
Recent Nieuws zondag 13 april, 2025 20:26
Paasvuren onder druk door droge omstandigheden
In Drenthe is het feest voorbij wat betreft paasvuren; vrijwel alle gemeenten hebben ze dit jaar verboden vanwege de aanhoudende droogte. In Gelderland en Overijssel is er nog wat onzekerheid, want daar wordt het besluit tot het allerlaatste moment uitgesteld. Tussen al die twijfel in brandden er al twee paasbulten vroegtijdig in Erm en Langelo, zoals RTV Drenthe meldde. De oorzaak van deze vroege vuurtjes blijft onbekend, maar gelukkig werden ze snel geblust.
De reden achter al deze maatregelen ligt duidelijk aan de voeten van de lange periode van droogte. Hoewel het gisteren een beetje heeft geregend en er meer regen wordt verwacht, verandert dat helaas weinig aan de situatie. De veiligheidsregio’s hebben onlangs het risico op natuurbranden naar fase 2 verhoogd, wat extra waakzaamheid vereist. Normaal gesproken zijn er in Drenthe meer dan honderd paasvuren, maar dit jaar tellen we er maar een stuk of tien. En zelfs die zijn niet honderd procent zeker: als de wind te hard waait, kan de gemeente Emmen besluiten om ze toch af te blazen.
In Gelderland is het verhaal wat moeilijker te overzien. Terwijl sommige gemeenten, zoals Velswijk, de paasvuren direct hebben verboden, wachten anderen nog met hun beslissing. Projectleider Klaas Noorland legt uit dat de droogte vooral in de vegetatie zit. “De planten hebben hun sapstromen nog niet echt op gang gekregen, dus alles is ontzettend brandbaar,” vertelt hij. Hij adviseert ook om goed te kijken waar je het vuur wilt aansteken. Op veenachtige grond bijvoorbeeld kun je last krijgen van een vuur dat zich in de bodem boort.
Sommige organisatoren, zoals Han Kruisselbrink van paasvuur Lochuizen, willen het zo lang mogelijk uitspelen. “We wachten tot het eind van de week om te zien hoe de situatie zich ontwikkelt,” zegt hij. Anderen, zoals Bernard van Eijbergen van paasvuur Laag-Soeren, gaan pas donderdag of vrijdag met de gemeente overleggen. Als het mag, willen ze zaterdagochtend volledig in actie komen.
In Overijssel is het beeld eveneens verdeeld. In Raalte zijn er drie paasvuren gepland, maar noch verboden noch goedgekeurd. Burgemeester Rob Zuidema heeft voorlopig de bouw stilgelegd, wat betekent dat geen nieuwe houtleveranties mogen plaatsvinden. In Rijssen-Holten hebben de bouwers van vijf paasvuren zelf besloten om te stoppen met bouwen. Dirk Jansen van paasvuur Beuseberg blijft hoopvol: “Ik denk dat er op een of andere manier wel iets komt. Het is belangrijk om de traditie levend te houden.”
In Weiteveen is het echter al definitief afgelopen. Bennie Menke, de organisator, had veel plannen gemaakt, inclusief muziek en activiteiten voor kinderen, maar door het verbod is alles tenietgedaan. “Het was een hele teleurstelling,” zegt hij.
Moeilijke discussies over het bijwerken van de landelijke portemonnee
De klok tikt door voor het bijwerken van de landelijke financiën. Bij dit proces, waar we informeel ook wel de “voorrajaarsnota” mee bedoelen, wordt de grote begroting van het land aangepast op basis van wat er goed en minder goed is gelopen met de gelden. Gisteren trokken de belangrijke politieke bazen en hun assistenten van PVV, VVD, NSC en BBC na vijf lange uren praten bij het ministerie van Financiën weer de deur achter zich dicht. Volgens iemand die erbij was, gaat het echt niet gemakkelijk.
Ze hopen om tegen woensdag alles rond te hebben, zodat donderdag tijdens een vergadering van alle ministers het plan besproken kan worden. Maar ja, het loopt niet zoals ze graag zouden willen. Er ontbrak nog belangrijke informatie gisteren, vertelde een bron. Daarnaast hebben de partijen in de regering een paar dure wensen, en moeten ze ook nog 1,3 miljard euro zien te vinden om een belastingverhoging op boeken en cultuur ongedaan te maken. Minister Eelco Heinen (VVD) blijft volharden dat hij geen extra kosten wil betalen door de schuld van het land verder op te laten lopen of door meer belastingen te heffen.
Premier Dick Schoof sprak vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie over deze “echt ingewikkelde gesprekken tussen de vier fractievoorzitters en minister Heinen”. Hij was er gisteren zelf niet bij, maar hij beschreef het als een “puzzel die heel complex is”. Deze week moet er een oplossing komen, want er is eigenlijk geen andere keuze. Heinen noemde vrijdag al dat de onderhandelingen “moeizaam” verlopen omdat de coalitiepartijen behoorlijk duurdere plannen hebben. Zo wil de grootste partij in de regering, de PVV, vooral lagere belasting op boodschappen, energie en lagere huur. Dat maakt het allemaal niet eenvoudiger, vooral omdat er niet veel vertrouwen bestaat tussen de verschillende partijen.
Morgenochtend gaan de gesprekken weer verder bij het ministerie van Financiën. Het lijkt erop dat de komende dagen de nachten kort zullen worden; ze verwachten dat ze flink laat aan het werk zullen zijn.
Vreemde Knobbels aan Wortels? Boswachter Frans Heeft het Antwoord!
Hey, natureliefhebbers! Weer een nieuwe aflevering van de wekelijkse kennisdeling door boswachter Frans Kapteijns. Hij helpt ons begrijpen wat er zich allemaal afspeelt in de natuur om ons heen. Heb je vragen? Stuur ze gerust naar [email protected]! Deze keer duiken we onder andere in warrelknoesten, een motje en gele bosmieren – of toch niet?
Eergisteren verscheen een nieuwe editie van de Stuifmail, waarin Inez Doreleijers uit Meijel zelf ook een vraag stelde over rare knobbels die ze ontdekte op de wortels van haar verplaatste kardinaalsmutsstruik. Ze stuurde een foto mee en wilde weten wat het nou precies was.
Nou, volgens Frans zijn het warrelknoesten! Dit kun je zien als een soort “verdedigingsmechanisme” van bomen. Als ze een bedreiging zoals bacteriën of schimmels voelen, proberen ze die gewoon helemaal in te kapselen. En hoewel je warrelknoesten meestal boven de grond ziet, kunnen ze ook op de wortels verschijnen – alleen blijven die dan verborgen ondergronds.
Warrelknoesten kunnen soms echt enorme proporties aannemen en heel aparte vormen aannemen. Het is eigenlijk een reactie van de boom op een indringer. Cool, hè?
Een Motje of Nachtvlinder? Wat Precies?
We blijven doorgaan met interessante vragen! Desiree Hoeben stuurde een foto van een beetje versleten insectje dat ze tegenkwam. Op het eerste gezicht lijkt het een motje, maar eigenlijk is het een nachtvlinder. Nou ja… bij deze uitzondering klopt het woord mot wel! Het diertje dat hier betrokken is, wordt de bruine huismot genoemd.
Deze bruine huismot is een echte mot uit de familie van de echte motten (ja, dat bestaat dus echt). Je kunt ze het hele jaar door tegenkomen in Nederland, vooral binnen gebouwen. De rupsen eten zowel plantaardige materialen als dingen van dierlijke oorsprong, zoals wat oud geworden wol of vloerbedekking. Jammer genoeg komen ze ook vaak voor in levensmiddelenopslagplaatsen. Wil je meer weten over hoe je dit kleine beestje kan bestrijden? Klik dan op de link in het originele artikel!
Wat Zit Er in Die Struik? Spinne-eitjes?
Levina Kersten uit Zoetermeer had ook een vraag: wat zitten er nu precies in de oksels van een struik in haar tuin? Ze dacht aan eitjes, en volgens Frans heeft ze gelijk! Het zijn waarschijnlijk eitjes van een kruisspin.
Vrouwtjes spinnen leggen hun eitjes eind herfst in een spinselcocon om ze veilig door de winter te laten komen. Als het weer warmer wordt in het voorjaar, komen de jonge spinnetjes tevoorschijn. Ze hebben een prachtige gele kleur en gedragen zich soms erg apart. Als je per ongeluk tegen een spinseldraad aan botst, kruipen ze snel samen. Maar als ze honger krijgen, klimmen ze zo hoog mogelijk in een plant of struik en maken een lange draad die door de wind wordt weggeblazen. Zo worden ze verspreid!
Wil je meer weten? Bekijk dan het filmpje van Wolffman325 dat hierbij hoort. Super leuk om te zien!
Rubriek: Mooie Foto’s
In de rubriek “Mooie Foto’s” is deze keer een prachtige foto te zien van Marij van Driel. Ze fotografeerde een bosuil die lekker rustte in de holte van een boom. Wat een gave capture!
Natuurtip: Bezoek Landgoed Mookerheide!
Volgende week donderdag tussen halftien ’s ochtends en halftwee ’s middags staat het landgoed Mookerheide open voor bezoekers. Het ligt in de gemeente Mook en Middelaar, in het noordelijke deel van Limburg. Behalve het imposante jachtslot kun je er ook genieten van het parkbos met talloze boomsoorten, historische kassen en tuinen, en nog veel meer.
Zelf Geplukt verzorgt er ook een bloementuin met ruim zestig verschillende soorten snijbloemen die je zelf mag plukken tegen betaling. De pluktuin is open van mei tot oktober, op vrijdagen en van juni tot oktober ook op zaterdag. Controleer de website voor eventuele wijzigingen.
Dus, wie klaar is voor een dagje buiten en een beetje geschiedenisleren? Dan weet je het nu!
Drie auto’s in vlammen opgegaan op parkeerterrein van schadebedrijf
Zaterdagnacht ging het mis op een privéparkeerplaats van een bedrijf dat zich bezighoudt met het repareren van auto’s die bij ongelukken betrokken zijn geweest. Precies gezegd: aan de Kapitein Grantstraat in Tilburg stonden daar drie voertuigen geparkeerd, die plotseling in brand vlogen. Het was tegen de tijd dat de klok vier uur wees dat iemand het vuur opmerkte.
Toen de brandweer ter plekke arriveerde, zaten ze echter met een probleempje: de ingang van het terrein was afgesloten. Ze moesten dus eerst een deur forceren om bij de brand te kunnen komen en hem onder controle te krijgen. Tot nu toe is nog niet helemaal duidelijk hoe dit vuur überhaupt kon ontstaan, maar er wordt grondig naar onderzocht.
Natuurbrand in Drunen onder controle, maar nog niet helemaal uit
De afgelopen dagen heeft er een flinke natuuropslorping plaatsgevonden in de buurt van Drunen, ergens in het zuiden van ons prachtige land. Om precies te zijn: rond lunchtijd kondigde Veiligheidsregio Brabant-Noord aan dat ze de boel weer onder controle hebben. Maar rustig aan, want het vuurtje is nog niet helemaal gedoofd! Gistermiddag begon alles, en sindsdien hebben de brandweermannen en -vrouwen zich letterlijk rot gewerkt om het vuur te blussen. Ze hebben zelfs de hele nacht doorgebikkeld.
Volgens de experts duurt het nog wel even voordat alles volledig uit is. Gelukkig was de regen en een behoorlijk coole wind mee aan het feest, wat enorm hielp bij hun werk. Een stukje bos van ongeveer 600 bij 700 meter is er flink doorheen gegaan, maar gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt. Dat is tenminste iets positiefs!
Nu staat het erop dat het vuur op het oppervlak lijkt uit te zijn, maar als je wat dieper graven gaat, smeulen er nog heel veel takken en bomen. De brandweer maakte daarom gebruik van een soort speciale tractor met een bosfrees – een machine die de grond omschept om te voorkomen dat het vuur via de bodem verder kan verspreiden. En ja hoor, meer regen wordt nodig om dit echt af te ronden; anders kan het vuur weer oplaaien als de wind sterker wordt of de verkeerde kant opwaait.
Vannacht waren er zo’n honderd helden bezig met het blussen, en omdat de rook behoorlijk indrukwekkend was, werd iedereen aangeraden ramen en deuren dicht te houden. De rook trok zelfs richting Waalwijk, dus dat was best een show! Over de oorzaak van deze gigantische rookshow weten we nog niks, maar blijft onderzoek naar.
Verdachte branden op de Veluwe? Politie start onderzoek naar mogelijke brandstichting
En terwijl de brandweer in Drunen haar best doet om de situatie onder controle te krijgen, speelt er ook wat op de Veluwe. Op de Veluwe is het momenteel zo droog als een boterham zonder boter, en dat maakt het een ideale plek voor ongewenste vlammetjes. Gisteravond en rond middernacht moest de brandweer twee keer uitrijden voor een heidebrand bij de Hooiweg in Elspeet. En om het nog spannender te maken: om 02.50 uur stond er plotseling ook een stuk heide in brand, dit keer 13 kilometer verderop bij Ermelo. Het vuur woedde aan beide kanten van een fietspad tussen de Flevoweg en het Hessenmeer.
Volgens Omroep Gelderland waren er eerder deze week al twee andere branden in dezelfde streek. Dat is toch wel toevallig, hè? Nou, de politie denkt dat vijf branden binnen zo’n korte tijd vast geen toeval kunnen zijn en heeft nu een onderzoek gestart naar mogelijke brandstichting. Dus als je wat weet of iets verdachts hebt gezien, laat het ze weten!
Raketaanval op grensstad Soemy: verschrikkelijke gevolgen
In de Oekraïense stad Soemy is een raketaanval afgelopen met een tragisch einde. Volgens de waarnemend burgemeester zijn er meer dan 20 mensen om het leven gekomen. Deze stad ligt vlak bij de Russische grens, ongeveer 35 kilometer ervandaan. In de laatste tijd staat Soemy regelmatig onder vuur, en deze keer trof een raket zelfs het drukke centrum. Op beelden die zijn verspreid, zie je mensen liggen in de straten, wat een grimmig beeld schetst van de situatie ter plekke.
De afgelopen dagen hebben Russische militairen laten weten dat ze verschillende dorpen in de buurt hebben ingenomen. De gouverneur van de provincie Soemy, Volodymyr Artioech, meldde vrijdag dat de intensiteit van de aanvallen in de streek de afgelopen week met 30% is toegenomen. Terwijl dit alles gebeurt, blijven de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne moeizaam verlopen. Er zijn landen bereid om te helpen bij het waarborgen van vrede, als er ooit tot een overeenkomst wordt gekomen. Meer informatie hierover kun je vinden in deze video:
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!