
Actueel Nieuws zaterdag 08 februari, 2025 18:07
Scholen op Griekse eilanden blijven langer gesloten vanwege aardbevingen
De scholen op de prachtige Griekse eilanden Santorini, Amorgos, Anafi en Ios blijven helaas nog iets langer dicht. De lokale autoriteiten hebben besloten om de sluiting met een week te verlengen, omdat de aardbevingen die de regio al een tijdje teisteren, nog steeds doorgaan. Eerder werd al aangekondigd dat de scholen minimaal deze week gesloten zouden blijven, maar dat is nu dus uitgesteld.
Noodtoestand uitgeroepen op Santorini
Op donderdag heeft de Griekse regering de noodtoestand uitgeroepen op Santorini, in ieder geval tot 3 maart. Hoewel het vooral een administratieve stap is om eventuele hulpverlening makkelijker te laten verlopen, staat er wel een breed scala aan hulpdiensten paraat. Denk aan de brandweer, politie, kustwacht, medische teams en zelfs het leger, die allemaal klaarstaan rond Santorini.
Gelukkig hoeven inwoners en toeristen het eiland niet te verlaten als ze dat niet willen. Maar toch hebben veel mensen ervoor gekozen om naar het Griekse vasteland te gaan. Van de ongeveer 15.000 inwoners van Santorini zijn er al aardig wat vertrokken, samen met een onbekend aantal seizoenswerkers.
Aanhoudende bevingen veroorzaken onrust
Sinds vorig weekend worden de eilanden geteisterd door een reeks onderzeese aardbevingen. Woensdagavond was er een bijzonder zware beving tussen Santorini en Amorgos, met een kracht van 5,2. Seismologen benadrukken dat het nog te vroeg is om te voorspellen of de bevingen heviger zullen worden of meer schade zullen veroorzaken. Wel kunnen ze al aangeven dat vulkanische activiteit hier niets mee te maken heeft.
Het is een spannende periode voor de bewoners en werkers op deze eilanden, en iedereen hoopt dat de situatie snel rustiger wordt. Voorlopig blijft alles in de wachtstand, terwijl de scholen gesloten blijven en de hulpdiensten paraat staan.
Politiechef: “Zorgsysteem faalde in Nieuwegein, niet de agenten”
De politiechef van Midden-Nederland, Michel de Roos, heeft in een interview met de Volkskrant duidelijk gemaakt dat het zorgsysteem heeft gefaald in de aanloop naar het tragische steekincident in Nieuwegein. Volgens hem kunnen de agenten die in deze zaak betrokken waren niets kwalijk worden genomen. Het incident vond plaats vorige week zaterdag, waarbij een 11-jarig meisje om het leven kwam. Een 29-jarige man staat nu vast voor de moord.
Buurtsbewoners meldden al eerder verward gedrag van de verdachte bij de politie. Later bleek dat hij al meerdere keren veroordeeld was en onder toezicht stond van de reclassering sinds 2022. Ook liep hij regelmatig bij verschillende zorginstellingen. Toch ging er iets mis, en dat heeft volgens De Roos vooral te maken met tekortkomingen in het zorgsysteem.
Wat zegt de politiechef?
Michel de Roos benadrukt dat de agenten juist goed werk hebben verricht. Zij zijn bij de verdachte langs geweest en hebben meldingen over hem doorgegeven aan de ggz. Maar volgens hem is er een grens aan wat agenten kunnen doen. “Als er geen sprake is van strafbare feiten, kunnen we niet veel meer doen dan de melding doorspelen,” legt hij uit. Hij begrijpt de frustratie van buurtbewoners, maar blijft achter de beslissingen die zijn team heeft genomen.
De Roos wijst erop dat zijn eenheid dagelijks zo’n 35 meldingen ontvangt over verward gedrag – dat komt neer op ongeveer 15.000 per jaar. Bij acute gevaren worden agenten ingezet, maar als het gaat om gedrag dat al eerder speelde, wordt dit doorgeschoven naar wijkagenten. Die kunnen vervolgens samenwerken met woningcorporaties of zorgprofessionals om een oplossing te vinden. Maar uiteindelijk, zegt De Roos, kan de politie niet de zorg bieden die iemand nodig heeft. Dat is de taak van professionals in de ggz.
Waarom faalt het zorgsysteem volgens De Roos?
De politiechef pleit voor meer capaciteit binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Vaak duurt het lang voordat iemand beoordeeld wordt, soms zelfs pas dagen later. Ondertussen blijft de politie met de situatie zitten zonder mogelijkheden om in te grijpen. “We kunnen iemand niet aanhouden als hij geen strafbare feiten pleegt of ontwrichtend is voor de openbare orde,” aldus De Roos.
