
Recent Nieuws woensdag 02 juli, 2025 18:29
Nog niet openbaar onderzoek: uitblijven stikstofbeleid kost de economie tientallen miljarden
Het stikstofprobleem in Nederland zorgt voor gigantische kosten, en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Volgens een nieuw onderzoek dat RTL Nieuws in handen heeft gekregen, loopt de economie door het stilzitten van stikstofmaatregelen tientallen miljarden euro mis. En daarbij komt nog eens schade aan natuur én gezondheid kijken.
Economie verliest grote sommen geld
De resultaten van dit onderzoek zijn behoorlijk ernstig. Tussen 2024 en 2030 zou de economie zo’n 30 miljard euro verliezen doordat projecten als wegen, woningbouw en andere investeringen op losse schroeven staan. Gelukkig is de daadwerkelijke economische impact wat kleiner, omdat bedrijven zich aanpassen: werk verschuift naar andere gebieden of wordt anders ingevuld. Toch blijft de totale schade over die periode fors: ruim 4 miljard euro.
Maar wachten op maatregelen heeft juist het tegenovergestelde effect: de problemen worden alleen maar groter. Als het beleid nog langer op zich laat wachten, kan de schade snel nog vele miljarden extra gaan kosten.
Schade aan natuur en gezondheid is nog veel erger
Naast de economische kant zijn ook de gevolgen voor de natuur en de gezondheid van de bevolking hard. Een teveel aan stikstof tast de kwaliteit van lucht, water en natuur aan. Denk aan fijnstof in de lucht of nitraat in het grondwater – dat speelt nu al bij vlagen. De kosten hiervan zijn gigantisch: volgens de onderzoekers komt dat neer op 1,6 procent van de hele Nederlandse economie. In 2024 alleen al betekent dat een schadepost van bijna 15 miljard euro.
Belangrijk onderzoek blijft grotendeels verborgen
Het huidige demissionair kabinet wilde met een speciale stikstofcommissie snel tot actie komen. Maar concrete harde maatregelen zijn er nog steeds niet. In april kwam er wel een soort ‘startpakket’, waarin landbouw, industrie en verkeer wat soepeler werden behandeld. De echte plannen moeten pas na de zomer komen, inclusief de resultaten van dit onderzoek.
Het rapport zelf is politiek heet aardappelschil. Nu staat namelijk zwart-op-wit hoeveel het nietsdoen kost aan mens, milieu en geld. Twee derde van de stikstofuitstoot komt uit de landbouwsector, en dat zorgt in de Kamer voor steeds meer onrust.
Politieke spanningen nemen toe
Kritiek op het traag reageren van het kabinet groeit. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet benadrukt dat het tijd is om echt iets te doen. Volgens haar slaat het kabinet gewoon de ogen dicht voor de realiteit: “Er moet dringend een plan komen om de veestapel terug te brengen. Dat biedt ook zekerheid voor de boeren.”
Ook NSC-Kamerlid Harm Holman is klaar met het getreuzel van minister Wiersma (BBB-Landbouw): “Dertig jaar discussie, en nooit heeft iemand de knoop durven doorhakken. Het is nu echt tijd.” Of hij verwacht dat het gaat gebeuren? “Ze zeiden dat ze het voor Prinsjesdag zouden doen. Misschien. Maar ik ben eerlijk gezegd niet erg hoopvol.”
Grote botsing tussen ministers
De bespreking van het rapport leidde deze week al tot een flinke woordenwisseling tussen de betrokken ministers. Minister Wiersma weigerde een officiële brief te ondertekenen waarmee het onderzoek naar de Kamer gestuurd zou worden. Ze wilde ook passages aanpassen, bijvoorbeeld over de invloed van de stikstofcrisis op agrariërs en hun gezinnen. Uiteindelijk tekent alleen minister Karremans (Economische Zaken) de brief. Klein detail misschien, maar het toont wel de gevoeligheid van het dossier, vooral voor de BBB.
