
Recent Nieuws donderdag 08 mei, 2025 11:44
Brand in wooncomplex Amarant: cliënten midden in de nacht geëvacueerd
Brand breekt uit in zorgcomplex
In de nacht van woensdag op donderdag brak er een flinke brand uit in een appartementencomplex van Amarant aan het Pastoor Pottersplein in Breda. Het gebouw biedt woonruimte aan veertien volwassenen met een beperking, elk in hun eigen appartement. Rond kwart voor één ‘s nachts laaide de brand op in een ruimte op de begane grond.
Brandweer slaat ruit in en evacueert bewoners
De brandweer moest snel handelen: er werd een ruit ingeslagen om bij de brand te komen. Meerdere brandweerwagens kwamen ter plaatse om het vuur te blussen, terwijl de politie de omgeving afzette. Door de rook die zich verspreidde, moesten alle bewoners het complex uit. Ze werden buiten opgevangen, waar ambulancemedewerkers controleerden of iedereen in orde was.
Gelukkig lijkt de schade mee te vallen, maar het was voor de bewoners een behoorlijk schrikmoment midden in de nacht.
Vijf vragen over het nieuwe standpunt van minister Veldkamp over Israël
Waarom wil Nederland de samenwerking met Israël op pauze zetten?
Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken vindt dat Israël met de blokkade van Gaza te ver gaat. Volgens hem worden mensenrechten en democratische principes geschonden, terwijl die juist in een EU-verdrag met Israël staan. “Zelfverdediging is één ding, maar de verhoudingen lopen nu compleet uit de hand,” zegt hij tegen de NOS. Daarom wil hij dat de EU onderzoekt of Israël zich nog aan de afspraken houdt.
Wat houdt het EU-Israël Associatieverdrag precies in?
Dit verdrag regelt allerlei handelsvoordelen en samenwerking tussen de EU en Israël. De EU is zelfs de grootste handelspartner van Israël. Het doel is niet alleen economische samenwerking, maar ook het bevorderen van democratie, mensenrechten en internationale regels. Er hoort een actieplan bij, dat eigenlijk al in januari verlengd had moeten worden – maar daar wordt nu dus over onderhandeld.
Waarom komt Nederland nu in actie?
Veldkamp probeerde eerst via stille diplomatie te werken, maar volgens hem is de kans op een staakt-het-vuren nu bijna weg. Daarom wil hij nu openlijk druk zetten. Nederland blokkeert nieuwe samenwerkingen totdat er een onderzoek komt. We zijn het eerste land dat dit doet, terwijl landen als Spanje en Ierland al wilden dat het hele verdrag op pauze ging.
Hoe reageert Israël en de rest van Europa?
Israël heeft nog niets officieels gezegd, maar volgens Veldkamp zijn ze niet blij. Sommige EU-landen, zoals Hongarije en Tsjechië, blijven Israël steunen, maar steeds meer landen vinden dat er iets moet gebeuren. Veldkamp zegt: “We zijn niet de enige die zeggen: dit gaat te ver.” Ook Frankrijk en andere landen uitten al kritiek.
Wat vinden hulporganisaties van deze stap?
Organisaties zoals Artsen zonder Grenzen en Save the Children zijn blij, maar vinden het wel laat. “Beter laat dan nooit,” zeggen ze. Volgens hen had Nederland allang harder moeten optreden om het humanitair recht te beschermen.
Zwarte rook of witte rook? Stemmen voor nieuwe paus gaat door
Conclaaf dag 2: nog geen nieuwe paus gekozen
Gisteravond was het spannend op het Sint-Pietersplein: er kwam zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. Dat betekent dat de 133 kardinalen nog geen nieuwe paus hebben gekozen. Vandaag gaan ze dus verder met stemmen.
Hoe werkt het? Elke dag zijn er vier stemrondes: twee ’s ochtends en twee ’s middags. De stembriefjes worden één voor één opgelezen, maar wel in willekeurige volgorde. Pas als twee derde van de kardinalen voor dezelfde kandidaat kiest, komt er witte rook. Met 133 kardinalen moet de nieuwe paus dus minstens 89 stemmen halen.
Hoe lang kan het duren?
Als er na drie dagen nog geen paus is, volgt er een rustdag. Daarna gaat het verder, maar na elke zeven stemrondes zonder resultaat komt er weer een pauze. Blijft het na 21 rondes nog onbeslist? Dan mogen de kardinalen alleen nog kiezen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.
En die rook? Die komt van een speciale haard uit 1939. Elke dag worden de stembriefjes daarin verbrand. Met een chemisch stofje wordt de rook zwart (geen paus) of wit (wel een paus).
Hoe realistisch is de film Conclave?
De film Conclave, over het kiezen van een nieuwe paus, is nu weer populair. Maar klopt het wel wat erin gebeurt? Check deze video voor een reality-check:
Hoe snel gingen vorige conclaven?
- Paus Franciscus (2013): Na twee dagen en vijf stemrondes gekozen.
- Benedictus XVI (2005): Ook twee dagen, maar slechts vier stemrondes nodig.
- Johannes Paulus II (1978): Drie dagen en acht stemrondes voor een beslissing.
Blijft de spanning dus nog even hangen!
Korte, felle brand in woongroep Breda
In de nacht van woensdag op donderdag brak er een flinke brand uit in een appartementencomplex van Amarant aan het Pastoor Pottersplein in Breda. De brandweer moest er flink aan te pas komen: ze sloegen een ruit in om bij de vlammen te kunnen. Het gebouw is een woonplek voor veertien volwassenen met een beperking, elk met hun eigen appartement.
Rond kwart voor één ‘s nachts laaide het vuur op in een ruimte op de begane grond. Er kwam meteen een hoop rook vrij, waardoor de gangen vol rook stonden. Daarom moesten alle bewoners snel naar buiten worden gehaald. Buiten kregen ze opvang, en ambulancemedewerkers checkten of iedereen in orde was.
De brandweer rukte uit met meerdere wagens om de brand onder controle te krijgen, en de politie had de straten rond het complex afgezet. Gelukkig lijkt het erop dat het bij een korte, heftige brand is gebleven.
Bekijk origineel artikel
“`html
Auto rijdt in op voetbalfans in Parijs – minstens drie gewonden
In Parijs is het flink misgegaan na de Champions League-wedstrijd van Paris Saint-Germain. Een auto reed in op een groep voetbalfans die de overwinning van hun team vierden. Volgens Le Figaro zijn er zeker drie mensen gewond geraakt, waarvan één er serieus aan toe is. Het ongeluk gebeurde vlakbij de beroemde Champs-Élysées.
Of het een opzettelijke actie was, is nog niet duidelijk. Wat wel bekend is: na de aanrijding ging de auto in vlammen op. PSG had gisteravond met 2-1 gewonnen van Arsenal, waardoor ze door gaan naar de finale. Helaas liep het feestje uit de hand – fans sloegen ruiten in en stichtten brandjes. De politie greep in en pakte tegen half twee ’s nachts negentien mensen op.
CBS registreert tienduizenden minder zzp’ers na handhaving wet
Minder zzp’ers door strengere regels
Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gedaald – met maar liefst 28.000 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het is de eerste keer sinds 2013 dat er zo’n grote afname is. Vooral technische zzp’ers stopten vaker.
De daling komt doordat de Belastingdienst sinds 1 januari weer strenger controleert op schijnzelfstandigheid. Hierdoor nemen bedrijven minder snel zzp’ers aan voor werk dat eigenlijk door vaste werknemers gedaan zou moeten worden.
Veel ex-zzp’ers kiezen voor flexwerk
Van de zzp’ers die niet meer als zelfstandige werken, heeft bijna 60% toch een baan gevonden – vaak als flexwerker. Het CBS laat zien dat er in het afgelopen kwartaal 47.000 mensen met een flexcontract waren die daarvoor nog vooral als zzp’er werkten. Dat is bijna twee keer zoveel als een jaar geleden.
Ook het aantal zzp’ers dat een vast contract kreeg, verdubbelde, maar dat waren er met 12.000 wel een stuk minder. Verder is er een kleine groep (48.000) die helemaal geen betaald werk meer heeft, bijvoorbeeld omdat ze met pensioen zijn gegaan.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.