
Recent Nieuws dinsdag 29 april, 2025 20:26
Casa failliet: winkels direct dicht en personeel boos
Faillissement onverwacht uitgesproken
De Nederlandse woonwinkelketen Casa is vandaag failliet verklaard. Het nieuws kwam als een verrassing, vooral voor de medewerkers, die niet van tevoren waren ingelicht. “Dit is niet netjes gegaan”, zegt vakbondsvoorzitter Martin Pikaart van de AVV.
De winkels gaan morgen meteen dicht. Volgens Allard Lamers, OR-voorzitter en bedrijfsleider bij Casa, was het al langer een puinhoop. “We zitten al acht weken zonder goed bestuur. Geen HR, geen werkende IT, zelfs de kassa’s deden het niet.”
Salarissen niet betaald, personeel in de kou
Het personeel had al een maand geleden het faillissement aangevraagd omdat de salarissen van maart niet waren betaald. Later kwam het geld alsnog binnen, waardoor de rechtbank de zaak uitstelde tot 6 mei. Het plan was om druk te zetten voor de april-lonen, maar plots werd vandaag alsnog het faillissement uitgesproken.
“De directie heeft niets gezegd tegen de medewerkers. Dat is gewoon niet fatsoenlijk,” zegt Pikaart. Lamers is het ermee eens: “Ik vind het schofterig. We wisten dat het misging, maar niet dat het zo zou aflopen.”
Geen redding meer mogelijk
Volgens Lamers was het al snel duidelijk dat Casa niet meer gered zou worden. “Er kwam geen overnamekandidaat, en door het faillissement in België konden we ook geen spullen meer verkopen.” De verantwoordelijken zijn al weken onbereikbaar, zelfs voor RTL Z.
De salarissen van april worden alsnog betaald, maar dan door het UWV. Dat duurt alleen langer, en voor sommige medewerkers is dat een probleem. “Sommigen leven van maand tot maand,” zegt Lamers.
Jarenlange financiële problemen
Casa zat al lang in de problemen door stijgende kosten en concurrentie van onder andere IKEA en Action. De zusterketen Blokker ging vorig jaar november ook al failliet.
Een triest einde voor een bekende winkelketen, waar vooral het personeel de dupe van is geworden.
Nieuw ontworpen strandvlaggen moeten zwemmers beter waarschuwen
Nieuwe vlaggen voor meer duidelijkheid
Het strandseizoen komt eraan en dat betekent: nieuwe waarschuwingsvlaggen op het strand! Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de oude vlaggen niet goed begrepen. Daarom is er nu een nieuwe set ontworpen met pictogrammen en Engelse tekst om de betekenis duidelijker te maken.
Chris Olivers van de Vrije Universiteit Amsterdam legt uit: “De meeste mensen weten wel dat een rode vlag betekent dat je niet mag zwemmen. Maar een gele vlag? Die wordt vaak verkeerd begrepen. Mensen denken dan: ‘Ik bepaal zelf wel of het veilig is’, terwijl die vlag juist waarschuwt voor gevaarlijk water.”
Minder vlaggen, betere herkenning
De nieuwe set heeft vijf vlaggen in plaats van acht. De kleuren blijven hetzelfde (want die zijn internationaal vastgelegd), maar er zijn nu pictogrammen en Engelse teksten bijgevoegd. Uit testen blijkt dat mensen de nieuwe vlaggen beter snappen. Alleen bij de rode vlag was er weinig winst – die was al duidelijk.
Kritiek: zijn de vlaggen wel goed leesbaar?
Een NOS-verslaggever testte de vlaggen op het strand en merkte een probleem: als de vlag wappert, zijn de pictogrammen en tekst moeilijk te lezen. Olivers geeft toe dat de vlaggen tijdens het testen statisch werden getoond. Op het strand moeten ze misschien extra ondersteund worden, bijvoorbeeld met stokjes om ze goed zichtbaar te houden.
Wanneer zien we de nieuwe vlaggen?
De vlaggen zijn onderdeel van het project Het Strand Veilig, dat de zwemveiligheid moet verbeteren. Vanaf 1 mei (de officiële start van het buitenzwemseizoen) komen ze op steeds meer stranden te hangen. Het duurt naar verwachting twee jaar voordat ze overal in Nederland te zien zijn.
Zeeuwse man opgepakt met enorme wapenvoorraad in huis
Politie vindt veertien vuurwapens en tienduizend munitie
De politie heeft een 59-jarige man uit Zeeland gearresteerd nadat ze een flinke verzameling wapens en kogels in zijn huis vonden. Het begon allemaal met een melding over verdachte activiteiten bij een woning in de buurt van Eede, in Zeeuws-Vlaanderen. Toen de politie binnenkwam, troffen ze een waar arsenaal aan: maar liefst veertien vuurwapens en meer dan tienduizend kogels!
Alles is in beslag genomen, en de bewoner is meegenomen voor verhoor. Waarom hij zoveel wapens in huis had, is nog een raadsel. De politie duikt verder in de zaak.
In Nederland mag je geen wapens bezitten, tenzij je een speciale vergunning hebt. En zelfs dan moet je kunnen uitleggen waarom je meer dan vijf vuurwapens nodig hebt. Of deze man zo’n vergunning had, weten we nog niet.
Totale black-out in Nederland: hoe voorbereid zijn we?
Gisteren was het raak in Spanje en Portugal: een enorme stroomstoring legde beide landen plat. Vliegvelden, treinen en verkeerslichten vielen uit, en in Spanje werd zelfs de noodtoestand uitgeroepen. Gelukkig is de stroom inmiddels terug, maar het laat wel zien hoe kwetsbaar we zijn. Hoe zou Nederland zo’n situatie aanpakken?
“Het kan altijd gebeuren”
“Als je eergisteren aan Spaanse netbeheerders had gevraagd of zo’n storing mogelijk was, hadden ze nee gezegd,” vertelt cybersecurity-expert Ronald Prins. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Nederland. Toch blijkt er altijd een onverwachte oorzaak te zijn. “Het is gewoon moeilijk te voorspellen.”
Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ziet de risico’s. “Dit laat zien hoe afhankelijk we zijn van stroom en internet,” zegt een woordvoerder. Of het nu om verkeer, gebouwen of je eigen huis gaat – zonder stroom staan we al snel met lege handen.
Noodplannen: werken ze wel?
Volgens stroombeheerder TenneT is een echte black-out (waarbij meer dan de helft van het land zonder stroom zit) zeldzaam: het gebeurt maar eens in de tien à twintig jaar. Toch liggen er noodplannen klaar:
- Het luchtalarm gaat af.
- Geluidswagens rijden rond om mensen te informeren.
- Burgers wordt gevraagd een radio (op batterijen of in de auto) aan te zetten.
- Hulpverleners blijven bereikbaar en patrouilleren extra.
Maar Prins twijfelt: “Spanje en Portugal hadden vast ook plannen, en toch viel alles uit.” Het probleem? Noodscenario’s zijn moeilijk te testen. Zo ging in een Roermonds ziekenhuis jaren geleden de back-upgenerator niet aan, omdat de startmotor stroom nodig had. “Ze hadden nooit getest of die werkte bij een échte stroomuitval.”
Cyberaanval als mogelijke oorzaak
Wat de stroomstoring veroorzaakte, is nog onduidelijk. Misschien was het een plotselinge temperatuurswisseling, maar een cyberaanval is ook een optie. “Energienetten worden vaak digitaal aangevallen, maar meestal zonder stroomuitval,” zegt techjournalist Daniël Verlaan.
Toch kan het misgaan. In 2015 vielen Russische hackers het Oekraïense stroomnet aan, waardoor honderdduizenden uren zonder stroom zaten. “Zoiets kan hier ook,” waarschuwt Verlaan. “Onze systemen zijn digitaal, dus kwetsbaar.”
Wat kun je zelf doen?
Volgens Prins kunnen we weinig doen. Thuis hou je het een paar uur uit, maar daarna wordt het lastig (en gooi je maar beter je vriezer leeg). Hij kijkt naar Zuid-Afrika, waar veel huizen zonnepanelen en accu’s hebben vanwege frequente stroomonderbrekingen. “Alleen verbruikt een warmtepomp zo’n accu wel snel.”
De NCTV adviseert om 72 uur zelfredzaam te zijn. Op deze site vind je tips, zoals het samenstellen van een noodpakket. En blijkbaar denken meer mensen er zo over: sinds de storing in Spanje stijgt de vraag naar noodpakketten.
Bekijk hoe Spanje nu nog last heeft van de storing:
Rijstrook A58 dicht na kettingbotsing, flinke vertraging
Dinsdagmiddag was het raak op de A58 tussen afrit Moergestel en knooppunt De Baars. Rond vier uur botsten daar vier auto’s op elkaar in de richting van Tilburg. De linkerrijstrook moest dicht, waardoor het verkeer flink vastliep. Inmiddels stond er maar liefst 11 kilometer file, met vertragingen tot wel drie kwartier.
Wat er precies gebeurde, is nog onduidelijk. Ook weten we niet of er gewonden zijn gevallen. Wel lagen er over de weg verspreid onderdelen van de betrokken auto’s. Uit foto’s blijkt dat drie bestelbusjes en een zwaar gehavende personenauto bij de botsing betrokken waren.
Pas op voor deze nieuwe oplichterstruc: ‘Vraag om legitimatie’
Politie waarschuwt voor nepbrieven van ‘agenten’
De politie in Maashorst en Land van Cuijk slaat alarm over een nieuwe truc van oplichters. Criminelen sturen een brief die zogenaamd van de politie komt, met als doel bij mensen binnen te komen. In de brief staat dat je bijna slachtoffer was van fraude en dat er verdachten zijn opgepakt. Vervolgens eisen ze je medewerking, onder het mom van een ‘onderzoek’.
Dreigende taal en valse beloftes
De brief gaat nog verder: er zouden aanwijzingen zijn over een geplande woningoverval, en de ‘politie’ wil waardevolle sparen ‘veiligstellen’. Denk aan bankpassen, contant geld, sieraden, goud en zilver. Maar het wordt pas echt eng als er gedreigd wordt: “Bij weigering zijn wij genoodzaakt hardhandig de woning toe te treden.”
Hoe herken je zo’n oplichter?
Gelukkig is deze nepbrief nog niet in Maashorst gesignaleerd, maar hij duikt wel op in andere delen van Nederland. De politie geeft een belangrijke tip: vraag altijd om een politielegitimatiebewijs! Komt iemand aan de deur die beweert agent te zijn, maar je hebt twijfels? Vraag om zijn of haar legitimatie. Kan die niet getoond worden? Bel direct 112.
Wees alert en deel deze waarschuwing
Het is belangrijk om waakzaam te zijn en deze truc te herkennen. Deel dit bericht met vrienden en familie, zodat zij ook niet in de val trappen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.