
Sport Nieuws zondag 29 juni, 2025 23:20
De Snelle Overwinning van Mo-Ajok op de 200 Meter
Gisteren was het een dag om nooit te vergeten voor Xavi Mo-Ajok tijdens het EK voor landenteams in Madrid. Hij schoot als een raket over de 200 meter en haalde het finishbandje met een indrukwekkende tijd van 20,01 seconden. Dat is niet alleen zijn eigen record – hij verbeterde zijn vorige beste tijd van 20,37 – maar ook het kampioenschapsrecord. En weet je wat? Hij staat nu op nummer twee in de Nederlandse top-lijst! De enige die ooit sneller was, is Churandy Martina met een spectaculaire tijd van 19,81 uit 2016.
Mo-Ajok bleef zelfs ruim onder de WK-kwalificatielijntijd van 20,16. Goed gedaan, hè? Tussen haakjes, Nederland staat na deze prestatie voorlopig op de derde plek bij het EK, achter Italië en Duitsland. Lieke Klaver deed het ook goed op de 200 meter, maar miste net het podium met een vierde plaats in 22,59 seconden. De Spaanse Jaël Bestué won dat race met een nieuwe PR en kampioenschapsrecord van 22,19 seconden.
Er waren nog meer hoogtepunten. Yannick Rolvink liet zich gelden in het kogelstoten door zijn persoonlijk record te verbeteren tot een geweldige afstand van 19,34 meter. Zijn tweede poging leverde al een PR van 18,45 meter op, maar die derde poging was echt iets bijzonders!
Vanavond blijft het avontuur doorgaan. Maureen Koster (1.500 meter), Stefan Nillessen (1.500 meter), Niels Laros (5.000 meter) en de Nederlandse ploeg op de 4×400 meter gemengde estafette zullen hun best doen om Nederland nog hoger op de ranglijst te krijgen. Na drie dagen staat Nederland op een vierde plaats, maar met al zes overwinningen hebben ze bewezen dat ze een kracht zijn om rekening mee te houden. Tot nu toe pakten atleten zoals Menno Vloon, Femke Bol, Jessica Schilder, Jorinde van Klinken en beide estafetteteams al gouden medailles.
PSG Staat Nu in de Kwartfinales na Overwinning op Inter Miami
Nou, dit was een wedstrijd om te onthouden! Paris Saint-Germain heeft het flink afgelegd tegen Inter Miami en zichzelf zo geplaatst voor de kwartfinales van het WK voor clubs. Het duel ging door in het Mercedes-Benz Stadium van Atlanta, en wat een show werd het. De Franse topclub won met een indrukwekkende 4-0.
Al vroeg in de wedstrijd, in de 6e minuut zelfs, stond PSG vooruit dankzij João Neves. Hij kopte de bal na een vrije trap recht achter doelman Óscar Ustari. Maar dat was nog maar het begin. Zes minuten voordat de scheidsrechter de rustfluit liet klinken, maakte Neves het 2-0 na een soepele aanval. Toen kwam er een eigen doelpunt van Tomás Avilés, die per ongeluk de bal in zijn eigen net joeg. En als dat nog niet genoeg was, zorgde Achraf Hakimi vlak voor de pauze voor de slotstand van 4-0.
In de tweede helft leek het alsof beide teams dachten: “Oké, we hebben ons punt bewezen.” Er werden geen nieuwe goals gescoord, hoewel Lionel Messi – ja, die Messi – wel even gevaarlijk werd met een kopbal. Helaas kon hij de score niet veranderen. PSG gebruikte de rest van de wedstrijd om vijf nieuwe spelers in te zetten, wat aantoont hoe relaxed ze waren over de uitslag.
De volgende uitdaging voor de Parijse club? Ze spelen tegen de winnaar van het Bayern München versus Flamengo duel. Wie durft te gokken wie het wordt?
Van pestkoppen tot profvechter: Jelle’s onverwachte reis naar beroemdheid
Jongens, weet je nog hoe het was om op school gepest te worden? Voor Jelle was dat meer dan een nare herinnering – het was zijn dagelijkse realiteit. Hij werd niet alleen gepest, maar ook fysiek aangevallen. Ja, hij heeft echt nachtmerries gehad waarin mensen hem in elkaar trapten. Maar in plaats van zich daarover te ergeren, besloot hij iets te doen wat zijn leven voorgoed veranderde: vechtsport.
