
Recent Nieuws maandag 02 juni, 2025 20:26
Sloopplannen voor 75 huizen in Berghem-Noord zorgen voor boze bewoners
Wijk Berghem-Noord onder druk door sloopplannen
In Berghem-Noord wil woningcorporatie Mooiland 75 sociale huurwoningen slopen om plaats te maken voor 117 nieuwe, duurzame huizen. Veel bewoners zijn het hier niet mee eens. Ze vinden de plannen te grootschalig en willen niet gedwongen worden te verhuizen. Daarom komt actiegroep Berghs Verzet samen met de SP binnenkort met een alternatief plan.
Al in oktober 2023 kwamen bewoners in actie tegen de sloopplannen. Na een bezetting van het kantoor van Mooiland leek er een akkoord te komen: niet alleen sloop, maar ook renovatie zou worden onderzocht. Toch gaat Mooiland nu alsnog voor de sloopoptie.
Bewoners presenteren eigen plan
Het alternatieve plan van Berghs Verzet is al bij de wethouder ingediend en wordt binnenkort ook aan Mooiland gepresenteerd. Chantal Manders, voorzitter van de actiegroep, legt uit: “Ons plan laat zien dat vernieuwing mogelijk is zonder de hele wijk te slopen. Mensen willen hier blijven, de sociale banden zijn sterk.”
In het bewonersvoorstel blijven 28 huizen behouden, komen er 35 levensloopbestendige woningen en 44 appartementen bij. Ook is er meer groen en extra parkeerplaatsen. In totaal telt het plan 107 woningen – slechts negen minder dan Mooiland wil bouwen.
SP steunt bewoners: “Sloop onbegrijpelijk in woningnood”
De SP in Oss staat achter het bewonersinitiatief. Fractieleider Henk van Gerven noemt het plan realistisch: “Waarom slopen als er een tekort is aan eengezinswoningen? Mooiland negeert de wijk, terwijl dit plan draagvlak heeft.” Hij vindt het zorgelijk dat eerdere alternatieven meteen werden afgewezen.
Mooiland: “Nieuwe wijk nodig voor duurzaamheid”
Mooiland zegt wel met bewoners in gesprek te zijn. In juni staat een omgevingsdialoog gepland. Volgens de corporatie zijn de nieuwe woningen hard nodig: “We bouwen toekomstbestendige sociale huurwoningen, waarvan de helft voor Berghemnaren bestemd is.” Directeur Bart Kivits wil snel starten met de bouw.
Bewoners geven niet op
Toch blijven veel mensen sceptisch. Manders: “Ze luisteren niet echt. We krijgen ineens mail in plaats van brieven, wat voor verwarring zorgt.” Maar de actiegroep blijft strijden. “Mensen wonen hier al decennia, die kun je niet zomaar wegsturen.” De eerste sloop staat gepland voor begin 2026, sommige huizen blijven mogelijk tot 2029 staan.
Coalitieoverleg over asiel afgerond: nu wachten op Wilders
Politiek Den Haag houdt de adem in – het asieloverleg tussen PVV-leider Wilders en zijn coalitiepartners (VVD, NSC en BBB) is achter de rug, maar wat hij ermee gaat doen, blijft nog even een mysterie. Het gesprek duurde ongeveer een uur, en daarna lieten de andere partijen duidelijk weten: “Het is nu aan Wilders.”
Wat gebeurde er tijdens het overleg?
Wilders kwam vorige week met tien nieuwe asielvoorstellen (waarvan negen over migratie) en dreigde ermee uit de coalitie te stappen als zijn plannen niet zouden worden overgenomen. Tijdens het overleg van gisteravond legden VVD, NSC en BBB de bal terug bij hem: “Ga maar aan de slag.” Ze zien geen reden om het kabinet te laten vallen – dat zou “onverantwoord” zijn, volgens VVD-leider Yesilgöz.
Wat nu?
De grote vraag is: gaat Wilders meewerken of maakt hij zijn dreigement waar? Aan het begin van de avond kwamen de fractieleiders van VVD, NSC en BBB bij Wilders op de kamer om over zijn plannen te praten. Een uur later stonden ze alweer buiten, klaar om de pers te woord te staan. Wilders zelf houdt zich nog op de vlakte – terwijl journalisten voor zijn deur staan te wachten.
