
Recent Nieuws dinsdag 04 maart, 2025 11:30
Canada slaat terug met importheffingen op Amerikaanse producten
Canada heeft besloten om vanaf vandaag 25 procent importheffingen op te leggen aan Amerikaanse producten. Dit is een directe reactie op de importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump gisteren aankondigde tegen Canada en Mexico. De Canadese premier Justin Trudeau liet weten dat deze heffingen blijven gelden totdat de VS hun tarieven intrekken. “We zijn klaar voor een handelsoorlog,” zei Trudeau gisterenavond in een verklaring.
De heffingen hebben een totale waarde van 30 miljard Canadese dollar (ongeveer 20 miljard euro). Over drie weken worden nog eens 125 miljard Canadese dollar aan goederen belast, waardoor het totaal op 155 miljard Canadese dollar komt. Dit betekent dat een breed scala aan producten, waaronder veel supermarktartikelen, duurder wordt voor Canadezen.
Onvoorspelbaarheid vanuit het Witte Huis
De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Melanie Joly, gaf aan dat de onvoorspelbaarheid en chaos vanuit het Witte Huis een uitdaging vormen. “We zullen ermee moeten dealen,” zei ze tegen journalisten. Canada had dit pakket maatregelen al eerder aangekondigd, nadat Trump dreigde met forse importheffingen.
Geen ruimte voor onderhandelingen
Trump liet weten dat er voor Mexico en Canada “geen ruimte meer is” om de heffingen te voorkomen. Hij wil dat beide landen meer doen tegen de instroom van fentanyl en illegale immigranten naar de VS. Canada lijkt echter niet van plan om zich zonder slag of stoot over te geven. “We laten deze ongerechtvaardigde beslissing niet onbeantwoord,” benadrukte Trudeau.
VS start gevreesde handelsoorlog, Canada en China slaan direct terug
De Amerikaanse importheffingen op producten uit Mexico, Canada en China zijn vandaag van kracht geworden. Deze maatregel was eerder uitgesteld, vooral nadat Mexico beloofde de grens met de VS strenger te bewaken. Maar nu heeft president Trump duidelijk gemaakt dat er “geen ruimte meer is” voor onderhandelingen. Canada en China hebben direct gereageerd met eigen importheffingen op Amerikaanse producten, wat de start lijkt te markeren van een wereldwijde handelsoorlog.
Wat betekent dit voor Amerikaanse bedrijven?
Amerikaanse bedrijven die goederen importeren uit Canada, Mexico of China, moeten nu extra belasting betalen. Voor producten uit Canada en Mexico geldt een heffing van 25%, terwijl Chinese producten 20% extra kosten. Dit is een verdubbeling van de eerder ingevoerde 10% heffing op Chinese producten. Trump hoopt hiermee Amerikaanse producten aantrekkelijker te maken voor consumenten, omdat buitenlandse spullen duurder worden.
Waarom doet Trump dit?
Volgens Trump zijn de importheffingen niet alleen bedoeld om Amerikaanse producten te promoten, maar ook om een einde te maken aan de stroom van de verslavende drug fentanyl die via deze landen de VS binnenkomt. Daarnaast wil hij dat Canada en Mexico meer doen om illegale migratie naar de VS tegen te gaan.
Canada slaat terug
Canada heeft direct gereageerd met een importheffing van 25% op 30 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Over drie weken volgt nog een extra heffing op 125 miljard dollar aan goederen. Premier Trudeau benadrukt dat deze maatregel blijft staan totdat de VS de heffingen intrekt. Hij waarschuwt dat Amerikanen meer zullen moeten betalen voor boodschappen, brandstof en auto’s. Ook vreest hij voor banenverlies en een verstoring van de succesvolle handelsrelatie tussen de twee landen.
China komt ook in actie
China heeft importheffingen aangekondigd van 10 tot 15% op verschillende Amerikaanse agrarische producten, zoals kip, tarwe, maïs en sojabonen. Deze heffingen gaan maandag in. Daarnaast heeft China vijftien Amerikaanse bedrijven op een zwarte lijst gezet, wat hun handel met Chinese bedrijven kan bemoeilijken.
Wat gebeurt er in Mexico?
Mexico heeft nog niet officieel gereageerd, maar verwacht wordt dat president Sheinbaum snel met een antwoord komt. Trump heeft ook aangekondigd importheffingen van 25% op Europese goederen in te voeren, wat mogelijk een nieuwe handelsoorlog met Europa zou kunnen ontketenen.