Inmiddels is Jelle, een Tilburger van 30 jaar, een echte prof geworden. En niet zomaar een prof – dit weekend maakte hij geschiedenis door als eerste Nederlander een wedstrijd te winnen bij de Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC). Dat is boksen, maar dan zonder handschoenen! Jelle zegt zelf dat hij “het gevoel heeft dat hij een superster wordt,” en wie zou hem dat kwalijk nemen?
Maar het was niet altijd rozengeur en maneschijn. Toen hij jonger was, stonden zijn ouders eigenlijk helemaal niet achter zijn keuze voor vechtsport. Toch bleef hij doorgaan, en uiteindelijk ontwikkelde hij zich tot een getalenteerd MMA-vechter. Maar in 2021 kreeg hij een enorme dreun: tijdens een wedstrijd raakten zijn nierslagaders dichtgeknepen. Intern bloedde hij bijna dood terwijl hij nog aan het vechten was. Gelukkig overleefde hij het, maar hij moest een maand in het ziekenhuis blijven en heel lang herstellen.
Na die ervaring nam hij een laatste MMA-wedstrijd, waarna hij afscheid nam. De artsen zeiden dat het te riskant was om verder te gaan. Maar toen kwam bare-knuckle-boksen in beeld. Dit is een sport die enorm populair aan het worden is, al is-ie helaas nog steeds verboden in Nederland. Jelle ziet het als moderne versie van oude gladiatorengevechten, maar met professionele regels en medische controle.
Het duurde even voordat hij zijn kans kreeg. Zeven keer trok zijn tegenstander zich terug, en andere organisaties wilden hem niet hebben. Maar deze week kreeg hij eindelijk de kans om in Engeland te vechten als invaller. En wat denk je? In de tweede ronde sloeg hij zijn tegenstander knock-out! Hij had alles precies gevisualiseerd, van de lucht die hij rook tot de touwen die hij voelde. Het was een droom die uitkwam.
En nu? Nou, volgens Jelle hoeft-ie waarschijnlijk niet lang te wachten op zijn volgende gevecht. Rome of Verona zijn mogelijkheden die op tafel liggen. Hij wil laten zien dat Nederland een plek verdient op het wereldtoneel van BKFC. Tussen zijn werk in de beveiliging door droomt hij ervan dat mensen kaartjes kopen voor zijn wedstrijden. Zijn bijnaam ‘Barbarious’ komt trouwens van vrienden uit Rhodos die zijn vechtstijl “barbaars en berucht” vonden.
Dit verhaal gaat over een vent die van een klein jongetje dat werd gepest, uitgroeide tot een ster die laat zien dat alles mogelijk is. Cool, hè?
De terugkeer van de ‘afzetting’ bij Ajax: Spelers in een aparte kleedkamer
Zo te lezen is Ajax weer op zoek naar manieren om spelers kwijt te raken die niet langer in de plannen passen. Terwijl andere clubs zoals PSV en Feyenoord miljoenen incasseren voor hun sterren, staat Ajax bekend om zijn eigen unieke aanpak: het zetten van spelers op een soort “uitverkooplijst”. Gisteren meldde De Telegraaf dat zeven spelers uit het eerste elftal niet meer nodig zijn volgens trainer John Heitinga. En ja, het klinkt alsof we terugkeren naar een tijd waarin spelers letterlijk werden verbannen naar een aparte kleedkamer.
Dit fenomeen deed al eerder zijn intrede bij Ajax onder trainer Co Adriaanse in 2001, toen hij drie ervaren spelers naar de beloften-kleedkamer stuurde. Nu lijkt geschiedenis zich te herhalen met spelers als Chuba Akpom, Carlos Forbs en Borna Sosa. Volgens de spelersvakbond VVCS wordt dit gezien als een vorm van “onbehoorlijk werkgeverschap”. Ze stellen zelfs dat deze spelers slachtoffer zijn van een beleid dat destijds werd gevoerd door oud-technisch directeur Sven Mislintat, wiens aankopen vaak niet de verwachte impact hebben gehad.
Ajax heeft duidelijk gemaakt dat spelers die blijven spelen en Champions League-voetbal halen flinke salarisverhogingen kunnen verwachten. Maar voor degenen die niet in de plannen voorkomen, wordt het leven ineens wat lastiger. Ze mogen pas trainen als het eerste elftal klaar is met lunchen en er is zelfs geen plek meer voor hen op de parkeerplaats van het eerste team. Zoals zaakwaarnemer Peter de Waal van Kroaat Borna Sosa het formuleert: “Waanzin. Dit is karaktermoord op een speler.”
Hoewel het duidelijk is dat Sosa en anderen weg willen van Ajax, omdat ze graag regelmatig voetballen (en wie niet?), vinden hun vertegenwoordigers het wellicht overdreven hoe de situatie wordt afgeschilderd. Het blijft echter een bizarre aanpak die veel onrust veroorzaakt, zeker wanneer spelers plotseling worden neergezet als “dorpsgekken” terwijl ze juist altijd professioneel hebben gehandeld.
Xavi Mo-Ajok breekt records op Europese kampioenschappen
Wow, wat een dag was het gisteren voor Xavi Mo-Ajok! Op de slotdag van het EK voor landenteams in Madrid liet hij zien dat hij echt een kracht is om rekening mee te houden. Met een indrukwekkende tijd van 20,01 seconden won hij de 200 meter sprint en zette hij zijn naam in het boek der records. Niet alleen verbeterde hij zijn eigen persoonlijke record (dat stond op 20,37), maar ook het kampioenschapsrecord. En weet je wat nog gaaf is? Hij is nu de tweede snelste Nederlander aller tijden op deze afstand. Alleen Churandy Martina ligt hem nog voor met een Nederlandse top-tijd van 19,81 uit 2016.
Maar goed, Mo-Ajok bleef niet alleen onder zijn eigen bestemming, hij haalde ook gemakkelijk de WK-limiet van 20,16. Dat betekent dat hij vast en zeker mee mag doen bij de wereldkampioenschappen. Voor Nederland is dit een enorme prestatie, want na zijn overwinning staan we voorlopig op de derde plek achter Italië en Duitsland.
En dan hebben we Lieke Klaver nog, die op de 200 meter net naast het podium eindigde. Ze liep een fantastische tijd van 22,59, haar beste van dit seizoen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. De Spaanse Jaël Bestué pakte de winst met een tijd van 22,19, waarbij ze ook haar persoonlijk record en het kampioenschapsrecord verbeterde.
Maar wacht, er kwam nog meer leuke sportieve actie! Yannick Rolvink deed het geweldig in het kogelstoten. In zijn tweede poging verbeterde hij al zijn persoonlijk record naar 18,45 meter (het was eerder 18,44) en in zijn derde poging gooide hij zelfs totaal door het dolle heen 19,34 meter. Wat een prestatie!
Vanavond blijft het spannend, want Maureen Koster (1.500 meter), Stefan Nilssen (ook 1.500 meter), Niels Laros (5.000 meter) en de Nederlandse ploeg op de 4×400 meter gemengde estafette komen nog in actie. Na de derde dag stond Nederland op een voorlopige vierde plaats, achter Italië, Duitsland en Polen, met al zes overwinningen. Geen ander land had er meer!
Natuurlijk mogen we ook even terugblikken op de andere sterren die al goud binnenhaalden voor Nederland: Menno Vloon (polsstokhoogspringen), Femke Bol (400 meter), Jessica Schilder (kogelstoten), Jorinde van Klinken (discuswerpen) en de mannen- en vrouwenploegen op de 4×100 meter estafette.
De overwinning van Mo-Ajok op de 200 meter bij het EK voor landen
Jonge talent Xavi Mo-Ajok heeft het flink gemaakt tijdens het EK voor landen in Madrid. Op de 200-meterbaan trok hij alle aandacht door met een snelheid van 20,01 seconden de finish te bereiken. Hij liet zowel de Italiaanse sprintster Eseosa Fostine Desalu (20,18) als de Britse Toby Harries (20,25) achter zich. Met deze prestatie verbeterde hij niet alleen zijn eigen record, maar haalde hij ook de hoogste score van 16 punten binnen voor Nederland.
Maar dat was niet alles! Lieke Klaver deed het er ook flink van af op dezelfde afstand, hoewel ze uiteindelijk op de vierde plaats eindigde met een tijd van 22,59 seconden. De Spaanse atlete Jaël Bestué bleek hier onoverkomelijk met haar tijd van 22,19 seconden. Toch had Klaver al eerder op het toernooi haar stempel gedrukt door met het Nederlandse estafetteteam een nieuw nationaal record te vestigen en de race te winnen.
Deze resultaten komen meer dan goed van pas, want Nederland begon aan de laatste dag van dit EK voor landen op een vierde plek.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!