
Actueel Nieuws zondag 02 februari, 2025 17:47
Europa moet keuzes maken: Defensie centraal op de EU-top
Europa heeft zijn prioriteiten scherp moeten stellen. Morgen begint er namelijk een bijzondere top in Brussel. De 27 leiders van de EU gaan daar niet over van alles en nog wat praten, maar zich compleet storten op één zo belangrijk onderwerp: defensie. En dat is best nodig. Volgens The Economist is het voor Europa nu echt “sink or swim”, oftewel erop of eronder.
Natuurlijk is defensie een flink onderwerp, en ook de EU-ambtenaren zien de urgentie wel in. Ze vergelijken het zelfs met een serieuze, levensreddende operatie: superbelangrijk, maar ook grandioos complex. Voor deze belangrijke top verschijnt niemand minder dan NAVO-baas Mark Rutte rond lunchtijd aan tafel. En bij het diner doet de Britse premier Starmer, voor het eerst sinds de Brexit, ook mee. Zeker als het om de veiligheid van Europa gaat, is zijn aanwezigheid belangrijk.
Europa staat onder druk, zegt The Economist. Het is alsof het Europese schip ronddobbert en een gigantische storm in de vorm van een ‘Trumpnado’ op zich af ziet komen. Trump, die toch wel erg onvoorspelbaar is, heeft eerder al aangegeven interesse in Groenland te hebben, wat onderdeel is van het NAVO- en EU-lid Denemarken. Hiernaast blijven ook de dreigingen vanuit Rusland en China helaas niet uit.
Daarnaast wijst voorzitter Antonio Costa van de top erop dat Europa echt meer verantwoordelijk moet worden voor zijn eigen defensie. Dat betekent grotere investering: er worden bedragen tot 500 miljard euro genoemd. En dan is er nog samenwerking tussen EU-landen nodig, juist ook bij het aangaan van gezamenlijke contracten in de defensie-industrie. Dit kan flink wat besparen.
Maar goed, extra geld vindt niet iedereen zomaar een goed idee. Er is al gedoe, zoals onder BNP en BBB, die meer defensiegeld helemaal niet zien zitten. En hoe komen ze eigenlijk aan al dat geld? In Brussel gonst het al van de geruchten over gemeenschappelijke leningen zoals eurobonds, al staat Nederland daar niet zo om te springen. Er wordt meer gekeken naar onbenutte fondsen, zoals de coronaherstelfondsen.
Hoe dan ook, deze top is meer een brainstorm – er zijn geen concrete beslissingen op komst. Maar de kloktikt door. In maart komt de Europese Commissie al met een defensievoorstel en in juni volgt de NAVO-top in Den Haag. Als de Europese NAVO-landen willen dat Trump tevreden is, zullen ze harde toezeggingen moeten doen.
Wat betekent een handelsoorlog voor Europa?
De recente gebeurtenissen wijzen erop dat de eerste stappen richting een handelsoorlog zijn gezet. Mexico en Canada hebben gereageerd op de importtarieven van president Trump met een eigen heffing van 25 procent op Amerikaanse producten. China overweegt ook een reactie. Wat begon met enkele landen, expandert nu mogelijkerwijs naar Europa. De Europese Unie kan in de toekomst ook importtarieven tegemoetzien op goederen die naar de VS worden geëxporteerd. Dit kan betekenen dat wij in Europa meer gaan betalen voor Amerikaanse spullen. Volgens Bert Colijn, hoofdeconoom bij ING, is dit praktisch gezien een extra belasting die vooral de consument treft. “Bedrijven rekenen de extra kosten gewoon door aan de klant.”
Klaas Knot van de Nederlandsche Bank zegt dat er bij dit spel geen winnaars zijn. De consument draait op voor de kosten die ontstaan door deze handelsconflicten. Hoewel er nog geen specifieke tarieven voor Europa zijn aangekondigd, hintte president Trump dat deze onderweg zijn. Terwijl de details nog niet definitief zijn, is Knot gerustgesteld dat Europa voorbereid is. “Met 400 miljoen klanten is Europa een machtig handelsblok.” Eventuele heffingen kunnen inflatie verder opstuwen, wat dan weer de prijzen van producten verhoogt. Colijn geeft aan dat een dergelijke situatie al voorkwam toen Trump in 2018 tarieven op wasmachines oplegde. Prijzen bleven eerst stabiel door voorraad, maar stijgen daarna wel degelijk.
Knot noemt dat een sterkere dollar tegenover de euro kan helpen: Amerikaanse consumenten krijgen meer Europese producten voor hun dollar, waardoor de Europese export kan toenemen. Toch is het gat in handel moeilijk te dichten. “Amerikanen kopen nu eenmaal veel”, zegt Colijn. Importtarieven zijn in de globale handel geen nieuwigheid; ook onder oud-president Biden stegen belastingen, zoals die op Chinese elektrische auto’s. Maar Europa kan ook reageren, zoals eerder gebeurde met forse tarieven op Amerikaanse goederen. Hoewel Europa nog overlegt met de VS over handel en mogelijk meer aardgas en wapens van hen kan kopen, is een harde Europese reactie mogelijk. “Maar daar wint uiteindelijk niemand iets mee,” zegt Colijn. Voorlopig merkt de Nederlandse consument weinig tot niets van deze dreigende handelsoorlog, maar als er tarieven komen op EU-producten, gaan de prijzen in heel Europa omhoog.
Tilburgse snelheidsduivel moet auto en rijbewijs inleveren
Een 46-jarige man uit Tilburg heeft zondagmiddag zijn auto en rijbewijs moeten inleveren nadat hij flink te hard had gereden. Op een provinciale weg, waar je eigenlijk niet harder dan 80 kilometer per uur mag rijden, scheurde hij met 189 kilometer per uur voorbij, zo laat de verkeerspolitie Zeeland-West-Brabant op Instagram weten. De Tilburger moet nu op zoek naar andere manieren om zichzelf te verplaatsen, want zijn auto kan hij voorlopig wel vergeten. Naast een forse boete moet hij ook rekening houden met een langdurige ontzegging van de rijbevoegdheid én het volgen van een EMG-cursus bij het CBR. Tijdens deze cursus leren automobilisten de mogelijke gevolgen en risico’s van onverantwoord rijgedrag. Wanneer hij zijn auto weer terugkrijgt? Dat hangt van de verkeersofficier af.
Ongelukje met een Brommobiel: Alles op zijn kop!
Op een rustige zondagmiddag, precies op het fietspad aan het Kerkdekske in Nuland, ging het mis met een brommobiel. Zo’n kleine auto die maximaal 45 kilometer per uur mag rijden. Dat was waarschijnlijk net iets te spannend voor de bestuurder, want, door een onbekende reden ging het stuur ineens de verkeerde kant op. Resultaat? De brommobiel kwam op z’n kop terecht in een bocht van het fietspad – en dat is volgens de regels niet toegestaan!
Gelukkig waren de armzalige passagiers, een man en een vrouw, er niet al te erg aan toe. Ze belandden met een paar schrammetjes in het ziekenhuis voor een check-up, niets ernstigs dus. Maar hun brommobiel kwam er slechter vanaf. Die heeft flink wat schade opgelopen, en overal lagen er brokstukken verspreid op de stoep.
De brandweer en de politie kwamen snel in actie om te helpen en proberen nu uit te vogelen hoe deze stunt precies heeft kunnen gebeuren.
Van der Poel’s Zevende Wereldtitel in het Veldrijden
Mathieu van der Poel wist zondagmiddag in het Franse Liévin zijn zevende wereldtitel in het veldrijden binnen te slepen! Met deze overwinning heeft hij gelijk het record van de Belgische Erik De Vlaeminck geëvenaard. Van der Poel zette gelijk vanaf het begin zijn stempel op de race, en in no-time had hij een indrukwekkende voorsprong op de rest van het veld. Na ongeveer vier rondes wist de Belg Wout Van Aert zich weliswaar los te maken van de achtervolgende groep, maar Van der Poel te slim af zijn zat er niet meer in.
Deze winter heeft Van der Poel geen enkele van de zeven crossen waarin hij deelnam, verloren. Zelfs een gebroken rib kon hem niet stoppen. Veel wielerfans wisten het zondag al zeker dat hij ook dit keer het goud zou pakken op het WK veldrijden, maar de renner zelf bleef bescheiden: “Was het maar zo simpel, dan liep ik nu alvast naar het podium”, grapte hij voor de NOS-camera.
En niet alleen de mannen, maar ook de vrouwen vierden winst dit weekend, want Fem van Empel uit Den Dungen werd zaterdag voor de derde keer op rij wereldkampioen veldrijden. Brabants succes ten top!
Amerikaans kleutertje overleden door explosie in zuurstofkamer
Een tragisch ongeluk vond plaats in het Oxford Medical Center in Detroit, waar een vijfjarig jongetje, Thomas Cooper, het leven liet. Hij bevond zich in een hyperbare zuurstofcapsule die explodeerde. Zijn moeder stond op dat moment naast de capsule en raakte gewond. Thomas was al enige tijd bezig met zuurstoftherapie voor zijn herstel, aangezien deze capsules, die voor 100 procent gevuld zijn met zuurstof, helpen bij snel herstel na situaties zoals koolmonoxidevergiftiging of infecties. Ze werken onder hogere druk dan normale luchtdruk, meestal 1,5 tot 3 keer hoger. Het Oxford Center liet weten diep getroffen te zijn door het voorval. Ze verklaarden: “Vandaag is een extreem zware dag voor ons allemaal. Sinds we meer dan 15 jaar geleden met deze therapie begonnen, is er nooit eerder zoiets gebeurd. We hebben geen idee hoe of waarom dit heeft kunnen gebeuren en zullen nauw samenwerken met alle lopende onderzoeken.” Een eerbetoon op GoFundMe beschrijft Thomas als een ongelooflijk slim en lief jongetje. Hij was dol op dingen leren, vroeg om plaatjes van bacteriën te zien en was gefascineerd door hoe dingen werken. Onlangs was hij helemaal weg van “Charlie and the Chocolate Factory”, had hij beide filmversies gezien en verheugde hij zich op een nieuwe versie. Helaas kreeg hij die kans niet meer. In Nederland worden vergelijkbare therapieën ook aangeboden, maar er zijn strengere voorschriften om brandrisico’s te beperken, zoals regels over kleding en elektronische apparaten in de behandelkamer.