Onrust in rustige volksbuurt Coevorden door komst 14 gevluchte tienermeisjes
Rustige wijk verandert in protestgebied
Wat ooit een vreedzame, rustige buurt was, is de afgelopen dagen veranderd in een plek van onrust en verzet. In Tuindorp, een gezellige volksbuurt in Coevorden, zijn buurtbewoners massaal op straat gegaan om te protesteren tegen de komst van veertien minderjarige gevluchte meisjes. De sfeer is behoorlijk gespannen, er zijn brandstichtingen geweest en agenten werden met eieren bekogeld.
De leuzen op borden tijdens de betoging spraken boekdelen: “Genoeg = Genoeg”, “Hier geen minderjarige statushouders” en “Eigen mensen eerst”. Volgens sommige bewoners moet Nederlandse kinderen ook een plek krijgen, maar daar is weinig ruimte voor als woningen worden toegewezen aan deze groep tieners. Gisterenavond werd zelfs een auto in brand gezet — een actie die het ongenoegen op scherpe wijze benadrukte.
Al langer spanningen
De onrust in de wijk is niet nieuw. Vorige week al werd een ruit ingegooid van een van de huizen waar de meisjes straks zullen wonen. Ook beveiligingscamera’s van de gemeente werden afgeplakt. Buren hadden zich al eerder geëxtraheerd tegen de plannen via een bezwaarschrift, maar dat werd uiteindelijk verworpen door een commissie. Het contact tussen de gemeente en de buurt is er wel, maar lijkt lang niet altijd tot rust te leiden.
Niet iedereen in de buurt is echter tegen de komst van de meisjes. Sommige directe buren reageren juist rustig en willen ‘afwachten’. Zij vinden dat iedereen een plekje mag hebben. Bij het plaatsnaambord van Coevorden hing zelfs een bordje met “Waar iedereen welkom is”.
Angst voor jongens, niet alleen meisjes
Ondanks het feit dat duidelijk is dat alleen meisjes komen wonen, blijft de angst bij veel buurtbewoners. Vooral de vraag of er later misschien ook jongens kunnen arriveren zorgt voor onrust. Een aantal bewoners vindt dat ze dan te maken krijgen met overlast, vooral van jongens zonder ouders en met weinig begeleiding. “Dat zou ik ook zeggen als het hier Nederlandse jongens betrof,” klinkt het bij een van hen.
Elker, de organisatie die de meisjes begeleidt, benadrukt dat het echt gaat om meisjes van tussen de 15 en 18 jaar, en dat er geen jongens zullen komen. Ze wonen onder 24/7 begeleiding en krijgen intensieve hulp. Het zijn geen tijdelijke bewoners, maar jonge mensen die hier langer blijven wonen. De huizen zijn speciaal ingericht voor begeleid wonen en werden voorheen gebruikt voor andere kwetsbare groepen.
Gemeente en Elker: geschrokken en verdrietig
Zowel de gemeente als Elker heeft moeite met de heftige reacties uit de buurt. Er is sprake van veel emotie en misverstanden. “We zijn sprakeloos en verdrietig,” laat Elker weten in een officiële verklaring. De burgemeester benadrukt dat het om een kleine groep binnen de wijk gaat die zich fel verzet, en dat Tuindorp in principe een fijne, rustige buurt is.
“Deze meiden willen gewoon een normaal leven,” aldus een woordvoerder van Elker. “Net zoals alle andere jongeren. En dat geldt natuurlijk ook als het jongens waren geweest.” De hoop is dat naarmate de meisjes hun intrek nemen, de sfeer in de buurt weer wat kalmeert.
Zwembroek aan, crocs aan de voeten – bij dit bedrijf telt alleen het comfort
Geen zin in pakken, stropdassen of nette schoenen tijdens je werk? Bij e-commercebedrijf Toppy in Veghel is dat geen enkel probleem. Daar mag je gewoon komen zoals je je het lekkerst voelt – of dat nu in een zwembroek is of met crocs aan je voeten.
Bij Toppy draait alles om zomerproducten, dus waarom dan niet ook zomers gekleed gaan? Medewerker Pleun van den Biggelaar legt uit: “In de zomer wordt er kneiterhard gewerkt, dus dan is het fijn als je kleding draagt die lekker zit.” En nee, driedelige pakken zie je daar echt niet voorbijkomen. “Je kunt er misschien wel slim uitzien in pak, maar wat je draagt zegt niks over wie je bent of wat je waard bent.”
Mede-eigenaar Jeroen van Uden laat zich trots zien in zijn geliefde crocs. “Ik heb ze weer tevoorschijn gehaald,” zegt hij met een glimlach. “Ze zijn al jaren oud, maar vandaag leek me een perfecte gelegenheid om mezelf te showen als echte crocs-liefhebber.” Collega Van den Biggelaar grapt erbij: “Crocs zijn echt superlelijk, maar hey, hier mag je gewoon wat je wilt. Wij hebben gewoon schijt aan kantooretiquette.”
En dan is er nog Sander Reiniers, die helemaal geen last heeft van winters weer. Die loopt het hele jaar door in korte broek. “Een beetje uit de hand gelopen gesprek met HR,” lacht hij. “Ik draag ‘m zelfs op -5 graden of onder de regen. Ik ben er al zo lang aan gewend, ik zou niet anders weten.”
Jarmo van Hout is vandaag een beetje de uitschieter – hij draagt namelijk toevallig een lange broek. Maar daar is wel een reden voor. “Ik moest mijn scriptie verdedigen, dus wilde ik er iets serieuzer uitzien dan de rest,” vertelt hij. “Maar normaal had ik gewoon een korte broek en slippers aangedaan. Dat past hier gewoon.”
Van Uden vindt het allemaal best prima zo. “Volgens mij kunnen we wel wat minder regeltjes hanteren. Trek gewoon je zondagse kloffie aan en geniet van het mooie weer – zeker als het 36 graden is.”
Al zijn er wél regels in het magazijn. Veiligheidsschoenen zijn daar verplicht. Wie toch binnenkomt met slippers? Dan komt het waterpistool eraan te pas. Dus ja, daar word je letterlijk natgespoten als je niet meewerkt.
Chaos in Nuenen door hitteproblemen op de A270
Het was woensdagmiddag een echte verkeersramp in en rond Nuenen. De A270 tussen Helmond en Eindhoven moest tijdelijk volledig worden afgesloten, en dat allemaal door de extreme hitte die het wegdek parten speelde.
Hitte zorgt voor chaos op de snelweg
Door de hoge temperaturen zijn betonplaten onder een fietstunnel omhoog gekomen. Hierdoor ontstonden er lelijke drempels op de weg. Dat is natuurlijk geen optie, dus werd de A270 afgezet. Weginspecteurs hebben de ergste oneffenheden gefreesd en de scheuren dichtgesmeerd. Of deze noodmaatregel blijvend is? Dat moet de komende tijd maar uitwijzen. Rond vier uur ’s middags was de weg weer open.
Verkeer zoekt alternatieve route – file en ongeluk het gevolg
Omdat de A270 dicht was, probeerden automobilisten via Nuenen richting Eindhoven te rijden. Dat leidde al snel tot lange files in het dorp. Tijdens het omrijden kwamen twee auto’s bovendien frontaal met elkaar in botsing. Gelukkig raakte niemand gewond, maar het ongeluk zorgde wel voor extra vertraging.
Een drukke middag dus in Nuenen, waar bestuurders maar beter niet willen komen als het niet nodig is.
Van dealmaker tot werelddealmaker
Je kent hem wel van de politieke bühne: Donald Trump, voormalig Amerikaanse president en zakenman met een flair voor grote deals. Maar nu probeert hij zichzelf neer te zetten als vredesbode. En daarbij speelt een oude bekende een cruciale rol: Steve Witkoff.
Witkoff is geen diplomaat, maar toch is hij benoemd als speciaal gezant voor vredesmissies door de VS. Hij en Trump hebben een lange geschiedenis samen — in de jaren tachtig waren ze samen actief in de New Yorkse vastgoedwereld. Beiden zijn inmiddels multimiljardairs, en nu proberen ze op het wereldtoneel hun stempel te drukken.
Volgens Trump is er bijna een akkoord tussen Israël en Gaza gesloten, en zouden ook deals over Oekraïne en het Iraanse nucleaire programma in de maak zijn. Hij hoopt uiteindelijk zelfs een Nobelprijs voor de Vrede binnen te halen. Alleen moet die vrede dus wel echt worden gerealiseerd. En dat is precies waar Steve Witkoff om de hoek komt kijken.
In de podcast De Dag van de NOS wordt uitgebreid ingegaan op Wie is deze Witkoff nou eigenlijk? Hoe zit het met zijn achtergrond? Wat voor band heeft hij met Trump? En hoe pakt zo’n zakenman zonder diplomatieke ervaring het aan om midden in de wereldpolitiek vrede te gaan brengen?
Politieoloog Chris Nijhuis van de Radboud Universiteit tekent een scherp profiel van deze man die misschien wel de toekomstige vrede gaat regelen — of juist niet. Want wat is een deal waard als je duidelijk partij kiest in een conflict?
Luister hier naar de volledige aflevering van Podcast De Dag: Steve Witkoff, van dealmaker tot ‘dealmaker’.
Iran stopt voorlopig met samenwerking IAEA
De sfeer rond het nucleaire programma van Iran is de laatste tijd behoorlijk verhit. Gisteren maakte president Pezeshkian bekend dat Iran zijn samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) tijdelijk heeft opgeschort. Volgens Iraanse staatsmedia komt deze beslissing na een reeks zware aanvallen door Israël en de Verenigde Staten op nucleaire installaties in Iran.
Deze acties begonnen vrijdag 13 juli, toen Israëlische vliegtuigen meerdere doelen raakten. Later volgden Amerikaanse bombardementen op drie belangrijke nucleaire locaties in het land. Sindsdien liggen de inspecties van het IAEA stil. Enkele dagen geleden gaf het Iraanse parlement groen licht voor het stoppen van de samenwerking. Het parlement wordt voornamelijk beheerst door harde linke figuren en er was geen enkele stem tegen. Ook de invloedrijke Raad van Hoeders, bestaande uit religieuze leiders en juristen, steunde dit besluit.
Tot voor kort hield het IAEA toezicht op Irans atoomactiviteiten. Kort voor de aanvallen had het agentschap al kritiek geuit op Iran. Het regime zou informatie achterhouden en zich niet aan de afspraken houden die ervoor moeten zorgen dat Iran geen kernwapens ontwikkelt. Die afspraken stammen uit 2015, waarin Iran toestemming kreeg om uranium te verrijken voor civiele doeleinden, mits het zijn nucleaire activiteiten beperkte. In ruil daarvoor werden sancties versoepeld. Maar in 2018 trok de VS onder leiding van Donald Trump zich eenzijdig terug uit de deal, wat veel spanning veroorzaakte.
Het IAEA heeft tot nu toe nog geen officiële reactie gegeven op de berichten uit Iran. Ook is onduidelijk hoe lang de opschorting precies gaat duren of wanneer de samenwerking weer hervat zal worden. Wat wel duidelijk is: de IAEA-inspecteurs zijn vooralsnog nog in Iran, maar of ze het land moeten verlaten, staat nog niet vast.
Iran heeft in het verleden vaker inspecties bemoeilijkt als onderdeel van hun strategie om druk uit te oefenen tijdens onderhandelingen met het Westen. Over de schade die de aanvallen hebben aangericht, heerst overigens geen eensgezindheid. Sommigen, zoals Donald Trump zelf, beweren dat het nucleaire programma volledig is vernietigd. Andere experts zijn echter sceptisch en wijzen erop dat Iran beschikt over de expertise om snel te herstellen.
Rafael Grossi, directeur van het IAEA, erkent dat er wel degelijk schade is, maar benadrukt ook dat hij geen compleet overzicht heeft van de situatie. Iran beweert zelfs dat de schade relatief klein is en dat verrijkt uranium al voor de aanvallen was verwijderd.
Critici stellen dat deze aanvallen juist het tegenovergestelde effect kunnen hebben: Iran zou nu extra gemotiveerd kunnen zijn om toch een kernbom te bouwen, omdat het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de VS volgens hen alleen maar kleiner is geworden.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!