Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws vrijdag 30 mei, 2025 07:37

Article

Therapie voor kinderen met ME/CVS onder vuur: is de huidige aanpak wel veilig?

Twijfel over de behandeling van ME/CVS bij kinderen

Kinderen met ME/CVS, een slopende chronische ziekte, krijgen in Nederland een behandeling waarvan experts vraagtekens zetten bij de wetenschappelijke onderbouwing. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de huidige therapie, cognitieve gedragstherapie (CGT), mogelijk meer kwaad dan goed doet.

ME/CVS (ook wel bekend als het chronisch vermoeidheidssyndroom) lijkt sterk op long covid. In Nederland leren kinderen met deze ziekte tijdens CGT om vermoeidheidssignalen te negeren en door te zetten bij inspanning. De gedachte hierachter is dat de klachten vooral tussen de oren zitten. Maar in de praktijk leidt dit soms tot ernstige terugval: kinderen kunnen instorten, erger ziek worden of zelfs in een rolstoel belanden.

Internationale richtlijnen schrappen CGT, Nederland houdt vast

In landen zoals de VS en het VK is CGT voor ME/CVS al jaren uit de behandelrichtlijnen gehaald. Daar erkennen artsen dat de ziekte neurologische en immunologische oorzaken heeft. Een belangrijk symptoom is post-exertionele malaise (PEM) – extreme uitputting en andere klachten die optreden na inspanning. Omdat CGT patiënten juist stimuleert hun grenzen op te zoeken, wordt de therapie in het buitenland als riskant gezien.

Toch blijft de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde CGT aanbevelen als een bewezen effectieve behandeling. Patiëntenorganisaties zoals PostCovidNL en LongCovidNederland vinden dat onbegrijpelijk. Veel long-covidpatiënten hebben namelijk dezelfde klachten en werden ook zieker van CGT. In de nieuwe long-covidklinieken wordt deze therapie dan ook niet meer gebruikt.

Waarom verandert Nederland niet?

Hoewel de Gezondheidsraad in 2018 al concludeerde dat CGT met conditieopbouw geen goede behandeling is voor ME/CVS, wordt dit advies genegeerd. Artsen leren nog steeds dat beweging en doorzetten de oplossing zijn.

Gelukkig komt er steeds meer onderzoek naar ME/CVS en long covid, wat aantoont dat de ziekte fysieke oorzaken heeft. Toch vinden veel Nederlandse artsen het moeilijk om hun aanpak aan te passen. Volgens Alfons Olde Loohuis, expert in infectieziekten, is er een kenniskloof. Diewke de Haen van PostCovidNL hoopt dat de ervaring met long covid de bewustwording vergroot. Zij pleit voor nieuwe richtlijnen waarin CGT geen rol meer speelt.

De kinderartsenvereniging zegt open te staan voor aanpassingen, maar wil CGT voorlopig wel blijven aanbieden. Het debat laat zien hoe ingewikkeld veranderingen in de medische wereld kunnen zijn.

Bekijk origineel artikel

Crowdfunding voor vrouwvriendelijk alternatief voor de eendenbek – ontwikkeling duurt nog jaren

Een veelbelovend ontwerp

Begin april ging het nieuws viral: er is een vrouwvriendelijk alternatief ontwikkeld voor de eendenbek, dat gynaecologisch onderzoek minder pijnlijk moet maken. De bedenkster is nu een crowdfunding gestart om geld in te zamelen voor verdere ontwikkeling.

Je zou denken: dit is zo’n goed idee, investeerders moeten hier wel op springen! Maar volgens Tamara Hoveling, ingenieur aan de TU Delft en één van de ontwerpers van de ‘Lilium’, is dat niet zo simpel. “Er zijn wel financieringsmogelijkheden, zoals onderzoeksfondsen of startup-subsidies, maar die aanvragen duren lang en worden vaak afgewezen.” Daarom probeert ze nu via crowdfunding €100.000 op te halen.

Waar is het geld voor nodig?

Het opgehaalde bedrag is nodig om te testen of het ontwerp echt werkt en comfortabeler is dan de traditionele eendenbek. Er moet eerst een veilig, verbeterd prototype komen voordat het in de praktijk getest kan worden.

De aandacht voor Hovelings uitvinding was enorm – van tv tot sociale media. “Ik kreeg zoveel positieve reacties,” vertelt ze. “We wisten dat de eendenbek een probleem was, maar hoe groot dat probleem echt was, had ik niet door.” Vrouwen deelden heftige verhalen, van bloedingen tot trauma’s die ervoor zorgden dat sommigen nooit meer naar een gynaecoloog durfden.

Waarom crowdfunding?

“Als we via donaties een mooi bedrag binnenhalen, kunnen we meteen laten zien dat er vraag is,” legt Hoveling uit. “Het is een teken dat mensen dit echt willen.”

Maar zelfs als de crowdfunding succesvol is, duurt het nog jaren voordat het product op de markt komt. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, legt uit dat er na de eerste fase nog veel moet gebeuren: certificering, overtuigen van artsen, productie opschalen en marketing. “Dit proces kan makkelijk vijf jaar duren,” schat hij.

Bekijk origineel artikel

CBS: Bedrijven blijven worstelen met personeelstekort

Twee derde van de bedrijven heeft moeite met personeel vinden

Nederlandse ondernemers zitten massaal met een probleem: ze kunnen niet genoeg mensen vinden. Maar liefst twee derde geeft aan dat er te weinig personeel is. Vooral in de bouw is het pijnpunt groot – daar kampt ruim 80% van de bedrijven met tekorten.

Automatisering en buitenlands personeel als oplossing

Om het probleem aan te pakken, grijpen bedrijven naar verschillende oplossingen. Zo zetten ze meer in op automatisering en kijken ze naar buitenlands personeel. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, de KvK en andere organisaties.

Bouw kiest voor betere arbeidsvoorwaarden

In de bouw proberen ondernemers werknemers te lokken met betere arbeidsvoorwaarden. Dat gebeurt in andere sectoren juist minder. Ook past ruim 32% van de bouwbedrijven hun productie aan omdat ze simpelweg niet genoeg mensen hebben. Geen enkele andere sector doet dit zo vaak.

Technologie en trainingen tegen het tekort

Al langer hebben bedrijven moeite met personeel vinden. Daarom investeren ze steeds vaker in technologie en efficiëntere processen. Vooral in de bouw, detailhandel en industrie gebeurt dit veel. In de autobranche krijgen medewerkers vooral extra trainingen om productiever te worden.

Grote bedrijven harder geraakt

Kleine en middelgrote bedrijven hebben minder last van tekorten. Maar bij grote bedrijven voelt 72% de pijn. Bijna 30% probeert het op te lossen met automatisering. Kleinere bedrijven (tot 50 werknemers) schalen vaak hun productie terug omdat ze gewoon niet genoeg handen hebben.

Bekijk origineel artikel

15% van de bedrijven kan niet optimaal draaien door personeelstekort

Chronisch personeelstekort remt productiviteit

Het personeelstekort in Nederland blijft hardnekkig. Maar liefst 15% van de bedrijven kan niet zoveel produceren als ze eigenlijk zouden willen, simpelweg omdat ze te weinig mensen hebben. Vooral kleine ondernemers voelen de pijn: één op de vijf moet noodgedwongen de productie terugschroeven.

Grote bedrijven het hardst getroffen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het personeelstekort het grootst is bij grote bedrijven – 72% heeft ermee te kampen. Bij middelgrote bedrijven is dat 67%, en in het kleinbedrijf zit 61% van de ondernemers met te weinig personeel.

Wat doen bedrijven om het tekort op te lossen?

Bedrijven proberen van alles: hogere salarissen bieden dan de concurrent, werk automatiseren of personeel uit het buitenland halen. Maar het is niet genoeg. Vooral in de bouw en horeca is de nood hoog. In de bouw heeft 80% last van het tekort, en één op de drie bouwers moet zelfs klussen laten liggen.

Creatieve oplossingen nodig

Omdat de traditionele aanpak niet voldoende werkt, moeten bedrijven creatief worden. Sommige horeca-ondernemers komen met slimme trucs om het werk rond te krijgen.

Bekijk origineel artikel

Vrouw ernstig gewond na val van fiets in Eindhoven

Fietsongeluk op de Vestdijk

Een vrouw is donderdagnacht zwaar gewond geraakt na een flinke val van haar fiets op de Vestdijk in Eindhoven. Het ongeluk gebeurde toen ze samen met haar vriend aan het fietsen was en hun sturen per ongeluk tegen elkaar botsten. Door de klap viel ze hard en liep ze ernstig hoofdletsel op.

Traumahelikopter en ambulances ter plaatse

Vanwege de heftigheid van de verwondingen kwamen er twee ambulances en zelfs een traumahelikopter aan te pas. De vrouw verloor behoorlijk wat bloed, dat later door hulpverleners werd opgeruimd. Uiteindelijk is ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
mei 2025
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« apr   jun »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl