
Recent Nieuws vrijdag 04 juli, 2025 07:37
Hypotheek verhogen om kinderen te helpen: de kloof tussen starters groeit
De woningmarkt is al een tijdje behoorlijk strak, en steeds meer ouders proberen hun kind(eren) financieel ondersteuning te bieden bij het kopen van een huis. En hoe doen ze dat? Door hun eigen hypotheek te verhogen. Volgens adviseurs van De Hypotheekshop zie je deze trend in rap tempo toenemen.
“Er zijn zelfs gezinnen waarbij meerdere ouders of andere familieleden tegelijkertijd hun hypotheek aanpassen om geld vrij te maken voor hun kinderen”, vertelt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. “Het doel is steeds vaker om een kind een duw in de rug te geven op de moeilijke woningmarkt.”
Meer hypotheekverhogingen dan ooit
Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk blijkt dat de groep ‘overig’ — waarin vooral hypotheekverhogingen vallen — flink gegroeid is. Terwijl in 2020 nog zo’n 16 procent van alle hypotheekaanvragen in deze categorie viel, is dat nu opgelopen tot maar liefst 34 procent.
Ouders gebruiken die extra geld vaak niet voor verbouwingen of isolatie, zoals in het verleden vaak het geval was, maar steeds vaker om hun kinderen financieel te helpen bij de aankoop van een eerste woning.
Hypotheekadviseur Randy Rietdijk zegt dat hulp van familie tegenwoordig standaard wordt meegenomen in het adviesgesprek met starters. “We kijken naar het budget, wat iemand zoekt, waar hij of zij wil wonen, en dan stellen we een plan op. Vaak zijn er drie opties: hulp van familie, wachten tot je meer verdient of uitwijken naar een minder populaire regio.”
Randstad extra lastig
Vooral in steden rondom de Randstad, zoals Haarlem, Amersfoort, Amsterdam en Utrecht, is het zonder hulp van buitenaf onmogelijk om een huis te kopen. Starters zonder ondersteuning van ouders raken hierdoor steeds verder achter op leeftijdsgenoten die wel kunnen rekenen op familiehulp.
Volgens sociaal geograaf Wouter van Gent van de Universiteit van Amsterdam vergroot dit de ongelijkheid op de woningmarkt. “In Nederland gaat het steeds meer om wie je ouders zijn. Je ziet dat de manier waarop mensen aan een woning komen verandert en dat familiekapitaal daarbij een steeds grotere rol speelt.”
Financiële steun maakt het verschil
Voor veel starters is het verschil tussen wel of geen hulp van ouders bepalend. “Dat maakt het voor jongeren zonder extra steun veel moeilijker om mee te concurreren”, zegt Hagedoorn. “Bovendien is het door de verkoopgolf van huurwoningen ook lastiger geworden om een huurwoning te bemachtigen. Hierdoor beginnen mensen later aan hun eigen leven.”
Daarnaast kan die extra lening via de ouders ook de huizenprijzen verder omhoog jagen. “Als mensen méér kunnen lenen omdat ze ook bij familie terechtkunnen, stijgen de prijzen automatisch verder,” aldus Van Gent. “Toch begrijp ik heel goed dat ouders willen helpen. De situatie is nu eenmaal kritiek en jongeren hebben echt moeite om iets te vinden.”
RTL Nieuws is benieuwd naar jouw ervaring: heb jij je eerste huis gekocht dankzij een hypotheekverhoging van je ouders? Deel dan jouw verhaal!
Commotie na valse brandmelding in Breda
Gisterenochtend, rond kwart over drie ’s nachts, ontstond er flinke commotie in de Nederbrakelstraat in Breda. De politie kwam massaal ter plaatse nadat er een brandmelding was binnengekomen. Terwijl agenten de straat afzetten en met verschillende mensen in gesprek gingen, werd al snel duidelijk dat er geen sprake was van een echte brand.
Wat precies de oorzaak van de melding was, is nog steeds onduidelijk. Opvallend detail: op de plek waar het hele gebeuren zich afspeelde, staat een mobiele veiligheidscamera. Of die iets heeft vastgelegd, is nog niet bekend.
Trump presenteert zijn ‘Big Beautiful Bill’ – Amerikaanse wetgeving op losse schroeven
Na dagen van heftige debatten, lange nachten vol onderhandelingen en een marathonrede van de Democratische oppositieleider Hakeem Jeffries, is het zover: Donald Trump heeft zijn langverwachte megawet binnen. De president noemt het document trots zijn “Big Beautiful Bill”, en dat zegt al genoeg over de stijl en toon van deze wet.
Het gaat hier om niets minder dan 887 pagina’s beleidspapier waarin Trumps America First-agenda centraal staat. Van massale uitwijzingen van illegale migranten tot terugdraaien van groene subsidies, van belastingvoordelen voor welgestelde burgers tot extra geld voor het leger én het bouwen van een nieuw luchtverdedigingssysteem met de naam Golden Dome. Het klinkt als iets uit een film, maar dit is realiteit.
Al die investeringen betekenen echter ook pijnlijke bezuinigingen elders. Denk aan inkrimping van sociale zekerheid, minder geld voor klimaatmaatregelen en voedselhulp voor mensen met weinig inkomen. Ook studenten krijgen het lastiger: leningen worden duurder en het kwijtschelden ervan wordt beperkt. En ja, dat laatste was nog een speerpunt onder vorige president Biden.
De Republikeinen beweren dat ze hun beloften nakomen (promises made, promises kept), maar tegelijkertijd breekt Trump er eentje af: hij had gezegd niet te zullen snijden in Medicaid, terwijl het CBO berekende dat zo’n 17 miljoen mensen mogelijk zonder zorgverzekering komen te zitten.
Maar misschien wel het meest opvallend? Ondanks alle zuinigheid, stijgt de Amerikaanse staatsschuld juist fors. Het schuldenplafond is verhoogd naar 5 biljoen dollar, en over tien jaar zou dat zelfs nog eens 3,3 biljoen extra schuld kunnen opleveren. Voor een partij die zichzelf altijd zag als fiscaal conservatief is dat behoorlijk wat schuren aan eigen principes.
Blijkbaar telt loyaliteit tegenwoordig meer dan ideologie. Republikeinen lijken liever politieke concessies te doen nu, dan Trumps woede te trotseren. Of het uiteindelijk werkt, is nog maar de vraag. Veel Amerikanen zijn namelijk niet blij met de combinatie van hoge schuldenlast en snijdtolerantie.
Beide partijen proberen intussen alvast het narratief te controleren. De Democraten zien de wet als kans om terug te keren in het Congres, terwijl Republikeinen hem neerzetten als begin van een “gouden tijdperk”. Maar of dat echt zo is, of dat het Congres gewoon veranderd is in een ‘plaats delict’, zoals Jeffries stelt, moet nog blijken.
Wat wel duidelijk is: Trump heeft precies gekregen wat hij wilde. En vandaag, op de nationale feestdag, ondertekent hij zijn wet. Zelfs zijn tegenstanders moeten erkennen: als het om deals sluiten gaat, is The Art of the Deal nog steeds krachtenschap.
Gemoedelijkheden binnen CDA na beslissing over asielwetten
Het is niet rustig binnen het CDA sinds de Tweede Kamerfractie besloot tegen de strengere asielwetten van het kabinet te stemmen. Binnen de partij klinkt stevige kritiek op die keuze, met verwijten als “domme fout” en “politiek onverstandig”.
De aanleiding voor de verhitte discussie? De CDA-fractie koos ervoor om niet mee te gaan met de PVV-aanpassing die ook hulp aan illegaal verblijvende asielzoekers strafbaar maakt. Volgens CDA-leider Henri Bontenbal gaat dat gewoon een stap te ver. “Zelfs organisaties zoals het Leger des Heils zouden daardoor strafbaar worden. Dat kunnen we niet verantwoorden.”
Maar daarbij blijkt het niet te blijven. In de achterban en onder prominente CDA’ers groeit het ongenoegen. Sommigen spreken anoniem hun frustratie uit: “Bontenbal voelt de tijdgeest niet goed aan.” En dan is er ook nog de vrees dat dit besluit het later lastiger maakt bij de formatie van een nieuw kabinet na de verkiezingen in oktober.
Een andere bekende christendemocraat noemt de keuze van de fractie zelfs ‘ronduit dramatisch’. Er zou veel boosheid schuilen onder het oppervlak, en volgens deze bron is dat gevoel terecht. Ook wijst hij erop dat het CDA altijd al voor de strafbaarstelling van illegaliteit heeft gestaan — ook onder Balkenende. “Dus nu is dit ook nog eens een flinke ommezwaai.”
Ook in interne appgroepen van het CDA is de toon gespannen. Critici zijn er niet bang voor om hun mening te geven, maar meestal wel anoniem. Ze willen namelijk geen onrust zaaien of hun positie binnen de partij in gevaar brengen.
Spannende stemming in de Tweede Kamer
De dag waarin de wetten werden behandeld was vol spanning. Uiteindelijk stemde een meerderheid in de Tweede Kamer toch voor de twee strenge asielwetten. Het was lange tijd onduidelijk of NSC en SGP akkoord zouden gaan met de tekst, maar na druk overleg en een belofte van minister Van Weel om de strafbaarstelling van illegaliteit pas vanaf een latere datum toe te passen, gingen ook zij ermee akkoord.
Zorgen over beeldvorming
Er zijn echter wel zorgen binnen het CDA over hoe dit alles op het publiek overkomt. Sommige ervaren CDA’ers zijn bang dat rechts het CDA de schuld zal geven als de wetten uiteindelijk toch weggestemd worden in de Eerste Kamer.
Aan de andere kant begrijpt weer een oudgediende CDA’er het dilemma waarin de partij zich bevindt. Het CDA wil graag streng staan in kwesties rond integratie en migratie, maar tegelijk ook menselijk en empathisch blijven. Of dat combinatie-idee werkelijk overtuigt, moet nog blijken.
Mogelijke oplossing via Eerste Kamer?
Er is overigens wel een mogelijke oplossing bedacht door invloedrijke partijgenoten. Die stellen voor dat de Tweede Kamerfractie samen met collega’s in de Eerste Kamer afspraken maakt over een novelle. Zo’n novelle zou moeten zorgen dat illegale verblijf wél strafbaar blijft, maar dat mensen of organisaties die helpen aan asielzoekers daarvoor niet vervolgd kunnen worden. Dan ligt de bal weer bij de PVV om te beslissen of ze zo’n compromis steunen.
Fractie neemt kritiek sportief op
Desondanks laat de CDA-Tweede Kamerfractie weten zich niet uit het veld geslagen te voelen. Een woordvoerder stelt dat van elke 10 reacties uit de partij, 9 positief zijn. Slechts één op de tien had kritiek op het standpunt van de fractie.
Gewapende drones in Haïti: een nieuwe aanpak tegen bendes met veel vragen
De afgelopen maanden zijn er in Haïti zeker 300 mensen om het leven gekomen bij gerichte aanvallen met explosieve drones. De staat heeft huurlingen ingehuurd om deze drones in te zetten, maar de strategie roept veel twijfels op. Volgens de autoriteiten zijn al die slachtoffers bendeleden, maar bondgenoten en critici kijken er toch van op.
Op sociale media zie je steeds meer (vaak ongeverifieerde) video’s van drone-aanvallen. Denk aan beelden waarop groepjes gewapende mannen door smalle straatjes rennen, net voordat ze worden opgeblazen door een drone. Die drones zijn goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, vertelt een wapenexpert aan The Guardian. Het gaat hierbij om FPV-drones – drones die live beeld uitzenden – die je voor zo’n tweehonderd dollar kunt kopen via Chinese webshops.
Drones gebruiken in bendestrijd is niet nieuw in Latijns-Amerika. In Mexico gebeurt dat al tussen rivaliserende kartels, en in Brazilië hangen bendes zelfs granaten aan drones. Maar wat nu gebeurt in Haïti is wel een nieuwe stap in de escalatie. En dat terwijl het land al jarenlang worstelt met chaos en geweld.
Canada is er ook over begonnen. Zij hadden namelijk eerder drones geleverd aan Haïti, bedoeld voor surveillance en patrouilleren. Een woordvoerder van de Canadese politie laat aan The New York Times weten dat de huidige drone-aanvallen volgens hen niet stroken met het nationale recht in Haïti of internationaal mensenrechtenrecht.
Mensenrechtenorganisaties maken zich bovendien zorgen over het gebrek aan transparantie. Hoe weet je nou zeker of die honderden doden daadwerkelijk allemaal criminelen waren? En hoe worden doelwitten uitgekozen? Wat is de juridische onderbouwing daarvoor? En dan komt daar nog het extra heikele punt bij dat de drones grotendeels worden bestuurd door huurlingen, die moeilijk vervolgd kunnen worden als er iets fout gaat.
Eerder dit jaar schreef The New York Times trouwens dat de Haïtiaanse regering samenwerkt met Erik Prince, de oprichter van Blackwater. Dat is een privémilitaire organisatie die ooit betrokken was bij mensenrechtenschendingen in Irak en Afghanistan. Volgens de krant bemannen zij een “geheime taskforce” die onder andere drone-aanvallen uitvoert. Ook wordt hard gewerkt aan het samenstellen van een groep van 150 huurlingen, liefst Amerikaans-Haïtianen met militaire ervaring, om de strijd tegen de bendes verder aan te pakken.
Maar intussen lijkt het terrein dat in handen is van de bendes alleen maar groter te worden. Zo meldde de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste in juni dat drie leden van de machtige bendecoalitie Viv Ansanm gepakt werden in de Dominicaanse Republiek toen ze zelf drones probeerden te kopen.
Ondanks maanden van drone-aanvallen en honderden doden, blijft het probleem dus groeien. Volgens recente cijfers van de Verenigde Naties is 90 procent van de hoofdstad Port-au-Prince in handen van bendes. Sinds de moord op president Jovenel Moïse in 2021 is het land in rap tempo verslechterd. Er zijn 1,3 miljoen ontheemden, ziekenhuizen en scholen zijn gesloten, en bedrijven durven niet meer open te gaan.
Een door de VS geleide politiemissie met Keniaanse agenten had amper effect. Die kampte zelf met geld- en materieelproblemen. Ondertussen blijven de bendes flink verdienen met smokkelhandel in wapens, drugs, mensen en brandstof. De lijst met misdaden is lang: moorden, ontvoeringen, verkrachtingen. Voedselgebrek raakt ruim de helft van de 12 miljoen inwoners, en in de eerste zes maanden van dit jaar zijn er alweer 4000 doden gemeld – een stijging van 24 procent vergeleken met 2024.
Kortom: Haïti zit midden in een enorme humanitaire crisis. En of de inzet van huurlingen met drones daar echt iets aan kan veranderen, is nog maar zeer de vraag.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!