
Recent Nieuws dinsdag 01 juli, 2025 07:39
“`html
NSC komt met eigen plan voor veehouderij: een ‘agrarische hoofdstructuur’
NSC breekt impasse met agrarische hoofdstructuur
De coalitiepartij NSC wil een einde maken aan de vastgelopen discussies over het landbouwbeleid. Hun oplossing? Een zogenoemde ‘agrarische hoofdstructuur’. Dit plan voorziet in twee soorten gebieden: vruchtbare zones waar veehouderij welkom blijft, en natuurgebieden waar meer ruimte komt voor biodiversiteit. Boeren die meewerken, moeten hiervoor beloond worden. NSC-Kamerlid Holman had al laten weten dat zijn partij aan een initiatiefwet werkt, en nu deelt hij de hoofdlijnen. Hiermee loopt NSC vooruit op minister Wiersma (BBB), die naar verwachting eind deze maand haar plannen presenteert over de toekomst van de grondgebonden veehouderij.
Mestproblemen oplossen en boeren toekomst bieden
Holman hoopt met zijn plan de mest- en vergunningsproblemen aan te pakken én jonge boeren perspectief te geven. Nu hebben veel boeren meer mest dan ze kwijt kunnen. Door duidelijke regels over hoeveel dieren er per hectare mogen grazen, moet de ruimte van stoppende boeren terechtkomen bij boeren die doorgaan – zonder dat dit leidt tot nog grotere megastallen. En het plan krijgt bijval: organisaties zoals VNO-NCW, Bouwend Nederland, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten staan erachter. “Dit zijn keuzes die al jaren op zich laten wachten, maar die nodig zijn voor boeren, bouwers en natuur,” zeggen ze.
Een gevoelig onderwerp
De discussie over grondgebonden landbouw sleept al jaren aan. Nederland beloofde de EU om vóór 2032 te werken naar een duurzamere landbouw, maar over de invulling liepen partijen steeds stuk – zelfs het landbouwakkoord van 2023 sneuvelde hierdoor. Het huidige demissionaire kabinet worstelt ermee, want strengere regels betekenen dat boeren met veel vee óf dieren moeten inleveren, óf extra grond moeten kopen. Minister Wiersma houdt haar kaarten nog tegen de borst en noemt het een “ingrijpende keuze”.
Twee normen: strenger in natuurgebieden
Holman vindt dat er nú actie nodig is, want zonder keuzes dreigen vooral kleine boeren het onderspit te delven. Zijn plan kent twee normen:
- Drie dieren per hectare op vruchtbare landbouwgrond (de ‘agrarische hoofdstructuur’).
- Strengere normen in kwetsbare gebieden, zoals veenweides, waar boeren extra geld krijgen voor natuurbeheer.
Volgens onderzoek van Wageningen Universiteit voldoet meer dan twee derde van de melkveehouders al aan de eerste norm. NSC wil ook uitzonderingen mogelijk maken, bijvoorbeeld voor boeren die afspraken hebben met akkerbouwers over mest.
Meer tijd voor boeren
Holman pleit ervoor om boeren tot 2034 de tijd te geven om zich aan te passen – langer dan de EU-afspraak van 2032. “Zo krijgen jonge boeren weer toekomstperspectief,” zegt hij. Na het zomerreces wil NSC de initiatiefwet indienen. Door de kabinetsval moet Holman het nu aan andere Kamerleden overlaten om het plan verder te brengen – zelf stopt hij na de verkiezingen.
Luka strijdt voor behoud van NS-jongerenkaart en haalt bijna 60.000 handtekeningen op
Een petitie om de populaire NS-jongerendagkaart te redden, is in no-time bijna 60.000 keer ondertekend. De zeventienjarige Luka Maas uit Heeze startte de actie en krijgt nu zelfs aandacht in de Tweede Kamer. Politici buigen zich deze week over de vraag: moet de voordelige treinkaart voor jongeren blijven bestaan?
Waarom verdwijnt de jongerenkaart?
De NS schaft per 1 juli de jongerendagkaart af. Nu kunnen jongeren nog voor €8,50 een hele dag onbeperkt reizen, maar straks krijgen alleen 12- tot 17-jarigen nog 40% korting in de daluren. “Dat maakt treinreizen voor jongeren veel duurder,” zegt Luka. “Het voelt alsof er iets van ons wordt afgepakt.”
