
Laatste Nieuws donderdag 16 januari, 2025 17:27
Tien overleeft strijd met ervaren speler op Australian Open
Je hebt van die dagen dat je je afvraagt of iets ooit zal eindigen. Dat was precies zo’n dag voor Daniil Medvedev tijdens de Australian Open. Na een slopende vijf uur durende wedstrijd moest hij het afleggen tegen een piepjonge en relatief onbekende Amerikaan, Learner Tien. Deze 19-jarige Amerikaan, die veel lager gerankt staat dan Medvedev, zorgde voor een enorme verrassing door hem te verslaan. Het kwam aan op een epische vijfsetter met flatspinvolle supertiebreaks: 6-3, 7-6 (4), 6-7 (8), 1-6, 7-6 (7). Het was bijna 03.00 uur lokale tijd toen het beslist werd en dat zegt al veel.
Na afloop van de bloedstollende partij, waarin Tien met zijn superieure rally’s en prachtige slagen indruk maakte, wist hij zelf nog amper wat er was gebeurd. “Ik maakte het mezelf echt lastig,” zei hij met een lach voor de paar overgebleven fans. “Geen idee of mijn ouders nog kijken, gezien het tijdverschil met Californië.”
Voor de jonge Tien (ATP-121) wacht nu een ontmoeting met de Fransman Corentin Moutet (ATP-69) in de derde ronde. Eerder op de dag zagen we tennisgrootheden als Taylor Fritz en Alex de Minaur doorstoten naar de volgende ronde. Ook haalden we het einde van het avontuur van de jonge João Fonseca mee. Maar de meest spraakmakende partij was toch wel die tussen Medvedev en Tien.
Een van de vele hoogtepunten was de derde set. Tien stond al knap twee sets voor, maar Medvedev vocht terug. In een cruciale tie-break had Tien zelfs een matchpunt, maar Medvedev hield stand en trok de set naar zich toe. Met die overwinning in de set kreeg de Rus eindelijk grip op de partij en sloot hij de vierde set vlotjes af met 6-1.
Maar Tien was nog niet klaar, ook al gaf hij toe dat hij in de vierde set snel moest handelen door natuurdrang. “Ik moest zo nodig naar de wc, er zat niets anders op dan die set snel te beëindigen. Gelukkig had ik daarna weer een fris hoofd voor de beslissende vijfde set.”
Die laatste set was een zenuwslopend duel dat gelijk opging. Na een korte regenpauze bij 5-5 leek Medvedev de beslissende break te maken, maar Tien brak direct terug. Het spektakelstuk eindigde in een supertiebreak waarbij Medvedev initially een 4-6 voorsprong had en zelfs de opslag van Tien weer brak voor 6-7. Toch liet de tiener zien wat hij waard was door vervolgens vier punten op rij te pakken en de overwinning te claimen. Een absolute thriller die lang in het geheugen van de tennisfans zal blijven hangen!
Dodelijke incidenten door alcoholvergiftiging in Istanbul
Er gebeuren zorgwekkende dingen in Istanbul; sinds afgelopen maandag zijn er al zeker dertig mensen overleden door het drinken van alcohol dat niet pluis was. De Turkse autoriteiten luiden de noodklok over een flinke stijging in het aantal methanolvergiftigingen. Ook hebben Turkse media laten weten dat minstens 65 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Wat het nog tragischer maakt: er zijn ook veel buitenlandse slachtoffers te betreuren.
De politie heeft zes verdachten aangehouden die worden verdacht van het verkopen van deze gevaarlijke drank. Als gevolg van deze tragische gebeurtenissen hebben de autoriteiten tientallen alcoholverkoopvergunningen ingetrokken. In de eerste helft van januari werd er meer dan 29 ton aan illegale alcohol in beslag genomen. Dit is niet de eerste keer dat dergelijke incidenten plaatsvinden; in december waren er ook al tientallen slachtoffers in Istanbul door vervuilde alcohol.
Waarom gebeurt dit? De prijzen van alcoholische dranken in Turkije zijn afgelopen jaar flink gestegen, mede door belastingverhogingen. Een potje van de populaire raki kost al gauw 35 euro per liter. Hierdoor zoeken mensen naar goedkopere, maar helaas ook gevaarlijkere alternatieven.
Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is alert. Ze hebben een waarschuwing geplaatst bij het reisadvies naar Turkije. Hun advies: koop alleen drankjes in officiële winkels waar verkoop wel mag. En hou je eten en drinken goed in de gaten! Het reisadvies naar Turkije blijft verder ongewijzigd.
Blijf veilig en let goed op bij het kiezen van je drankje, zeker in deze situatie.
Afschaffing Hoorzittingen Kandidaat-ministers
Het was snel voorbij met de hoorzittingen van kandidaat-ministers en -staatssecretarissen in de Tweede Kamer. Na slechts één keer worden ze alweer afgeschaft. De reden? De PVV heeft besloten om de steun in te trekken, waardoor er geen meerderheid meer is voor deze werkwijze. PVV-Kamerlid Markuszower zegt hierover: “We waren aanvankelijk overtuigd van dit experiment, maar nu zeggen wij: één keer en nooit weer.” De PVV heeft een reeks bezwaren, zo legt hij uit: “Staatsrechtelijk voegt het niets toe en botst het zelfs met de grondwet. Bovendien vond ik de kwaliteit van de vragen teleurstellend.” Volgens Markuszower zijn er andere manieren te bedenken als zowel Kamerleden als de samenleving nieuwe ministers en staatssecretarissen beter willen leren kennen.
Niet alleen de PVV is tegen de hoorzittingen gekant. De SGP, sinds het begin al tegenstander, samen met VVD en SP, heeft een gezamenlijke motie ingediend om de hoorzittingen te schrappen. Kamerlid Van Dijk van de SGP noemt het hele concept “staatsrechtelijke malligheid” en legt uit: “Het past simpelweg niet in ons staatsrechtelijke systeem. De Tweede Kamer benoemt geen ministers.” Wel kan de Kamer, als ze eenmaal zijn benoemd, ministers wegsturen met bijvoorbeeld een motie van wantrouwen. Doordat de PVV van standpunt verandert, is er nu een meerderheid tegen de hoorzittingen, met ook steun van het CDA, CU en zelfs een veranderd standpunt van BBB. Als alles volgens plan verloopt, worden de hoorzittingen dinsdag weggestemd.
Aan de andere kant is D66-Kamerlid Sneller, die het initiatief voor de hoorzittingen nam, teleurgesteld. Hij ziet de hoorzittingen juist als een manier om de politiek transparanter te maken en geeft aan dat het kandidaat-bewindslieden de mogelijkheid biedt om eventuele onduidelijkheden weg te nemen of zakelijke belangen te regelen voordat ze worden benoemd. Sneller noemt het “een lelijke draai van de PVV.” Volgens hem wilden ze ervan af, nadat er een paar kritische vragen waren gesteld aan hun eigen kandidaten.
Markuszower begrijpt wel waarom Sneller dit zegt. Tijdens de hoorzittingen kregen PVV-kandidaten Klever en Faber veel vragen over controversiële uitspraken, waaronder het gebruik van de term ‘omvolking’. Klever distantieerde zich er niet van in haar hoorzitting, terwijl Faber aangaf de commotie te begrijpen. Markuszower merkt op dat een significant deel van de vragen aan hen niet ging over beleid, maar eerder over hun uitspraken en standpunten. Hij verwijst naar een analyse uit het tijdschrift Constitutioneel Recht die suggereert dat de hoorzittingen geen echte toevoeging hadden. “Het lijkt erop dat de oppositie het de PVV-kandidaten moeilijker wilde maken dan anderen. Dat is op zich legitiem, wellicht hadden wij dat andersom ook gedaan, maar na alles beschouwen wij het als tijdverspilling”, aldus Markuszower.
Ruimtekoppeling India met succes volbracht
India heeft een flinke stap gezet in zijn ruimtevaartavontuur door succesvol twee ruimtevaartuigen met elkaar te koppelen terwijl ze in een baan om de aarde draaiden. Dit is een belangrijke vaardigheid voor toekomstige ruimteavonturen, vooral als je bedenkt dat India grootse plannen heeft, zoals het bouwen van een ruimtestation en het sturen van mensen naar de maan in de komende decennia.
Tot nu toe waren het alleen de VS, Rusland, China en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die technologie hadden laten zien waarmee ruimtevaartuigen in de ruimte aan elkaar gekoppeld worden. Maar nu toont India met trots zijn eigen kunnen. De testmissie van de Indiase ruimtevaartorganisatie, bekend als het Space Docking Experiment (SpaDex), heeft dit aangetoond. Hierbij werden twee kleine ruimtevaartuigen, de Target en de Chaser, elk ongeveer 220 kilo, op 30 december gelanceerd vanuit een basis in Andhra Pradesh met een Indiase PSLV-raket.
Vandaag was het spannend toen de Target en de Chaser elkaar voorzichtig naderden tot op drie meter, en daarna aan elkaar werden gekoppeld. Ze deden zelfs een klein technisch kunstje door elektriciteit van de ene naar de andere over te dragen. Dit succes werd natuurlijk gevierd, onder andere door de Indiase premier Modi, die zijn felicitaties op X (het vroegere Twitter) deelde. “Dit is een grote stap vooruit voor India’s ambitieuze ruimtemissies in de komende jaren,” zei hij.
India heeft grootse plannen, zoals het in 2035 bouwen van een eigen ruimtestation en het ophalen van maangrond met een robotverkenner. Eerder al heeft India indruk gemaakt met een sonde die rond Mars cirkelde en een robotlander die dicht bij de zuidpool van de maan kwam. En er komt nog meer aan: een maanmissie in 2027 en een sonde naar Venus in 2028.
Daarnaast lanceert India steeds meer kleine satellieten als onderdeel van een commercieel programma. En de grote droom? India wil rond 2040 mensen naar de maan sturen. Hoewel dat nog even duurt, zit het bemande ruimteprogramma niet stil. Het programma voor de eerste Indiase ruimtevaarders, de zogenaamde vyomanauten, is nog in de opstartfase, maar de Gaganyaan-raket die hen moet vervoeren, wordt dit jaar getest. De eerste bemande lanceringen staan voor 2026 op de agenda, en tegen 2040 zullen hopelijk de eerste Indiërs op de maan wandelen.
Met deze ambitieuze plannen wil Modi niet alleen zijn land in de schijnwerpers zetten, maar ook concurreren met andere grote ruimtemogendheden zoals China, dat eveneens ambitieuze ruimteplannen heeft.
Groei Jumbo Maakt Pas Op De Plaats
De afgelopen jaren knalde Jumbo qua groei echt uit de startblokken, maar vorig jaar moest de supermarktketen een beetje op de rem trappen. Ondanks dat het de tweede grootste supermarkt van Nederland is, zag het Veghelse bedrijf hun omzet inzakken en verloren ze een half procent marktaandeel. Maar CEO Ton van Veen wil daar niks van weten. Die omzetdaling van bijna 3% naar 10,72 miljard euro? Die legt hij neer als voornamelijk het gevolg van het stoppen met tabaksverkoop in de supers. Hij legt uit: “Wij zijn hierdoor relatief gezien harder getroffen. Bovendien hebben we vorig jaar minder nieuwe winkels geopend.”
Jumbo heeft afgelopen jaar vooral hun aandacht verplaatst naar het verlagen van hun prijzen. Van Veen vertelt dat als je de tabaksverkoop buiten beschouwing laat, er zelfs een stijging van bijna 3% te zien is. “We zijn competitief meer aantrekkelijk geworden voor onze klanten. Prijzen verlagen betekent minder omzet op de korte termijn, maar daar raken we echt niet van in de stress.” Volgens hem heeft Jumbo vorig jaar meer dan 150 miljoen euro aan prijsverlagingen doorgevoerd. Het heeft de keten meer vaste klanten opgeleverd die ook nog eens meer in hun winkelwagentje stoppen.
Een jaar geleden trok Jumbo nog aan de alarmbel omdat steeds meer shoppers niet alles keurig betaalden. Die winkeldiefstal leverde de keten toen een omzetverlies van 100 miljoen euro op. Door wat handige maatregelen is dat verlies vorig jaar teruggedrongen naar 70 miljoen euro. Van Veen is daar best blij mee. “In 2024 hebben we een stuk minder te maken met diefstal. 100 miljoen euro is een enorm bedrag en het zorgt ook nog eens voor onveilige en vervelende situaties voor personeel en klanten. De focus op dit probleem heeft gelukkig resultaat opgeleverd. Maar helemaal nul procent verlies is onmogelijk met zelfbediening. Dit niveau van 0,7 procent is normaal. Een derde minder diefstal betekent lagere prijzen voor onze klanten.”
Studenten TU Eindhoven kunnen weer inloggen
Goed nieuws voor de studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven: de meeste inlogsystemen zijn weer operationeel! Je kunt dus weer inloggen, aldus de woordvoerder van de universiteit. Toch waarschuwt hij voor wat kleine hikjes. De systemen zijn namelijk opnieuw opgebouwd, en daardoor kan het zijn dat niet alles meteen op rolletjes loopt.
Dit weekend worden de systemen grondig getest zodat alles maandag weer soepeltjes moet draaien. Maar maak je geen zorgen, alles is veilig! Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de veiligheid van je gegevens, verzekert de woordvoerder.
Vorige zondag stond de universiteit nog voor een verrassing: er was een indringer ontdekt. Gelukkig werden deze hackers op heterdaad betrapt terwijl ze probeerden in te breken in het beveiligingssysteem. Door snel in te grijpen en de servers offline te halen, heeft de universiteit kunnen voorkomen dat de gegevens van studenten en medewerkers in verkeerde handen vielen.
Het onderwijs wordt maandag hervat, en de onderwijsagenda is een week vooruitgeschoven. Wie precies achter deze aanval zit, is nog een mysterie. Maar voorlopig kan iedereen opgelucht ademhalen dat de systemen weer op hun plek staan!
Interlandhandbalcarrière Handbalster Van der Heijden eindigt na zeventien jaar
Na zeventien fantastische jaren in het Oranje shirt heeft Laura van der Heijden besloten te stoppen als international. Ze heeft een indrukwekkende interlandcarrière achter de rug, waarin ze maar liefst 297 wedstrijden speelde en 875 keer het net wist te vinden. Van der Heijden, een linkshandige rechteropbouwer uit Amersfoort, heeft Nederland vertegenwoordigd op drie Olympische Spelen, zeven wereldkampioenschappen en zeven Europese kampioenschappen. In die tijd heeft ze vijf medailles gescoord: drie op wereldkampioenschappen en twee op Europese kampioenschappen. Haar absolute hoogtepunt? Dat was natuurlijk het behalen van goud op het wereldkampioenschap van 2019.
Laura vertelt in een persbericht van de handbalbond dat ze volop heeft genoten van haar tijd met het team, maar dat het nu tijd is om een nieuwe weg in te slaan. “Ik kijk ernaar uit om nieuwe dingen te ondernemen en ergens anders mijn energie en passie te vinden,” zegt ze. Sinds 2022 speelt ze voor de Franse club Chambray Touraine. Haar laatste cap voor Nederland was tijdens het EK van afgelopen jaar, dat in Oostenrijk, Hongarije en Zwitserland werd gehouden. Alhoewel ze aanvankelijk niet was geselecteerd door bondscoach Henrik Signell, sprong ze uiteindelijk toch in om de geblesseerde Alieke van Maurik te vervangen.
Technisch directeur Jeroen Bijl heeft niets dan lof over voor haar carrière. Hij benadrukt dat Van der Heijden niet alleen prijzen heeft gewonnen, maar dat ze een enorme rol heeft gespeeld in het bekendmaken van het Nederlandse handbal. “Ze was een buitengewone speelster en een echte teamplayer waar het team altijd op kon rekenen,” aldus Bijl.
Mediadirecteur NTR verlaat organisatie vroegtijdig
Het is bevestigd: Willemijn Francissen, de mediadirecteur van NTR, komt niet meer terug. Officieel vertrekt ze per 1 februari, terwijl september eigenlijk de oorspronkelijke einddatum was. Francissen zit al sinds afgelopen juli thuis omdat er een onderzoek loopt naar de werkcultuur bij NTR. Ze stapte destijds opzij om ruimte te geven aan dat onderzoek. Samen met Lucas Goes, de zakelijk directeur, vormde ze de directie.
Het onderzoek naar de werkcultuur verliep nogal chaotisch. Het eerste cultuuronderzoek werd stopgezet omdat de anonimiteit van de deelnemers niet goed was geregeld. Het tweede onderzoek onthulde in een tussenrapportage een flink aantal ernstige meldingen over Francissen. Dit leidde ertoe dat eind november de hele raad van toezicht besloot op te stappen. Eerder hadden zij nog hun vertrouwen in Francissen uitgesproken. Hierop benoemde mediaminister Bruins een nieuwe toezichthouder: voormalig topambtenaar Koos van der Steenhoven. Volgens NTR heeft hij samen met Francissen afgesproken dat ze eerder zou vertrekken. Ze wordt bedankt voor haar inzet en de resultaten die ze heeft bereikt in de afgelopen jaren.
Francissen zelf geeft aan dat het onderzoek zo lang duurt dat de periode tot september te kort is om nog effectief haar rol als mediadirecteur te vervullen. Ze wil zich op de toekomst richten, al is dat nu niet meer bij de NTR.
Jørgensen stopt: “Carrière die ik nooit had durven dromen”
Hey allemaal, ik heb een nieuwtje over Nicolai Jørgensen dat ik met jullie wil delen. De voormalige Feyenoorder, en Deense voetbalheld, heeft aangekondigd dat hij stopt met voetballen. Na twee jaar zonder club te hebben gezeten, heeft de 34-jarige spits besloten dat het tijd is om zijn indrukwekkende carrière achter zich te laten. Hij kondigde dit nieuws zelf aan op zijn sociale media.
Jørgensen speelde een cruciale rol als eerste spits in het winnende kampioensteam van Feyenoord in het seizoen 2016/2017. Dat was nog eens een spannende tijd, want ze wonnen de titel met slechts één punt verschil ten opzichte van Ajax. En alsof dat nog niet genoeg was, werd Jørgensen ook nog eens de topscorer van de eredivisie dat seizoen met maar liefst 21 goals. Op Instagram schreef hij dat het al bijna 2,5 jaar geleden is dat hij voor het laatst een wedstrijd speelde, en dat hij met trots terugkijkt op een carrière die hij als jongen in Kopenhagen nooit had kunnen voorspellen.
In zijn tijd bij Feyenoord speelde hij 151 wedstrijden en scoorde daarin 58 keer. Maar Jørgensen was niet alleen in Nederland actief. Hij droeg ook de shirts van FC Kopenhagen, Bayer Leverkusen en Kasimpasa. En laten we zijn internationale carrière niet vergeten; hij speelde 39 wedstrijden voor het Deense nationale team en scoorde negen keer.
Toch was zijn tijd in Rotterdam een absoluut hoogtepunt. Begin 2018 leek alles in kannen en kruiken voor een grote transfer naar Newcastle United, maar uiteindelijk kwam er toch geen deal. Jammer genoeg werd hij daarna veel geplaagd door blessures, wat een grotere transfercarrière in de weg stond.
Zelf vertelt hij dat hij in die 14 jaar bij een professionele club ongelooflijke ervaringen opdeed. Hij speelde met de besten van de wereld, sloot vriendschappen en maakte herinneringen die een leven lang meegaan. Het meest trots is hij op de kampioenschappen die hij won en zijn tijd bij het nationale team van Denemarken.
Maar, zoals veel sporters ondervinden, was de reis naar de top niet zonder hobbels. Blessures, mentale druk en tegenslagen hebben hem gevormd, en als hij nu terugkijkt, zijn dat ervaringen die hij juist wil delen. Daarom gaat hij zich nu richten op het helpen van de nieuwe generatie. Jørgensen wil jonge spelers begeleiden en inspireren met een speciaal programma dat hij samen met andere profvoetballers en experts heeft ontwikkeld.
We wensen Nicolai Jørgensen het allerbeste in zijn nieuwe avontuur buiten het veld!
Bert van der Lans (92) overleden
Het is altijd bijzonder als iemand een stempel drukt op een evenement, en dat deed Bert van der Lans zonder twijfel. Hij is helaas op 92-jarige leeftijd overleden, maar hij laat een indrukwekkend nalatenschap achter. Bert is de man met het record aantal uitgelopen Nijmeegse Vierdaagses. Ja, je leest het goed – hij heeft deze beroemde wandeltocht maar liefst 71 keer voltooid! Bert begon al op jonge leeftijd; hij liep zijn eerste Vierdaagse toen hij pas vijftien was.
Hij grapte ooit tegen Omroep Gelderland dat zijn record misschien wel door een “jonkie” wordt verbroken, aangezien kinderen nu al vanaf 11 jaar mogen deelnemen. Tot 2014 was het Annie Berkhout die de meeste Vierdaagses had uitgelopen, met 66 keer, totdat Bert dat record brak. Hij zei toen: “De mooiste Vierdaagse is altijd de zwaarste,” en vond het een uitdaging om door te gaan, zelfs als velen opgaven. In 2017 wist Bert als eerste ooit zijn zeventigste Vierdaagse tot een goed einde te brengen. Hij was uit voorzorg extra voorzichtig – van de trap afgaan gebeurde steevast met zijn hand aan de leuning, want een val kon hij niet gebruiken.
Zelfs in 2018, terwijl hij nierstenen en hielspoorkwalen had, liep hij de Vierdaagse uit. Hij kreeg toestemming van zijn uroloog om mee te doen, maar dan moest hij wel goed eten en drinken. Helaas ging het in 2019 mis toen hij op de terugweg van de eerste wandeldag zijn fiets pakte en viel. Een gebroken sleutelbeen maakte een einde aan zijn deelname dat jaar. Ondanks alles, was Bert nog van plan om in 2022 mee te doen, maar kort van tevoren besloot hij dat het mooi was geweest. Dat jaar ontving hij wel de Traianuspenning uit handen van de burgemeester van Nijmegen.
Henny Sackers, de marsleider van de Vierdaagse, sprak vol bewondering over Bert: “Een eigenwijze man en een icoon voor de wandelsport”, noemde hij hem. “Het is werkelijk ongelooflijk dat iemand meer dan zeventig keer de Vierdaagse heeft uitgelopen.” Misschien was het wel die eigenwijsheid die Bert zo ver heeft gebracht. Vroeger kreeg je al een eerbetoon van je eigen burgemeester als je tien keer had meegedaan. Maar Bert heeft dat ruimschoots overtroffen en daarmee een onuitwisbare indruk achtergelaten in de wereld van de wandelsport. Rust zacht, Bert.
Pieters Boekt Progressie in Revalidatie
Amy Pieters zet grote stappen in haar herstel en kan nu weer zelfstandig lopen! Deze oud-wielrenster is net klaar met haar revalidatieprogramma bij het Daan Theeuwes Centrum en woont ondertussen in een speciaal aangepast appartement in Amersfoort. Voor wie het even gemist heeft: eind 2021 kwam Pieters flink ten val tijdens een training met de nationale baanploeg, wat leidde tot blijvend hersenletsel. Ze lag een lange tijd in coma, maar heeft daarna een intensief revalidatietraject doorlopen.
Hoewel Amy nu antwoorden kan geven met ‘ja’ en ‘nee’ en zelfs soms tot tien telt, is het duidelijk dat ze altijd zorg nodig zal hebben. Toch heeft ze geleerd om zo zelfstandig mogelijk te leven. “We realiseren ons dat een veel groter herstel waarschijnlijk niet meer mogelijk is,” zo vertelt haar voormalige ploeg SD Worx.
En over SD Worx gesproken, het lijkt erop dat het conflict tussen Pieters en de ploeg is opgelost. “We hadden een zakelijk verschil van inzicht over contractafwikkeling,” zeggen ze. Het was behoorlijk lastig voor iedereen, maar de persoonlijke band tussen Amy en Team SD Worx-Protime is nooit echt geschaad. Gelukkig kunnen ze nu melden dat ze tot een minnelijke oplossing zijn gekomen, waardoor alle lopende procedures kunnen worden gestopt.
Amy Pieters, bekend als meervoudig wereldkampioen in het baanwielrennen en Europees kampioen op de weg, heeft sinds 2017 deel uitgemaakt van het SD Worx-team. Het is fantastisch om te zien hoe ver ze is gekomen.
Paus bezeert arm tijdens val
Onlangs is paus Franciscus voor de tweede keer in iets meer dan een maand ten val gekomen. Deze keer gebeurde het in het gastenverblijf waar hij sinds zijn verkiezing in 2013 woont. Bij deze val heeft hij zijn rechter onderarm bezeerd, zo meldt het Vaticaan. Gelukkig zijn er geen breuken gevonden, maar uit voorzorg heeft de paus wel een mitella gekregen. Het is de tweede keer in korte tijd dat hij een ongelukkige val maakt. Op 7 december struikelde de paus en kwam met zijn gezicht tegen zijn nachtkastje aan, wat een flinke blauwe plek op zijn kin opleverde.
De afgelopen jaren heeft paus Franciscus geregeld te maken met fysieke klachten. Zo gebruikt hij vaak een rolstoel vanwege problemen met zijn knieën en rug. In 2021 moest hij een darmoperatie ondergaan. Twee jaar later volgde er opnieuw een operatie vanwege een buikbreuk of hernia, die was ontstaan over een eerder litteken. Ondanks deze gezondheidsproblemen houdt hij vol in zijn rol als leider van de katholieke kerk. Hopelijk herstelt hij snel van zijn laatste val.
Aangewezen plekken voor windmolens in Utrechtse gemeenten
De gemeenten Stichtse Vecht en Oudewater zijn behoorlijk geschrokken van de twee nieuwe plaatsen die de provincie Utrecht heeft uitgekozen voor windmolens. Zij voelen zich behoorlijk tegengewerkt door deze keuze. “We gaan hier niet aan meewerken”, zegt wethouder Dick Polman van Stichtse Vecht. De provincie wil windturbines plaatsen bij Loenen aan de Vecht en in Oudewater en Montfoort. Volgens hen is dit noodzakelijk om genoeg duurzame energie op te wekken voor de klimaatdoelen van 2030.
Vorig jaar had de provincie al 27 locaties op het oog die geschikt leken voor windenergie. De gemeenten kregen toen een half jaar om te reageren of alternatieven aan te dragen. In september kwam de provincie tot de conclusie dat er meer windturbines nodig zijn, ook al waren er al plannen ingediend. Bij het kiezen van de nieuwe locaties is er gekeken naar gemeenten zonder concrete plannen voor duurzame energie. De twee gemeenten zelf willen zich liever richten op zonne-energie in plaats van windmolens. “Dat was het oorspronkelijke plan waar de provincie mee akkoord ging,” aldus Polman. “We vinden het dan ook niet kunnen dat de provincie zelfstandig afwijkt van de gemaakte afspraken en de gemeenteraad overruled.”
De nieuwe windmolenlocaties zijn gepland tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht ten noorden van Loenen en langs de spoorlijn bij Papekop in Oudewater en Montfoort. Deze gebieden zijn belangrijk voor broedvogels en kunnen voor geluidsoverlast zorgen bij bewoners, zoals RTV Utrecht benadrukt. Wethouder Bas Lont van Oudewater is teleurgesteld en bezorgd. “Het voelt niet eerlijk,” zegt hij over het besluit.
De provincie Utrecht snapt dat de beslissing gevoelig ligt. “We realiseren ons dat dit lokaal nogal wat oproept. Daarom willen we de dialoog aangaan in deze gebieden.” Omwonenden kunnen nog hun zegje doen over het aantal en de precieze locatie van de windmolens. In februari krijgen zij een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.
Koeien uit Gierkelder Bevrijd
Vanochtend was er in Westbroek, provincie Utrecht, nogal wat opschudding toen zo’n veertig koeien door het rooster van hun stal zakten en in de gierkelder belandden. Gelukkig zijn ze inmiddels allemaal veilig gered. De actie verliep best vlotjes, zo vertelde een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal. Rond 16.30 uur stonden alle dieren weer veilig op het droge. Ze zijn er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf gekomen, en volgens de woordvoerder maken ze het gezien de omstandigheden best goed.
Vanmorgen werd de situatie nog als “dramatisch” omschreven door de Veiligheidsregio. “Stel je voor, zo’n veertig koeien tot hun neus in de stront, sommigen konden nog maar net hun neus erboven houden,” vertelde de woordvoerder aan RTV Utrecht. Eerst leek het erop dat het redden van de koeien een tijdrovende klus zou worden, maar er werd al snel een werkbare methode gevonden. Hulpdiensten gebruikten strobalen om aan de zijkanten een soort helling te creëren, zodat de koeien zelf uit de kelder konden klauteren. Voor noodgevallen waren er ook veetakels uit de buurt geregeld. Per koe werd bekeken wat de beste manier was om ze veilig uit de kelder te krijgen. Veel van de dieren konden met hulp van de geïmproviseerde hellingbaan zelf naar buiten komen. De woordvoerder vertelde: “Soms hebben we wat moeten helpen, maar over het algemeen ging het soepel.”
Er was wel haast bij geboden, want door de mestgassen bestond er kans op bedwelming en zelfs verdrinking van de dieren. Na de redding zijn de koeien overgebracht naar een andere boerderij in de buurt. “Ze zijn natuurlijk hartstikke vies, dus ze moeten eerst even schoongemaakt worden,” aldus de woordvoerder. “Maar daarna kunnen ze schoon en warm in de stal staan.” Wat er precies misging met de stallen vloer blijft voorlopig nog een raadsel.
Ontruiming Gebouw Ministerie door Indringer
Het was een spannende middag bij de ministeries van Economische Zaken en van Landbouw en Klimaat en Groene Groei in Den Haag. Alles begon toen een onverwachte gast, die net uit het Paleis van Justitie kwam, een kijkje besloot te nemen in het ministerie. Hij was daar niet om te werken, maar had eigenlijk een afspraak bij de rechtbank die hij ineens in de steek liet.
Hoe hij precies langs de beveiliging kwam is niet helemaal duidelijk, maar hij kon met een medewerker meeglijden naar binnen. Al gauw sloeg de beveiliging alarm omdat ze dachten dat hij misschien wel een gevaarlijke man was. Dat betekende dat honderden medewerkers hun spullen moesten laten liggen en naar buiten gingen.
Onder de mensen die binnen waren, was ook Minister Beljaarts zelf. Gelukkig kwam hij met de hulp van beveiligers zonder problemen naar buiten. Het wachten buiten was voor sommigen wat frisjes, dus enkele medewerkers stonden gewikkeld in folie te koukleumen. Na een uur wachten, om precies te zijn rond 13.30 uur, konden ze eindelijk weer naar binnen. De opluchting was groot toen bleek dat de indringer al weg was.
Hoewel niemand is opgepakt, weet de politie wel wie de man is. Ze denken erover na om hem nog een proces-verbaal te geven voor lokaalvredebreuk. Hoe dan ook, de middag maakte duidelijk dat veiligheid voorop staat, zelfs als dat betekent dat je even buiten moet staan met een folie-dekentje om je heen!
Aantal van 87 Doden Uit Mijn in Zuid-Afrika Geborgen
Dit verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika, waar het aantal doden door een drama in een illegale mijn is opgelopen tot 87. De politie maakte dit gisteren bekend. Daarvoor stond de teller nog op 60, dus het gaat snel omhoog. Het lijkt erop dat de slachtoffers gestorven zijn door honger en uitdroging, een tragedie van ongekend formaat.
Gelukkig hebben de reddingswerkers meer dan 240 mensen levend uit de mijn weten te halen. Deze mijnwerkers waren maandenlang vastgezet in de goudmijn in Stilfontein, niet ver van Johannesburg. Het geheel werd omsingeld door politie, die verwachtte dat de mijnwerkers uiteindelijk wel naar boven zouden komen. En dat gebeurde ook – velen kwamen tevoorschijn en werden direct gearresteerd. Onder hen waren minstens dertien kinderen, zo verklaarde een woordvoerder van de politie.
Ondanks de reddingsoperatie waren er nog veel mijnwerkers die onder de grond bleven, afgesloten van de buitenwereld. Een mensenrechtenadvocaat gaf aan dat het lastig is om zonder hulp uit die twee kilometer diepe mijnschacht te komen. De gelukkigen die wél boven kwamen, kwamen uit een deel van de mijn dat iets beter toegankelijk was.
De overheid hielp aanvankelijk niet mee met de reddingsoperatie, dat gebeurde pas na een rechterlijk bevel. Er werd door hen verondersteld dat er zo’n 2000 mijnwerkers in de diepste regionen van de Buffelsfontein Gold Mine aan het werk waren. De politie liet inmiddels weten dat de reddingsactie is afgerond en dat er waarschijnlijk geen overlevenden meer onder de grond zijn. Om zeker te zijn laten ze nog een camera in de schacht zakken.
Mensenrechtenorganisaties uitten hun onvrede over de aanpak van de autoriteiten. De mijnwerkers zijn als het ware ‘uitgerookt’ door het afsluiten van voedsel en levensmiddelen. De politie vond dat mijnwerkers via verschillende wegen naar buiten konden komen, maar dat werd door advocaten en burgers die de mijnwerkers bijstaan tegengesproken.
Illegale mijnbouw is niet ongewoon in Zuid-Afrika. Het land heeft veel goud en mijnwerkers zonder papieren zoeken hun geluk in verlaten mijnen van commerciële bedrijven. Hier zit soms ook een gevaarlijk randje aan, omdat gewelddadige criminele bendes ook betrokken kunnen raken.
Velzeboer laat 500 meter schieten op EK shorttrack door knieproblemen
Tijdens de aanstaande EK shorttrack in Dresden, moet Xandra Velzeboer helaas afhaken voor de 500 meter. Dat is extra balen, want het is de afstand waar ze titelhouder is. De getalenteerde 23-jarige shorttrackster heeft last van haar linkerknie, een blessure die haar ook al dwong om het NK volledig over te slaan. Gelukkig zien we haar wel verschijnen op de 1.000 en 1.500 meter én in de relays met het Nederlands vrouwenteam.
Xandra legt uit waarom ze de 500 meter laat gaan: “Op die afstand moet je supersnel naar topsnelheid. Dat willen we nog even vermijden. Op de 1.000 meter kun je het wat rustiger opbouwen.” De blessure komt door overbelasting en blijkt verrassend nieuw voor haar. Ze is blij dat ze goed naar haar lichaam heeft geluisterd en even gas terugneemt voor herstel.
Ze heeft dit seizoen al laten zien wat ze in huis heeft, met drie keer goud op de 500 meter tijdens de World Tour en indrukwekkende prestaties op de 1.000 meter. Het laatste wereldbekerweekend in Zuid-Korea verliep minder soepel. Er waren wat tegenslagen, zoals een valpartij, een straf en een verloren gezichtsscherm, waardoor ze geen medailles kon pakken. Toch is Xandra een tweevoudig wereldkampioen op de 500 meter en ook regerend wereldkampioen op de 1.000 meter.
Bij haar afwezigheid op het NK pakte Michelle Velzeboer het goud op alle drie de afstanden. Maar het voelde een beetje vreemd voor haar, want competitief schaatsen zonder haar oudere zus was even wennen. Michelle vond het lastig om zonder Xandra te racen, omdat ze gewend is haar altijd aan haar zijde te hebben. Gelukkig kunnen de zusjes dit weekend weer samen schitteren in Dresden. Xandra is de grote favoriet op de 1.000 meter, terwijl Michelle aan de start verschijnt van alle individuele afstanden en de relays.
Asielbeslissingen IND te traag: Dwangsommen bij laattijdige besluitvorming
De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) heeft de afgelopen jaren flink in de buidel moeten tasten vanwege trage asielbeslissingen. In 2023 moesten ze al 11,3 miljoen euro aan dwangsommen uitbetalen aan migranten, omdat ze niet op tijd op aanvragen voor verblijfsvergunningen wisten te beslissen. Een flink bedrag, maar in 2022 was dat zelfs 36,8 miljoen euro! De trage besluitvorming speelt vooral bij aanvragen voor gezinshereniging, zoals blijkt uit hun eigen jaarcijfers.
Het aantal aanvragen blijft maar stijgen, en ondertussen kunnen ze de stroom nauwelijks meer aan. Er wachten op dit moment meer dan 75.000 mensen op een beslissing, waarbij de wachttijd voor sommige aanvragen oploopt tot wel 84 weken. Vooral gezinsherenigingsprocedures duren al jaren te lang en hebben geleid tot een flinke toename in gerechtelijke procedures. Het aantal rechtszaken is in twee jaar bijna verdubbeld naar 68.000, waarbij de IND in 85 procent van de gevallen gelijk krijgt van de rechter. Al die rechtszaken vergen echter veel tijd en moeite van de medewerkers, wat directeur Rhodia Maas als behoorlijk belastend ervaart.
Maas heeft al vaak aangegeven dat ze de rechterlijke dwangsommen wil afschaffen, omdat deze niet lijken bij te dragen aan sneller beslissen. Ze vertelt dat ondanks het harde werken er nog steeds een enorme stapel openstaande aanvragen ligt te wachten. Bovendien is het werk over de jaren ingewikkelder geworden. Volgens Maas is het belangrijk om de werkwijzen te vereenvoudigen en slimmer te werk te gaan. Op die manier kunnen aanvragers sneller duidelijkheid krijgen.
In 2024 deden 32.180 asielzoekers hun eerste aanvraag in Nederland, een daling ten opzichte van voorgaande jaren. Toch loopt de IND tegen een muur van werk aan; het aantal mensen dat wacht op een beslissing is gestegen naar bijna 51.000. Gemiddeld moeten asielzoekers 53 weken geduld hebben voor ze een besluit krijgen. Het percentage aanvragen dat positief wordt beoordeeld, is ook afgenomen van 61 procent in 2023 naar 58 procent vorig jaar.
Verder blijkt dat het aantal mensen dat een aanvraag deed voor naturalisatie fors steeg, tot ruim 54.000 vorig jaar. De meeste migranten die in 2024 de Nederlandse nationaliteit kregen, waren afkomstig uit landen als Syrië, India en Turkije.
Zeeuw’ Schoolkate Verliest Eerste Set van Sinner: ‘Was Heel Speciaal’
Tristan Schoolkate gaf Jannik Sinner flink tegengas op het centercourt in Melbourne tijdens de Australian Open. Deze Australiër met Nederlandse roots begon sterk in de tweede ronde en nam zowaar de leiding, maar moest uiteindelijk buigen voor de Italiaan met een eindscore van 6-4, 4-6, 1-6 en 3-6.
Sinner, die al veertien wedstrijden lang geen enkele set had verloren, kwam in de eerste set behoorlijk onder druk te staan toen Schoolkate (toen nummer 173 op de wereldranglijst) met 6-4 won. Dat kwam dankzij een scherpe break op love in de tiende game. Het was duidelijk dat Sinner zijn ritme nog niet helemaal had, vooral omdat hij na een intens 2024 wat rust had genomen en geen toernooien had gespeeld in aanloop naar Melbourne. Desondanks zette Schoolkate hem flink onder druk met een agressieve speelstijl vol sterke forehands, slimme lobjes en harde services rechtdoor.
Het duurde tot de tweede set bij een 3-3 stand voordat Sinner erin slaagde Schoolkate te breken, ook al deed hij dat meteen ook met een lovegame. Daarna ging het snel. Na het winnen van de tweede set met 6-4, kreeg Sinner meer grip op de wedstrijd, terwijl Schoolkate’s niveau na anderhalf uur begon weg te zakken. De Italiaan pakte gemakkelijk de derde en vierde set met 6-1 en 6-3.
Ondanks zijn verlies was Schoolkate, die ook een Nederlands paspoort heeft dankzij zijn Zeeuwse vader, zichtbaar tevreden en genoot hij met volle teugen van zijn kans op het centrecourt voor eigen publiek. “Tegen de nummer één van de wereld spelen in een avondwedstrijd, dat maak je niet vaak mee”, vertelde hij na afloop. Lachend zei hij dat slapen moeilijk zou worden na zo’n ervaring.
Even dacht hij nog aan een megastunt: “Ik hield mijn niveau goed vast en gaf alles wat ik had,” maar moest toegeven dat Sinner simpelweg te sterk was. Toch was het een waardevolle ervaring: “Met nog meer oefening kan ik me misschien meten met de toplui,” aldus de ‘Zeeuw’. Zijn vader had hij nog niet gesproken, maar hij dacht wel dat die trots zou zijn vanwege zijn spel aan het net. Jammer dat zijn vader er niet bij kon zijn, maar hij vond dat het vast ook leuk was om op televisie te kijken.