Eerdere dreigementen
Dit is niet de eerste keer dat Wilders dreigt met een kabinetscrisis. Afgelopen februari deed hij hetzelfde, maar toen bleef het bij woorden. Nu ligt de vraag op tafel: neemt hij genoegen met samenwerken aan strengere asielregels, of stapt hij eruit?
De coalitiepartijen hebben vorig jaar afgesproken om “het strengste asielbeleid ooit” te voeren, maar volgens Wilders gaat het allemaal niet snel en ver genoeg.
Voetbalconflict ontaardt in steekpartij: man krijgt taakstraf
Steekpartij na voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord
Een 34-jarige man uit Raamsdonksveer heeft een taakstraf van 120 uur gekregen voor zijn rol in een heftige vechtpartij tussen voetbalsupporters in maart 2022 in Den Bosch. Het conflict ontstond tussen fans van Ajax en Feyenoord en liep volledig uit de hand – er werd zelfs gestoken. Vier mensen raakten gewond.
De ruzie begon voor een hamburgerrestaurant op het Stationsplein. Volgens de politie ging het om een conflict over voetbal, maar de rechter vond dat er geen goede reden was voor zoveel geweld. De man uit Raamsdonksveer sloeg en schopte een 37-jarige man uit Maasdriel en prikte hem met een stok waar een Ajax-vlag aan vastzat.
Provocatie, maar geen excuus voor geweld
Het slachtoffer zou zich die avond ook niet netjes hebben gedragen. Hij zou de man uit Raamsdonksveer hebben uitgedaagd en bedreigd, maar volgens de rechter is dat geen reden om geweld te gebruiken. Het Openbaar Ministerie (OM) beweert zelfs dat de man uit Maasdriel zelf harder had toegeslagen. Hij moet zich hier later dit jaar voor verantwoorden.
Na de steekpartij werd een deel van Den Bosch afgezet voor onderzoek. Vier mensen, waaronder het slachtoffer, werden naar het ziekenhuis gebracht. Drie van hen mochten diezelfde avond weer naar huis.
Waarom duurde het zo lang?
Het OM eiste een taakstraf van 120 uur (of 60 dagen cel), maar het duurde ruim drie jaar voordat de zaak voor de rechter kwam. Het OM gaf toe dat andere zaken voorrang kregen. Door deze vertraging kreeg de dader een lagere straf.
Zijn advocaat wees erop dat foto’s van de vechtpartij “grote gevolgen” voor hem hadden gehad. De rechter vond dat hij dit had kunnen verwachten – hij had immers zelf meegevochten op een openbare plek met camera’s. Bovendien meldde hij zich pas twee maanden later, en alleen nadat de politie een oproep met zijn foto had geplaatst.
Nieuwe grootschalige zoekactie naar verdwenen Madeleine McCann
Politie start nieuwe zoektocht naar Maddie
De Portugese politie gaat morgen opnieuw grootschalig zoeken naar Madeleine McCann, beter bekend als Maddie. Het meisje verdween in 2007 in Praia da Luz, Portugal, toen ze nog maar drie jaar oud was. Vijf jaar geleden kwam de Duitse politie met de theorie dat de Duitser Christian B. achter de verdwijning zit. Ze vermoeden ook dat hij Maddie heeft misbruikt en vermoord. Maar zonder hard bewijs kunnen ze hem niet vervolgen. Daarom werken de Portugese en Duitse politie nu samen om het gebied waar Maddie verdween nog eens grondig te onderzoeken.
Waar gaat de politie zoeken?
Volgens de Duitse krant BILD richt de zoekactie zich op het gebied tussen de Ocean Club (waar Maddie voor het laatst werd gezien) en de plek waar Christian B. destijds verbleef. Die locaties liggen ongeveer 20 minuten lopen uit elkaar. Christian B., nu 48 jaar oud, heeft een lange criminele geschiedenis met geweld tegen vrouwen en kinderen, en bezit van kinderporno. Hij vluchtte destijds naar Portugal om arrestatie te ontlopen. Op dit moment zit hij een celstraf uit voor het verkrachten van een 72-jarige vrouw, maar vanaf september is hij weer vrij.
Waarom nu weer een zoekactie?
Omdat er nog steeds geen concreet bewijs is, hoopt de politie dat deze nieuwe zoektocht eindelijk antwoorden oplevert. De laatste grote zoekactie was in mei 2023, bij een stuwmeer in de Algarve, maar die leverde niets op.
Wat gebeurde er in 2007?
Op 3 mei 2007 verdween Maddie terwijl ze met haar familie en andere gezinnen op vakantie was in Portugal. Haar ouders waren uit eten en checkten af en toe bij de kinderen, die in een appartement op 50 meter afstand sliepen. Toen haar moeder Kate ging kijken, bleek Maddie spoorloos verdwenen. Sindsdien is er geen enkel spoor van haar gevonden.
Bekijk origineel artikel
“`html
88-jarige vrouw in Tsjechië “doodverklaard”, maar wordt wakker in haar doodskist
Stel je voor: je wordt doodverklaard, maar plots open je je ogen terwijl je in een doodskist ligt. Dat overkwam een 88-jarige vrouw uit Tsjechië. Haar partner belde de hulpdiensten omdat hij haar niet wakker kreeg, waarna een lijkschouwer haar doodverklaarde. Maar toen uitvaartmedewerkers haar in de kist legden, gebeurde er iets ongelooflijks – ze opende haar ogen!
Hulpdiensten snel ter plaatse
Gelukkig reageerden de uitvaartmedewerkers snel en waarschuwden ze de hulpdiensten. De vrouw werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar ze naar verluidt goed herstelt. De politie is nu een onderzoek gestart naar de lijkschouwer, omdat die mogelijk geen goede hulp heeft verleend. Het bedrijf waar de lijkschouwer werkt, heeft excuses gemaakt en gezegd dat er consequenties volgen.
Hoe kon dit gebeuren?
Het is nog onduidelijk hoe zo’n fout gemaakt kon worden. Was er sprake van onachtzaamheid, of was de vrouw echt moeilijk te checken? Hoe dan ook, dit verhaal klinkt als een nachtmerrie, maar heeft (gelukkig) een goede afloop.
Opmerkingen:
- Headers gebruikt voor structuur (h1 voor titel, h2 voor subonderwerpen).
- Informele stijl: korte zinnen, spreektaal (“Stel je voor”, “Hoe dan ook”).
- Geen relatieve datums – er wordt niet verwezen naar “gisteren” of “vorige week”.
- Geen plagiaat – de inhoud is herschreven in eigen woorden, maar blijft feitelijk correct.
- Link opent in nieuwe tab dankzij
target="_blank"
.
Zou je nog iets willen aanpassen? 😊
Duitse rechter verbiedt wegsturen asielzoekers aan de grens, maar regering blijft doorgaan
De Duitse regering mag asielzoekers niet zomaar terugsturen aan de grens, oordeelde een Duitse rechter. Volgens de bestuursrechter is het weigeren van asielaanvragen bij de grens in strijd met de wet. De regering begon vorige maand met het terugsturen van mensen die asiel vroegen aan de grens, om “illegale migratie stap voor stap te verminderen”. Maar volgens de rechter moet Duitsland zich gewoon houden aan de Europese Dublinverordening, die bepaalt welk land verantwoordelijk is voor een asielaanvraag.
Eerst moet een asielverzoek in behandeling worden genomen voordat duidelijk is welk land de zaak moet afhandelen. Meestal is dat het eerste Schengenland waar een migrant aankomt. De rechtbank noemde het voorbeeld van drie Somalische asielzoekers die naar Polen waren teruggestuurd, terwijl hun aanvraag volgens de EU-regels in Duitsland behandeld had moeten worden.
De nieuwe Duitse regering wilde met dit harde beleid laten zien dat hun aanpak van asiel veranderd was. Ze vinden dat asielzoekers hun aanvraag moeten doen in het eerste veilige land waar ze aankomen. Maar de rechter zegt: dat mag niet zomaar. Toch blijft de regering doorgaan met het terugsturen van mensen. Minister Dobrindt van Binnenlandse Zaken zegt: “We houden vast aan onze aanpak, we denken dat we juridische gronden hebben.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.