied van veiligheid.
Reactie van Eindhoven Airport
Eindhoven Airport laat weten gesprekken aan te gaan met Skytanking over de resultaten van het onderzoek. “Als er zorgen zijn over veiligheid op de luchthaven, dan willen we daar graag over praten,” aldus woordvoerder Gijs Vrenken. Skytanking zelf heeft nog niet gereageerd op de kritiek.
Hoe strafbaar stellen van illegaliteit de Nederlandse politiek al jaren verdeelt
Onderwerp van artikel
Het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland is opeens weer volop actueel. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een amendement dat beoogt het illegaal verblijven van vreemdelingen strafbaar te maken. Het plan, dat al tientallen jaren op en neer gaat tussen partijen, zorgt opnieuw voor heftige discussies binnen de politiek.
Het idee achter het amendement is om de Vreemdelingenwet 2000 én de Algemene wet bestuursrecht aan te passen. Wie dan illegaal in Nederland blijft, kan maximaal een half jaar celstraf krijgen. Het amendement is ingediend door PVV-Kamerlid Marina Vondeling. Zij stelt dat veel mensen die moeten vertrekken uit Nederland toch in de illegaliteit verdwijnen, wat volgens haar leidt tot overlast, criminaliteit en extra kosten. Volgens haar moet er dus iets veranderen – en dit amendement biedt volgens haar die nodige drempel.
Maar niet iedereen is daar blij mee. Asieladvocaat Marq Wijngaarden vindt dat de huidige wetgeving al genoeg ruimte biedt om bijvoorbeeld mensen vast te zetten of hulpverleners strafbaar te stellen als ze profiteren van illegaal verblijf. Hij noemt het nieuwe plan eigenlijk “zinloos” en verwacht juist meer rompslomp en hogere kosten voor justitie en andere instanties. Ook maakt hij zich zorgen dat mensen die hulp nodig hebben – zoals slachtoffers van uitbuiting of mensenhandel – zich steeds minder gaan melden bij autoriteiten uit angst.
In meerdere Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland en België, is illegaal verblijf al strafbaar. Maar hoe streng het wordt gehandhaafd verschilt per land. Er is ook geen duidelijk bewijs dat strafbaarstellen daadwerkelijk helpt om bijvoorbeeld criminaliteit terug te dringen. Als het plan doorgaat, zou Nederland ineens een van de strengste EU-landen worden als het gaat om het aanpakken van illegaal verblijf.
De discussie over dit onderwerp speelt al heel lang. In kabinet-Rutte I waren er al plannen voor strafbaarstelling, maar die verdwenen toen in de la na de val van het kabinet. Later kwam het thema weer terug in Rutte II, maar werd uiteindelijk geschorst vanwege onrust binnen de PvdA. Sindsdien blijven PVV en VVD aandringen op zo’n maatregel. Beide partijen hadden het ook opgenomen in hun verkiezingsprogramma’s van 2023.
De verdeeldheid blijft groot. Het CDA, dat vaak doorslaggevend is bij het goedkeuren van asielwetten, liet weten het plan niet te steunen. Volgens CDA-leider Henri Bontenbal schuurt het idee met hun waarden. Ook noemde hij het strafbaar stellen van hulp aan illegalen niets anders dan een straf op medemenselijkheid. PVV-leider Wilders sprak juist van een historisch moment en gaf aan hierdoor wél zijn steun te verlenen aan twee grote asielwetsvoorstellen.
Of het plan uiteindelijk echt wet wordt, is nog lang niet zeker. De discussie zal hoogstwaarschijnlijk blijven voortduren, tot in de laatste stemming in de Eerste Kamer. Dat het onderwerp al jarenlang politici verdeelt, is duidelijk.
Stormjager Paul zocht de bliksem op in Duitsland: ‘Het was bizar’
Als het buiten stormt, regent en onweert, dan voelt Paul Begijn zich juist op zijn gemak. Uit Den Bosch, met camera paraat – hij is een echte stormjager. Het liefst jaagt hij achter extreme weersomstandigheden aan en probeert die vast te leggen voor mooie foto’s.
Woensdag zag er in eerste instantie niet veelbelovend uit. In zijn eigen provincie bleef het koppig rustig. Maar als het weer je niets biedt, dan zoek je het maar ergens anders, toch? Samen met een vriend stapte Paul in de auto en reed richting Duitsland, waar de kans op spannend weer volgens de voorspelling groter leek.
“Je hoopt altijd dat je iets moois tegenkomt”, vertelt Paul. “Iets wat de moeite waard is om te fotograferen.” De ommekeer in het weer kwam ineens. Na dagen van tropisch warme temperaturen in Nederland sloeg het plots om. Donkere wolken pakten zich samen boven delen van zowel Nederland als Duitsland.
Voor Paul, die al jarenlang stormen achternagaat, was het tijd om in actie te komen. “Woensdagmiddag was het echt raar”, zegt hij. “Vanuit het niets ontstonden er gigantische wolken, van Limburg tot aan Drenthe. De bliksemdetectie schoot omhoog. Plotseling was er ineens heel veel activiteit.”
Zodra hij ziet dat het serieus wordt, begint het spelletje: welke bui is interessant en welke kan wat op leveren voor een goede foto? “Soms win je, soms verlies je”, lacht hij. “Maar uiteindelijk hoop je gewoon met de prijs naar huis te gaan: een mooie shot én de ervaring die daarbij hoort.”
De dagen vooraf waren behoorlijk heet, met temperaturen rond de 37 graden. Dat soort hitte is vaak een voorbode van wild onweer, vooral als er koelere lucht invliegt. Hoewel de omstandigheden gunstig leken, had Paul niet al te hoge verwachtingen. “Er waren vooral flinke windstoten, takken die afbraken en bomen die omvielen. Uiteindelijk heb ik gelukkig toch wat leuke bliksems kunnen vangen.”
Maar het echte jackpotmoment beleefde Paul eerder deze zomer, toen hij richting Normandië reisde met andere stormchasers. Daar wist hij een supercel vast te leggen – de krachtigste vorm van onweersbui die er is. “Dat is mijn favoriete foto van dit jaar.”
Stormjagen klinkt misschien leuk, maar het zit ook vol risico’s. Eerder stond Paul twintig minuten lang op het strand in Zeeland te filmen bij extreme wind. “Ik kon amper overeind blijven. Ik moest me vasthouden aan een verkeersbord en ben daarna snel de auto ingevlucht.”
Veiligheidsregio: Inwoners Winterswijk overdonderd door heftig noodweer
Bijzondere storm raast door Winterswijk
Gisteravond werd het Gelderse dorpje Winterswijk volledig verrast door een zware, plaatselijke storm. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio was dit geen gewoon onweer – het was echt iets heel bijzonders. In de omringende dorpen waaide het ook stevig, maar nergens sloeg het weer zo hard toe als in Winterswijk.
In eerste instantie kwamen er al snel 127 meldingen binnen over schade door het noodweer. Maar waarschijnlijk komt daar nog meer bij. De meeste schade komt door omgevallen bomen – en dat zijn dan niet zomaar wat struikjes. We hebben het hier over dikke eiken die letterlijk doorknappen en met een harde klap tegen de grond slaan. Ook liepen verschillende straten onder water, waardoor delen van het dorp tijdelijk vrijwel onbereikbaar waren.
De mensen die er wonen? Die zijn behoorlijk geschrokken én overrompeld door hoe heftig het allemaal ging. “Het is echt iets wat je niet vaak meemaakt”, vertelt de woordvoerder van de veiligheidsregio aan het ANP. Gelukkig gingen hulpdiensten en lokale aannemers direct aan de slag. De hele nacht is doorgewerkt om de toegangswegen naar Winterswijk weer vrij te maken.
Gisteravond kon al de hoofdtoegang tot het dorp weer open worden gesteld, zodat hulpdiensten en belangrijke plekken zoals het SKB-ziekenhuis en brandweerkazernes weer bereikbaar waren. Ook vandaag gaat het opruimwerk door, want er is nog veel te doen.
Een geluk bij een ongeluk: er zijn gelukkig geen gewonden gevallen. Wel moest een persoon even gecheckt worden door de ambulance, nadat een bedrijfspand instortte aan de Rondweg Zuid, maar diegene kon daarna zonder verdere zorgen naar huis.
Hoe groot de schade precies is, blijft voorlopig nog onduidelijk. Er kan nu nog geen schatting van gemaakt worden. De verwachting is dat verzekeraars binnenkort contact opnemen met de gemeente om alles in kaart te brengen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!