
Laatste Nieuws zaterdag 11 januari, 2025 07:18
IJzel in Groningen en Friesland: Code Oranje
Vandaag is het weer raak in Groningen en het oosten van Friesland! Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege ijzel, en dat blijft zo tot 9 uur ’s ochtends. Dus wees extra voorzichtig als je de deur uit moet!
IJzel is niet zomaar iets om te negeren. Het gebeurt wanneer regen op een bevroren ondergrond valt, waardoor de wegen in een glijbaan veranderen. Vooral op bruggen, fiets- en voetpaden is het risico groot dat er ongelukken gebeuren. Code oranje betekent dat er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, en dat kan flink wat impact hebben.
Maar het blijft niet alleen bij Groningen en Friesland; in heel Nederland is code geel van kracht tot 11 uur. Ook als je in het zuiden of oosten woont, pas op voor dichte mist die ook roet in het eten kan gooien. De Waddeneilanden lijken de dans te ontspringen als het gaat om gladheid door ijzel.
Blijf veilig en zorg dat je goed voorbereid de weg op gaat!
Archiefvondst onthult hoofdpersonen ‘Sonny Boy’
Na al die jaren is eindelijk duidelijk geworden wie de hoofdpersonen uit het boek ‘Sonny Boy’ heeft verraden. Het blijkt te gaan om Carel Kaufman, die toen een 23-jarige Joodse student was. ‘Sonny Boy’, geschreven door Annejet van der Zijl, werd enorm populair en is zelfs verfilmd. Het is het indrukwekkende, waargebeurde verhaal van de Nederlandse Rika van der Lans en de Surinaamse student Waldemar Nods, samen met hun zoon Waldemar (ook wel Waldy of ‘Sonny Boy’ genoemd).
De ouders van Waldy kwamen in de problemen omdat ze Joodse onderduikers hielpen. Ze werden opgepakt en uiteindelijk naar Duitse concentratiekampen gebracht. Rika overleefde het niet en Waldemar werd vlak na de bevrijding door de SS doodgeschoten. Hun zoon Waldy, beter bekend als Sonny Boy, overleefde gelukkig de oorlog en leefde nog tot 2015, toen hij op 85-jarige leeftijd overleed. Het heeft hem altijd dwarsgezeten dat hij nooit wist wie zijn ouders heeft verraden.
Recent onderzoek door schrijfster Trudy van der Wees bracht de naam van de verrader aan het licht. Tijdens haar onderzoek naar verzetsheld Kees Chardon, die ook contact had met Rika van der Lans, stuitte ze in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) op informatie over Kaufman. Het bleek al bekend dat Kaufman na zijn arrestatie in ruil voor zijn vrijheid namen en adressen van Joodse onderduikers moest geven aan de Duitse bezetters. In het archief vond Van der Wees een verklaring van een onderduiker die bij Nods en Van der Lans zat, waarin Kaufman werd genoemd als verrader. Ook andere bronnen bevestigden dit verhaal.
Annejet van der Zijl reageerde daaropdat ze het “buitengewoon schrijnend” vindt dat de familie van Waldy en de onderduikers werden verraden door een jonge Joodse man, die daarmee tevergeefs probeerde zichzelf en zijn familie te redden. Tragisch genoeg overleefde Kaufman zelf de oorlog niet. Hij overleed in 1944 in Auschwitz, net als zijn ouders en broers.
Betogers in Slowakije tegen pro-Russische koers
In Slowakije zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de huidige pro-Russische koers van de regering. Ze eisen transparantie en willen absoluut geen samenwerking met Rusland. Volgens de organisatoren waren er zeker 15.000 demonstranten in de hoofdstad Bratislava, en niet alleen daar: ook in andere steden waren er duizenden die hun onvrede lieten horen.
De demonstranten richtten hun pijlen vooral op premier Fico. Einde van vorige maand ging hij nog op reis naar Rusland om daar met president Poetin te praten over het verlengen van een gascontract dat op zijn einde liep. Op de allerlaatste dag van het jaar hield dat contract tussen Rusland en Oekraïne op, en sindsdien krijgen Europese landen geen Russisch gas meer via Oekraïne. De meeste Europese landen hadden hun invoer van Russisch gas al sinds 2022 sterk verminderd. In Slowakije, net als in Hongarije en Oostenrijk, ging dat toch langzamer. Zowel Oekraïne als Rusland leek niet van plan om het gascontract te verlengen, maar Fico zag dat anders. Hij dreigde zelfs met het stopzetten van elektriciteitsleveringen aan Oekraïne, wat hem kritiek opleverde van de Oekraïense president Zelensky. Die vond het maar verdacht en vroeg zich openlijk af of Fico persoonlijke voordelen zag in het negeren van de Europese boycot tegen Russisch gas.
Sinds Fico aan de macht kwam als premier heeft hij onder andere de militaire hulp aan buurland Oekraïne stopgezet. Bovendien heeft hij zich uitgesproken tegen het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne in de toekomst. Demonstranten noemden hem een collaborateur en gaven aan zich voor hem te schamen. Ze benadrukten dat Slowakije eigenlijk achter Oekraïne staat.
Gisteren maakte Fico bekend dat Poetin heeft beloofd om Slowakije op een andere manier van gas te voorzien, bijvoorbeeld via de zuidelijke route door Turkije. Maar het probleem is dat de capaciteit van die leidingen beperkt is.
Salarissen en Transferbalans bij Ajax: Analyse van Financiële Strategieën
Ajax heeft deze winterstop niet gekozen voor een zonnig trainingskamp in oorden als Rio de Janeiro, Qatar of Andalusië. In plaats daarvan besloten ze om het trainingskamp in Amsterdam op sportpark De Toekomst te houden. Ajax-trainer Francesco Farioli geeft toe dat deze keuze deels te wijten is aan de financiële situatie van de club. Deze winter kan hij niet rekenen op nieuwe versterkingen in zijn team. Zelfs RKC Waalwijk, onderaan de eredivisie, koos ervoor om tijdens de korte winterstop naar de Spaanse kust te vertrekken. Waarom heeft Ajax dan zo de hand op de knip?
Boven de Stand Leven
Voormalig directeuren van Ajax, Maarten Fontein en Jeroen Slop, samen met onderzoeker Job Gulikers, werpen hun licht op de situatie. Fontein legt uit dat Ajax zich jarenlang profileerde als een Champions League-club, terwijl hun prestaties meer richting Europa League of zelfs Conference League neigden. “Ajax leefde boven zijn stand”, voegt Gulikers toe, die bekend is met de financials van voetbalclubs via zijn onderzoek bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De afgelopen jaren had Ajax een flinke financiële buffer, maar die verdampte sneller dan verwacht.
Aankoop- en Verkoopstrategie
In de afgelopen twee seizoenen heeft Ajax volgens Transfermarkt.nl maar liefst 25 spelers weten aan te trekken voor een bedrag van ongeveer 223 miljoen euro. Slechts een handjevol spelers, zoals Brian Brobbey, Josip Sutalo en Jordan Henderson, hebben een vaste basisplaats. Maar je zou verwachten dat Ajax ook goed verdiend heeft aan transfers, zoals die van Antony naar Manchester United voor 95 miljoen euro. Echter, Gulikers benadrukt dat het niet zo eenvoudig is. De transferverschillen variëren tussen netto aankopen en bruto verkoop, waarbij vaak 30% van de inkomsten verloren gaat. Officiële cijfers tonen dat Ajax voor 268 miljoen kocht en voor 318 miljoen verkocht in diezelfde periode.
Financiële Balans en Uitdagingen
Jeroen Slop, die als financieel directeur bij Ajax actief was tot 2019, legt uit dat er een behoorlijke mismatching is tussen de transferuitgaven en -inkomsten. Clubs betalen vaak in termijnen waardoor sommige transacties pas veel later op de rekening verschijnen. Zo wacht Ajax momenteel op maar liefst 97 miljoen euro aan openstaande transferbedragen. Gelukkig is Ajax niet in directe financiële problemen, want het eigen vermogen is nog gezond. Maar om te blijven groeien, moeten ze wel op hun uitgaven letten.
Nieuwe Koers en Prioriteiten
Onder leiding van de huidige directeuren Menno Geelen en Alex Kroes zet Ajax nu koers naar een realistische financiële strategie. Ze zijn van plan hun budget aan te passen aan de vereisten van de Europa League in plaats van de Champions League. Dit omvat ook grote besparingen op de salariskosten. Een ander speerpunt is het terugbrengen van de focus naar de jeugdopleiding, want eigen talent levert uiteindelijk het meest op. Oud-directeur Fontein benadrukt dat tijd nodig is om hierbij resultaten te zien. Het belangrijkste is volgens hem dat eigen talent weer de kans krijgt en dat de club een stapje terugneemt in uitgaven. Met de juiste focus en strategie heeft Ajax een kans om weer succesvolle jaren te beleven.
Conijn hervat training na calciumdeficiëntie voor EK
Het was zo nipt! Merel Conijn miste in 2022 de Olympische Spelen op een haar na. Op de drie kilometer scheelde het maar één honderdste van een seconde, en op de vijf kilometer dertien honderdsten. Net na dat intensieve kwalificatietoernooi (OKT) werd ze verrassend genoeg nog Nederlands kampioen allround. Maar ja, in de daaropvolgende twee seizoenen bleef het stil rondom Conijn in de schaatswereld, en dat had een hele goede reden: een serieus calciumtekort.
Twee weken geleden knalde Conijn weer terug het ijs op door zich op het NK te kwalificeren voor het EK allround, dat vandaag van start gaat in Thialf. En dat met drie persoonlijke records op zak. “Ik was wel een beetje verbaasd,” geeft Conijn toe. “Tijdens trainingen was ik nogal wisselvallig. Ik voelde wel dat ik sterker werd, maar wanneer dat zou gebeuren, was nog een vraag.”
We keren even terug naar de zomer van 2022, toen Conijn na haar doorbraak op het OKT een contract tekende bij Jumbo-Visma. Ze had al een lactosevrij dieet vanwege haar darm- en huidklachten. Maar toen bleek ze ook allergisch voor de vervangers van lactose. Oeps! Ze kreeg wel haar eiwitten binnen, maar calcium? Dat ontbrak totaal. “Ik was compleet uitgeput”, vertelt ze in de NOS Schaatspodcast. “In het begin dacht ik dat het door corona kwam. Best logisch, toch? Maar mijn coach Jac Orie wilde precies weten wat ik allemaal at.”
Toen ze alles uitplozen, werd het pijnlijk duidelijk hoeveel voedingsstoffen ze tekortkwam. “Ik had broze botten”, zegt Conijn. “Normaal gesproken stopt je botaanmaak op mijn leeftijd. Maar toen we erachter kwamen wat er mis was en ik weer normaal ging eten, was mijn botaanmaakhormoon vergelijkbaar met dat van een puberkind. Dat was echt bizar.”
De weg terug? Die was lang en voorzichtig. Eerst alleen maar korte wandelingen, langzaam opbouwen. “Ik was doodsbang. Schaatsen was echt niet mijn grootste zorg meer. In de zomer van 2023 heb ik twaalf weken niks gedaan. Helemaal niks. Het voelde alsof ik een steen was, een emotieloze versie van mezelf die alleen maar in bed lag.”
Conijns advies aan ons allemaal: “Eet normaal. Doe geen gekke dingen met je eten, het is het niet waard.” Na twee seizoenen bij Jumbo-Visma maakte Merel de overstap naar AH-Zaanlander, het team van Jillert Anema en Arjan Samplonius. “Ik wilde een nieuwe start, alles achter me laten.”
Het was twee handen op één buik met Jac, en het was lastig om te vertellen dat ik vertrok. “Hij zei eerst dat ik gewoon moest doen wat het beste voor me was. Maar toen ik echt ging praten met andere ploegen, vond hij het maar niks.”
Op het EK allround doet Conijn haar best om als debutant verrassend te winnen. Toen ze op het NK tegenover Joy Beune stond, werd het pas in de laatste ronde van de laatste afstand beslist. Spannend! Maar het grotere doel? De Olympische Spelen! “Ik wil naar Milaan. Dat was mijn doel toen ik de vorige keer net miste. Ik was er als reserve, en toen was het zo dichtbij. En daarna ineens weer ver weg. Hoe zou ik dat ooit gaan halen?”
Wat ze volgend jaar moet doen om Milaan te halen? “Gezond blijven, dat zou zeker helpen!”