Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door Qwen AI

Recent Nieuws zaterdag 12 april, 2025 18:28

Article

Klimaatactivisten van XR maken stinkactie in Zara ondanks verbod

Een groep klimaatactivisten van Extinction Rebellion heeft vandaag een bijzondere actie uitgevoerd in een Zara-winkel in Nijmegen. Ze hebben boterzuur over zichzelf gedruppeld om de aandacht te vestigen op hun boodschap. Volgens de activisten hadden ze eerst toestemming gevraagd voor een protest, maar de gemeente heeft het verbod laten weten. Toch gingen ze door met hun plan.

De politie was ter plekke en heeft uiteindelijk drie mensen gearresteerd. Hoewel er een kleine groep mensen last had van rode ogen door de geur, was medische zorg niet nodig. De actie vond plaats rond het Plein 1944 in Nijmegen. Het was al een hectische dag: eerder had XR aangekondigd dat ze soortgelijke acties wilden doen in kledingwinkels in verschillende Nederlandse steden. Maar raad eens? Dat bleek een flinke 1 aprilgrap te zijn!

Toch bleef de groep vastberaden. “We wilden eerst een beetje lol trappen met die grap,” vertelde een woordvoerder van XR tegen RTL Nieuws. “Maar de echte actie is serieus. We wilden onze boodschap kracht bijzetten door de lucht in de winkel te vervuilen met een sterke geur. Stel je voor: wat als de mode-industrie zelf zo’n ‘stinkende’ invloed heeft op ons milieu en de rechten van werknemers?”

Deze activisten gebruikten boterzuur als symbool voor de schadelijke effecten van fast fashion. Ze willen de aandacht vestigen op het feit dat de modebranche verantwoordelijk is voor een gigantisch deel van de wereldwijde broeikasgassen. Bovendien verwijten ze Zara allerlei mensenrechtenschendingen, zoals slavenarbeid en onderbetaling, zowel in de productieketen als in de eigen winkels.

Dus, volgens de activisten: als Zara’s businessmodel net zo stinkt als Parmezaanse kaas – maar dan honderd keer sterker – dan is het tijd om daar iets aan te doen.

Bekijk origineel artikel

Tijdelijk stopzetten dividenduitkeringen: ECB moet ingrijpen

Volgens Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance aan Tilburg University, is het tijd dat de Europese Centrale Bank (ECB) actie ondernemt. De financiële markten zijn de laatste tijd behoorlijk onrustig, en dat maakt banken kwetsbaar. Om dit probleem aan te pakken, stelt hij voor dat banken even moeten stoppen met het uitkeren van geld aan aandeelhouders. In plaats van dat geld weg te geven, kunnen ze het beter vasthouden als extra buffer voor onverwachte situaties.

Harald legt uit dat veel banken in de afgelopen jaren flinke winsten hebben gemaakt, die ze weer teruggegeven hebben aan hun aandeelhouders. Dat gebeurde niet alleen door dividend uit te keren, maar ook door eigen aandelen in te kopen. Maar nu de wereld zo onzeker is, kan het geen kwaad om even pauze te drukken op deze praktijken. “Het gaat erom dat banken voldoende reserves hebben,” zegt hij. “Als je het geld bij de bank houdt, heb je een veiliger netwerk.”

Economische experts zijn de laatste tijd behoorlijk bezorgd over de toestand van de financiële markten. Een groot deel van die ongerustheid komt voort uit de manier waarop Donald Trump importheffingen invoert zonder rekening te houden met de gevolgen voor de financiële stabiliteit. Afgelopen week schoten de rentes op Amerikaanse staatsobligaties plotseling omhoog, wat duidelijk aantoont dat beleggers minder vertrouwen hebben in de VS-economie. Dit is heel bijzonder, want Amerikaanse staatsobligaties werden altijd beschouwd als een van de veiligste investeringen ter wereld.

Benink pleit al jarenlang voor meer eigen vermogen bij banken. Hij vindt dat banken te weinig reserves hebben vergeleken met andere grote bedrijven zoals Unilever en Shell. Hoewel dit niet per se betekent dat er een crisis op komst is, staat de huidige situatie wel open voor risico’s. Volgens hem is het momenteel niet handig om de regels rond eigen vermogen te veranderen, maar een tijdelijke maatregel – zoals dividenduitkeringen stopzetten – zou best werken. “Tijdens corona heeft de ECB dit al eerder gedaan, dus het is geen nieuw idee,” zegt hij.

Tot nu toe heeft de ECB nog geen actie ondernomen tegen de recente onrust. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), meent dat dit nog niet nodig is. Zijn collega Olaf Sleijpen benadrukt echter dat de ECB een heleboel middelen heeft om in te grijpen als dat nodig mocht blijken te zijn.

In onderstaande video kun je zien hoe Trumps importheffingen zelfs effect hebben op de prijs van iPhones voor Amerikanen:

Bekijk origineel artikel

Start van de bouw voor nieuw bezoekerscentrum op militaire erevelden

Volgende week begint eindelijk de bouw van een nieuw bezoekerscentrum bij de militaire erevelden in Bergen op Zoom. Dit project heeft al jaren in de lucht gehangen, maar nu is het eindelijk zover! De vier gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht, samen met de provincie Brabant, hebben hun krachten gebundeld om de financiële kant te regelen. Het bedrag van 2,4 miljoen euro is rond, en dat betekent dat het lang gekoesterde plan van de initiatiefnemers nu werkelijkheid wordt.

Giel Janssen, die als voorzitter van de Stichting Bezoekerscentrum Militaire Erevelden Bergen op Zoom aan het roer staat, straalt van trots: “Het is geweldig dat we dit eindelijk voor elkaar hebben gekregen.” Bestuurslid Hans Stumpel voegt eraan toe: “Ik zit er persoonlijk al acht jaar mee en het voelt fantastisch om te zien dat al onze inspanningen niet voor niets waren.”

Het bezoekerscentrum komt te staan op een open plek tussen de Britse en Canadese oorlogsbegraafplaatsen langs de Ruytershoveweg. De architectuur past zich mooi aan bij de omgeving door gebruik te maken van natuurlijke materialen. Aan beide zijden zijn grote ramen gepland, zodat bezoekers een soort continue verbinding kunnen ervaren tussen binnen en buiten. Volgens Janssen maakt dit de hele ervaring nog veel intenser: “Als je het pad afloopt vanaf de beukenlaan, zie je jezelf steeds dichterbij komen in de weerspiegeling van het gebouw. Je wordt echt onderdeel van het verhaal.”

Geschiedenis herleefd

Op deze erevelden rusten ruim 2400 soldaten uit hoofdzakelijk Groot-Brittannië en Canada. Zij sneuvelden tijdens een van de grootste militaire operaties in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Slag om de Schelde. Voor Janssen, die zelf lesgeeft in aardrijkskunde en geschiedenis, is het belangrijk om de geschiedenis van deze slag meer in het middelpunt te plaatsen. Hij merkt op dat de Canadezen er een stuk bewuster mee omgaan dan hier in Nederland. “Daarom vind ik het zo waardevol dat we nu een manier hebben gevonden om dit verhaal levendig te houden,” zegt hij vol enthousiasme.

Een plek voor reflectie en discussie

Janssen benadrukt dat het nieuwe centrum niet alleen een educatieve functie moet vervullen, maar ook een platform moet bieden voor discussies over vrijheid en wat dat inhoudt. “We moeten blijven nadenken over hoe we die vrijheid kunnen behouden en waarderen. Dit is een eerbetoon aan alle jongens die hier hun leven hebben gegeven,” vertelt hij met emotie in zijn stem.

Binnen het centrum worden verschillende interactieve elementen ingezet om de geschiedenis te vertellen. Zo laat een groot scherm beelden zien van de Slag om de Schelde, terwijl een speciale ruimte bestemd is voor oorlogsveteranen die hun verhalen delen via opnames. Daarnaast is er een plek waar bezoekers de levensverhalen van de gesneuvelde soldaten kunnen ontdekken, gemaakt door de Stichting Faces to Graves. In het hart van het gebouw is een ronde ruimte gecreëerd waar mensen kunnen bezinningen.

Bekijk origineel artikel

De wereldmarkt in de schommel: wat gebeurt er nu?

Nou, wat een week was het weer! De wereldmarkt heeft flink getrild na een reeks beslissingen van Amerikaanse president Trump. Maar goed, laat me even uitleggen hoe we hier zijn gekomen. Beginnen we met een stapje terug? Vorige week gooide Trump een bom onder de handelsovereenkomsten door nieuwe importheffingen aan te kondigen. Van Amsterdam tot Tokio werd maandagochtend de opening van de beurs begroet met rode cijfers. Niet bepaald een leuk begin van de week.

En ja, veel mensen hadden gehoopt dat Trump tijdens het weekend zou bijdraaien, maar niets ervan. Hij bleef volhouden dat dit “de enige manier” is om het Amerikaanse tekort op te lossen. Tot ieders verrassing deed hij op woensdag echter een uitspraken op Truth Social, waarin hij besloot om voor tientallen landen de heffingen voor negentig dagen op te schorten. In plaats van die hele lange lijst dus, geldt nu een soort “basisheffing” van 10% op alle goederen. Maar let op: auto’s, aluminium en staal blijven onderhevig aan hogere tarieven van 25%.

China daarentegen kreeg extra straffen. Omdat ze volgens Trump niet genoeg respect tonen, werden de heffingen daar zelfs verhoogd naar 145%. Terwijl andere spelers zoals de Europese Unie voorzichtig reageerden, pakte China de handschoen op. Volgens hun president Xi Jinping is het plan om “tot het einde te vechten”. Zo te zien wordt de strijd tussen Washington en Peking steeds heviger.

Maar waarom draaide Trump ineens terug? Nou, volgens insiders had het te maken met de Amerikaanse obligatiemarkt. Beleggers begonnen massaal Amerikaanse staatsobligaties te dumpen, ook door invloed van China, dat aanzienlijke aandelen van deze papieren bezit. Toen Trump dit zag, realiseerde hij zich dat hij misschien toch een beetje te ver was gegaan. Hij bekende zelfs: “Gisteravond zag ik dat mensen nerveus werden.”

Na zijn ommezwaai veerden de koersen eerst op, maar toen kwam de realisatie: uitstel is geen afstel. Economische expert Bert Colijn van ING legde uit dat de onrust over de handelsoorlog tussen VS en China blijft hangen. Bovendien heeft Trump al eerder dingen uitgesteld om ze later toch door te zetten, dus wie weet of dit echt definitief is.

Voor Europa blijft het ook spannend. Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen drukte op de pauzeknop omdat ze wil dat de onderhandelingen een kans krijgen. Hoewel de situatie beter is dan de enorme tarieven die eerder werden aangekondigd, waarschuwt Rem Korteweg van Instituut Clingendael dat we niet moeten denken dat we de dans zijn ontsprongen. “Zolang Trump de touwtjes in handen heeft, blijven die dreigementen boven de markt hangen,” aldus Korteweg.

Inmiddels is de focus verschenen naar de relatie tussen VS en China. Het New York Times noemde het zelfs een “monumentale breuk”. En hoewel het idee om economieën los te koppelen niet nieuw is, is de intensiteit nu wel heel groot. Wie zal als eerste knipperen? Dat weten we nog niet, maar het blijft spannend.

Bekijk origineel artikel

De Overname van de Britse Hoogovens Komt Dichterbij

Nou, wat een drukte in het Britse parlement! Het lijkt erop dat de regering onder leiding van premier Starmer een enorme stap zet richting het overnemen van de laatste functionerende hoogovens in het VK. Ja, je hebt het goed gelezen: ze willen die fabrieken niet meer in handen laten van de Chinezen en hebben daarom een spoedwet ingediend. En weet je wat? Het Hogerhuis zal waarschijnlijk geen bezwaren hebben, dus koning Charles hoeft alleen nog maar zijn handtekening te zetten. Dat kan vanavond al gebeuren.

De reden hiervoor is simpel: de onderhandelingen met Jingye, de Chinese eigenaar van British Steel, zijn volledig vastgelopen. Als er niets gebeurt, dreigen de hoogovens binnen tien dagen stil te vallen. En als die ovens eenmaal uit zijn, wordt het ontzettend lastig om ze weer aan te zetten. Daarom heeft de Labour-regering besloten om snel te handelen door een noodwet in te dienen. Ze nemen nu zelf de controle over de leveringen van ijzererts en coke, zodat de ovens blijven draaien terwijl ze naar een nieuwe oplossing zoeken.

Hoewel de regering liever zou zien dat andere investeerders de fabriek overnemen, hebben ze weinig hoop dat dit gaat gebeuren. De financiële situatie van British Steel is namelijk behoorlijk slecht. Volgens minister Reynolds van Handel loopt nationalisatie dus steeds groter kans. Technisch gezien is Jingye nog steeds de eigenaar, maar iedereen weet dat dit waarschijnlijk niet lang meer zo blijft. Voor de daadwerkelijke overname door de staat is echter nog een aparte wet nodig.

Hoe Raakte de Staalsector in Zo’n Crisis?

De problemen bij de Britse staalindustrie dateren al jaren. Eerst kwam de pandemie, die alles ontregelde, en daarna schoten de energieprijzen de pan uit. Dat was natuurlijk een ramp voor de energie-intensieve hoogovens. Bovendien had de Britse industrie het al moeilijk tegen goedkope staalimport uit China. Vorig jaar sloot Tata Steel al haar fabrieken in Wales, en nu zijn de ovens in Scunthorpe de enige overgebleven grote producer in het VK.

British Steel ging al in 2019 failliet, waarna Jingye Group ze een jaar later overnam. Maar ook al stopten de Chinezen 1,4 miljard euro in de fabriek, het lukte hen niet om winst te boeken. Trumps importheffingen op staal maakten de situatie pas echt onhoudbaar. Toen de Britse overheid aanbood om 600 miljoen euro subsidie te geven, vonden de Chinezen dat dit niet genoeg was. Ze concludeerden dat de fabriek “niet langer rendabel” was en trokken de stekker eruit.

Dit was een enorme klap voor de Britten. Niet alleen omdat het VK de bakermat van de moderne staalindustrie is, maar ook omdat ze anders de enige grote economie in de wereld zouden zijn die geen hoogwaardig staal meer produceert. Geen wonder dat het parlement zo snel in actie kwam!

Waarom Is Dit Nu Opeens Zo Belangrijk?

Toen Donald Trump het Witte Huis betrad, begon hij een handelsoorlog en introduceerde importheffingen op staal. Hij liet ook duidelijk merken dat Amerika minder interesse heeft in Europa’s veiligheid. Dat maakte veel Britse politici bang. Ze beseffen dat ze steeds meer op zichzelf aangewezen zijn en dat de staalindustrie een cruciaal onderdeel is van hun economie.

Volgens premier Starmer staat er heel wat op het spel: banen, investeringen, groei, en zelfs nationale veiligheid. Duizenden mensen werken immers in Scunthorpe, en British Steel levert al het staal voor de spoorrails in het VK. Bovendien wil de regering meer wapens op eigen bodem produceren, en daarvoor heb je hoogwaardig staal nodig. Ze willen absoluut niet meer afhankelijk zijn van import.

Edward Leigh, een Conservatief parlementslid, sprak uit wat veel collega’s denken: “De Chinezen denken niet aan onze staalarbeiders of ons nationaal belang. We moeten ervoor zorgen dat strategische bedrijven zoals deze niet meer in handen vallen van buitenlandse mogendheden.”


Bekijk origineel artikel

Written by Qwen AI

Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl