Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws maandag 30 juni, 2025 20:25

Article

Man (44) opgepakt voor ontvoering vrouw in Amsterdam

De politie heeft een 44-jarige man uit Harderwijk gearresteerd omdat hij ervan wordt verdacht een vrouw tegen haar wil uit een winkel in Amsterdam te hebben meegenomen. Het incident gebeurde rond 11:50 uur in de Kinkerstraat, waar twee mannen de vrouw aan haar arm vastgrepen en wegvoerden. Uit camerabeelden blijkt duidelijk dat ze dit niet vrijwillig deed.

Gelukkig werd de vrouw een paar uur later ongedeerd teruggevonden. Op het moment van de ontvoering was ze niet alleen – haar begeleider alarmeerde meteen de politie. De verdachten en het slachtoffer werden daarna nog gespot bij de Jacob van Lennepkade, vlakbij de plek van het voorval, maar daarna leken ze spoorloos.

De politie zette een Burgernetmelding uit en riep getuigen op om informatie te delen. Waar de man precies is aangehouden en waar de vrouw terechtkwam, wordt niet vrijgegeven. De zoektocht naar de tweede verdachte is nog in volle gang.

Bekijk origineel artikel

Ontploffingsgevaar door bakwagen en container vol vuurwerk in Nuenen

Illegale vuurwerkvondst bij oude boerderij

In Nuenen, aan de Boord, is maandag een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk ontdekt in een bakwagen en een zeecontainer. De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost bevestigt dit aan Omroep Brabant. De voertuigen stonden bij een oude boerderij in de straat.

Huizen ontruimd vanwege veiligheidsrisico

Vier woningen binnen een straal van 200 meter rond de vindplek zijn aan het eind van de middag ontruimd. De politie is al uren bezig met onderzoek, en een gespecialiseerd bedrijf is ingeschakeld om het risico in te schatten. De hulpdiensten werken samen in een GRIP1-situatie, wat betekent dat verschillende teams intensief samenwerken om het gevaar te beheersen.

Extra risico’s door hitte en hoogspanningsmast

In de buurt van de bakwagen en container staat een hoogspanningsmast, en de warmte van de dag maakt de situatie nog gevaarlijker. “Dit verhoogt het risico als er iets misgaat,” aldus een politiewoordvoerder. De route tussen Nuenen en Eindhoven is afgesloten, en buurtbewoners moesten eerst binnenblijven voordat hun huizen werden ontruimd.

Bekijk origineel artikel

Seoul kampt met een invasie van ‘lovebugs’: inwoners spreken van een ramp

Lovebugs overal in de stad

De straten van Seoul zitten vol met kleine zwarte vliegjes, beter bekend als ‘lovebugs’. Deze beestjes, officieel Plecia longiforceps, zijn vooral bekend omdat ze aan elkaar vastgeplakt door de lucht vliegen – vandaar hun romantische bijnaam. Maar voor de inwoners van de Zuid-Koreaanse hoofdstad is er weinig liefde voor deze insecten. Op sociale media gaan filmpjes rond van plekken die helemaal onder de beestjes zitten.

Waar komen ze vandaan?

De lovebugs horen eigenlijk thuis in warmere gebieden zoals Zuidoost-China, Taiwan en delen van Japan. Maar door klimaatverandering en de opwarming van steden zoals Seoul, voelen ze zich hier nu ook thuis. Sinds 2022 zijn ze een steeds groter probleem aan het worden. Vorig jaar verdubbelde het aantal klachten bij de gemeente, en ook dit jaar zijn er al honderden meldingen binnengekomen.

Mensen zijn het zat

Uit onderzoek blijkt dat 86% van de inwoners deze insecten écht niet kan uitstaan. Ze staan zelfs in de top 3 van meest gehate beestjes, net achter kakkerlakken en bedwantsen. Veel mensen vinden het vies en zijn bang dat de lovebugs hun huizen binnendringen. “Ik durf bijna niet meer te ademen,” schrijft iemand op sociale media.

Bestrijden, maar wel slim

Het stadsbestuur probeert mensen gerust te stellen: de beestjes bijten niet en verspreiden geen ziektes. Sterker nog, ze zijn best nuttig – ze bestuiven bloemen en hun larven helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond. Chemische bestrijding wordt afgeraden, omdat dit ook andere nuttige insecten doodt. In plaats daarvan raadt de gemeente aan om:
– Water te gebruiken om ze weg te spoelen
– Lichtvallen en vliegenstrips op te hangen
– Donkere kleding te dragen (lovebugs houden van felle kleuren)

Ook wordt er gewerkt aan natuurlijke oplossingen, zoals speciale schimmels die de larven aanpakken. En misschien kunnen vogels zoals eksters en mussen leren om de lovebugs op te eten.

Goed nieuws: het duurt niet lang meer

Gelukkig is de overlast van korte duur. Lovebugs leven maar een paar dagen (mannetjes) tot een week (vrouwtjes). Halverwege juli zijn ze meestal weer verdwenen. Tot die tijd moeten de inwoners van Seoul maar even doorbijten.

Bekijk origineel artikel

PTSS bij brandweermensen nog steeds niet erkend: “Het voelt alsof je er alleen voor staat”

Brandweerwerk gaat niet alleen om blussen

Een Kamermeerderheid vroeg een jaar geleden om PTSS bij de brandweer te erkennen als beroepsziekte. Maar tot nu toe is er nog niets veranderd. Ondertussen zitten brandweermensen met PTSS vast aan hoge kosten. “Je staat altijd klaar voor anderen, maar nu zeggen ze: regel het zelf maar,” vertelt Ronald Loeve, die 30 jaar bij de brandweer werkte.

Tijdens zijn opleiding leerde hij branden blussen, maar in de praktijk kwam hij vooral in aanraking met heftige situaties. “Denk aan reanimaties of zwaargewonden uit auto’s halen. Volgens mij bestaat 90% van ons werk daaruit.” Het ergste vond hij het reanimeren van kinderen. “Soms lukt het niet, en de wanhoop van ouders blijft je bij. Ik hoor hun geschreeuw nog steeds.”

De stapeling van trauma’s

Die ervaringen bouwden zich jaar na jaar op. Praten erover was lastig, want in de kazerne heerste een machocultuur. Thuis kreeg hij woede-uitbarstingen om kleine dingen. Tot hij drie jaar geleden tijdens een oefening volledig blokkeerde. “Ik stond op een trap en kon ineens niks meer. Mijn lichaam weigerde gewoon.” De diagnose: PTSS.

Nu zit hij thuis, 100% afgekeurd. Zelfs naar buiten gaan is een uitdaging. “Een sirene of de geur van babymelk kan al een paniekaanval triggeren.”

Geen landelijke erkenning, hoge kosten

Voor militairen en politieagenten is PTSS wél een erkende beroepsziekte, maar voor brandweermensen niet. Gevolg? Geen salarisaanvulling, hoge verzekeringskosten en geen ondersteuning bij juridische procedures. “Na dertig jaar dienst zeggen ze: zoek het zelf uit. Echt rete-asociaal,” zegt Loeve.

Hoeveel brandweermensen PTSS hebben, is onduidelijk. Onderzoek van Zembla telde minstens 150 gevallen, maar waarschijnlijk zijn het er meer.

Politiek blijft hangen in geldkwestie

Na de Zembla-uitzending diende GroenLinks-PvdA’er Songul Mutluer een motie in, gesteund door een Kamermeerderheid, om PTSS bij de brandweer te erkennen. Maar een jaar later is de benodigde 1,75 miljoen euro nog steeds niet geregeld.

Mutluer is gefrustreerd: “We hebben unaniem gezegd dat brandweermensen dezelfde zorg verdienen als politie en militairen. Maar het kabinet en de veiligheidsregio’s wijzen naar elkaar.”

De 25 veiligheidsregio’s hebben wel een plan klaarliggen, met onder meer salarisbehoud en vergoeding van medische kosten. Maar ze wachten nog op geld van de landelijke overheid. Demissionair staatssecretaris Struyken schuift de verantwoordelijkheid terug naar de werkgevers: “We kunnen niet overal geld aan uitgeven.”

Een hulphond van eigen spaargeld

Voor Ronald zou landelijke erkenning helpen, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een hulphond. Die zou hem ondersteunen bij nachtmerries en zijn angst om naar buiten te gaan. Maar de kosten (ruim €25.000) betaalt hij nu zelf. “Dat is al mijn spaargeld.”

Gelukkig vult zijn veiligheidsregio zijn uitkering aan tot 100% van zijn oude salaris. “Maar dat geldt niet overal.”

Hij hoopt dat er snel een oplossing komt. “Ik wil gewoon serieus genomen worden. Punt.”