Reacties op de beurs
De start van de handelsoorlog heeft niet bepaald positief uitgepakt op de beurzen. In New York daalde de Dow Jones met 1,48%, en de S&P500 sloot 1,76% lager. Ook in China openden de koersen flink in de min.
Kamer wil iets doen tegen stijgende kosten middenklasse: ‘Werken moet lonen’
De middenklasse onder druk
De stijgende kosten van levensonderhoud zetten de middenklasse flink onder druk. Bijna alle politieke partijen zijn het erover eens: er moet iets gebeuren voor de hardwerkende Nederlander. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp, en GroenLinks-PvdA komt met een noodplan om de situatie te verbeteren. Partijleider Frans Timmermans benadrukt dat er veel gepraat wordt over bestaanszekerheid, maar dat er weinig concrete actie wordt ondernomen.
Plannen van GroenLinks-PvdA
GroenLinks-PvdA heeft een uitgebreid plan gelanceerd om de middenklasse te ondersteunen. Timmermans stelt dat de lonen achterblijven terwijl de inflatie blijft stijgen. De partij wil daarom dat mensen meer overhouden van hun loon. Een van de belangrijkste voorstellen is het koppelen van uitkeringen aan loonstijgingen. Daarnaast pleit de partij voor een verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur, wat volgens hen een loongolf zou veroorzaken die de economie stimuleert.
Verder wil GroenLinks-PvdA de huren bevriezen, een prijsplafond voor energie invoeren, en de bezuinigingen op kinderopvang terugdraaien. Ook moeten de prijzen van openbaar vervoer niet verder stijgen. Al deze maatregelen samen kosten zo’n 4,7 miljard euro. Om dit te financieren, wil de partij banken meer belasting laten betalen, belastingontwijking aanpakken, en een speculatieheffing invoeren. Ook multinationals moeten meer belasting gaan betalen over hun winsten.
Reacties van andere partijen
Ook andere partijen hebben plannen gelanceerd om de middenklasse te ondersteunen. De VVD kwam eind januari met een plan om werkenden te helpen, waarbij ze 1 miljard euro willen uittrekken. Dit geld zou onder andere gebruikt worden om de energiebelasting te verlagen en de kinderopvangtoeslag te verhogen. De VVD wil ook een ‘koopkrachtwet’ invoeren, die ervoor zorgt dat werkenden er altijd meer op vooruitgaan dan niet-werkenden.
De PVV heeft via X laten weten dat ze de huren en gasrekeningen willen verlagen, evenals de btw op boodschappen. Hoe ze dit precies willen financieren, is nog niet duidelijk. Coalitiepartij NSC kwam vorige week ook met plannen, waaronder een lagere belasting op gas en een maximumtarief voor kinderopvang. NSC wil ook knelpunten in het arbeidsongeschiktheidsstelsel aanpakken en financieren door belastingvoordelen voor expats in te perken.
De uitdaging: wie betaalt de rekening?
Hoewel alle partijen het erover eens zijn dat er iets moet gebeuren, verschillen ze sterk van mening over hoe de maatregelen gefinancierd moeten worden. De VVD wil bijvoorbeeld bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, terwijl GroenLinks-PvdA juist hogere belastingen voor banken en multinationals voorstelt. NSC kiest voor het inperken van belastingvoordelen voor expats. Politiek verslaggever Fons Lambie merkt op dat de plannen van de partijen behoorlijk uiteenlopen, maar dat de kern van het probleem hetzelfde blijft: de stijgende kosten van energie, boodschappen en kinderopvang.
Toekomstplannen en verkiezingscampagnes
De komende weken moet het kabinet besluiten over begrotingsaanpassingen, en het is dan ook logisch dat partijen nu hun plannen naar buiten brengen. Lambie ziet deze plannen echter ook als een voorschot op een eventuele verkiezingscampagne. “Het is een manier om duidelijk te maken waar een partij voor staat,” zegt hij.
Wat is de middenklasse?
De middenklasse wordt gedefinieerd als huishoudens met een inkomen tussen de 30.000 en 110.000 euro per jaar. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is het bruto modale inkomen dit jaar 44.000 euro. Dit is het inkomen dat het vaakst voorkomt in Nederland, en het is dus niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen. De middenklasse vormt een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking, en de stijgende kosten raken deze groep hard.
Europa in crisis, maar Duitsland blijft voorlopig op de achtergrond
De afgelopen dagen zijn de beelden van de Britse premier Starmer en de Franse president Macron niet te missen. Zij lijken de nieuwe aanvoerders van Europa te zijn, terwijl ze druk bezig zijn met het smeden van een crisisplan voor de verdediging van het continent. Ondertussen staat de Duitse leider, normaal gesproken een van de belangrijkste spelers in de EU, op de achtergrond. Dit heeft alles te maken met de timing van de Duitse verkiezingen, maar dat is niet het hele verhaal.
Waarom Duitsland nu op de achtergrond blijft
Duitsland, het machtigste land van de EU en na de VS de grootste steunpilaar voor Oekraïne, lijkt even uit beeld. CDU-leider Friedrich Merz zei al voor de verkiezingen: “De wereld wacht niet op Duitsland.” Hoewel zijn partij de verkiezingen heeft gewonnen, moet er nog een regering worden gevormd. Tot die tijd blijft Olaf Scholz de internationale vertegenwoordiger van Duitsland. Maar zijn toezeggingen zijn alleen waardevol als zijn opvolger ze ook nakomt.
Het vertrekkende Duitse parlement probeert nog snel honderden miljarden euro’s voor defensie vrij te maken. Regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit benadrukt dat de Duitse regering nog steeds volledig functioneel is. Scholz heeft regelmatig contact met Merz, en de SPD, de partij van Scholz, zal waarschijnlijk ook deel uitmaken van de nieuwe regering onder Merz. Toch blijft het onduidelijk wat Duitsland precies gaat doen om Oekraïne te steunen.
Wat houdt Duitsland tegen?
Duitsland is terughoudend met concrete toezeggingen, zoals het sturen van troepen naar Oekraïne. Scholz en Merz willen eerst duidelijkheid over hoe vrede kan worden bereikt en of er steun is vanuit de VS. Hebestreit legt uit dat de inzet van het Duitse leger na de Tweede Wereldoorlog wettelijk beperkt is. Er is niet alleen toestemming van de Bondsdag nodig, maar ook een volkenrechtelijk mandaat, omdat Oekraïne buiten het NAVO-gebied ligt.
Merz wil flink investeren in het Duitse leger en materiële steun aan Oekraïne, maar hij zit vast aan de Duitse schuldenrem. Om die los te laten, is een tweederdemeerderheid in het parlement nodig. Helaas hebben de middenpartijen na de verkiezingen niet genoeg zetels om dit alleen te regelen. De radicaal-rechtse AfD en de zeer linkse Linke hebben samen meer dan een derde van de zetels, en samenwerken met deze partijen is voor de christendemocraten praktisch onmogelijk.
Een laatste kans voor het oude parlement
In de tussentijd probeert het oude parlement nog snel een gigantische defensielening door te voeren. Volgende week lijkt er een bijzondere zitting te komen waarin dit mogelijk wordt gemaakt. Dit is een noodgreep, want na de beëdiging van de nieuwe parlementsleden zal de tweederdemeerderheid verdwijnen.
Een andere wens van de christendemocraten gaat voorlopig niet in vervulling: zij wilden dat Scholz Merz alvast meeneemt naar internationale crisisbijeenkomsten. Maar volgens Hebestreit is het kanselierschap geen stageplek. Duitsland blijft dus voorlopig op de achtergrond, terwijl de rest van Europa druk bezig is met het vinden van oplossingen voor de crisis.
Vijf auto’s gaan in vlammen op, brandweer voorkomt erger
Maandagavond laat ging het flink mis aan de Vluchtoord in Uden. Een bedrijfsbus en vier auto’s vlogen in brand. Het vuur werd rond middernacht ontdekt, en gelukkig was de brandweer snel ter plaatse. Ze wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een nabijgelegen autobedrijf. Dat had nog veel erger kunnen aflopen!
Alle voertuigen die in vlammen opgingen, zijn waarschijnlijk total loss. Hoe de brand precies is ontstaan, is nog onduidelijk. De brandweer sluit brandstichting niet uit, maar daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Inmiddels is een bergingsbedrijf ingeschakeld om de uitgebrande auto’s op te halen.
Het was een behoorlijke ravage, maar gelukkig is het niet verder uit de hand gelopen. De brandweer heeft goed werk geleverd!
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.