
Actueel Nieuws donderdag 06 februari, 2025 11:28
Automobilist slapend achter stuur betrapt: vijf keer dranklimiet overschreden
In Geertruidenberg is in de nacht van woensdag een bestuurder opgepakt die flink boven de limiet had gedronken. De bestuurder bleek maar liefst vijf keer de toegestane hoeveelheid drank te hebben genuttigd. Het begon allemaal toen de politie een melding kreeg over iemand die met een flinke slok op toch nog achter het stuur was gaan zitten. De situatie werd nog vreemder toen de auto uiteindelijk op een fietspad werd gevonden, met de bestuurder erin, lekker slapend achter het stuur. De politie nam de bestuurder mee naar het bureau en kon daar meteen het rijbewijs inleveren. Tot nu toe is nog niet duidelijk of het om een man of een vrouw gaat, zo meldt de politie via Instagram.
Stijgend aantal mazelengevallen door reizen naar Marokko en Roemenië
Hi folks! Mazelen is weer in opkomst, en dat is geen goede zaak. In januari hebben we al 23 mensen gezien die positief zijn getest op deze vervelende ziekte. Even ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd was er maar één geval, en in januari 2023 zelfs helemaal niemand. We zien dat de infecties nu zelfs hoger zijn dan in de maanden november en december! Het RIVM zegt echter dat er geen reden is om te denken dat er een landelijke uitbraak is. Toch zijn er deze maand al 26 gevallen, met drie nieuwe in de eerste paar dagen van februari.
Wat interessant is, is dat Amsterdam eruit springt met de meeste mazelenbesmettingen. En zo’n beetje al deze patiënten hebben de ziekte opgelopen tijdens een reisje naar Marokko of Roemenië. In die landen is er namelijk sprake van grote mazelenepidemieën. Dus, als je plannen hebt om daarheen te gaan, wees gewaarschuwd!
Amerikaanse absentie op de G20-top in Zuid-Afrika zorgt voor ophef
De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze niet aanwezig zullen zijn op de G20-top die op 20 en 21 februari in Zuid-Afrika plaatsvindt. Marco Rubio, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft via het platform X laten weten dat hij de bijeenkomst gaat boycotten. Volgens Rubio doet Zuid-Afrika ‘erg slechte dingen’, zoals het onteigenen van privé-eigendommen. Bovendien zou de G20 worden gebruikt om solidariteit, gelijkheid en duurzaamheid te promoten. Oftewel, DEI en klimaatverandering, zaken die constant bekritiseerd worden door president Donald Trump sinds zijn terugkeer in het Witte Huis vorige maand. Rubio zegt dat zijn prioriteit het bevorderen van de nationale belangen van Amerika is, zonder belastinggeld te verspillen aan wat hij ziet als antiamerikanisme. De top in Johannesburg, waar ministers van Buitenlandse Zaken bijeenkomen, zal het dus zonder de deelname van de VS moeten doen. En dat is een flinke dreun voor de G20, omdat de VS de grootste economie ter wereld is en dus een belangrijke rol speelt binnen dit samenwerkingsverband van wereldwijde economische grootmachten.
Politiek Den Haag in Dubio over Trumps Uitspraken
De uitlatingen van de Amerikaanse president Trump zorgen voor veel ophef in politiek Den Haag. Zowel linkse als rechtse partijen zijn bezig uit te vogelen hoe Nederland en Europa hierop moeten reageren. Er heerst nogal wat discussie over hoe serieus de bedreigingen van Trump zijn. NSC-Kamerlid Kahraman noemt het idee om Gaza te ontvolken “absurd” en onverwacht. D66’s Paternotte zegt: “Dit is Trump zonder de vangrails die hij in zijn eerste termijn nog had.” Maar Wilders van de PVV juichte het juist toe op social media met: “Gaza-problem solved!”
Het kabinet zelf reageert een beetje terughoudend. Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken onderstreepte dat Gaza bij de Palestijnen hoort en benadrukte het streven naar een tweestatenoplossing: een onafhankelijke Palestijnse staat naast een veilig Israël. Hij meent dat we ons niet moeten laten opjutten door Trumps forse uitspraken. Piri van GroenLinks-PvdA ziet liever dat het kabinet duidelijker afstand neemt van Trumps woorden en Paternotte denkt dat Wilders misschien wel invloed heeft op het beleid, waardoor Nederland geen forse stellingname kan aannemen.
Minister Veldkamp zegt dat gerust reageren juist belangrijk is en haalt aan dat een meerderheid in het parlement de koers van het kabinet steunt. Wilders staat hierin alleen. Kahraman en Van der Burg denken ook dat Trump vaak doelbewust provoceert om andere landen in beweging te krijgen. Trump had in het verleden succes met Mexico en Canada door handelstarieven te dreigen. Met betrekking tot Gaza denkt Van der Burg dat Trump ook op iets anders uit is dan alleen zijn uitspraken.
Piri waarschuwt echter dat Trump serieus genomen moet worden omdat hij ‘dealmakerspolitiek’ bedrijft en dit gevaarlijk kan zijn voor iedereen behalve de allerrijksten. Ook bezorgdheid over de dreigende handelstarieven en de afhankelijkheid van de VS op defensie- en softwaregebied speelt mee in Den Haag. Piri roept op om samen met andere landen op te trekken, maar ziet het kabinet daar niet zo snel actie in ondernemen.
Van der Burg vindt dat Europa minder afhankelijk moet worden van de VS, maar erkent dat dit niet zo simpel is gezien de Russische dreiging. Minister Veldkamp besluit dat de samenwerking met de VS van vitaal belang is voor onze veiligheid en economie.
Een Laatste Ontsnapping: Met Mijn Zoontje op Vakantie
Patricia had een belofte voor haar zoontje Peter: zodra hij klaar was met de basisschool, zouden ze samen op een vliegvakantie gaan. Maar die droom lijkt verder weg dan ooit, want Patricia is nog maar 41 jaar oud en heeft te horen gekregen dat ze ongeneeslijk ziek is. Patricia heeft uitgezaaide kanker en haar toekomst is onzeker. Als klap op de vuurpijl is ze onaangenaam verrast door fouten in de medische wereld. Eind 2022 kreeg ze te horen dat er een tumor in haar knie zat. Na veel moeite leek de kanker bijna verdwenen, maar een foutieve beoordeling van de scan zorgde ervoor dat ze de werkelijke omvang van de uitzaaiingen pas later ontdekte. Patricia vertelt dat ze het cruciale nieuws over de uitzaaiingen in de Lidl te horen kreeg. Ondanks de frustratie over hoe het allemaal is gegaan, probeert ze zich te richten op de tijd die ze nog met Peter heeft. Ze heeft inmiddels een nieuwe oncoloog in Maastricht die zijn uiterste best doet om haar zo lang mogelijk te laten genieten van het leven met haar zoon.
Volgende week start Patricia met een zware combikuur. “Ik ben doodsbang voor de chemokuur”, zegt ze eerlijk. Er wacht haar ook nog een operatie en wellicht nog meer bestraling. Niemand weet zeker hoe lang de behandelingen zullen helpen. De kans dat ze nog drie jaar leeft, is klein, en vijf jaar lijkt bijna onmogelijk.
Vriendinnen van het schoolplein willen haar in deze moeilijke tijd iets bijzonders geven. Ze hebben een Gofundme opgezet, zodat Patricia en Peter toch nog die vliegvakantie kunnen maken. Door hun inzet is er al meer dan 3800 euro opgehaald. Patricia vindt het warmte en troost in het feit dat zoveel mensen haar willen helpen.
Patricia’s grootste zorg is nu de toekomst van haar zoon. “Recent lagen we samen en zei hij dat hij me niet meer kan knuffelen als ik er niet meer ben. Dat doet je wat”, zegt ze ontroerd. Ze wil dat hij nu kind kan zijn, zonder zorgen. Peter wil nog steeds graag met zijn moeder op vakantie, ergens met palmbomen en zwembaden vol glijbanen, zoals Spanje of Portugal.
Iedere cent die overblijft na hun vakantie wil Patricia op een rekening zetten die bevroren blijft tot Peter 18 wordt. Dan kan hij het geld gebruiken voor zijn rijbewijs en studie. Patricia blijft strijden voor die kostbare momenten met haar zoon.
Grenfell Tower klaar voor sloop: Nabestaanden boos en verdrietig
De Britse regering heeft eindelijk de knoop doorgehakt om de beruchte Grenfell Tower af te gaan breken. Dit is de woontoren in Londen waar een vreselijke brand in 2017 het leven kostte aan maar liefst 72 mensen. Gisteravond bracht vicepremier Rayner het nieuws over aan de families en andere betrokkenen, maar dat viel niet bepaald in goede aarde, zo meldt de BBC.
Volgens Grenfell United, een organisatie die de nabestaanden en overlevenden van de ramp vertegenwoordigt, was er geen enkele steun voor het besluit tijdens de bijeenkomst. Ze voelden dat ze totaal niet gehoord zijn en zijn flink teleurgesteld. De redenen voor de sloop? Tijdens de ramp werd ontdekt dat er allerlei fouten waren gemaakt bij de brandveiligheid, zoals het gebruik van brandgevaarlijke gevelbekleding. In het gebouw teruggaan is niet veilig meer, aldus specialisten. Toch hadden veel nabestaanden liever een monument ter nagedachtenis gezien.
Aan de andere kant klinkt er een iets mildere toon vanuit Grenfell Next Of Kin, ook een groep nabestaanden, die het besluit als “gevoelig” bestempelen. Zij begrijpen dat de sloop vanwege de veiligheid nodig is.
De officiële aankondiging van de Britse regering wordt morgen verwacht, maar er zijn al jarenlang discussies gaande over wat er met de woontoren moet gebeuren. Zelfs in 2021 kwamen er al berichten langs via The Times dat de sloop in de pijplijn zat.