
Recent Nieuws vrijdag 28 februari, 2025 09:19
Liveblog: Op zoek naar de vermiste prinsenwagen
In dit liveblog houden we je op de hoogte van alles wat er speelt rondom de zoektocht naar een prinsenwagen die tijdens carnaval is verdwenen. Vandaag, vrijdag, blijft het raadsel nog steeds onopgelost. Wil je niet missen wat er gebeurt? Klik dan gewoon op dat belletje en blijf op de hoogte!
Een vrouw heeft laten weten dat ze de wagen gisterenochtend nog heeft gezien. Volgens haar stond-ie ergens op de Lieshoutseweg tussen Lieshout en de afslag richting Stiphout. Ze vertelde ook dat ze dit al doorgegeven heeft aan de Teugelders zelf. Hopelijk komt het allemaal nog goed! Als jij de wagen ook hebt gezien of meer weet, laat het ons weten via [email protected].
De voorzitter van de carnavalsvereniging, Romy Brummelkamp, zegt dat ze helemaal openstaan voor grappige acties. Maar deze grap komt echt op een slecht moment. De wagen had namelijk gisteren gekeurd moeten worden. En als-ie pas zondag terugkomt, zoals de grapmakers hebben laten doorschemeren, dan is hij te laat voor de optocht. De mensen achter de grap hebben zich nog niet gemeld. Dat is jammer, want een beetje overleg had misschien veel ellende voorkomen.
Ons verslaggever van Omroep Brabant is onderweg naar Beek en Donk om meer informatie in te winnen. De carnavalsvereniging zit behoorlijk in de puree. De prinsenwagen was namelijk donderdagochtend al spoorloos. Hoewel ze denken dat het een grap is, maakt de timing het lastig. Als de wagen niet snel terugkomt, valt de optocht mogelijk af.
Oekraïne tekent deal met VS onder druk van Trump
Dus, luister even. De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, staat op het punt een belangrijke deal te ondertekenen met de Verenigde Staten. Dit gebeurt vandaag in het Witte Huis. Maar hier’s het kutte: de deal is duidelijk gunstiger voor Amerika dan voor Oekraïne. En waarom gaat Zelensky er dan mee akkoord? Nou, simpel gezegd omdat hij geen andere keuze heeft. Met Rusland aan de poort kan Oekraïne zich niet veroorloven om Donald Trump tegen zich in het harnas te jagen.
Zelensky weet dat een overeenkomst met de VS meer indruk maakt op Rusland dan een deal met de EU. Het idee is dat de Amerikanen gewoon een grotere dreiging vormen voor Poetin en zijn troepen. In de voorstellen die nu liggen, moet Oekraïne een flink deel van zijn toekomstige grondstoffenopbrengsten delen met de VS. We praten hier over de helft van alles wat ze binnenhalen uit grondstoffen, natuurlijke hulpbronnen of belangrijke infrastructuur. Maar wat de VS daarvoor teruggeeft? Dat blijft vaag.
Volgens Chris Colijn, een redacteur bij RTL Nieuws die in Kyiv zit, speelt Trump een soort “diplomatiek spelletje” waarbij hij harde eisen stelt. Als Oekraïne niet meewerkt, dreigt Trump ze in de steek te laten. En dat wil Zelensky echt niet. De VS heeft namelijk al gigantische bedragen – zo’n 120 miljard – besteed aan steun voor Oekraïne. En ja, Trump verwacht nu iets terug.
Toen Zelensky vorig jaar nog campagne voerde voor de Amerikaanse verkiezingen, had hij al een plan klaar om een grondstoffendeal te sluiten met wie er ook president zou worden. Hij probeerde dus al aardig vooruit te denken door zowel Kamala Harris als Donald Trump een voorstel te doen. Hij wilde laten zien dat Amerika ook wat terugkrijgt voor al die steun. Maar toen Trump weer aan de macht kwam, werd het dealplotje ineens een stuk strenger.
Een paar dagen geleden vroeg Trump zelfs om 500 miljard euro aan potentiële inkomsten! Dat is vijf keer zoveel als wat de VS al heeft gegeven. Toch hield Zelensky zijn stand, maar uiteindelijk moet er toch een overeenkomst komen. Want zonder de VS als bondgenoot zitten ze vast. Ze proberen wel steeds meer hun eigen wapensystemen te ontwikkelen, zoals luchtafweersystemen, maar dat is nog lang niet genoeg om de Amerikanen te vervangen.
Het probleem is dat de steun van de VS bijna op is. Wat Biden had beloofd, wordt nu nog geleidelijk afgeleverd, maar daarna? Geen idee. Tot de zomer kunnen ze nog doorvechten, maar daarna hebben ze een groot probleem. Dan zijn de munitievoorraadjes leeg. En dat zorgt voor veel stress bij de Oekraïners, want het voelt alsof ze in de steek worden gelaten.
Kortom, Zelensky heeft zijn rug tegen de muur. Hij wil doorspelen en winnen, of ten minste een goede vredesovereenkomst sluiten met sterke veiligheidsborgen. Maar daarvoor heeft hij de Amerikanen nodig. Dus als hij niet met Trump samenwerkt, komt er helemaal niks terecht.
Een familiebedrijf dat groeit: Sahan bereidt zich voor op expansie
Weet je nog hoe het begon met een eenvoudige kofferbak vol fruit en groenten? Nou, dat is precies waar supermarktketen Sahan vandaan komt. Tegenwoordig heeft het bedrijf al negen locaties, en de ceo, Zeki Sahan, heeft grote plannen om verder uit te breiden. Vandaag wordt er zelfs een nieuwe winkel geopend in Roosendaal, terwijl de volgende al in Zaandam staat gepland.
Toen Zeki vijftien jaar geleden de leiding van zijn vader overnam, was er slechts één supermarkt in Rotterdam-Zuid. Dat was al een flinke stap vergeleken met hoe alles begon: in 1987 verkocht zijn oom Turkse producten uit de kofferbak van zijn auto aan Nederlanders met een Turkse achtergrond. Maar wat destijds begon als een kleine etnische winkel, is nu een echte multi-culti supermarkt geworden.
Zeki vertelt bijvoorbeeld dat ongeveer 30 tot 40% van hun assortiment tegenwoordig bestaat uit Nederlandse producten. Naast die typisch Nederlandse artikelen, vind je er ook Arabische, Poolse, Oekraïense, Aziatische en Surinaamse producten. “We zijn eigenlijk van alles een beetje,” zegt hij. En hoewel veel klanten van Sahan een migratieachtergrond hebben, wil Zeki duidelijk maken dat iedereen welkom is. “We bedienen ook autochtone Nederlanders,” benadrukt hij.
Als je een kijkje neemt in een Sahan-winkel, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam-Oost, valt het op hoe divers het assortiment is. Maar wat hen echt onderscheidt, is dat ze lagere prijzen bieden voor verse groente, fruit en vlees dan andere supermarkten. “We nemen genoegen met minder hoge winstmarges, waardoor we niet zo snel kunnen groeien,” geeft Zeki toe. Om toch wat meer rendement te halen, investeren ze in hun eigen huismerk Şahane. Van de 200 producten die ze onder dit merk verkopen, haalde Sahan hogere marges.
De groei van Sahan wordt vooral mogelijk gemaakt door het openen van winkels in panden waar eerder andere supermarkten zaten. Zo kwam de nieuwe vestiging in Roosendaal vrij nadat Albert Heijn daar stopte, en in Vlaardingen nam Sahan de plaats in van MCD. Retailconsultant Eelco Hos legt uit dat een ander doelgroepprofiel de reden kan zijn dat deze locaties succesvol blijven voor Sahan, terwijl andere supermarkten er moeilijkheden ondervonden.
Hoewel traditionele supermarkten steeds meer etnische producten in hun schappen leggen, denkt Hos dat ze het niet kunnen bijhouden met ketens zoals Sahan, die speciaal gespecialiseerd zijn in een breed assortiment. Hij ziet ruimte voor tientallen nieuwe Sahan-winkels. Ter vergelijking: Albert Heijn heeft in Amsterdam meer dan 100 vestigingen, terwijl Sahan er maar één heeft – en dat ligt alleen in Amsterdam-Oost. Amsterdam-West en Den Haag bieden dus nog veel potentieel.
Zeki spreekt over ambitieuze plannen om binnen vijf jaar uit te breiden naar dertig supermarkten, hoewel hij toegeeft dat dat misschien iets te optimistisch is. “Dertig winkels is mijn droom, maar we moeten realistisch blijven,” zegt hij. Als familiebedrijf financiert de familie de groei zelf, zonder lange termijnleningen of externe investeerders. Dat maakt het lastiger om heel snel te groeien, maar het houdt de controle binnen de familie.
Hos suggereert dat Sahan misschien kan groeien door bestaande etnische supermarkten over te nemen. Veel van deze winkels hebben slechts één locatie, en het is logisch dat er ketens ontstaan om de markt te bundelen.
Hemelshow met zeven planeten: wat kun je echt verwachten?
Zo nu en dan wordt er opgewonden over een bijzonder sterrenverschijnsel verteld, zoals vanavond, wanneer zeven planeten samen aan de nachtelijke hemel te zien zouden zijn. Maar voordat je al te veel verwachtingen koestert: niet alle planeten zijn even makkelijk te ontdekken in de avondschemering. Eergisteren konden we al zes planeten bewonderen – namelijk Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus – en nu komt Mercurius ook even bij het groepje langs.
Een dergelijke verzameling van zeven planeten in de nachtelijke hemel is niet elke dag te zien; volgens sterrenkundigen moeten we tot 2040 wachten voor de volgende gelegenheid. Het fenomeen zal zich waarschijnlijk voordoen vlak na zonsondergang, rond een uur of 18.18. Toch wil amateursterrenkundige Esther Hanko de verwachtingen niet te hoog spelen: “Het is leuk dat mensen enthousiast worden door dit soort berichten, maar sommige websites schilderen het beeld alsof je een gigantische planetenparade kunt zien. Dat is niet helemaal waar.” Ze waarschuwt ook dat prachtige afbeeldingen die je online tegenkomt vaak gemaakt zijn met behulp van software en niet per se realistisch zijn.
Saturnus staat namelijk zo laag boven de horizon dat het lastig is om een mooie foto van hem te nemen, laat staan dat je hem goed kunt zien met het blote oog. En als het gaat om Neptunus en Mercurius: die staan nog net boven de horizon terwijl het schemert en vereisen een sterrekijker om te kunnen waarnemen. “En Neptunus? Die lukt waarschijnlijk helemaal niet,” aldus Hanko. Een belangrijke waarschuwing: wacht totdat de zon echt onder is voordat je naar de horizon kijkt. Kijken met een kijker naar de zon kan leiden tot ernstige schade aan je ogen.
Maar wat kun je dan wel verwachten? Venus is absoluut onmisbaar en straalt al maanden helder aan de hemel. Ook Jupiter en Mars zijn al lang zichtbaar en vormen een fraai gezicht. Uranus is ook aanwezig, maar hij staat zo ver weg dat je hem nauwelijks zonder hulpmiddelen kunt zien.
Als je toch graag een poging wilt wagen om zoveel mogelijk planeten te ontdekken, zoek dan een plek uit waar je een ruim uitzicht hebt richting oosten, zuiden en westen. Zorg ervoor dat er geen obstakels in de buurt staan, zoals gebouwen of bomen. Gerrit Dreise van de publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem legt uit dat hun locatie, omringd door bossen, niet ideaal is om dit verschijnsel te observeren. Hij adviseert plaatsen zoals De Boschplaat op Terschelling, waar je vanaf een duintop een vrij uitzicht hebt richting de Waddenzee.
Sterrenwachten organiseren trouwens het hele jaar door bijzondere activiteiten waarbij je niet alleen planeten kunt bewonderen, maar ook andere hemellichamen zoals sterrenstelsels en nevels. Denk bijvoorbeeld aan de Landeliike Sterrenkijkdagen, die dit jaar plaatsvinden op 7, 8 en 9 maart. Als je Saturnus echt duidelijker wilt zien, kun je beter een paar maanden wachten, raadt Hanko aan. “Aan het einde van de zomer staat hij weer krachtig aan de hemel. Geniet intussen van alles wat je nu kunt zien – want dat is meer dan genoeg.”
Eenvoudigere oplossing voor burenruzie en andere conflicten
Stel je voor: je hebt een flinke ruzie met je buurman over het hek of je hebt een probleem met je huurbelasting. Vanaf komende week kun je bij vier rechtbanken in Nederland terecht voor een eenvoudige en betaalbare manier om dergelijke problemen op te lossen. In Den Haag, Rotterdam, Overijssel en Zeeland-West-Brabant zit er vanaf nu een soort ‘regelrechter’ die jouw kwestie kan afhandelen zonder dat je een berg papieren moet invullen of een advocaat nodig hebt.
De regering heeft besloten om dit systeem drie jaar uit te proberen, omdat ze denken dat veel mensen gewoon niet weten hoe ze snel en goedkoop hun rechten kunnen halen. Volgens de ministers Struycken en Van Hijum is dit vooral handig voor arbeidsmigranten, flexwerkers en zzp’ers die vaak last hebben van ingewikkelde juridische procedures. “We willen dat iedereen waar hij recht op heeft ook echt krijgt,” zegt minister Van Hijum enthousiast.
Deze nieuwe vorm van rechtspraak wordt alleen toegepast bij zaken die normaal gesproken door een kantonrechter worden behandeld. Dat zijn onder andere kleine financiële conflicten (onder de 5000 euro), huurzaken, arbeidsconflicten en familiekwesties zoals erfenissen. Tot nu toe was het vaak nodig om allerlei juridische documenten in te dienen en soms zelfs een deurwaarder te betrekken. Maar dat hoeft nu niet meer! Je kunt gewoon online een formulier invullen en als de zaak niet te complex is, kun je mondeling uitleg geven tijdens een zitting. De andere partij – bijvoorbeeld je baas of je huurbaas – moet dan ook komen opdagen en samen proberen jullie het conflict op te lossen. Als dat niet lukt, neemt de regelrechter een beslissing zo snel mogelijk.
Volgens staatssecretaris Struycken kunnen er ongeveer 400 zaken per jaar door een regelrechter worden behandeld. Dit maakt het rechtssysteem minder druk en vooral toegankelijker voor iedereen. “Je hoeft geen speciale juridische kennis te hebben om een procedure te beginnen,” benadrukt hij.
Niet iedereen is even blij met deze nieuwe aanpak. Sommigen vinden het lastig om een zaak aan te gaan zonder een advocaat, vooral als de andere partij wel een advocaat inschakelt en jou overvalt met juridische termen. Bovendien geldt dit experiment alleen voor mensen die in of rond Den Haag, Rotterdam, Overijssel en Zeeland-West-Brabant wonen, omdat je zelf niet mag kiezen bij welke rechtbank je terecht wilt.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!