
Recent Nieuws vrijdag 27 juni, 2025 11:46
Vrachtwagen met betonnen vloerplaten belandt in sloot
Vrijdagochtend ging het flink mis bij Sprang-Capelle: een vrachtwagen met een lading betonnen vloerplaten kwam in de sloot terecht. Waarschijnlijk reed de chauffeur eerst de berm in, probeerde hij nog terug te sturen, maar verloor hij de controle. Gelukkig raakte de bestuurder niet gewond.
Nu ligt de vrachtwagen in het water, met de zware vloerplaten ernaast. Een bergingsteam is onderweg met zwaar materieel om het voertuig te verwijderen, maar dat kan uren duren. Tot die tijd is de Dellenweg volledig afgesloten.
Grote brand bij autobedrijf in Tilburg: tien auto’s in vlammen opgegaan
Brand verwoest autobedrijf Loven
Een flinke brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag autobedrijf Loven aan de Lovensestraat in Tilburg zwaar beschadigd. Het vuur brak uit in het pand en zorgde ervoor dat het hele bedrijf verloren ging. Eigenaar Rashid is er kapot van. Op het moment van de brand stonden er binnen zo’n tien auto’s, die allemaal zijn uitgebrand. Ook lagen er binnen de sleutels van veertig tot vijftig auto’s die buiten geparkeerd stonden.
Brandweer rukt massaal uit
De brandweer kwam met zwaar materieel, zoals hoogwerkers en een schuimblusvoertuig, om het vuur onder controle te krijgen. Ze blusten het pand vanaf vier kanten om te voorkomen dat de brand zich verder zou verspreiden. Pas rond halfzeven vrijdagochtend kreeg de brandweer het vuur onder controle, maar ze verwachtten nog uren bezig te zijn met nablussen.
Omgeving afgesloten door rook
Door de enorme rookontwikkeling werden verschillende straten in de buurt afgesloten, waaronder de Lovensestraat, Javastraat, Enschotsestraat, een deel van de Ringbaan-Oost, Dijksterhuisstraat en Gelrebaan. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren dicht te houden. Gelukkig kwam er volgens de brandweer geen asbest vrij.
De Ringbaan-Oost ging na het blussen weer open, maar de straten direct rond het autobedrijf blijven nog afgesloten.
Texel wil honderden scheepswrakken in de Waddenzee redden
Onderzoek en reddingsplan voor historische scheepswrakken
Texel gaat aan de slag om honderden scheepswrakken in de westelijke Waddenzee in kaart te brengen en te onderzoeken. De bedoeling is om de meest bijzondere wrakken te beschermen en te behouden. Demissionair minister Bruins heeft hiervoor 6,8 miljoen euro beschikbaar gesteld en was gisteren op Texel om het project te bespreken. “Er liggen te veel waardevolle schatten op de zeebodem om ze te laten vergaan,” zei de minister tegen regionale omroep NH.
Het Waddengebied verandert continu door stroming en erosie. “Wat nu nog zichtbaar is, kan volgend jaar al verdwenen zijn,” voegde hij toe. Het onderzoek richt zich vooral op de Rede van Texel, een historisch belangrijke ankerplaats waar tussen de 15e en 19e eeuw talloze schepen lagen te wachten op gunstige wind. Het was ooit de drukste ankerplek ter wereld, maar bij stormen konden schepen er makkelijk vergaan—zoals in 1593, toen in één nacht 44 koopvaardijschepen zonken.
Een schatkamer vol verborgen geschiedenis
Maritiem archeologen noemen de Rede van Texel een echte schatkamer. En dat is niet overdreven: in november 2022 werd uit het beroemde Palmhoutwrak een unieke 17e-eeuwse jurk opgedoken, versierd met zilveren details. Ondanks eeuwen onder water was het kledingstuk nog in verrassend goede staat. Wereldwijd is er nauwelijks vergelijkbare kleding uit die tijd bewaard gebleven.
Maar de tijd dringt, waarschuwt archeoloog Michiel Bartels. “Elke dag spoelt er zes miljoen kuub water met zand over de wrakken. Het is alsof er een constante schuurmachine aan het werk is. Daarnaast zorgen vissersactiviteiten en paalwormen voor extra schade. Als we nu niets doen, is het straks te laat.”
Hoe worden de wrakken beschermd?
Met de subsidie van 6,8 miljoen euro gaan archeologen, de gemeente, vrijwillige duikers en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan de slag. Het exacte reddingsplan moet nog worden uitgewerkt, maar één ding is zeker: sommige wrakken moeten worden afgedekt met gaas om te voorkomen dat ze verder wegspoelen. Voor het Palmhoutwrak komt er een speciaal beschermingsplan.
Overigens moet Texel de subsidie delen met gemeenten in de Zeeuwse Delta, waar ook dringend actie nodig is voor bedreigde scheepswrakken.
Geweld en pesten op scholen: Kabinet komt met nieuwe wet
Onveilige situaties in het onderwijs
Pesten, intimidatie, online bedreigingen en zelfs steekpartijen – het demissionaire kabinet maakt zich grote zorgen over de veiligheid op Nederlandse scholen. Daarom komt er een nieuwe wet met verplichte maatregelen voor scholen. Uit recente cijfers van de Onderwijsinspectie blijkt dat meldingen van pesten en fysiek geweld alleen maar toenemen. En de incidenten worden ook steeds ernstiger.
Demissionair staatssecretaris Mariëlle Paul noemt de situatie “vreselijk”. Ze benadrukt dat pesten en onveiligheid diepe littekens kunnen achterlaten. “Het leidt tot hartverscheurende situaties waar mensen hun hele leven last van kunnen hebben. Dat moeten we voorkomen.”
Wat gaat er veranderen?
Na jaren van voorbereiding ligt er nu een wetsvoorstel dat volgend jaar ingevoerd moet worden. Scholen krijgen een pakket aan maatregelen opgelegd, met als doel: een veilige omgeving voor zowel leerlingen als leraren. “Want dat is een absolute voorwaarde voor goed onderwijs,” aldus Paul.
Een belangrijk onderdeel van de wet is betere registratie van incidenten. Nu worden veel gevallen niet gemeld, terwijl scholen juist vroegtijdig moeten kunnen ingrijpen. Ook komen er vertrouwenspersonen om het makkelijker te maken om problemen te melden. Daarnaast krijgen leerlingen jaarlijks een enquête over hun veiligheidsgevoel, met vragen over pesten, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag.
Kritiek en uitdagingen
Hoewel organisaties zoals School & Veiligheid blij zijn met de nieuwe maatregelen, zijn er ook zorgen. Scholen kampen al met personeelstekorten en een hoge werkdruk. Bovendien roept de meldplicht vragen op over privacy. Directeur Amina Saydali geeft aan dat scholen vooral behoefte hebben aan hulp bij incidenten, in plaats van extra administratieve lasten.
Paul erkent dat de wet geen wondermiddel is. “Een school 100% veilig maken is een illusie,” zegt ze. Ze wijst ook op de verharding in de samenleving, die doorwerkt in het onderwijs. Toch blijft het kabinet inzetten op preventie: “Er zullen altijd incidenten blijven, maar we moeten alles doen om ze te voorkomen.”
DPG neemt RTL Nederland definitief over na goedkeuring ACM
Belgische mediagigant DPG sleept RTL Nederland binnen
Het is zover: DPG Media, het Belgische mediabedrijf achter onder andere het AD, de Volkskrant en Nu.nl, heeft groen licht gekregen om RTL Nederland over te nemen. Na maanden van wachten heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eindelijk akkoord gegeven. De deal, ter waarde van 1,1 miljard euro, betekent dat RTL Nederland vanaf 1 juli officieel onderdeel wordt van DPG.
Wat betekent dit voor de Nederlandse mediamarkt?
DPG is al een grote speler in Nederland met kranten, tijdschriften, radiozenders en Nu.nl. Met de overname van RTL komen daar nu ook tv-zenders (RTL 4, 5, 7, 8 en RTL Z), Buienradar en Videoland bij. Vooral die laatste is interessant voor DPG – Videoland heeft zo’n 1,7 miljoen abonnees en moet de groei gaan waarmaken nu traditionele tv steeds minder kijkers trekt.
Waarom duurde het zo lang?
De ACM had flinke zorgen over te veel macht in één hand. Met name de combinatie van RTL Nieuws en Nu.nl baarde de toezichthouder zorgen: zou er nog wel genoeg diversiteit in het nieuwsaanbod blijven? Uiteindelijk heeft DPG beloofd dat de redacties gescheiden blijven en dat de onafhankelijkheid van beide nieuwsmerken gegarandeerd wordt – niet voor tien jaar, maar voor onbepaalde tijd.
“Af en toe billenknijpen, maar het is gelukt”
DPG-topman Erik Roddenhof geeft toe dat het spannend was. “De ACM heeft alles onderzocht, maar uiteindelijk zijn we eruit gekomen.” Ook RTL-baas Sven Sauvé is opgelucht: “DPG is de perfecte partner. We delen dezelfde cultuur en ambities.” Een van die ambities? Videoland groot maken – misschien zelfs groter dan Netflix.
Voor kijkers verandert er (bijna) niks
Goed nieuws voor RTL-kijkers: de zenders blijven gewoon bestaan, en het RTL-merk mag minstens tien jaar blijven. Oftewel: geen paniek, je favoriete programma’s verdwijnen niet zomaar.
Met deze overname wordt DPG de absolute mediabaron van de Benelux, met een gecombineerde omzet van ruim 2,3 miljard euro.
Amerikanen gepakt met flessen vol geld en rijst voor Noord-Korea
Verdachten wilden goederen naar Noord-Korea smokkelen
Zes Amerikanen zijn in Zuid-Korea gearresteerd omdat ze plastic flessen vol Amerikaanse dollars, rijst en bijbels naar Noord-Korea probeerden te smokkelen. Volgens de politie wilden ze de flessen vanaf het eiland Ganghwa in het water gooien, zodat ze naar de Noord-Koreaanse kust zouden drijven. De groep, tussen de 20 en 50 jaar oud, wordt nu onderzocht voor het overtreden van de veiligheidswet.
Het gebied waar ze betrapt werden, was al afgesloten voor publiek omdat het sinds november als gevaarlijk wordt beschouwd. Dit soort acties – zoals het sturen van ballonnen of flessen met propaganda – zorgt al jaren voor spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea.
Eerdere incidenten met ballonnen en propaganda
Activisten sturen al langer spullen de grens over, wat vaak tot problemen leidt. Vorig jaar stuurden Zuid-Koreanen bijvoorbeeld ballonnen met geld, K-pop op USB-sticks en pamfletten naar het noorden. Noord-Korea reageerde toen door honderden ballonnen terug te sturen… gevuld met vuilnis en zelfs uitwerpselen.
In 2020 kwam er een wet die het verbood om propaganda naar het noorden te sturen, maar die werd in 2023 weer afgeschaft omdat die te veel inbreuk maakte op de vrijheid van meningsuiting. Toch probeert de Zuid-Koreaanse regering nu via andere wetten dit soort acties tegen te gaan, om escalaties met Noord-Korea te voorkomen.
Nieuwe president, nieuwe aanpak
Sinds begin juni heeft Zuid-Korea een nieuwe president, Lee Jae-myung, die beloofde de relatie met Noord-Korea te verbeteren. Onder zijn voorganger, Yoon Suk-yeol, liepen de spanningen juist op. Zo werden er na jaren weer luidsprekers langs de grens geplaatst om anti-Noord-Koreaanse propaganda uit te zenden – een reactie op die vuilnisballonnen uit het noorden.
Maar sinds de nieuwe president aan de macht is, is die propaganda gestopt. Toch blijven sommige activisten proberen spullen naar Noord-Korea te sturen, zoals deze groep Amerikanen met hun plastic flessen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.