
Recent Nieuws zondag 29 juni, 2025 18:28
Een Leven Vol Genot Ondanks Uitdagingen
Stel je voor dat je constant met vragen wordt bestookt over hoe lang je nog te leven hebt. Dat is de realiteit voor Jeno van Tienen, een 25-jarige jongen uit Sint Hubert die leeft met een zeldzame spierziekte genaamd myotubulaire myopathie (MTM). Maar in plaats van zich door deze ziekte te laten neerslaan, kiest Jeno ervoor om het beste te maken van elke dag.
Jeno heeft het niet makkelijk. MTM betekent dat hij nauwelijks spierkracht heeft, snel uitgeput raakt en vaak met longontstekingen in het ziekenhuis terechtkomt. Als hij meer dan een kilometer loopt, is zijn energie voor de rest van de dag op. En na een week verkoudheid kan hij zelfs grote delen van zijn kracht verliezen, wat hem soms tijdelijk onmogelijk maakt om te lopen. Maar weet je wat? Hij blijft positief!
Hij beschrijft het als “gezond op halve kracht”. Zijn lichaam heeft zijn eigen ritme en hoewel er veel dingen misgaan, accepteert hij het zoals het komt. Het ziekenhuis was al vroeg een bekende plek voor hem. Tot zijn dertiende werd hij bijna iedere winter opgenomen met een longontsteking. Maar ook toen wist hij nog niet precies hoe anders zijn situatie was vergeleken met andere kinderen. Pas later besefte hij dat zijn normaal niet echt “normaal” was.
In een recente aflevering van de podcast ‘Of ik je Mis’ praat Thijs den Ouden met Jeno. Thijs zoekt naar informatie over zijn vader, die net als Jeno leed aan MTM. In de podcast gaat Thijs dieper in op wat het betekent om met deze ziekte te leven. Wil je meer weten? Luister dan naar de aflevering hieronder:
Zijn ziekte beïnvloedt weliswaar zijn dagelijkse leven, maar sociaal gezien heeft hij daar weinig last van. Op school werd hij nooit gepest en zijn huidige vrienden zijn erg begripvol. Toch krijgt hij vaak vragen van vreemden, zoals waarom hij anders loopt of waarom zijn stem zo klinkt. Maar dat stoort hem niet. Wat hem echter regelmatig wordt gevraagd – en waar hij geen antwoord op heeft – is hoe lang hij nog te leven heeft. “Misschien ga ik volgend jaar dood, misschien pas als ik tachtig ben,” zegt hij nonchalant. “Maar waarom zou ik me druk maken over iets wat misschien helemaal niet binnenkort gaat gebeuren?”
Ondanks alle uitdagingen blijft Jeno een gelukkig mens. Hij heeft fijne vrienden en waardeert alles wat hij heeft. “Ik heb geleerd om momenten te waarderen waarop ik gelukkig kan zijn,” vertelt hij. “Mijn leven is niet zonder obstakels, maar ik blijf positief. Voorlopig hoef ik nergens heen.”
De Grote Nachtelijke Luchtaanval: Rusland’s Strategie tegen Oekraïne
Je weet dat het een zware nacht was als zelfs de hoofdstad Kyiv niet vrij is van luchtalarms die de hele nacht doorschallen. Ja, gisteren heeft Rusland weer eens flink de strijdbijl gehaald en een gigantische luchtaanval gelanceerd op Oekraïne. En dit keer ging het om meer dan 470 drones én een zestigtal raketten. Dat is niet niks! Volgens oud-luchtmachtofficier Peter Wijninga wil Rusland de Oekraïense bevolking zo uitputten dat ze gewoon opgeven.
De Oekraïners hebben zich echter niet zomaar gewonnen gegeven. Ze hebben alles wat ze in huis hadden ingezet om de aanvallen af te weren – inclusief hun nieuwe F-16-vliegtuigen. Maar ook al heb je de beste technologie ter wereld, soms blijft er wel iets doorheen komen. In dit geval betekende dat spijkerhard werken van de luchtafweer, maar toch verloor Oekraïne een F-16 en zijn piloot, Maksym Ustymenko, kwam om bij de actie.
Volgens defensieanalist Peter Wijninga was dit de grootste aanval tot nu toe, hoewel het vooral een drone-aanval was met relatief minder raketten. Toch bleef er genoeg schade achter. Van de honderden drones die werden ingezet, lukte het Oekraïne er ruim de helft neer te halen of te verstoren. Maar ongeveer 40 drones slaagden erin hun doelen te bereiken, wat leidde tot beschadigingen aan woningen en infrastructuur. Ook onder burgers vielen slachtoffers; in de regio Tsjerkasy raakten zes mensen gewond, waaronder een kind.
Wat Rusland precies probeert te bereiken? Nou, volgens Wijninga gaat het hier om een “terreurcampagne”. Het idee is om de Oekraïense bevolking zo veel mogelijk onder druk te zetten met de boodschap dat ze deze oorlog nooit zullen winnen. Maar Oekraïne geeft niet op. President Zelensky roept op voor meer internationale steun om de luchtverdediging verder te versterken. En ze blijven zelf ook aanvallen uitvoeren op Russische militaire doelen, zoals een recente droneaanval op een munitiedepot in Rusland.
Politici zoals Ruben Brekelmans en Caspar Veldkamp veroordelen de aanvallen en pleiten voor blijvende steun aan Oekraïne. Aan de andere kant blijft Rusland hardnekkig vasthouden aan zijn eisen: meer grondgebied van Oekraïne en een stopzetten van westerse steun. Voorlopig lijkt een vredesoplossing dus nog heel ver weg, terwijl de Russische grondtroepen maar langzaam vooruitgang boeken aan het front.
Tragisch Busongeluk in Tanzania Eindigt Met Zware Slachtoffers
Nou, dit is echt een zware klap voor de Tanzanianen. Gisteren gebeurde er iets vreselijks op de Moshi-Tanga-snelweg in het noorden van Tanzania. Twee bussen raakten elkaar en het resultaat was een ware ramp: minstens 37 mensen hebben het niet overleefd. Daarnaast zijn er ook nog eens ongeveer 30 personen gewond geraakt. Ja, dat is echt verschrikkelijk.
Volgens president Samia Suluhu Hassan had een van die bussen een lekke band gekregen, waardoor de chauffeur de controle verloor. Het werd nog erger omdat de bussen daarna in brand vlogen. De president vertelde dat ze tot nu toe maar één lichaam hebben kunnen identificeren. Dat betekent dat de familieleden van 36 andere slachtoffers nog steeds niet weten wie hun geliefden precies waren.
De president heeft haar medeleven betuigd aan de families en heeft een boodschap gestuurd waarin ze om rust en herstel bidt. Ze zegt ook dat Tanzanianen veel te vaak worden getroffen door dit soort tragedies. En dat is helaas waar. Al eerder deze maand kwamen er alweer 28 mensen om bij een ander ongeluk, toen een vrachtwagen tegen twee voertuigen knalde.
President Hassan wil strengere regels invoeren om het verkeer veiliger te maken, want volgens haar blijft dit probleem te vaak voorkomen. Hoewel de regering al diverse campagnes heeft gelanceerd om het aantal verkeersdoden te verminderen, blijft het cijfer spookachtig hoog. Volgens officiële cijfers kwamen er in 2021 meer dan 1300 mensen om in verkeersongevallen. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie schat zelfs dat het echte aantal dodelijke slachtoffers veel hoger ligt – zelfs boven de 10.000 per jaar.
Hoe lang heeft Jeno nog te leven? Dat weet-ie zelf ook niet
Stel je voor, iedere keer als een vreemde je vraagt hoeveel tijd je nog hebt op deze aarde. Dat is de realiteit voor Jeno van Tienen (25), die uit Sint Hubert komt. Hij heeft met myotubulaire myopathie (MTM) te maken, een zeldzame genetische aandoening. Door die ziekte heeft hij veel minder kracht en energie dan anderen, en raakt hij snel in de problemen als-ie ziek wordt. Maar dat houdt hem er niet van af om het beste te maken van wat-ie nu heeft. “Misschien haal ik volgend jaar de eindstreep niet, misschien word ik wel tachtig,” vertelt hij luchtig. “Maar waarom zou ik me daar druk over maken en mijn leuke dingen nu verpesten?”
MTM is een lastige klant. Iedereen ervaart de symptomen anders, maar bij Jeno betekent het vooral dat hij super snel zijn batterij leegloopt. Als-ie een lange wandeling maakt – zeg, meer dan een kilometer – dan kan-ie daarna de rest van de dag niks meer doen. En als-ie gewoon even verkouden is, kan-ie na een week al zijn spieren kwijtraken. Een longontsteking? Dan kan-ie soms zelfs tijdelijk niet meer lopen. Maar hij blijft positief: “Ik noem mezelf altijd ‘gezond op halve kracht’. Ik heb een hoop dingen die niet helemaal kloppen in mijn lichaam, maar zo gaat-ie nou eenmaal.”
Toen-ie jong was, werd-ie vrijwel elke winter ingecheckt in het ziekenhuis omdat-ie weer eens een longontsteking had. Dat had natuurlijk invloed op zijn kracht en energie. “Als kind merk je dat eigenlijk niet zo,” vertelt hij. “Pas later besef je dat dit niet normaal is.” Naarmate-ie ouder werd, leerde-ie omgaan met zijn beperkingen en accepteerde-ie zijn situatie.
Jeno heeft onlangs gesproken met Thijs den Ouden in diens podcast ‘Of ik je Mis’. Thijs wil graag meer weten over zijn vader, die ook MTM had. In de aflevering duiken ze samen dieper in wat het betekent om met deze ziekte te leven. Wil je meer horen? Klik dan hieronder om de podcast af te luisteren:
Hoewel Jeno’s lichaam anders functioneert dan dat van de gemiddelde persoon, merkt-ie niet zoveel last van sociale problemen. Op school werd-ie nooit gepest en zijn vrienden rekenen nu goed mee met zijn energieniveaus. Wel krijgt-ie vaak vragen van mensen die-ie niet kent. “Ze vragen me bijvoorbeeld waarom ik raar loop of waarom mijn stem zo klinkt,” vertelt hij openhartig. “Dat vind ik helemaal niet erg.” Maar de vraag die het vaakst gesteld wordt? Hoe lang hij nog te leven heeft. Daar heeft-ie geen antwoord op. “Volgend jaar? Of over vijftig jaar? Wie weet dat nou?” zegt hij schouderophalend. “Ik ga mijn leuke leventje niet verpesten door me daar druk over te maken.”
Ondanks alles blijft Jeno positief. Hij heeft goede vrienden, waardeert de kleine dingen en blijft optimistisch over wat de toekomst brengt. “Ik ben gelukkig,” zegt-ie. “Natuurlijk heb ik mijn momenten van verdriet en frustratie, maar ik waardeer de momenten waarin ik wel gelukkig ben. Voorlopig hoef ik nergens heen.”
Douwe Bob stapt af van Joods voetbalfeestje door politieke spanningen
Hey, luister even! Douwe Bob heeft het vandaag voor gezien gehouden om niet te optreden op een groot Joods voetbalevenement genaamd Jom Ha. Hij had er oorspronkelijk voor gekozen om te spelen omdat hij graag mensen wilde verbinden. Maar toen hij ter plekke aankwam, kwam er een plotse draai in zijn plan.
Hij deelde op Facebook dat hij werd geconfronteerd met wat hij noemde “zionistische posters en pamfletten”. Dat zat hem dwars. “Ik wil juist verbinden,” schreef hij, “maar dit kon ik niet aan mezelf verkopen.” Volgens hem is het feestje overgenomen door politieke organisaties, wat hem behoorlijk frustreerde. Op het podium vertelde hij zelfs zijn publiek dat hij zou vertrekken. En zo gebeurde dat ook: na wat duwen en uitgescholden worden, besloot hij weg te gaan.
Douwe Bob voelt zich rot voor de kinderen die er waren. “Zij zijn hier de dupe van,” zei hij. In een video die online staat, zie je hem live aankondigen dat hij niet door zal spelen. Het evenement zelf reageerde teleurgesteld op zijn beslissing. Ze beschouwen het als een misverstand en vinden het jammer voor alle fans die naar zijn muziek hadden uitgekeken.
Op Facebook regende het reacties. Sommigen vonden dat Douwe Bob zelf de situatie politiek maakte door weg te gaan. Anderen juichten zijn keuze toe en vonden dat politiek niet bij kinderfeestjes hoort. Een woordvoerder van het evenement denkt dat er sprake is van een misverstand over wat zionisme eigenlijk inhoudt. Wat precies stond op die pamfletten? Dat blijft voorlopig onduidelijk.
Fotografe Kaylee maakt kalender met godinnen als thema
Stel je voor: een kalender waarin elke maand een krachtige godin centraal staat. Dat is precies wat Kaylee Verschure, een 24-jarige fotografe uit Vlijmen, aan het creëren is. Ze heeft zelfs een financiële boost gekregen door de Erwin Olaf Foundation, die haar droom mogelijk maakt. “Het concept zit al lang in mijn hoofd, maar nu wordt het eindelijk echt,” vertelt ze enthousiast.
Kaylee en haar vader transformeren hun woonkamer regelmatig tot een professionele studio. Meubels worden opzij geschoven, gordijnen dichtgetrokken en lampen aangedaan. Tussen al die voorbereidingen staat altijd een model klaar om te poseren. Volgens Kaylee is elk fotoshoot een avontuur. Soms gaat alles razendsnel, andere keren duurt het langer dan verwacht. Maar dat hoort erbij!
De inspiratie voor dit bijzondere kunstproject komt voort uit Kaylees passie voor cosplay – het verkleedspel als personages uit films en games. Via sociale media heeft ze contact gezocht met modellen die net als zij van cosplay houden. Zo zijn veel van haar modellen voor deze kalender ontstaan. Dit weekend is ze bezig met de foto voor september. “Die draait rond een godin met vuurkrachten,” legt ze uit. Het model wordt in een mysterieuze pose gefotografeerd, gekleed in zwart met indrukwekkende lange nagels en ogen die letterlijk vuur schieten.
Haar reden om een kalender te maken? Kaylee wil kunst toegankelijker maken. “Een kunstwerk aan de muur is mooi, maar een kalender kun je ook echt gebruiken. Mensen zien hem elke dag en dat maakt hem speciaal,” zegt ze. Dankzij een prijs van 1200 euro van de Erwin Olaf Foundation kan ze dit project realiseren. “Ik had niet gedacht dat ik kans maakte, want mijn werk is heel anders dan wat je vaak ziet. Blijkbaar sprak dat juist aan,” geeft ze toe.
In de komende weken staan nog meer fotoshoots gepland, want er moeten nog twee modellen voor de lens verschijnen. Maar volgens Kaylee vindt de echte magie pas plaats achter de computer. “Nabewerking neemt vaak uren in beslag. Ik werk laag voor laag in Photoshop aan de kleuren, het licht en alle details. Want als mensen ervoor betalen, wil ik dat het perfect wordt.” De kalender komt uit in oktober, maar je kunt hem alvast bestellen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!