
Recent Nieuws dinsdag 01 april, 2025 11:45
Stijgende Kosten: Hoog inflatiepeil blijft voelbaar ondanks energieprijsdaling
Zo te zien is het nog steeds lastig om je portemonnee vol te houden. De afgelopen maand, in maart dus, ging alles weer met 3,7 procent in prijs omhoog. Dat is weliswaar een heel klein stukje minder dan de maand ervoor, maar het blijft behoorlijk hoog vergeleken met wat de Europese Centrale Bank graag zou zien – namelijk een inflatie van rond de 2 procent. Dit komt uit cijfers die het CBS heeft uitgezocht.
En hoewel de inflatie nu een beetje omlaag gaat ten opzichte van januari, was die vorige week nog niet zo laag als we hadden gehoopt. In december stond-ie zelfs op 4,1 procent, wat echt flink hoog was. Maar na een korte daling in januari, kwam er weer een stijging in februari. Dus ja, dat 3,7 procent in maart is eigenlijk nog steeds hoger dan de 3,3 procent van januari.
Wat nou precies de reden is dat de inflatie dit keer iets lager is? Nou, dat komt grotendeels door die energieprijzen. Benzine en diesel zijn ook weer goedkoper geworden ten opzichte van een jaar geleden, en dat helpt enorm mee. De prijzen daalden zelfs met 3,4 procent! En hoewel ze al een beetje omlaag waren in februari, was dat toen “maar” 1,9 procent.
Maar waarom blijft het leven dan toch zo duur? Nou, dat komt vooral door die stijgende prijzen van voedingsmiddelen, drankjes en tabak. Die werden afgelopen maand 7,1 procent duurder dan een jaar eerder. Gelukkig is dat wel een klein stukje minder dan de 7,5 procent van februari. Maar kom op, 7,1 procent is nog steeds behoorlijk veel!
Een ding wat het cijfer ook wat verdraait, is die extra accijns op tabak en alcoholische dranken. Als je die er even uit haalt, wordt het boodschappenmandje misschien wel een stukje goedkoper. Op een bepaalde datum wordt trouwens bekend hoeveel boodschappen zonder rekening te houden met drank en tabak precies kosten. In februari was dat namelijk 3,8 procent meer dan een jaar daarvoor.
En dan hebben we nog andere factoren zoals diensten – denk aan de kapper of verzekeringen – die gemiddeld 1,6 procent duurder werden. Dat is een tikje meer dan de 1,5 procent van februari. Ook bij industriële producten (zoals apparaten en elektronica) zag je een kleine toename van 1,6 procent tegenover 1,5 procent.
Nou, deze cijfers zijn nog een soort eerste schatting gebaseerd op onvolledige gegevens. Volgende week komen de definitieve cijfers uit, en die verschillen meestal niet zoveel. Wil je weten hoe het allemaal samenhangt? Kijk dan eens naar deze video om te zien of we echt minder geld hebben om uit te geven dan anderhalf jaar geleden.
Nederlanders denken genuanceerder over asielzoekers dan het debat laat zien
Hey, wist je dat de meeste Nederlanders eigenlijk best redelijk zijn in hun mening over asielzoekers? Nou ja, tenminste genuanceerder dan sommige hittegevechten in de Tweede Kamer of krantenartikelen doen vermoeden. Dat blijkt uit een recent onderzoeksrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens dit rapport is er heel veel verscheidenheid in hoe mensen hierover denken, ook al lijkt het politieke debat vaak erg polariserend.
Een derde van de Nederlanders vindt dat we gewoon de grenzen moeten sluiten voor asielzoekers. Aan de andere kant zitten ongeveer 9 procent van de mensen die juist meer asielzoekers binnen willen laten. Maar wat opvalt, is dat bijna 60 procent van ons denkt dat Nederland verplicht is om echte vluchtelingen – mensen die wegvluchten voor oorlog en geweld – te helpen. Dat is toch wel mooi om te weten?
En dan heb je nog het onderwerp van arbeidsmigranten. Onderzoeker Jaco Dagevos merkt op dat Nederlanders hierover ook niet zo zwart-wit denken. “Ja, er moeten grenzen worden gesteld,” zeggen veel mensen, “maar tegelijkertijd kunnen we als land ook niet zonder ze om onze economie draaiende te houden.” Snap je wat-ie bedoelt?
Maar waarom voelt het dan soms alsof iedereen alleen maar tegen elkaar schreeuwt? Nou, volgens het SCP komt dat doordat migratie een enorm emotioneel onderwerp is. Mensen die zich zorgen maken over migranten, voelen vaak ook dat de samenleving verkeerd loopt en dat de politiek hen niet vertegenwoordigt. Dit maakt migratie tot meer dan alleen een politiek vraagstuk. Het gaat ook over wie Nederlander is en wat het betekent om erbij te horen. Zo ontstaat een soort “dovemansgesprek”, waarin niemand echt naar elkaar luistert. En dat staat in de weg voor een eerlijke discussie over hoe we met migratie om moeten gaan.
Toch is er een interessante ontwikkeling: de afgelopen twintig jaar zijn Nederlanders steeds positiever gaan kijken naar het toelaten van migranten. Een van de redenen kan zijn dat jongere generaties gewoon meer gewend zijn aan een diversiteit van culturen. Maar ja, tegelijkertijd hebben we ook partijen gekregen die vooral campagne voeren op basis van zorgen over migratie en integratie. Daardoor voelen mensen die zich daar druk om maken zich minder geremd om openlijk hun mening te uiten. Dat maakt het debat dus extra luidruchtig.
Jaco Dagevos van het SCP wil dat we meer aandacht gaan geven aan die grote middengroep in het debat. Want die mensen vinden dat migratie sowieso zowel voordelen als nadelen heeft. “We moeten nu beslissingen nemen over dingen zoals welke sectoren we essentieel vinden voor de toekomst,” zegt hij. “Als we dat goed doen, voelen Nederlanders misschien weer dat de politiek greep heeft op dit thema.”
Volgens Dagevos is de boodschap uit de laatste Kamerverkiezingen duidelijk: we moeten serieus aan de slag met deze kwestie.
Probleem met informatieborden op stations is opgelost
Hey reizigers! Gelukkig is het probleempje met de informatieborden op diverse NS-stations weer gladgestreken. Het was een flinke narigheid, want vanochtend om ongeveer 08.00 uur bleken al die borden niet helemaal up-to-date te zijn. De info liep zelfs 15 minuten achter op de werkelijkheid. Niet ideaal dus!
En wat een timing: dit gebeurde net in de drukke ochtendspits in Amsterdam, waar extra overlast ontstond door werkzaamheden die langer duurden dan verwacht. De NS waarschuwde iedereen in en rondom Amsterdam dat ze zich konden voorbereiden op heel volle treinen en metro’s.
ProRail, het bedrijf dat zorgt voor de spoorinfrastructuur, is bezig met een grote verbetering bij station Amsterdam Centraal. Ze hebben tot eind april de handen vol aan de uitbreiding daar. Vanochtend sloten ze de eerste fase af, maar helaas duurde alles iets langer dan gepland. In plaats van rond 06.00 uur klaar te zijn, liepen de werkzaamheden anderhalf uur uit. Dat betekende natuurlijk meer gedoe tijdens de ochtendspits.
Deze klus begon ProRail vrijdag al, een dag eerder dan oorspronkelijk gepland, om eventuele problemen tijdens Koningsnacht en Koningsdag te voorkomen. Tot 24 april rijden er tussen Amsterdam Muiderpoort en Weesp geen treinen, maar bussen. Dus als je daarlangs moet, weet je het nu!
Tweede Aanslag Na Korte Tijd
Je hebt vast wel van dat voorval in Oosterhout gehoord waarbij schutters twee keer toesloegen, allebei met dodelijke gevolgen. Het verhaal speelde zich af op een vrijdag waarop de rust in die stad grondig verstoord werd. Volgens BN DeStem kwamen de daders niet één, maar twee keer terug om hun werk af te maken.
Dus wat gebeurde er precies? Toen de eerste salvo’s werden afgevuurd in de Loevensteinlaan, trok dat natuurlijk veel aandacht. Mensen kwamen kijken wat er aan de hand was, maar dat leek de schutters helemaal niet uit te maken. Ze waren blijkbaar vastbesloten om ook nog een tweede slachtoffer te maken.
Het eerste slachtoffer was een 32-jarige man met Turkse roots. Hij had net een bezoekje gebracht aan de kapper en een broodjeszaak in dezelfde straat toen hij plotseling door een donkere Toyota achtervolgd werd. Een passagier stapte uit en loste een paar schoten. De getroffen man wist even te ontsnappen in zijn eigen auto, maar kwam al snel in botsing met een ander voertuig. Helaas overleefde hij zijn verwondingen niet. De politie vond tien kogelhulzen op de plek waar hij neergeschoten was.
Maar het verhaal was nog niet klaar. Ongeveer zeven minuten later keerde diezelfde donkere auto terug. Deze keer stapte er een vent met een bivakmuts uit en richtte hij zijn wapen op een Citroën. Daarin zaten twee jongens, beiden van Marokkaanse komaf: een 32-jarige en een 25-jarige. De oudste van de twee raakte helaas dodelijk gewond, terwijl de andere nog steeds voor zijn leven strijdt.
Volgens getuigen ging dit alles heel gericht en koelbloedig. Er was geen sprake van een schotenwisseling tussen de slachtoffers en de daders. Dit lijkt dus een goed geplande liquidatie te zijn, mogelijk als gevolg van een drugsgerelateerd conflict.
Vergismoord?
Vrienden en familie van het eerste slachtoffer denken dat het hier om een vergismoord gaat. Ze geloven namelijk dat de schutters eerst de verkeerde persoon hebben neergeschoten en daarom besloten hebben om terug te komen om het echte doelwit te elimineren. Dat idee wordt ook gesteund door een familielid dat gesproken heeft met Omroep Brabant. Ze vermoeden dat hun geliefde niet degene was die de daders oorspronkelijk in hun vizier hadden.
Droge maand laat natuurliefhebbers en boeren piekeren over waterbeheer
Nou, wat een maand is het geweest! Gisteren keken we nog eens goed naar de cijfers van afgelopen maand en bleek dat er bijna geen regen gevallen te zijn. Op sommige plekken? Helemaal niks! Dat maakt hem de droogste maart ooit sinds mensen meten. En terwijl het droogteseizoen eigenlijk pas begint, zitten we al volledig in de planning om dit zo goed mogelijk aan te pakken. Want wie had ooit kunnen denken dat we vorig jaar om deze tijd juist de natste lente meemaakten? In april en mei regende het toen als een gek. Maar nu blijft de lucht opmerkelijk droog.
Volgens Amara Onwuka van Buienradar hebben we het momenteel vooral te stellen met een hogedrukgebied, wat voor een hoop zon en weinig regen zorgt. “De komende dagen lijkt het erop dat het blijft drogen,” zegt ze. “En zelfs volgende week, als er misschien wel een beetje meer kans op regen komt, valt daar niet veel mee te beginnen.” Rijkswaterstaat heeft trouwens officieel vastgesteld dat het droogteseizoen op 1 april start. Dus als het dan ook nog niet regent, wordt het lastig voor planten die hard groeien en veel water nodig hebben om dat te doen.
Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit, vertelt dat bomen zoals beuken en eiken het al moeilijk hebben door al die jaren met weinig water en hitte. En ja hoor, stikstof speelt hier natuurlijk weer een rol. “Door stikstof maken bomen meer blad en minder wortels, waardoor ze extra kwetsbaar worden in tijden van droogte,” legt hij uit. Maar het gaat niet alleen om bomen. Weidevogels, padden en kikkers krijgen het ook steeds lastiger. De droge grond betekent dat vogeltjes minder makkelijk insecten uit de bodem kunnen pikken, en ondiepe plassen verdwijnen gewoonweg.
Boeren zijn zich er bewust van hoe belangrijk waterbeheer is en proberen alvast dingen te regelen om later in het seizoen niet tekort te komen. Niko Wanders van de Universiteit Utrecht zegt dat sinds 2018 heel wat boeren hun manier van werken aangepast hebben. Ze pompen meer water op of blokkeren slootjes om water vast te houden. En de overheid? Die doet ook haar best. “We zijn aan het investeren in langetermijnplannen om het landschap aan te passen, maar dat kost tijd,” zegt Wanders. “Tussen haakjes, tegenwoordig denken we zelfs in de winter al aan hoe we het beste voorbereid kunnen zijn op droge periodes.”
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!