Bekijk origineel artikel

Glazenwasser bedriegt klanten en krijgt taakstraf

Valse glazenwasser lichtte tientallen mensen op

Een man uit Eindhoven is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur omdat hij jarenlang mensen oplichtte. Hij deed zich voor als glazenwasser, maar kwam eigenlijk nooit opdagen. In totaal liet hij zeker zeventien mensen in en rond Eindhoven in de maling. Tijdens de rechtszaak was de 45-jarige man zichtbaar nerveus en bekende meteen schuld: “Ik ben schuldig, dus dan moet ik ook op de blaren zitten.”

Slachtoffers delen hun verhaal

Jean-Marie P.M. stal over een periode van vijf jaar duizenden euro’s van zijn slachtoffers. Eén van hen, Rian, vertelt hoe hij haar benaderde: “Hij kwam langs in zijn auto terwijl ik net mijn hond uitliet. Hij vroeg of ik een glazenwasser zocht en had een hele map met ‘klanten’ – compleet met handtekeningen. Het leek zo betrouwbaar.”

Voor Rian en andere slachtoffers gaat het niet alleen om het geld, maar vooral om het vertrouwen dat ze kwijt zijn. “Ik kan niet meer zomaar op mensen afstappen. Dat doet pijn,” zegt ze. Ook Nina, een ander slachtoffer, vertelt hoe hij haar misleidde: “Hij wist dat ik een nieuw bed nodig had en beweerde er eentje voor me te kunnen regelen. Uiteindelijk kreeg ik niks, alleen maar smoesjes.”

Smoesjes en uitvluchten

De trucjes van Jean-Marie waren steeds hetzelfde. Eerst kwam hij niet opdagen vanwege het weer, daarna vroeg hij om extra geld voor ‘speciaal schoonmaakmiddel’ of onnodige extra’s, zoals een ‘dakgootnetje’.

Tijdens de rechtszaak gaf hij toe dat hij het geld nooit voor zijn werk gebruikte, maar voor zijn verslaving. “Ik gebruik niet meer dagelijks, maar het gaat met ups en downs. Ik moet hulp zoeken, voor de slachtoffers, maar ook voor mijn kind en ex,” zei hij.

De uitspraak van de rechter

De rechter legde hem een taakstraf van 180 uur op, plus een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Als hij zich binnen twee jaar weer misdraagt, moet hij daadwerkelijk de cel in. Ook moet hij al het gestolen geld terugbetalen – naar schatting zo’n €4000.

De slachtoffers zijn opgelucht, maar niet echt blij. “Ik ben vooral blij dat het voorbij is,” zegt Nina. Toch blijven ze sceptisch: “Hij had tijdens de rechtszaak een mooi verhaal, maar ik geloof het pas als hij echt verandert.”

Bekijk origineel artikel

Tuvalu verdwijnt onder water: derde van de bevolking wil met ‘klimaatvisum’ naar Australië

Tropisch paradijs in nood

Tuvalu is een prachtige eilandengroep in de Stille Oceaan, maar het leven daar wordt steeds moeilijker door de stijgende zeespiegel. Afgelopen week opende Australië de aanmeldingen voor een speciaal ‘klimaatvisum’, en duizenden inwoners van Tuvalu hebben zich al aangemeld. Het is een kans om via een loterij een permanent verblijf in Australië te krijgen.

Een uniek verdrag

Het klimaatvisum is onderdeel van het Falepili-verdrag, dat in 2023 tussen Australië en Tuvalu werd gesloten. Elk jaar krijgen 280 Tuvaluanen de kans om zich in Australië te vestigen. Voor hen is klimaatverandering geen ver-van-hun-bed-show, maar iets waar ze dagelijks mee te maken hebben. Australië noemt dit verdrag ‘de eerste in zijn soort’.

Jongeren vol hoop

Voor veel jongeren, zoals de 13-jarige Tekafa Piliota, biedt het visum nieuwe mogelijkheden. Hij vertelde aan The Guardian: “Ik wil graag naar Australië om te studeren. Het land ligt hoger en is veiliger bij natuurrampen.”

Waarom Tuvalu zo kwetsbaar is

Hoogleraar Roderik van de Wal legt uit waarom Tuvalu extra gevoelig is voor zeespiegelstijging: “Hier stijgt de zee sneller dan elders. Dat komt onder meer door het smelten van verafgelegen ijskappen – hoe verder weg, hoe sterker het effect door zwaartekracht.”

Wil je meer weten? Bekijk dan ook onze eerdere video over hoe Tuvalu langzaam in zee verdwijnt.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
juni 2025
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« mei   jul »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl