Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws woensdag 04 juni, 2025 18:30

Article

Ricardo schiet rivaal dood, maar ontloopt straf dankzij noodweer

Dodelijke schietpartij in Maarheeze

Ricardo D. (32) hoeft de cel niet in voor het doodschieten van Jeffrey R. (34) in juni 2023 op een kamp in Maarheeze. Het gerechtshof in Den Bosch besloot woensdag dat Ricardo uit noodweer handelde. Hoewel hij Jeffrey doodde en een andere man verwondde, kreeg hij geen straf.

Drie betrokken mannen – allemaal bekend in de criminele wereld – kwamen die dag samen op het kamp. Jeffrey kreeg dertien kogels te verwerken, zijn maat Kevin S. (38) raakte gewond aan zijn been. Ricardo, die daar woonde, zat sindsdien vast.

Achtergrond van het conflict

Uit de rechtszaken bleek dat de schietpartij het gevolg was van een langlopend conflict in de drugswereld. Ricardo was een gewilde ‘drugskok’, en Jeffrey (34) – de baas van een drugslab – wilde hem in 2019 aan zich binden. Maar de samenwerking liep al snel stuk.

Ricardo wilde eruit stappen, maar Jeffrey liet hem niet gaan. Hij dreigde Ricardo zelfs: “Werken of de kofferbak in.” Volgens Jeffrey had Ricardo voor tonnen aan grondstof laten verdwijnen, en dat moest hij terugbetalen.

Angst voor represailles

In de maanden voor de schietpartij werd Ricardo steeds banger. Jeffrey stond bekend als meedogenloos, en Ricardo geloofde dat zijn leven in gevaar was. Toen Jeffrey en Kevin op die dag in juni aankwamen, dacht Ricardo dat Jeffrey naar een wapen greep.

Hoewel Jeffrey ongewapend was, schoot Ricardo het hele magazijn leeg, herlaadde, en vuurde opnieuw. Het hof oordeelde dat Ricardo écht dacht dat hij zich moest verdedigen – en dat maakt het noodweer.

Familie woest, Ricardo komt vrij

Jeffrey’s familie was woedend over de uitspraak en verliet boos de rechtszaal. Eerder kreeg Ricardo nog 14 jaar cel opgelegd, maar het hof draaide dat vonnis terug. Omdat Ricardo’s angst ‘begrijpelijk’ was, komt hij nu vrij en hoeft hij geen schade te vergoeden.

De politie had destijds het kamp met getrokken wapens betreden na de schietpartij.

Bekijk origineel artikel

Tennisleraar krijgt taakstraf voor misdragingen tijdens sportkamp

Tennisleraar betast 14-jarige jongen tijdens kamp

Een tennisleraar uit Gouda, Tom van H., is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur omdat hij een 14-jarige jongen betastte tijdens een sportkamp in Vught. De rechtbank in Den Bosch heeft dit woensdag besloten. Het slachtoffer en zijn familie zijn opgelucht dat de leraar nu eindelijk gestraft wordt, ook al heeft het drie jaar geduurd.

Wat gebeurde er tijdens het kamp?

Het sportkamp in juli 2022 had een leuke ervaring moeten zijn, maar voor de jongen werd het een nachtmerrie. Op een avond moest hij samen met de tennisleraar de wacht houden tot twee uur ’s nachts. Toen hij later die nacht wakker werd, voelde hij een hand op zijn billen. De hand trok zelfs zijn onderbroek omlaag. Toen de jongen zich omdraaide, zag hij de leraar naast zijn bed staan.

Een paar dagen later gebeurde het opnieuw. Een andere deelnemer zag hoe de leraar ’s ochtends vroeg het beddengoed van de jongen opzij trok en naar zijn geslachtsdeel keek.

Gevolgen voor de tennisleraar

Na een melding bij NOC*NSF mocht de leraar nog wel lesgeven, maar niet meer aan minderjarigen. De rechtbank heeft hem nu een voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen (waarvan 29 voorwaardelijk) en een taakstraf van 150 uur opgelegd. Ook moet hij €1.000 schadevergoeding betalen.

De vader van het slachtoffer is blij met de uitspraak, vooral omdat de leraar nu geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer kan krijgen. Hij maakt zich wel zorgen dat zijn zoon misschien niet het enige slachtoffer is.

“Hij loopt al zeven jaar mee met die kampen. Ik kan me niet voorstellen dat mijn zoon de eerste is geweest. Hij mag nooit meer op een tennisbaan staan of met jeugd omgaan.”

Bekijk origineel artikel

Verbreding A2 in gevaar door beschermde vleermuis

Uitstel door ingekorven vleermuis

De verbreding van de A2 in Limburg loopt vertraging op vanwege een bijzondere bewoner: de ingekorven vleermuis. Dit beschermde diertje heeft twaalf vliegroutes die precies over het stuk snelweg tussen Echt en Geleen gaan. Omdat de vleermuis onder Europese bescherming valt, mogen die routes niet zomaar verstoord worden. En dat is precies wat er zou gebeuren als de weg wordt verbreed.

Extra kosten en vertraging

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet nu eerst oplossingen bedenken om de vleermuis te ontzien. Dat betekent extra maatregelen, zoals bredere viaducten, aangepaste verlichting en speciale faunapassages. Maar dat kost niet alleen extra geld, het zorgt ook voor minstens twee jaar extra bouwtijd. Of het project überhaupt doorgaat, wordt pas later dit jaar beslist.

Werkzaamheden gaan (deels) door

Ondertussen gaat Rijkswaterstaat wel door met voorbereidende klussen, zoals het aanpassen van het wegennet en het verleggen van kabels. Maar het echte werk aan de weg zelf kan pas beginnen als de vleermuis-maatregelen zijn afgerond. En dat duurt nog even, want de werkzaamheden mogen alleen tussen oktober en maart plaatsvinden – als de vleermuizen in winterslaap zijn.

Als alles doorgaat, wordt de verbreding zeker niet in 2027 afgerond, zoals oorspronkelijk gepland.

Bekijk origineel artikel

Verdachte van ontvoering en afknippen vinger Franse cryptobaas opgepakt

Marokkaanse politie pakt verdachte crypto-ontvoerder op

De Marokkaanse politie heeft een man gearresteerd die verdacht wordt van meerdere ontvoeringen in Frankrijk. Het gaat om de 24-jarige Badiss Mohamed Bajjou, die zowel de Franse als de Marokkaanse nationaliteit heeft. Hij zou de leider zijn van een criminele groep die zich richt op rijke cryptobeleggers.

Bajjou stond al op de opsporingslijst van Interpol en is nu opgepakt in Tanger, Marokko. Volgens Franse media zit hij achter een reeks ontvoeringen van cryptomiljonairs.

Afgeknipte vinger en mislukte ontvoeringen

Eén van de meest schokkende gevallen was de ontvoering van de oprichter van Ledger, een bekend cryptobedrijf. Hij en zijn vrouw werden vastgehouden, en zijn vinger werd afgeknipt. De daders wilden zo het wachtwoord van zijn cryptoportefeuille afpersen.

Ook zou Bajjou betrokken zijn bij een mislukte ontvoering van de dochter van een cryptomiljonair. Dat incident werd per toeval gefilmd door een voorbijganger.

Frankrijk tevreden met arrestatie

De Franse minister van Justitie, Gérald Darmanin, heeft Marokko bedankt voor de samenwerking. Frankrijk heeft de afgelopen tijd flink ingezet op het bestrijden van dit soort misdrijven. Zo zijn er recentelijk meer dan twintig verdachten opgepakt in eigen land.

De Franse overheid wil nu extra bescherming bieden aan crypto-ondernemers. Zo moeten zij bijvoorbeeld voorrang krijgen bij het alarmnummer.

Bekijk origineel artikel

Nieuwe verkiezingen: waarom duurt het zo lang?

Nederland vs. het buitenland: een groot verschil

Oud-premier Mark Rutte zei in 2023 na de val van zijn laatste kabinet dat Nederland een traag land is. Hij verwees daarbij naar de lange tijd die nodig is om nieuwe verkiezingen te organiseren. Bij zowel zijn eerste als laatste kabinet duurde het bijna vijf maanden. Toen Rutte hierover met de toenmalige Britse premier Sunak sprak, moest die hard lachen. In het Verenigd Koninkrijk moeten verkiezingen namelijk binnen 28 dagen plaatsvinden na het ontbinden van het parlement. In Nederland is vijf maanden wachten helaas eerder normaal dan uitzonderlijk.

Waarom duurt het zo lang?

In het Kamerdebat van vandaag riepen veel politici op om snel naar de stembus te gaan. Maar is dat wel realistisch? Henk van der Kolk, hoogleraar electorale politiek, legt uit waarom het zo lang duurt. “Verschillende wetten zitten elkaar in de weg,” zegt hij.

1. Nieuwe partijen moeten zich kunnen registreren

In Nederland krijgen nieuwe partijen de kans om zich aan te melden na de val van een kabinet. Dat kost tijd door alle regels die daarbij komen kijken. In landen zoals Denemarken of Hongarije is dat niet mogelijk—daar kunnen partijen zich niet meer inschrijven na een kabinetsval.

2. Buitenlandse kiezers moeten benaderd worden

Nederland vindt het belangrijk dat kiezers in het buitenland hun stem kunnen uitbrengen. Volgens de Kieswet moet hier ruim de tijd voor zijn—meer dan 75 dagen. In veel andere landen is dit minder een prioriteit.

3. Gemeenten moeten alles organiseren

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de logistiek van verkiezingen, en een strakke deadline van 75 dagen zou te veel druk leggen. In andere landen zijn de regels soepeler—bijvoorbeeld over toegankelijkheid van stembureaus. Bovendien vinden verkiezingen daar vaak op zondag plaats, waardoor meer vrijwilligers beschikbaar zijn.

4. Zorgvuldige procedures kosten tijd

Nederland hecht veel waarde aan rechtszekerheid. Tegen beslissingen (zoals partijnamen of kandidatenlijsten) kan beroep worden aangetekend, wat extra tijd kost.

Kunnen we het sneller doen?

Van der Kolk vindt dat we niet zomaar het buitenland moeten kopiëren. “Het moet uitvoerbaar, transparant en zorgvuldig blijven,” zegt hij. Maar bij een herziening van de Kieswet kunnen we wel leren van andere landen om de wachttijd te verkorten.

Bekijk origineel artikel

Kritiek op spel in jubileumboek Amsterdam: ‘Chinese toeristen blokkeren het fietspad’

Passage in jubileumboek valt verkeerd bij Chinees-Nederlandse gemeenschap

In een jubileumboek ter ere van 750 jaar Amsterdam staat een passage die flink wat stof doet opwaaien. Het gaat om een soort ganzenbordspel waarin staat: “Ni hao! Chinese toeristen blokkeren het fietspad. Om ze te ontwijken, ga je terug naar vakje 39.” Veel mensen zien het misschien als een onschuldig grapje, maar voor de Chinees-Nederlandse gemeenschap voelt het als een klap in het gezicht.

Hui-Hui Pan, oprichter van het Pan Asian Collective (PAC), uitte haar boosheid op LinkedIn. “Dit is racisme in kindertaal. Stereotypen verpakt als spel,” schreef ze. Volgens haar is dit geen kleinigheid, maar een teken van een groter probleem: discriminatie tegen Aziatische Nederlanders.

Scholen plakken sticker over beladen tekst

Het schoolbestuur BBO, verantwoordelijk voor veel Amsterdamse basisscholen, geeft aan dat de tekst niet kwetsend bedoeld was. Toch begrijpen ze dat het voor veel Chinese Amsterdammers pijnlijk was. Daarom krijgen zo’n 30.000 leerlingen nu een sticker om de passage af te dekken.

De uitgeverij heeft excuses gemaakt en benadrukt dat inclusiviteit voor hen belangrijk is. “We vinden het heel erg dat we mensen hebben gekwetst,” zegt een woordvoerder. De exacte tekst van de sticker is nog in overleg met PAC en de scholen.

Demonstratie en gesprek met burgemeester

Deze kwestie heeft een groter gesprek op gang gebracht over racisme en stereotypering. Morgen praten vertegenwoordigers van de Aziatisch-Nederlandse gemeenschap met burgemeester Femke Halsema. Daarna volgt een demonstratie met de boodschap: “Genoeg is genoeg, geen racisme in kinderboeken, geen racisme in beleid.”

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
juni 2025
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« mei   jul »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl