
Laatste Nieuws zondag 12 januari, 2025 07:26
Olieperspectieven in Suriname: Profijt voor Toekomstige Generaties
2025 wordt waarschijnlijk een cruciaal jaar voor Suriname, een land dat z’n eerste verkiezingen zonder de dominantie van Desi Bouterse tegemoet gaat sinds de jaren 80. Maar nu staat een ander onderwerp centraal: hoe goed zal Suriname kunnen profiteren van de enorme investeringen van olie-giganten in het land? Er staan miljarden aan olie-inkomsten op het spel, en het is aan de nieuwe regering om deze in goede banen te leiden.
Terwijl Suriname zich voorbereidt op deze olieboom, hebben Total Energies uit Frankrijk en het Amerikaanse APA al bijna 10 miljard euro gepompt in de oliewinning aan de Surinaamse kust. De planning is om vanaf 2028 de kraan open te draaien. Met een dagelijkse productie van zo’n 220.000 vaten en een totale schatting van zo’n 750 miljoen winbare vaten, is het allesbehalve een kleine onderneming.
Ondertussen is het buurland Guyana, met zijn indrukwekkende olie- en gasvoorraden van 11 miljard vaten, alert op de kans om lucratieve contracten voor de toelevering en onderhoud van de platforms te bemachtigen. Ook Trinidad en Tobago, met een van de grootste olieraffinaderijen in het Caribisch gebied, houdt de ontwikkelingen in de gaten. Surinaamse bedrijven hopen echter zelf zoveel mogelijk van de olieproductie te profiteren. Er wordt gewerkt aan de bouw en uitbreiding van havens en een nieuw vliegveld in Paramaribo, speciaal voor de helikopters en vluchten die nodig zijn voor de olie-industrie.
Met de voorspelbare toestroom van expats en werkkrachten in de olie-industrie, zien we ook een boom in de vastgoedmarkt. Hotel Torarica heeft zelfs meer dan honderd long stay-appartementen in aanbouw. En makelaars melden nu al stijgende prijzen van huizen en grond in Paramaribo. Voor de duizenden banen die de snel groeiende olie-industrie zal creëren, van technici tot managers en IT-specialisten, wil Suriname zoveel mogelijk eigen mensen opleiden. President Chan Santokhi heeft bijvoorbeeld eind vorig jaar de nieuwe opleidingen voor Oil & Gas en Petroleumtechniek geopend.
Er zijn ook plannen om mensen van Surinaamse afkomst uit Nederland aan te trekken. Op de emigratiebeurs in Houten in maart wordt een groot Surinaams paviljoen opgezet. De verwachting is dat als de productie eenmaal loopt, de staatskas flink gespekt gaat worden, met schattingen van extra inkomsten variërend van 15 tot meer dan 40 miljard dollar. Een immens bedrag voor een land met iets meer dan 620.000 inwoners en een huidig bbp van onder de 4 miljard dollar.
Er zijn echter zorgen dat deze rijkdom niet bij iedereen terecht zal komen. Het voorbeeld uit Guyana waar de kosten van levensonderhoud stegen na de komst van oliewerkers, dient als waarschuwing. De Surinaamse partijleider Angelic del Castilho maakt zich zorgen over de voorbereiding van Suriname. Ze ziet problemen in belastingen en wetgeving en waarschuwt voor de heersende corruptie. Daarnaast is er kritiek op het gebrek aan transparantie rondom de deals tussen de overheid en Total Energies.
Als reactie op de zorg over de verdeling heeft president Santokhi beloofd elke inwoner een spaarkaart van 750 dollar te geven als de olieproductie van start gaat. Critics, zoals Del Castilho, zien dit als populisme voorafgaand aan de verkiezingen. Er is behoefte aan langetermijnvisie en duurzame plannen, vinden zij.
Er is hoop dat de Strategische Groep voor Olie- en Gasbeleid, onder leiding van Marten Schalkwijk, ambassadeur van Suriname in de Verenigde Staten, met concrete strategieën komt. Deze groep van ongeveer dertig experts werkt aan plannen voor investeringen in onderwijs, zorg en milieu. Ze kijken ook naar internationale voorbeelden, zoals het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen. Met adviezen die de komende 25 jaar omvatten, zullen ze nog voor de verkiezingen een wettelijk kader presenteren om toekomstige generaties Surinamers van de olie-inkomsten te laten profiteren.
Of de nieuwe regering deze aanbevelingen overneemt, zal mede afhangen van de keuzes die Suriname maakt tijdens de verkiezingen van 25 mei.
Accijns, Huurstijging beperken en Bezuinigingen: Overheidsmaatregelen in een Hooginflatieklimaat
Inflatie is iets wat we allemaal voelen in onze portemonnee, en Nederland staat momenteel bovenaan de lijst in vergelijking met andere landen in de eurozone. Terwijl de inflatie hier 4,1 procent bedraagt, ligt het gemiddelde in de eurozone op slechts 2,4 procent. Dus ja, de politiek kan hier niet langer omheen en moet iets verzinnen om ons koopkrachtverlies een halt toe te roepen. Maar wat gaat Den Haag doen aan die hoge inflatie zonder hun beloftes over bestaanszekerheid te breken?
Accijns en Huurstijgingen
Minister Van Hijum verwacht nog steeds dat de koopkracht dit jaar “bescheiden” zal verbeteren door aanpassingen in de inkomstenbelasting en het kindgebonden budget, in combinatie met stijgende lonen. Toch hangt deze voorspelling wel af van hoe de inflatie zich verder ontwikkelt. Het leven is gewoonweg duurder geworden. Dingen als accijnzen op alcohol en tabak, de stijgende huren en hogere energieprijzen maken het allemaal nog wat erger. En hoewel de Europese Centrale Bank probeert de inflatie te remmen door de rentes te verhogen, lijkt dat voor Nederland niet genoeg te zijn, benadrukt DNB-president Knot.
Besparen en verantwoordelijk omgaan met financiën
Binnenlandse politici hebben dus nog wel wat te doen. Knot raadt Den Haag aan om niet meer geld uit te geven dan nodig is. Minister Van Hijum claimt dat het kabinet zich aan hun afspraken houdt over lagere overheidsuitgaven. Maar ja, iedere partij heeft zo z’n eigen idee daarover. VVD’s De Vries praat graag over bezuinigingen, terwijl BBB’er Vermeer en NSC’er Idsinga voorzichtig zijn met die term. Vermeer wil vooral naar de uitvoeringskosten kijken en Idsinga vindt sowieso dat we in het verleden te pessimistisch zijn geweest, waardoor belangrijke investeringen zijn blijven liggen.
Lonen en winsten: Hoeveel is teveel?
Over de lonen zijn de meningen verdeeld. Knot stelt voor de loongroei te beperken tot inflatie plus 1 procent. Maar Vermeer vraagt zich af of dat niet wat veel is in sommige sectoren. Ondertussen vindt de SP juist dat lonen nog wel een stapje extra kunnen krijgen. Volgens hen zorgen winsten en prijzen juist voor de inflatie en hebben lonen in voorgaande jaren een flinke achterstand opgelopen.
Huren onder de loep
De linkse oppositie, inclusief GroenLinks/PvdA, kijkt ook kritisch naar de eeuwenoude vraag: “Hoezo moeten de huren zo stijgen?” Deze partijen willen dat de huren bevroren worden. De coalitie denkt nog na over maatregelen. Idsinga en Vermeer van NSC en BBB willen ook wat doen aan de huurprijzen, maar hoe precies blijft onduidelijk.
Wat doet de overheid verder?
De SP wil prijsregulering van basisboodschappen en zelfs btw afschaffen op gezonde producten. En al zijn de coalitiepartijen hier nog niet, ook zij zitten niet stil als het gaat om huur. Ze zijn wel bezorgd over belastingen zoals accijnzen en btw die de prijzen verder omhoog duwen. Bovendien moet er nagedacht worden om btw-verhogingen terug te draaien, bijvoorbeeld voor sport en cultuur.
Het debat gaat verder
Er staat genoeg op de agenda voor politiek Den Haag om over te discussiëren. De SP hoopt aankomende week aandacht te krijgen voor een debat over de hoge inflatie. Kortom, er is werk aan de winkel om de financiële plannetjes helder te krijgen voor de Voorjaarsnota. Een spannende tijd voor iedereen met een gezicht in Den Haag, en natuurlijk ook voor ons. Want ja, we merken allemaal de effecten van die hoge inflatie!
Uitstel Raketlancering Blue Origin door Zeeomstandigheden
De lancering van de New Glenn-raket van Blue Origin vanuit Florida is met 24 uur uitgesteld. Deze 98 meter lange raket, van het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, had eigenlijk vandaag om 07.00 uur Nederlandse tijd moeten vertrekken. Dat plan is echter uitgesteld naar maandagochtend. De reden? De zeeomstandigheden zijn niet optimaal.
Waarom is dat zo belangrijk? Nou, na de lancering moet de booster van de raket landen op een vaartuig zodat hij opnieuw gebruikt kan worden. Dat schip, genaamd Jacklyn (vernoemd naar Bezos’ moeder), ligt zo’n 1000 kilometer verderop in de Atlantische Oceaan. En tja, als de zee niet meewerkt, kan dat een flink probleem vormen.
Dit is eigenlijk best een groot moment voor Blue Origin. Sinds hun oprichting in 2000 proberen ze al een raket in een baan om de aarde te brengen, en nu kan het eindelijk gaan gebeuren. “Blue Origin probeert heel veel dingen tegelijk te bereiken tijdens deze vlucht,” vertelde sterrenkundige Jeffrey Bout. Niet alleen de lancering zelf, maar ook het succesvol uitzetten van een satelliet en het landen van de booster kan spannend worden.
Bezos is daarmee in een heuse ruimtewedloop verwikkeld met Elon Musk en zijn bedrijf SpaceX, dat op dit moment de markt flink domineert. Morgen staat er ook een testvlucht gepland voor een megaraket van SpaceX, waarbij tien testsatellieten gelanceerd moeten worden.
In tegenstelling tot Musk, die droomt van bemenste missies naar Mars, heeft Blue Origin dergelijke plannen nog niet concreet gemaakt. Maar ze willen dit jaar nog wel een ruimtesonde lanceren richting de rode planeet. Het wordt een spannend jaar voor beide bedrijven in de kosmische rivaliteit!
Presidentsverkiezingen in Kroatië • EK allround in Heerenveen
Hey daar! Vandaag staat er weer een spannende dag op de planning, zowel in de sport- als politieke wereld. Laten we beginnen met Heerenveen, waar de schaatsers zich klaarmaken voor de laatste races van het EK allround. Eerst gaan de dames de ijsbaan op voor de 1500 meter, gevolgd door de heren. Een mooie afsluiting van een intens weekend vol schaatsplezier!
Ondertussen in Kroatië, is het een belangrijke dag voor de inwoners, want de tweede ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats. Benieuwd wie er aan het roer komt te staan?
Weerbericht
Voor we naar het nieuws gaan: even een blik op het weer. Het is een frisse start van de dag. De zon laat zich af en toe zien tussen de wolkenvelden door en er staat nauwelijks wind. De temperaturen schommelen tussen de 3 en 6 graden, al blijft het in het zuiden van Limburg steken op 1 graad. Als je er vandaag op uit gaat, hou daar dan rekening mee!
Verkeer en Openbaar Vervoer
Ga je de deur uit? Check dan even onze updates over files en werkzaamheden op de weg, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook voor het spoorwegnetwerk zijn er wat storingen en werkzaamheden die je in de gaten moet houden.
Branden in Los Angeles
In het buitenland zijn er wat minder prettige berichten uit de Verenigde Staten. Hevige branden in en rond Los Angeles hebben al meer dan 150.000 mensen op de vlucht gejaagd. De lokale sheriff meldt dat er al zeker 16 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, en dat dit aantal waarschijnlijk nog zal toenemen zodra de platgebrande gebieden verder worden doorzocht door speurhonden.
Noodlanding bij Marken
Terug naar Nederland: gistermiddag zorgde een vliegtuigje voor wat commotie door een noodlanding te maken in een weiland bij Marken. Gelukkig zijn de twee mensen aan boord ongedeerd gebleven. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar waarom de piloot precies moest landen, is nog niet duidelijk.
Dat was het voor vandaag! Geniet van je dag, of je nu de schaatsers aanmoedigt, de verkiezingen volgt of gewoon lekker binnen blijft met een kop warme chocolademelk.
Mindfulness bij loodzwaar schema Feyenoord: “Priske ondersteunt focus voor wedstrijden”
Feyenoord-trainer Brian Priske heeft ontdekt dat mindfulness hem kan helpen om rustig te blijven in stressvolle periodes. En stressvol wordt het zeker de komende maand met een drukke speelkalender vol belangrijke wedstrijden. Vandaag neemt Feyenoord het bijvoorbeeld op tegen FC Utrecht, momenteel derde in de eredivisie. Maar voor Priske voelt deze druk meer als een bron van motivatie. Mindfulness, dat bestaat uit meditatie en andere technieken om meer in het moment te leven, helpt hem om zijn gedachten te kalmeren. “Als de druk toeneemt en ik veel aan mijn hoofd heb, werkt mindfulness geweldig. Het geeft me rust en wat extra ademruimte. Soms doe ik het zelfs vlak voor een wedstrijd.”
Tijdens het trainingskamp van Feyenoord in het zonnige Marbella, waar ze zich voorbereiden op de tweede seizoenshelft, oogt Priske ontspannen. Hij praat zelfs in het Nederlands, iets wat hij sinds de Open Dag in juli niet meer had gedaan. De onderwerpen van hun gesprek zijn zowel luchtig—zoals zijn trots op zijn twee kleinkinderen—als wat zwaarder, zoals zijn teleurstelling over de 21 tegendoelpunten in de eerste seizoenshelft. Desondanks laat de Spaanse zon hem niet van zijn stuk brengen. Zelfs als het gesprek over de 3-0 nederlaag tegen PSV vlak voor de winterstop gaat, blijft Priske positief. “Dat was maar één wedstrijd. Alleen daarnaar kijken geeft geen goed gevoel. Ik kijk naar hoe het team zich ontwikkelt, en dat gaat goed.”
Priske blijft optimistisch over de toekomst. “Als je naar de data van de eredivisie kijkt, zijn we defensief de beste ploeg,” benadrukt hij. Hoewel Feyenoord volgens Opta de minste grote kansen heeft weggegeven van alle eredivisieploegen, hebben ze toch meer tegendoelpunten geïncasseerd dan bijvoorbeeld PSV en Ajax. “Dat doet pijn,” geeft Priske toe. Hij onderzoekt de oorzaken en merkt op dat Feyenoord elf nieuwe spelers heeft. “Dat is 40% van de selectie. Die integreer je niet zomaar. Ik ben geen tovenaar. En dan zijn er ook nog de vele blessures. Dat zorgt voor wisselvalligheid.” Toch blijft hij vasthouden aan de statistieken, het fundament ligt er. Ze verloren in de eredivisie slechts twee keer, van Ajax en PSV. De rest van de wedstrijden was volgens Priske redelijk tot goed.
De opdracht voor de tweede seizoenshelft is duidelijk: overleven in de groepsfase van de Champions League, de beker winnen en minimaal als tweede eindigen in de competitie. Met de komende wedstrijden tegen teams zoals FC Utrecht, Willem II, Bayern München, Ajax en zelfs Rijnsburgse Boys, zal snel duidelijk worden waar Feyenoord staat. Priske kijkt ernaar uit. “Fantastisch,” zegt hij over deze uitdagende maand. “Veel wedstrijden met druk en hoge verwachtingen. Daarom ben ik hier, bij deze grote club. We willen belangrijke wedstrijden spelen en onze ambities waarmaken.”
En als het even tegenzit? Dan kan hij altijd even een rustmoment voor zichzelf nemen. “Mindfulness. Even Netflixen. Tijd doorbrengen met de familie,” somt de trotse opa Priske op. “Dat brengt rust in mijn hoofd.”
Opvolging voor Koss na 34 jaar Noors perspectief
Afgelopen weekend was er veel gaande in de schaatswereld voor de Noren. Peder Kongshaug en Sander Eitrem hebben zich voorbereid op het EK allround, maar hun voorbereidingen konden niet meer van elkaar verschillen. De één scheurde sneller dan het wereldrecord, terwijl de ander werd opgehouden door een sneeuwstorm in Noorwegen. Toch staan ze na de eerste dag op plek één en twee in het klassement. Beide mannen wisten een persoonlijk record neer te zetten op de vijf kilometer. Eitrem pakte de winst op deze afstand met de vijfde snelste tijd ooit in Thialf: 6.06,20 minuten. Hij staat nu op de tweede plaats, net achter Kongshaug, die als enige favoriet in de 500 meter een 35’er reed en daar 6.13,05 aan toevoegde op de 5.000 meter.
Vanmiddag gaan ze voor de strijd op de 1.500 meter (het EK begint om 13.40 uur). Eitrem moet een halve seconde sneller zijn om de leiding over te nemen voor de tien kilometer. Beau Snellink staat op de derde plek, 3,95 seconden achter Kongshaug. De Noorse coach, Bjarne Rykkje, ziet kansen voor beide mannen en zegt: “Peder moet een top 1.500 meter neerzetten voor een kans. Maar als je naar de tien kilometer kijkt, dan zit Sander in een mooie positie.”
Vorige week was Kongshaug tijdens een trainingswedstrijd al sneller dan het wereldrecord van Eskil Ervik uit 2005 op de drie kilometer. Maar omdat de wedstrijd niet aan de eisen van schaatsunie ISU voldeed, blijft Erviks record staan. Eitrem daarentegen had een rommelige voorbereiding. Door hevige sneeuwval in Noorwegen miste hij zijn vlucht en kon hij pas laat dinsdagavond in Heerenveen arriveren. Maar goed, dat lijkt hem niet te hebben weerhouden, volgens coach Rykkje. Beide mannen hebben de potentie om eindelijk weer een Noor de Europese titel te laten pakken, iets wat sinds de overwinning van Johann Olav Koss in 1991 niet meer is gebeurd.
Hoewel het lang geleden is dat Noorwegen het EK allround won, is dat volgens assistent-coach Edel Therese Høiseth geen verrassing dat er weer kans is. “Ik hoopte erop toen ik zag dat Patrick Roest niet zijn beste vorm had. Sander had het hem moeilijk kunnen maken.” Eitrem is de enige van de EK-deelnemers die dit jaar een wereldbekermedaille op de 1.500 meter heeft gewonnen, terwijl Kongshaug de huidige Europees kampioen is en Jordan Stolz wist te verslaan.
Høiseth: “Ik herinner me nog de laatste Noorse overwinning toen Koss won. We hopen dat we maandag op de voorpagina’s komen. Peder heeft al indruk gemaakt op de vijf kilometer en het zou zomaar kunnen dat hij ook een sterke tien kilometer zal rijden. Maar wie gaat er winnen? Dat is moeilijk te voorspellen.”
Nu is het afwachten hoe de ritten uitpakken, maar alles kan veranderen in een oogwenk. Høiseth en Rykkje hopen dat de Noorse schaatsers sterk blijven en dat ze de controle behouden. Spannende tijden voor het Noorse schaatsen!
Jack Smith neemt ontslag als Trump-aanklager
Jack Smith, de man die jarenlang verantwoordelijk was voor de vervolging van oud-president Donald Trump, is stilletjes vertrokken. Het ministerie van Justitie vermeldde zijn vertrek slechts in een voetnoot van een juridisch document dat vandaag naar buiten kwam. Smiths ontslag komt niet als een verrassing; het zat eraan te komen sinds Trump afgelopen najaar de verkiezingen won. Nu Trump binnenkort op 20 januari als president wordt ingezworen voor zijn tweede termijn, is de kans dat hij vervolgd wordt door Justitie weg. Zittende presidenten kunnen namelijk niet vervolgd worden.
Trump heeft bovendien plannen om juristen die hem in de rechtszaken met Smith hebben geholpen, hoge posities in het ministerie van Justitie te geven. Mede hierdoor werd verwacht dat Smith de biezen zou pakken voordat Trump zijn ambt zou aanvaarden. Wat echter opvallend is, is dat Smith zijn ontslag stil heeft gehouden. Hij heeft zelf niets gezegd over zijn vertrek of zijn redenen daarvoor. Enkel in de voetnoot van Justitie staat dat hij zijn werk heeft afgerond, zijn eindrapport heeft ingediend en op 10 januari is vertrokken bij het ministerie.
Smiths Reputatie
Jack Smith, die in zijn verleden oorlogsmisdadigers aanklaagde in Den Haag, kreeg in 2022 de taak om Donald Trump te vervolgen in twee beruchte zaken. De eerste zaak ging over geheime documenten die Trump na zijn eerste ambtstermijn meenam naar zijn verblijf Mar-a-Lago in Florida. Hij zou deze documenten ook gedeeld hebben met mensen die er geen recht op hadden. De tweede zaak ging over de poging van Trump om zijn verkiezingsverlies in 2020 ongedaan te maken door middel van dubieuze methodes, zoals ambtenaren onder druk zetten en zijn aanhangers aanzetten tot de bestorming van het Amerikaanse parlement.
Stilgevallen Zaken
Beide zaken gingen de laatste maanden al met een slakkengangetje. De zaak over de verkiezingsnederlaag strandde nadat het Hooggerechtshof, grotendeels bemand door rechters die door Trump zijn aangesteld, oordeelde dat Trump voor bepaalde handelingen tijdens zijn presidentschap niet vervolgd kon worden. De zaak over de geheime documenten verloor ook momentum toen rechter Aileen Cannon, eveneens door Trump benoemd, vorig jaar vond dat Jack Smith onrechtmatig was aangesteld als speciaal aanklager.
Smiths Eindrapport
Het belangrijkste resultaat van Smiths werk als aanklager zou een uitgebreid rapport zijn waarin hij zijn redenen voor vervolging in beide zaken toelicht. De publicatie hiervan was voor afgelopen week gepland, maar rechter Cannon heeft op verzoek van Trumps medeverdachten besloten de publicatie uit te stellen tot ten minste komende maandag. Waarschijnlijk staat het rapport bol van schadelijke details voor Trump. Advocaten van Trump en zijn medestanders, waaronder twee medewerkers van Mar-a-Lago, zijn van mening dat het rapport “eenzijdige” en “onwettige” beschuldigingen bevat en vinden dat er onterechte aantijgingen zijn tegen leden van de a.s. ministersploeg van Trump.
Ontruiming Concert RAI Amsterdam wegens ‘onveilige situatie’ voor bezoekers
Afgelopen zaterdagavond was er nogal wat opschudding in de RAI Amsterdam. Een concert van de Afghaanse zanger Sharafat Parwani werd op het laatste moment afgeblazen vanwege een “onveilige situatie” voor de bezoekers. Dit nieuws werd door de politie gedeeld op hun sociale media kanalen.
In de zaal waren op dat moment net iets meer dan duizend concertgangers aanwezig. Iedereen werd vriendelijk verzocht om rustig naar huis te gaan. Gelukkig verliep de ontruiming soepel en was de zaal rond 23.15 uur helemaal leeg. De politie had gelukkig geen verdere problemen te melden.
Waarom het concert precies niet doorging, blijft een beetje in het ongewisse. De woordvoerder van de politie wilde of kon er niet veel over loslaten, behalve dan dat er sprake was van een “serieuze dreiging”. Eerder op de avond hadden de burgemeester, de officier van justitie en de politie samen besloten dat deze dreiging serieus genoeg was om het concert te annuleren. Dat klinkt misschien best spannend, maar gelukkig leek iedereen het goed op te pakken.