
Recent Nieuws dinsdag 10 juni, 2025 11:49
Onthulling: Dierenartsen in Brabant werken illegaal zonder registratie
Wow, dit is een flinke bom die laatst ontploft is in de wereld van de dierenzorg. Volgens onderzoek van Omroep Brabant en de NOS blijken er zeker vier dierenartsen en twaalf assistenten actief te zijn in klinieken in Brabant, terwijl ze niet geregistreerd staan bij het officiële diergeneeskunderegister. Ja, je las het goed! Dit betekent dat deze mensen operaties uitvoerden, medicijnen voorschreven en medisch advies gaven zonder de vereiste papieren. En ja, volgens de wet mag dat echt niet.
Dit soort werk zonder registratie kan ernstige gevolgen hebben. Want als iets fout gaat, kun je niet naar de tuchtrechter stappen om aangifte te doen. Zelfs als ze later wel geregistreerd worden, maakt dat geen verschil. Dat noemt het Openbaar Ministerie (OM) dan ook “schokkend”. Ze roepen zelfs op om meldingen te doen als je zo’n situatie tegenkomt.
Neem bijvoorbeeld het verhaal van Rian Keijzers, die haar hondje Bodhi verloor door een behandeling van een niet-geregistreerde arts. Dat moet toch niet nodig zijn? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) reageert fel: “Het nalaten van registratie is gewoonweg onacceptabel. Het is een wettelijke plicht om in het register te staan. Dat bewijst immers dat je bekwaam bent en de juiste opleiding hebt gehad.”
Waar speelt het probleem zich vooral af?
Een groot deel van het probleem speelt zich af in een dierenziekenhuis in Waalwijk. Daar werken vier dierenartsen die simpelweg niet in het register staan. Op sociale media zie je foto’s waarop deze artsen operaties uitvoeren of medicijnen voorschrijven. Maar ook in kleinere klinieken in Brabant zijn twaalf paraveterinair assistenten bezig zonder de juiste registratie.
Hoe kwamen ze hierachter?
Omroep Brabant en de NOS deden een diepgaand onderzoek. Ze scandeerden duizenden namen van dierenartsen en assistenten van de drie grootste ketens in Nederland: IVC Evidensia, AniCura en Vetpartners. Toen vergeleken ze die namen met het openbaar diergeneeskunderegister. Na controle door het ministerie bleken er minstens vier dierenartsen en meer dan honderd assistenten ontbrekend te zijn in het register. Buiten Brabant werden geen andere gevallen gevonden.
Marleen Langen, voorzitter van Vedias (een belangenvereniging voor paraveterinairen), zegt dat dit vooral bij kleinere, onafhankelijke praktijken speelt. Sommige eigenaren zouden wegblijven van registratie omdat ze bijna met pensioen gaan of omdat ze de kosten van de opleiding te hoog vinden. Maar het OM vindt dit geen excuus. “Als dit grootschalig gebeurt, kan dat ernstige gevolgen hebben,” aldus hun reactie.
Wat zijn de consequenties?
Een niet-geregistreerde dierenarts die toch verboden handelingen uitvoert, riskeert een celstraf van maximaal een jaar of een boete van 25.000 euro. Maar tot nu toe zijn er geen straffen opgelegd. Het OM vraagt daarom dringend om meldingen te doen als je verdacht gedrag tegenkomt.
Zowel de NVWA als beroepsverenigingen zijn geschrokken van de bevindingen. Ze gaan in gesprek met de ketens en brancheverenigingen om de situatie te verbeteren. De NVWA benadrukt dat iedereen die met dieren werkt, geregistreerd moet zijn. Als dat niet gebeurt, zullen ze optreden.
Geen NS-treinen vandaag door staking
Zo te zien zijn de spoorwegen vandaag niet echt de beste optie voor je dagelijkse reis. De NS heeft besloten om helemaal geen treinen te laten rijden, op een paar sprinters tussen Amsterdam en Schiphol na, omdat vakbonden in actie komen. Dit betekent dat er extra veel drukte wordt verwacht op de wegen en bij andere openbaarvervoerders.
De oorspronkelijke plannen waren al om de dienst uit te zetten in grote delen van Zuid-Holland, Zeeland en een deel van West-Brabant, maar zondag werd het stakingsgebied verder uitgebreid naar Noord-West Nederland. Daardoor kwam de NS tot de conclusie dat het gewoon beter is om nergens treinen te laten rijden, omdat ze “gewoonweg geen betrouwbare dienstregeling kunnen bieden” met deze situatie.
Rijkswaterstaat raadt aan om de ochtend- en avondspits te vermijden vanwege de verwachte filechaos. En ja, het wordt drukker dan normaal op de weg. Volgens de ANWB was er rond acht uur ’s ochtends ongeveer 600 kilometer file, terwijl dat op een normale dag zo’n 400 kilometer is. Dus als je al dacht dat de files erg genoeg waren, wordt het nu nog wat erger doordat meer mensen hun auto pakken.
Maar goed, als je per se per trein wilt reizen, kun je nog steeds gebruikmaken van regionale treinen van andere bedrijven zoals Arriva, Qbuzz en Keolis. Keolis benadrukt zelfs dat ze niet meedoen aan de staking, maar wel verwachten dat het drukker wordt in hun treinen. Ze hebben diensten op routes zoals Amersfoort Centraal – Ede-Wageningen, Zwolle – Enschede en Zwolle – Kampen. Andere regionale vervoerders waarschuwen ook voor extra drukte in hun voertuigen.
De reden achter deze staking? Dat zijn vastgelopen onderhandelingen over de cao. De vakbonden vinden dat de loonsverhoging die wordt aangeboden (2,55 procent) niet hoog genoeg is vergeleken bij de inflatie. Ze eisen een verhoging van zes procent en willen ook verbeteringen in de werkomstandigheden, zoals een betere zwaarwerkregeling waarbij medewerkers eerder kunnen stoppen met werken als hun beroep fysiek zwaar is.
Vorige vrijdag was er al een staking, maar volgens de spoorvakbond VVMC leverde dat niets op. Morgen hoopvolweg weer terug naar een normale dienstregeling bij de NS.
De pijnlijke waarheid over een niet-geregistreerde dierenarts
Een verhaal dat veel emotie oproept, komt van Rian Keijzers uit Zevenbergen. Ze heeft vorig jaar haar geliefde hondje Bodhi moeten laten inslapen na een lange periode van lijden. Het begon allemaal toen Bodhi ongelukkig van een stoel viel en daarna niet meer kon lopen. Na verwijzing naar een dierenziekenhuis in Waalwijk volgden maanden vol spanning en zorgen, maar uiteindelijk moest het tragische besluit worden genomen om hem te laten inslapen.
Toen ze later ontdekte dat een van de behandelaars van Bodhi niet geregistreerd stond in het vereiste diergeneeskunderegister, voelde ze zich nog dieper geschokt. Uit onderzoek van Omroep Brabant en de NOS blijkt dat er in Brabant niet alleen deze ene arts, maar zelfs vier andere dierenartsen en twaalf assistenten zijn die illegaal opereren omdat ze niet correct ingeschreven staan. Dit is een ernstige zaak die veel vragen oproept over veiligheid en controle in de veterinaire wereld.
Een onvergetelijke val
Rian vertelt dat ze heel erg aan Bodhi gehecht was, en hij aan haar. Toen hij een jaar geleden van de stoel viel en daarna niet meer kon lopen, wist ze direct dat ze alles moest doen om hem te helpen. Ze bracht hem eerst naar een lokale kliniek, die hem doorstuurde naar een ziekenhuis in Waalwijk. “De volgende ochtend belde de kliniek me op en vroeg of ze een scan mochten maken,” herinnert ze zich. “Ze noemden een bedrag van 2.000 euro. Dat schrok ik wel van, maar je doet het toch voor je dierbaarste vriend.”
De diagnose was akelig: een gebroken nekwervel. Operatie werd uitgesloten vanwege Bodhi’s kleine postuur – hij woog slechts twee kilo. In plaats daarvan werd hij in gips gezet, met de hoop dat dit hem zou helpen. Maar helaas, de verbetering bleef uit.
Fysiotherapie of fouten?
Toen het gips werd verwijderd, ging het juist slechter met Bodhi. “Hij rolde alle kanten op,” vertelt Rian. “Mijn dochter vroeg of ze foto’s moesten maken, maar de arts zei dat dat niet nodig was en stelde voor om fysiotherapie te proberen.” Hoewel Rian en haar familie het advies van de arts volgden, merkten ze al snel dat het geen effect had. Integendeel: Bodhi leek steeds meer pijn te hebben.
Uiteindelijk nam ze een tweede opinie in België. Daar kwam het beangstigende nieuws: Bodhi’s toestand was onherstelbaar en inslapen was de enige optie. “De Belgische arts waarschuwde ook dat een operatie weinig kans van slagen had en duizenden euro’s zou kosten,” zegt ze. Kort daarna werd Bodhi ingeslapen.
Geen recht op tuchtcollege
Rian wilde graag weten of de behandeling in Nederland foutief was geweest, maar tegen een niet-geregistreerde arts kun je geen klacht indienen bij het veterinair tuchtcollege. “Het voelt alsof je niets kunt doen,” zegt ze. “Ik denk dat Bodhi onnodig veel pijn heeft gehad door de keuze voor fysiotherapie, terwijl hij zo duidelijk lijdde.”
Door het onderzoek van Omroep Brabant en de NOS is nu bekend dat de arts die Bodhi behandelde niet in het vereiste register staat. En hoewel aangifte bij de politie nog een mogelijkheid is, voelt Rian zich vooral teleurgesteld en verdrietig. “Bodhi is voor niets gestorven, en ik kan het nog steeds niet loslaten,” zegt ze.
Wil jij reageren op dit verhaal of heb je een tip? Mail de onderzoeksredactie of bereik ons anoniem via Publeaks.
Protesten in Los Angeles: Trump stuurt versterking Nationale Garde
Nou, wat een situatie! De Amerikaanse leider Donald Trump heeft besloten om 2000 leden van de Nationale Garde naar Los Angeles te sturen. Dit gebeurt middenin grote demonstraties die vooral gericht zijn tegen zijn immigratiebeleid. Zoals je je misschien kunt voorstellen, is dit geen kleinigheid en het zorgt voor extra spanning tussen de lokale gouverneur en de president.
Volgens Pentagon-woordvoerder Sean Parnell gaat het erom dat deze soldaten komen helpen bij het veilig uitvoeren van federale taken. Op X werd dit aangekondigd. Daarnaast worden ook nog eens 700 mariniers ingezet om de situatie onder controle te houden. Gisteren waren al zo’n 300 soldaten van de Nationale Garde in actie om de derde dag van de protesten te begeleiden. Maar zoals vaak gebeurt, liepen sommige demonstraties uit de hand en ontstonden er rellen.
De Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom, vindt dit helemaal niet leuk. Hij noemt de inzet van de Nationale Garde zelfs onwettig en maakte bekend dat hij de president hierover wil aanklagen. Gisteren werd dit al officieel geregeld. Niet alleen in Los Angeles, maar ook in Dallas (Texas) kwamen mensen samen om hun stem te laten horen. Ze droegen borden met teksten als “stop massadeportaties” en “immigranten maken Amerika weer groot”. Sommigen zwierden zelfs met verschillende vlaggen, zoals de Amerikaanse, Mexicaanse en Palestijnse. Het was duidelijk dat ze hun frustratie wilden uiten over het beleid van Trump.
Erik Mouthaan, VS-correspondent, legt uit waarom dit allemaal gebeurt: “Er is veel woede onder een deel van de Amerikanen omdat Trump nieuwe, strengere maatregelen neemt. Eerst ging hij naakt achter illegale immigranten aan die iets verkeerd deden, maar nu pakt hij iedereen aan – en dat ook nog eens op een harde manier.” Volgens Mouthaan is de gouverneur, Gavin Newsom, eigenlijk heel duidelijk: “We hebben dit zelf onder controle. We lossen het wel op zonder jouw hulp.” Maar het Witte Huis deed toch wat het wilde, wat voor het eerst in 60 jaar gebeurt tegen de wens van een staat in.
Voor Newsom, die mogelijk ooit presidentskandidaat wordt bij de Democraten, is dit een kans om te tonen dat Trump autoritair zou zijn. Trump zelf denkt daar heel anders over. Hij gelooft dat staten zoals Californië de controle over hun straten kwijt zijn en dat hij moet ingrijpen als zij het niet kunnen oplossen. Hieronder kun je zien hoe een van de demonstraties verliep:
Waarom een staking in één regio het hele land stillegt – en wat je als reiziger kunt doen
Zo te zien gebeurt het weer: voor de tweede keer binnen korte tijd rijden er geen NS-treinen in heel Nederland. Je zou denken dat een regionale staking beperkt blijft tot die regio, maar dit keer is alles anders gelopen. Hoe komt het dat een staking in een specifieke regio zoveel impact heeft op het hele land? Dat leggen we hier uit.
Toen werd bekend dat vakbonden in de regio Zuid-West van plan waren om te staken, had de NS al een back-upplan klaarliggen. Maar plotseling kwam ook de regio West bij de staking betrokken, en dat veranderde alles. Een woordvoerder van de NS vertelde aan RTL Nieuws dat dit de reden was waarom ze niet meer verantwoordelijk een dienstregeling konden organiseren. “Als de staking zich verspreidt, wordt het steeds lastiger om het personeel goed te verdelen,” zegt hij. En dat is logisch, want veel treinritten lopen door meerdere regios heen. Neem bijvoorbeeld de lange route van Alkmaar naar Maastricht. Het kan zijn dat een deel van die rit wel rijdt, terwijl een ander deel niet rijdt – of vice versa. Dit maakt het onmogelijk om een fatsoenlijke dienstregeling te creëren zonder dat reizigers ergens vast komen te zitten.
Ook de ervaring van vorige week speelt mee. Toen staken medewerkers in Utrecht die de “ANWB-helpdesk” voor machinisten vormen. Zonder hun ondersteuning kon de NS gewoonweg geen veilige treindiensten meer garanderen. Bovendien is het bijna onmogelijk om de treinen te vervangen door bussen. “Een dubbeldekker kan honderden passagiers vervoeren, terwijl een bus hooguit vijftig mensen kan dragen,” legt de woordvoerder uit. Daardoor is het verbussen van de hele dienstregeling simpelweg niet realistisch.
Maar wat kun jij doen als reiziger? Gelukkig biedt de NS compensatie aan voor de overlast. Reizigers kunnen een tegemoetkoming krijgen voor vervangend vervoer, met een maximum van 25 euro per persoon per dag. Je kunt hiervoor een formulier invullen op de website van de NS. Als je een treinreis hebt geboekt via Spoordeelwinkel en die niet door kan gaan omdat vanwege de staking, dan wordt die volledig vergoed. Let wel op: als je een retourticket hebt gekocht van Alkmaar naar Maastricht (bijvoorbeeld voor 62,40 euro), dan val je waarschijnlijk onder een coulanceregeling. Dit geldt echter niet automatisch, dus check de details goed.
En ja, er staat nog een nieuwe staking gepland voor donderdag, deze keer in de regio’s Noord-West en Oost. Of die staking doorgaat, weten we pas 36 uur van tevoren. Of dit weer leidt tot een stilstand van alle treinen in Nederland, hangt af van hoe breed de staking wordt. De NS wil normaal gesproken pas laat aankondigen dat er niet gereden wordt, zodat reizigers de kans hebben om alternatieve plannen te maken. Maar zoals gezegd: een staking blijft altijd vervelend.
Wat reizigers zelf vinden van al deze stakingen, zie je in de video hieronder.
Artsen en organisaties roepen Snapchat op om de strijd aan te binden met illegale vapehandel
Snapchat staat onder druk van een groep Nederlandse artsen en organisaties die samen eisen dat het platform actief optreedt tegen dealers die illegaal vapes verkopen. De Stichting Rookpreventie Jeugd heeft een brief gestuurd waarin ze aandringen op samenwerking met bekende namen uit de gezondheidszorg, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. Volgens deze partijen blijft Snapchat te weinig doen om jongeren te beschermen tegen dealers die via het platform hun producten aanbieden.
In Nederland zijn smaakvapes al een tijdje verboden, maar op Snapchat blijven dealers actief. “Snapchat is echt de plek waar veel dealers jongeren bereiken,” vertelt longpatholoog Daniëlle Cohen van het LUMC. Ze ziet hoe steeds meer jonge mensen verslaafd raken aan nicotine door deze soort producten, wat ernstige gevolgen kan hebben voor hun mentale en fysieke welzijn.
Volgens Laura van Gijn, een advocaat bij bureau De Roos dat namens de organisaties spreekt, moet Snapchat beter inzetten op technologie om dit soort content tegen te gaan. Denk aan filters of software die automatisch herkent wanneer er over vapes wordt gepraat. Zo’n tool zou ook helpen om minderjarigen die zichzelf als dealers presenteren, sneller te identificeren. “Als je op Snapchat zoekt naar ‘vape’, kom je vaak direct bij een dealer terecht,” zegt Van Gijn. Bovendien krijgen sommige kinderen die nog niet vaperen, volgens haar zelfs spontaan advertenties voor vapes te zien.
Een ander probleem is dat reposten van vape-advertenties vaak beloond worden met korting. Dit maakt het extra aantrekkelijk voor jongeren om mee te doen. “Snapchat kan dit beter aanpakken,” benadrukt Van Gijn. Ze voert aan dat het platform zonder problemen andere content filtert, zoals naaktfoto’s. “Ze kunnen heel goed onderscheid maken tussen mannentepels en vrouwentepels, en weten wanneer borstvoeding getoond mag worden. Waarom dan niet ook voor vapes?”
Snapchat heeft nu veertien dagen de tijd om aanpassingen aan te kondigen. Als dat niet gebeurt, stappen de organisaties over op de Autoriteit Consument & Markt en de Europese Commissie. Deze instanties kunnen sancties opleggen, inclusief boetes, als Snapchat niet snel genoeg handelt.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!