Hoe kwam de petitie tot stand?
Luka merkte dat veel mensen niet eens wisten dat de kaart zou verdwijnen. “Eerst dacht ik: ik stuur de NS een mail. Maar toen bedacht ik me: meer mensen moeten dit weten. Dus begon ik een petitie.” Die ging als een speer: “Na een paar dagen hadden we al 30.000 handtekeningen. Nu staan we op bijna 60.000!”
Waarom is de kaart zo belangrijk?
Jongeren gebruiken de kaart voor van alles: naar de stad gaan, vrienden bezoeken, maar ook voor serieuze zaken zoals reizen naar gescheiden ouders, stages of universiteitsbezoeken. “Zonder deze kaart verliezen veel jongeren hun vrijheid,” legt Luka uit.
Wat gebeurt er nu in de politiek?
Afgelopen donderdag kwam het onderwerp al even ter sprake in de Tweede Kamer. Dinsdag wordt er gestemd over een motie van NSC die de regering oproept om met de NS in gesprek te gaan. Luka mag erbij zijn: “Ik mag de handtekeningen overhandigen en ben aanwezig bij de stemming. Ik heb er een goed gevoel over!”
Ook de NS zelf heeft inmiddels contact met Luka gehad. “Ik heb met hun hoofdpersvoorlichter gebeld en mijn verhaal kunnen doen. Ze gaan er intern over praten en ik verwacht snel een reactie.”
De betekenis achter de kleurrijke kleding op Keti Koti
Op Keti Koti, het jaarlijkse feest dat de afschaffing van de slavernij viert, zie je veel mensen in prachtige, kleurrijke outfits. Eén van die traditionele kledingstukken is de koto, wat gewoon ‘kleding’ betekent. Maar wat zit er eigenlijk achter deze bijzondere dracht? Laten we eens kijken naar de verhalen en betekenissen.
De angisa: een hoofddoek met een geheime taal
Een van de meest opvallende onderdelen van de koto is de angisa, een hoofddoek met een rijke geschiedenis. Volgens Andy Arduin, expert in Afro-Surinaamse klederdracht, ontstond deze tijdens de slavernij in Suriname. “Tot slaaf gemaakte vrouwen moesten hun hoofd bedekken, maar ze vonden slimme manieren om toch met elkaar te communiceren,” legt hij uit.
Door de doek op een bepaalde manier te knopen, konden ze boodschappen doorgeven. Bijvoorbeeld de Feda-knoop, die liet zien dat iemand klaar was om in opstand te komen. Na de slavernij kwamen er nieuwe knopstijlen bij, zoals de Let-Them-Talk en Meet-Me-At-The-Corner. En wist je dat er zelfs een stijl is geïnspireerd door een autobumper? Die heet de Oto Baka!
Michelle Piergoelam van Tailors & Wearers vertelt dat volgens sommige onderzoeken de angisa juist na de slavernij ontstond. “Door een speciaal stijfsel voelde de doek aan als papier, waardoor vrouwen er allerlei vormen mee konden maken.”
Het jasje met geheime signalen
Het yaki is een kort jasje met lintjes aan de achterkant. Die lintjes waren vroeger niet zomaar decoratie – ze vertelden iets over de drager. “Als alleen het onderste deel gevouwen was, was de vrouw vrijgezel,” zegt Piergoelam. “Was alles netjes geplooid? Dan had ze een man. En als het een beetje rommelig was, zat haar man ver weg.”
Tegenwoordig worden de lintjes vooral voor de stijl gedragen, maar het blijft een leuk weetje!
De schouderdoek: links of rechts?
De schouderdoek kan op twee manieren worden gedragen:
– Links = “Mijn hart is bezet.”
– Rechts = “Ik ben vrijgezel.”
Al dragen veel mensen hem nu gewoon links omdat het mooi staat, zonder er een betekenis achter te zoeken.
De rok: groot, gebroken of modern
De koto-rok komt in verschillende vormen:
– Bigi koto – Een extra lange rok, soms wel drie meter!
– Broko bere koto – Korter en makkelijker aan te trekken.
Er is ook een verschil tussen traditionele en moderne koto’s. “Traditioneel draag je een koj, een kussentje voor meer volume,” vertelt Piergoelam. Maar tegenwoordig zie je vooral kortere rokken met veel prang prang (blingbling).
De pangi: een kleurrijke lendendoek
Omdat de traditionele koto best ingewikkeld is, dragen veel mensen nu een pangi, een lendendoek die oorspronkelijk door Joodse gastarbeiders naar Suriname werd gebracht. Elke kleur heeft een betekenis in de winti-cultuur:
– Rood = water
– Blauw = bossen
– Wit & zwart = lucht
– Geel = aarde
Waarom dragen mensen dit op Keti Koti?
De koto is meer dan alleen mooie kleding – het is een manier om de voorouders te eren en verhalen door te geven. Of je nu een traditionele angisa draagt of een moderne versie met glitters, het blijft een krachtig symbool van vrijheid en cultuur.
Veteranen wachten al maanden op beloofde erepenning: “Voelt als mosterd na de maaltijd”
Al een half jaar geduld
Veteranen in de gemeente Maashorst zitten al sinds januari in het ongewisse over hun erepenning. De provincie Noord-Brabant beloofde deze medaille aan zo’n 13.000 veteranen als blijk van waardering. Tijdens Nederlandse Veteranendag hoopten velen dat het er eindelijk van zou komen, maar helaas – nog steeds niets in de brievenbus.
Carlo Blom, een veteraan uit Odiliapeel, vindt het maar niks. “Je hoort mensen vragen: waar blijft die penning nou? De provincie komt met vaagheden over leveringsproblemen en zegt dan weer dat hij er op Veteranendag zou zijn. Tja, dat was dus niet zo.”
“Het duurt allemaal wat lang”
Lisette van der Swaluw, woordvoerder van de commissaris van de Koning, laat weten dat de uitreiking bijna rond is. “De penningen worden extern gemaakt en de laatste loodjes wegen het zwaarst. We moeten precies nagaan wie wat krijgt, en ze worden per gemeente verstuurd.”
Blom vindt het wel erg makkelijk uitgelegd. “Voor mij valt het mee, maar sommige oudere veteranen willen die erkenning graag nog meemaken. Het zou mooi zijn als ze de penning krijgen vóór het te laat is.”
Mosterd na de maaltijd
Ook Ton van Hooff uit Volkel, voorzitter van Stichting Udense Veteranen, wacht nog steeds. Na vragen van zijn achterban mailde hij de gemeente, maar kreeg hetzelfde verhaal te horen: leveringsproblemen. “Binnen een paar weken zouden ze er moeten zijn, maar het voelt wel een beetje laat. Alsof je mosterd na de maaltijd krijgt.”
De erepenning hoort bij 80 jaar vrijheid, maar Van Hooff had hem liever eerder gezien. “Voor 5 mei was ideaal geweest. In onze regio vierden we vorig jaar september al dat we 80 jaar vrij zijn. Maar goed, beter laat dan nooit.”
Waar blijft de rest?
Welke andere gemeenten nog op hun penningen wachten, weet de provincie niet precies. “Dat hebben we niet helemaal scherp,” geeft Van der Swaluw toe. “Maar de laatste zendingen gaan snel de deur uit.”
Netanyahu ontmoet Trump volgende week in het Witte Huis
Volgende week maandag komt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. Dat hebben twee Amerikaanse regeringsfunctionarissen bevestigd aan AP News. Het wordt de derde ontmoeting tussen de twee leiders sinds Trump weer president werd.
Het bezoek volgt op de Amerikaanse betrokkenheid bij de Israëlische oorlog tegen Iran, waarbij de VS Iraanse nucleaire installaties aanvielen. Na het bemiddelen van een staakt-het-vuren tussen Israël en Iran, richt Trump nu zijn pijlen op het beëindigen van het conflict tussen Israël en Hamas. Afgelopen vrijdag zei Trump tegen verslaggevers dat hij denkt dat er binnen een week een staakt-het-vuren in Gaza komt. Hoe dat precies moet gebeuren, liet hij in het midden.
Focus op het redden van levens
Karoline Leavitt, woordvoerder van het Witte Huis, benadrukte gisteren dat Trump en zijn team continu in gesprek zijn met Israëlische leiders. “Het stoppen van het geweld in Gaza is een topprioriteit voor de president. Hij wil levens redden,” zei ze.
De onderhandelingen tussen Israël en Hamas verlopen moeizaam. Er zijn al meerdere keren pauzes ingelast omdat de partijen het niet eens worden over de voorwaarden. Een groot twistpunt is of de oorlog helemaal moet stoppen als onderdeel van een staakt-het-vuren.
Menselijk leed in Gaza
Na meer dan 600 dagen oorlog en meer dan 50.000 doden is de situatie in Gaza catastrofaal. Nog steeds zitten zo’n 50 gijzelaars vast, waarvan waarschijnlijk minder dan de helft nog in leven is.
Trump bemoeit zich met Israëlische politiek
Trump heeft de afgelopen dagen ook zijn mening gegeven over Israëls binnenlandse politiek. Hij riep op om de corruptiezaak tegen Netanyahu te laten vallen en noemde het een “heksenjacht.” Trump beloofde zelfs dat de VS Netanyahu zouden “redden” van de beschuldigingen.
Nieuw hulppunt voor slachtoffers van sektes: “Juist ’s nachts komen de trauma’s boven”
Hulppunt Onder Controle gelanceerd
Vandaag gaat het Hulppunt Onder Controle van start, een initiatief van Fier. Het biedt een website en chatfunctie speciaal voor slachtoffers van sektes en dwingende groepen, maar ook voor hun familie en vrienden. Best opvallend, want in 2020 werd het vorige meldpunt, Sektesignaal, nog wegbezuinigd.
Arjan van Dijk, sekte-expert bij Fier, benadrukt: “Wij zijn geen meldpunt, maar een hulppunt. We helpen mensen die vragen hebben over sektes of vastzitten in een dwingende groep.”
Chat open in de nachtelijke uren
Het hulppunt heeft een speciale chat die elke dag open is van 16:00 tot 04:00 uur. Waarom juist ’s nachts? Van Dijk legt uit: “Dan piekeren mensen het meest. Trauma’s komen naar boven, en een chat is dan laagdrempelig. Bellen is vaak lastig, zeker als iemand streng in de gaten wordt gehouden.”
Al voor de officiële opening kwamen er veel vragen binnen, vooral van mensen die nu nog in een sekte zitten. Dat is anders dan bij Sektesignaal, waar vooral naasten en ex-leden aanklopten.
Waarom geen ‘sekte’ in de naam?
De term ‘sekte’ is bewust weggelaten. “Mensen die erin zitten, zien zichzelf vaak niet zo. Ze voelen zich zelfs beledigd als je het zo noemt,” zegt Van Dijk. Daarom heeft het hulppunt gekozen voor ‘dwingende groeperingen’.
“Als iemand in een oranje jurk rond een kampvuur wil dansen, prima,” grapt Van Dijk. “Maar het wordt problematisch als rechten worden geschonden. Dan moet er een plek zijn waar mensen terechtkunnen.”
Van Sektesignaal naar Hulppunt Onder Controle
In 2013 richtte het ministerie van Justitie en Veiligheid Sektesignaal op, na onthullingen over de sekte Miracle of Love. Maar in 2020 werd het gesloten omdat er te weinig meldingen binnenkwamen (ruim 600 in zeven jaar). Experts en politici waren het daar niet mee eens.
SP-Kamerlid Michiel van Nispen diende samen met de VVD een motie in voor een nieuw meldpunt. Die werd aangenomen, en nu – 5,5 jaar later – is het Hulppunt Onder Controle er. Toch is Van Nispen nog niet tevreden: “Ernstige signalen worden niet automatisch gedeeld met politie. Wie grijpt er in als het misgaat?” Hij wil dit aankaarten in een Kamerdebat.
Geen opsporing, wel hulp
Het hulppunt werkt als een vertrouwenspersoon: de hulpvrager beslist wat er met een melding gebeurt. Chatmedewerkers kunnen helpen om contact te leggen met de politie, maar alleen als de persoon dat wil. “Wij zijn geen rechercheurs,” zegt Van Dijk. “Wel signaleren we trends voor het ministerie.”
Er zijn geen recente cijfers over sektes in Nederland. Het laatste onderzoek (2013) telde honderden sektes, waarvan bij 84 misstanden werden vastgesteld. Van Dijk ziet een toename: “Door corona en wereldwijde onrust zoeken mensen vaker zo’n groep op. Niet altijd slecht, maar we moeten wel opletten.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.
Welkom
Technische beschrijving
M | D | W | D | V | Z | Z |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |