
Recent Nieuws zaterdag 05 april, 2025 18:29
Harmen Siezen: Altijd zichzelf, voor en achter de schermen
Bescheiden nieuwsicoon
“Niemand hoeft te weten wat ik ervan vind,” zei Harmen Siezen ooit in een interview. De legendarische nieuwslezer, die vandaag overleed, vond zichzelf vooral een doorgeefluik. Toch was hij voor veel Nederlanders hét gezicht van het NOS Journaal. Met zijn rustige stem en af en toe een glimlach bracht hij het nieuws bijna 33 jaar lang.
Giselle van Cann, hoofdredacteur van het NOS Journaal, noemt hem “dé nieuwslezer van een hele generatie”. En dat terwijl hij ooit begon als verslaggever in 1969, na ervaring bij Veronica en de TROS.
Onvergetelijke momenten
Siezen stond voor de camera tijdens grote nieuwsgebeurtenissen, zoals de treinkaping bij De Punt en de vliegtuigramp op Tenerife. Dat laatste liet diepe indruk achter: “Meer dan 500 lijkkisten in een hangar vergeet je niet,” zei hij later.
Ook zijn onbedoelde lachbui in 1991 werd legendarisch. Tijdens een item over zadelpien kon hij zich niet inhouden. “Het werd alleen maar erger,” grapte hij achteraf. Toch vond hij het prima – na al die zware nieuwsverhalen was een luchtig moment wel eens leuk.
“Niet anders dan op tv”
Collega’s beschreven hem als bescheiden, grappig en respectvol. “Hij had een lichte kwinkslag, maar altijd met gezag,” zei Marga van Praag. Zelf zei Siezen: “Ik ben altijd mezelf geweest. Op tv was ik niet anders dan thuis.”
Zelfs zijn kleinkinderen zagen diezelfde Harmen terug in het Jeugdjournaal, waar hij met plezier inviel. “Zonder jasje-dasje, gewoon lekker los.”
Afscheid zonder poeha
In 2002 nam hij afscheid na ruim 17.000 journaals. Hij wilde geen groot gedoe, maar collega Philip Freriks verraste hem tóch met bloemen. Zijn laatste woorden? Typisch Siezen: kort, zakelijk, maar met een glimlach.
Koningsdagfeesten in Eindhoven flink versoberd: “Het is gewoon te duur”
Het Koningsdagfeest in Eindhoven wordt dit jaar een stuk soberder, net zoals in Den Bosch. De gemeente heeft extra regels opgelegd voor de horeca, waardoor veel kroegen hun geplande optredens moeten afblazen. Vooral op Stratumseind, het bekende uitgaansgebied, zijn de ondernemers niet blij.
“Een domper voor de sfeer”
Roland van de Gevel, eigenaar van een kroeg op Stratumseind, noemt de nieuwe regels een flinke tegenvaller. “We organiseren al twee jaar optredens op straat, maar nu moet er opeens extra beveiliging en sfeerbeheersing komen. Dat is gewoon niet te betalen,” zegt hij. Volgens hem staan er al genoeg beveiligers langs de straat – zo’n 35 tot 40 – en is het gewoon een drukke feestdag zonder bijzondere risico’s.
Kort dag voor ondernemers
Wat extra pijn doet, is dat de kroegen pas twee à drie weken geleden hoorden over de nieuwe eisen. “Dat is wel heel kort,” vindt Van de Gevel. “We waren al lang bezig met de voorbereidingen.” Nu vrezen de ondernemers dat bezoekers massaal naar andere evenementen in de stad trekken, waar de feesten wél doorgaan.
Ook Den Bosch stopt met Koningsdagfestival
Eerder deze week werd bekend dat het Koningsdagfeest op de Parade in Den Bosch niet doorgaat vanwege stijgende kosten en strengere regels. En ook in andere steden sneuvelen festiviteiten. Alleen in Tilburg en Breda lijkt de horeca geen problemen te hebben, volgens lokale vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland.
De gemeente Eindhoven wilde niet reageren op vragen van Omroep Brabant.
Klarna en andere bedrijven houden plannen in vanwege Trumps importheffingen
Een flink aantal grote bedrijven heeft hun strategie moeten aanpassen door de hogere importtarieven in de VS. Zo hebben Klarna, een bekend uitstel-betaalplatform, en ticketverkoper StubHub hun plannen voor een beursgang in de Verenigde Staten op pauze gezet. De reden? De onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid en de mogelijke gevolgen voor de wereldwijde economie.
Klarna schrapt beursplannen
Klarna, een Zweeds bedrijf dat consumenten de optie biedt om aankopen later te betalen, had vorige maand nog officieel aangekondigd naar de beurs te willen gaan. Het doel was om bijna een miljard euro op te halen, wat het bedrijf een waarde van zo’n 15 miljard euro zou geven. Maar nu gooit Klarna het roer om vanwege de onrust op de financiële markten. Gisteren sloten de Amerikaanse beurzen bijvoorbeeld weer flink in het rood. Het bedrijf heeft verder geen details gegeven over hun beslissing.
Ook StubHub wacht af
StubHub, een platform waar mensen tickets voor evenementen kunnen kopen en verkopen, neemt het zekere voor het onzekere. Het bedrijf stond op het punt om naar de beurs te gaan, maar heeft die plannen nu ook opgeschort. Experts zien dit als een flinke tegenvaller voor durfinvesteerders, die hoopten dat deze beursgangen de markt een boost zouden geven.
Nintendo Switch 2 later beschikbaar in de VS
Ook voor gamers is er minder goed nieuws. Nintendo heeft de voorverkoopdatum van hun nieuwe Switch 2-spelcomputer in de VS uitgesteld. Het bedrijf wil eerst kijken wat de impact is van de Amerikaanse importheffingen. Oorspronkelijk konden Amerikanen vanaf 9 april een pre-order plaatsen, met een releasedatum van 5 juni. In Nederland blijft de voorverkoop wel gewoon op 8 april beginnen, aldus een woordvoerder tegen Tweakers.
Trump: Handelsoorlog wordt pittig, maar brengt ‘economische revolutie’
Handelsoorlog is geen makkie, maar VS gaat winnen
President Donald Trump waarschuwt dat de wereldwijde handelsoorlog niet zonder slag of stoot gaat, maar belooft wel een gigantische economische omslag voor de VS. Op zijn platform Truth Social schreef hij: “Blijf sterk, het wordt zwaar, maar het eindresultaat gaat de geschiedenisboeken in.” Volgens hem zorgen zijn importheffingen voor een enorme terugkeer van banen en industrie naar Amerika. “We gaan winnen,” benadrukt hij.
Afgelopen week voerde Trump nieuwe tarieven in op buitenlandse producten en auto’s, wat hij bestempelde als een ‘bevrijdingsdag’ voor de VS. De financiële markten reageerden echter paniekerig: er werd gevreesd voor een wereldwijde recessie, en Wall Street verloor biljoenen dollars aan waarde. Ook de AEX kreeg flinke klappen.
Koperprijs stort in, landen slaan terug
Door de chaos op de beurzen en recessie-angst daalde de koperprijs met meer dan 10% – de grootste wekelijkse val sinds het begin van de coronapandemie in 2020. Op de Londense metaalmarkt kost een ton koper nu weer minder dan $9.000.
Landen en de EU overwegen tegenmaatregelen. China heeft al teruggeslagen met hogere tarieven op Amerikaanse producten. Trump beweert echter dat China harder wordt geraakt dan de VS: “Zij, en andere landen, hebben ons jarenlang slecht behandeld.”
Autobedrijven in de knel
Het Britse Jaguar Land Rover pauzeert de export naar de VS vanwege de heffingen. Het bedrijf onderzoekt eerst de impact voordat het verder gaat.
Ook Nissan overweegt volgens de Japanse zakenkrant Nikkei om een deel van de productie van de Nissan Rogue SUV van Japan naar de VS te verplaatsen. Ironisch genoeg wilde Nissan eerder dit jaar de productie in de VS nog verlagen.
Onrust binnen Republikeinse partij
Zelfs in Trumps eigen partij klinkt kritiek. Republikeins politicus Don Bacon wil een wetsvoorstel indienen om importheffingen te kunnen blokkeren. Hoewel de kans op goedkeuring klein is, laat het zien dat niet alle partijgenoten achter Trumps economische plannen staan. Ook in de Senaat steunen enkele Republikeinen een plan om het Congres meer controle te geven over tarieven.
Bekijk origineel artikel:
Bekijk origineel artikel
Bernard Arnault weigert troonsafstand: visionair strateeg of keiharde zakenman?
Wie is Bernard Arnault?
Bernard Arnault (76), de baas van het gigantische LVMH-imperium, wil nog lang niet met pensioen. Sterker nog, hij wil de regels van zijn bedrijf aanpassen zodat hij tot zijn 85e aan de top kan blijven. Maar wie is deze man eigenlijk? Een geniale modestrateeg of een keiharde zakenman die alles opzij schuift voor winst?
Met bijnamen als The Terminator en de wolf in kasjmier is duidelijk dat hij niet overal geliefd is. Zijn carrière begon in de vastgoedwereld, maar hij ontdekte al snel dat er in de mode veel meer geld te verdienen viel. In 1984 stapte hij de modewereld in door het bijna failliete textielbedrijf Boussac Saint-Frères (BSF) over te nemen – voor slechts één franc!
Van bijna-faillissement naar miljardenimperium
Arnault beloofde aanvankelijk BSF niet te ontmantelen, maar verkocht al snel bijna alle onderdelen, behalve Dior en warenhuis Bon Marché. Het gevolg? Zo’n 9000 mensen verloren hun baan. Zijn meedogenloze aanpak leverde hem weinig vrienden op, maar financieel was het een schot in de roos. BSF draaide al snel weer winst.
Zijn honger naar meer bleef, en hij breidde uit met overnames van Moët Hennessy en Louis Vuitton. In 1987 smolt hij die bedrijven samen tot LVMH, dat nu zo’n 75 luxemerken omvat – van mode en horloges tot parfums en jachten.
Winst boven alles?
LVMH maakt gigantische bedragen. In 2024 was de omzet 41,7 miljard euro, met een winst van 7,3 miljard. Toch was dat 14% minder dan het jaar ervoor, door tegenvallende uitgaven van rijke klanten. Maar Arnault laat zich niet uit het veld slaan. Hij wil de leeftijdsgrens voor CEO’s (nu 80) verhogen naar 85. Ondertussen worden vier van zijn vijf kinderen al jaren klaargestoomd om hem ooit op te volgen.
Hoe Arnault de modewereld veranderde
Volgens Milou van Rossum, mode-expert, heeft Arnault de modewereld radicaal verzakelijkt. Vroeger waren luxemerken vaak familiebedrijven, maar nu zijn ze vooral winstmachines. In de jaren ‘90 werkte LVMH nog met vernieuwende ontwerpers zoals John Galliano (Dior) en Alexander McQueen (Givenchy), die de merken nieuw leven inbliezen.
Tegenwoordig is die creativiteit minder zichtbaar. Luxemerken spelen vooral in op trends, zoals dure basics met een logo. Een simpel wit Dior-t-shirt kost al snel 800 euro, en een Louis Vuitton-poloshirt 1600 euro. “Vroeger kon je met een normaal salaris nog iets kopen bij LVMH als je spaarde, maar die tijd is voorbij,” zegt Van Rossum.
De keerzijde van de luxe
LVMH doet het goed op de beurs, maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Vorig jaar kwam naar buiten dat Dior-producten onder erbarmelijke omstandigheden werden gemaakt in sweatshops in Milaan. Werknemers kregen hongerlonen voor lange dagen in ongezonde omstandigheden.
“Luxe draait om dromen verkopen,” zegt Van Rossum, “maar nu blijkt dat je vooral betaalt voor een merknaam, niet voor vakmanschap.”
Blijft Arnault aan de macht?
Op 17 april beslissen de aandeelhouders of Arnault tot zijn 85e mag blijven. Ondertussen blijft hij één van de rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van 161 miljard dollar. Of hij nu een visionair is of een meedogenloze zakenman – één ding is zeker: hij geeft zijn troon niet zomaar op.
Jan snapt niets van reclamebelasting voor zijn museum: “Ik betaal niet”
“Als ik moet betalen, sluit ik de boel”
Jan Borst (78), eigenaar van het Koffie- en Theemuseum ‘De Klokgevel’ in Steenbergen, is klaar met de discussie over reclamebelasting. De gemeente wil dat hij betaalt omdat de naam van zijn museum op het raam staat, maar Jan weigert. “Dit is een museum, geen winkel. Waarom moet ik dan betalen?” Hij vindt het onzin dat kleine musea hieraan mee moeten doen. “Die letters op het raam zijn volgens hen het probleem,” zegt hij, wijzend naar de sierlijke belettering.
Eerst maakte hij zich er druk om, maar nu heeft hij er vrede mee. Toch blijft de onzekerheid knagen. “Als het moet, pak ik alles in en stop ik ermee.”
Een museum vol historie
Al tien jaar runt Jan zijn museum in een prachtig pand uit 1730. Zijn collectie is uniek: van antieke koffiebranders tot verpakkingen van tachtig jaar oud. “Kijk, dit is Hotel Moutkoffie uit 1941,” vertelt hij trots. “In de oorlog maakten ze ‘koffie’ van gebrande tarwe.”
Elke week komen er tientallen bezoekers langs. “We hebben alles: honderden koffiemolens, theemutsen en duizenden verpakkingen. Vorige week nog gasten uit Zwolle!” Maar een belastingaanslag van €1500 dreigt nu de sfeer te verpesten. “Het gaat niet om het geld, maar om het principe. Een ziekenhuis of bibliotheek betaalt toch ook niet?”
De gemeente wil helpen, maar niet vrijstellen
Wethouder Nadir Baali snapt Jans frustratie, maar kan geen uitzondering maken. “Ik heb veel waardering voor het museum, maar de regels zijn duidelijk.” Wel zoekt hij naar een creatieve oplossing. Als Jan zijn museum omzet in een ANBI (een stichting voor algemeen nut), kan hij subsidie krijgen. “Dan zijn de kosten gedekt en is de toekomst veiliggesteld.”
Of Jan dat nog gaat redden? “Anders stop ik alles in een loods en houd ik daar exposities. Maar die letters haal ik niet weg.” Binnenkort volgt meer nieuws – de wethouder hoopt “binnen enkele weken” duidelijkheid te geven.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.