Een ander probleem is volgens hem de versnippering in het zorgsysteem. Meer dan tien zorginstanties waren betrokken bij deze zaak, wat vaak leidt tot patiënten die tussen instellingen heen en weer worden geschoven. Daarnaast mist Nederland volgens hem voldoende veilige woonplekken voor mensen met complexe psychiatrische problemen. “Complexe patiënten met een geschiedenis van geweld moeten niet in een drukke wijk terechtkomen waar kinderen spelen,” zegt hij.
Wat moet er volgens De Roos gebeuren?
De Roos noemt het incident in Nieuwegein geen eenmalig geval, maar een symptoom van een structureel probleem. Hij roept de politiek op om fundamentele keuzes te maken om de zorg voor psychiatrische patiënten te verbeteren. “Als we hier niet ingrijpend iets aan doen, gaat zoiets helaas gewoon weer gebeuren.”
De boodschap van de politiechef is duidelijk: de schuld ligt niet bij de agenten, maar bij een zorgsysteem dat niet optimaal functioneert. Nu is het aan de politiek om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat dergelijke tragedies in de toekomst voorkomen kunnen worden.
Rechter Pauzeert Betaald Verlof USAID-medewerkers: Wat Je Moet Weten
Een rechter in de VS heeft besloten om het betaald verlof van ongeveer 2200 medewerkers van USAID tijdelijk te pauzeren. Deze stap komt van rechter Carl Nichols, die hiermee zowel de vakbonden als de regering-Trump wat extra tijd wil geven om hun argumenten verder uit te werken. Het is belangrijk om te weten dat dit nog geen definitieve uitspraak is – de pauze is bedoeld als een tussenoplossing.
USAID is een organisatie die wereldwijd toezicht houdt op humanitaire en ontwikkelingsprojecten in zo’n 120 landen. In totaal werken er ongeveer 10.000 mensen bij deze instelling. Sinds Trump zijn positie weer innam, heeft hij al meerdere maatregelen genomen die USAID raken. Zo heeft hij bijvoorbeeld de hulp die via USAID wordt verleend al voor drie maanden opgeschort. Op Truth Social noemde Trump de organisatie zelfs ‘corrupt’ en beschuldigde hij hen van fraude met overheidsgeld.
De plannen om het betaald verlof in te voeren zouden vannacht ingaan, maar dankzij de rechterlijke pauze is dat nu even uitgesteld. Elon Musk en zijn adviesorgaan DOGE hebben ook laten weten dat ze zich inzetten om USAID af te schaffen. Vakbonden proberen dit tegen te houden omdat ze bang zijn voor ‘onherstelbare schade’. Volgens rechter Nichols brengt de pauze echter vrijwel geen schade toe aan de overheid. De regering-Trump heeft al aangegeven dat ruim 600 ‘essentiële medewerkers’ hun baan mogen behouden.
Eerder deze week kregen USAID-medewerkers in het buitenland te horen dat ze binnen dertig dagen terug moeten keren naar de VS. Dit alles heeft volgens The Washington Post geleid tot ‘grote verwarring’ onder het personeel.
Woede in Israël over de slechte toestand van vrijgelaten gijzelaars
De beelden van de vrijlating van drie Israëlische gijzelaars door Hamas hebben voor grote opschudding gezorgd. De mannen, Eli Sharabi (52), Ohad Ben Ami (56) en Or Levy (34), die sinds 7 oktober 2023 gegijzeld werden, zagen er uitgemergeld en zwak uit toen ze eindelijk vrijkwamen. Op livebeelden van de vrijlating moesten ze zelfs een verklaring afleggen voor de camera, wat door veel mensen als een onacceptabel schouwspel wordt beschouwd.
In Israël is de woede groot. Premier Benjamin Netanyahu noemde de beelden “schokkend” en verzekerde dat hij ze niet zal verbloemen. Ook president Isaac Herzog spreekt van een “misdaad tegen de menselijkheid”. Hij benadrukte hoe pijnlijk het was om te zien hoe deze mannen na 491 dagen in de hel werden uitgebuit door hun ontvoerders.
De familie van de gijzelaars en hun vertegenwoordigers reageren met name bezorgd over de staat waarin de mannen terugkeerden. Ze roepen op tot actie: “Er is geen tijd te verliezen! We moeten alle gijzelaars vrij krijgen, tot aan de laatste!” Het Israëlische leger heeft inmiddels bevestigd dat de drie mannen zijn overgedragen en nu medische hulp ontvangen. Ze zijn herenigd met hun families, maar de emotionele en fysieke littekens blijven zichtbaar.
De vrijlating van de drie gijzelaars kwam niet zonder prijs. In ruil daarvoor liet Israël 183 Palestijnse gevangenen vrij. Dit maakt deel uit van een bredere uitruilovereenkomst sinds het bestand tussen Israël en Hamas inging. Tot nu toe zijn er al 18 gijzelaars en 550 gevangenen uitgewisseld.
Deze ontwikkelingen laten zien hoe complex en emotioneel geladen de situatie blijft. Voor veel mensen in Israël is het een opluchting dat de drie mannen eindelijk thuis zijn, maar de manier waarop hun vrijlating werd gepresenteerd, blijft een bron van woede en verdriet.
14-jarige jongen betrapt achter het stuur van een deelauto: ‘Nog meer reden om extra controles te doen’
Het gebeurde vrijdagavond in Roosendaal: agenten van de politie stopten een tiener die veel te jong was om überhaupt aan het stuur te zitten. De jongen, pas 14 jaar oud, reed rond in een deelauto. Dat is best wel makkelijk blijkbaar, want volgens de politie op Instagram is dit voor hen juist een extra reden om strenger op te treden. Ze willen namelijk voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan in het verkeer.
De jonge bestuurder kreeg niet alleen een flinke schrik, maar ook twee bekeuringen mee. Zijn ouders werden natuurlijk direct ingelicht over hun zoon die ’s avonds een ritje ging maken zonder rijbewijs. Maar hij was niet alleen: ook de ouders van drie andere jongeren die bij deze actie betrokken waren, werden op de hoogte gesteld.
Eén ding is zeker: dit incident laat zien hoe belangrijk het is om goed op te letten en regels te handhaven, zeker als het gaat om deelautos die relatief gemakkelijk toegankelijk zijn.
Files en gevaar door tanktoerisme bij Lommel
Het verschil in benzineprijzen tussen Nederland en België blijkt een ware trekpleister voor Brabantse automobilisten. Vooral in Lommel, vlak over de grens bij Valkenswaard, is het tankstation een populaire plek om te tanken vanwege de goedkopere brandstof. Maar dit heeft ook een keerzijde: files, overlast en zelfs gevaarlijke situaties zijn aan de orde van de dag.
Waarom kiezen mensen ervoor om naar België te rijden?
Wie zijn tank vult in België bespaart soms wel 40 cent per liter. Voor veel mensen is dat een reden om de grens over te steken. Zo vertelt Raöni uit Bergeijk dat ze zo’n 20 euro per tankbeurt kan besparen. Een mooi bedrag, maar niet zonder consequenties. Het grote aantal Nederlandse auto’s zorgt namelijk voor lange wachtrijen, ook op momenten dat het druk is op de weg.
Gevaarlijke situaties
De files die ontstaan door al het tanktoerisme vormen een steeds groter probleem. Katrien de Ruysscher, raadslid in Lommel, maakt zich ernstig zorgen. “Je mag hier 70 kilometer per uur rijden. Als je met die snelheid plotseling op een file botst, is de ravage niet te overzien,” aldus De Ruysscher. Ook het fietspad is vaak volgestouwd met auto’s, wat extra risico’s met zich meebrengt.
Daarnaast baart de situatie op het tankstation zelf zorgen. Vaak worden er jerrycans gevuld, wat een potentieel gevaar oplevert. “Stel je voor dat er een ongeluk gebeurt en dat alles in brand vliegt,” zegt het raadslid.
Overlast voor bewoners en bedrijven
De overlast is vooral groot in het weekend. Niet alleen staan de wegen vol met auto’s, ook wordt de toegang tot een naastgelegen bedrijf regelmatig geblokkeerd. Henk Waterschoot uit Bergeijk herkent de problemen. “Het is echt gevaarlijk af en toe,” vertelt hij. Als het hem te druk lijkt, rijdt hij gewoon door naar een ander tankstation. Maar ook daar is het vaak druk en chaotisch.
Strenger handhaven
Om de situatie onder controle te krijgen, wil raadslid De Ruysscher dat de politie strenger gaat optreden. Er staat nu al een lichtbord bij het tankstation dat waarschuwt voor boetes van 116 euro als je op straat of het fietspad stilstaat. Toch denkt ze dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er iets ernstigs gebeurt.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!