Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws vrijdag 27 juni, 2025 20:26

Article

Israëlische militairen kregen opdracht om te schieten op ongewapende burgers

Schietbevelen bij voedseldistributiepunten in Gaza

Uit een onderzoek van de Israëlische krant Haaretz blijkt dat Israëlische soldaten de opdracht kregen om te schieten op Palestijnen bij voedseluitdeelpunten in Gaza, ook als ze geen gevaar vormden. Volgens VN-cijfers zijn hierdoor de afgelopen maand minstens 400 mensen omgekomen. Militairen die anoniem spraken, bevestigen dat er wordt gevuurd op burgers die buiten de openingstijden nog in de buurt van de centra zijn.

“Het is hier een plek geworden met eigen regels. Een mensenleven telt niet meer. Het wordt niet eens meer afgedaan als een ‘ongelukkig incident’,” zegt een reservist die tot recent in het gebied was. Critici noemen dit genocidaal geweld, vooral omdat ook humanitaire hulp wordt tegengehouden.

“Het is een slachtveld”

Een soldaat beschrijft de situatie als een slachtveld: “Waar ik zat, werden dagelijks één tot vijf mensen gedood.” Volgens hem worden burgers behandeld als vijandige troepen, zonder dat er minder dodelijke methoden zoals traangas worden gebruikt. “Onze manier van communiceren is schieten,” zegt hij. Hij benadrukt dat hij nooit heeft meegemaakt dat er vanuit de menigte werd geschoten: “Er is geen vijand, er zijn geen wapens.”

Sommige militairen verwijzen naar het kinderspel Annamaria Koekkoek (uit Squid Game), waarbij deelnemers worden neergeschoten als ze niet op tijd stoppen. Een soldaat vertelt dat schieten soms als ‘waarschuwing’ bedoeld is, maar dat mensen die terugrennen alsnog worden beschoten. “Waarom schieten we op ze als ze al wegvluchten?” vraagt hij zich af.

Chaos en tegenstrijdige orders

Een officier noemt de onduidelijke regels een groot probleem. Soms weten mensen niet wanneer een distributiepunt open is, of krijgen ze tegenstrijdige instructies. Als ze te vroeg komen, gaat de hulp niet door of worden ze beschoten.

Ook worden militairen ingezet om aannemers te beveiligen die Palestijnse huizen slopen. Volgens een veteraan krijgen die ongeveer €1260 per gesloopt huis. “Wij zijn degene die dichterbij kwamen en besloten dat zij een gevaar waren,” zegt hij. “Dus voor wat extra geld wordt het normaal gevonden om mensen te doden die alleen maar eten zoeken.”

Kritiek op humanitaire hulp

Al voor de start van de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF) was er kritiek van de VN en hulporganisaties. Zij zien de hulpverlening niet alleen als inefficiënt, maar ook als een manier om Gaza te ontvolken. Michiel Servaes van Oxfam Novib noemt het een middel om Israëls oorlogsdoelen te bereiken.

Premier Netanyahu en defensieminister Katz verwerpen de beschuldigingen en noemen het artikel van Haaretz “gemene leugens” die het leger in diskrediet brengen.

Bekijk origineel artikel

Bekende gamer krijgt te horen: “Ga terug de keuken in” – Online haat blijft een groot probleem

Love to End the Hate Game

Deze week is er een campagne gestart om aandacht te vragen voor online haat in de gamingwereld. Onder de naam ‘Love to End the Hate Game’ delen streamers hun ervaringen met pestgedrag, bedreigingen en intimidatie. Een van hen is Puck van den Brekel, beter bekend als Puxque.

“Vooral als je wint, gaan ze los”

Puck streamt al jaren op Twitch en heeft van gamen haar beroep gemaakt. Maar helaas krijgt ze ook regelmatig te maken met seksistische opmerkingen. “Zodra sommige mannen horen dat ik een vrouw ben, beginnen ze meteen. Dan moet ik ‘terug de keuken in’ of maken ze grove grappen,” vertelt ze. “Vooral als ik van ze win, lijkt hun ego gekwetst.”

Waar ligt de grens?

Volgens Puck is er wel ruimte voor gezonde competitie en een beetje banter. “Een grapje over het spel kan best, maar persoonlijke aanvallen? Daar hoef je niet bij te zijn.” Haar eigen grens is duidelijk: “Praat je over mijn familie? Dan ben je veel te ver gegaan. Zij hebben hier niks mee te maken.”

Tips tegen online haat

Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen:
– Spelers dempen of blokkeren.
– Mensen rapporteren of uit je stream verbannen.
– Hulp zoeken bij organisaties zoals Helpwanted.

Puck heeft inmiddels een dikke huid ontwikkeld, maar weet hoe kwetsend haatreacties kunnen zijn. “Onthoud: als iemand zo doet om een game, zegt dat alles over hén – niet over jou.”

Een veilige community bouwen

Hoewel er in games veel haat voorkomt, heeft Puck op Twitch juist een fijne community opgebouwd. Haar advies? “Sluit je aan bij een leuke groep. Samen creëer je een veilige plek waar je voor elkaar opkomt.”

Bekijk origineel artikel

Consument merkt weinig van overname RTL door DPG

DPG Media groeit verder met overname RTL

Het Nederlandse mediaconcern DPG Media wordt nóg groter. De toezichthouder ACM heeft vandaag groen licht gegeven voor de overname van RTL Nederland. Hierdoor krijgt DPG niet alleen de populaire tv-zenders van RTL in handen, maar ook Buienradar en Videoland. Met deze deal heeft DPG straks op bijna elk platform een vinger in de pap. Maar wat betekent dit voor jou als mediagebruiker?

Zal de consument het verschil merken?

We vroegen het aan Mark Deuze, hoogleraar media en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem valt het wel mee: “Als je altijd RTL Nieuws kijkt of een vaste krant leest, verandert er waarschijnlijk weinig. Misschien zie je wel meer dezelfde advertenties.” Wel denkt hij dat de inhoud van verschillende media meer op elkaar kan gaan lijken. “In Nederland kopiëren mediabedrijven elkaar al veel. Denk aan het Nederlands Dagblad dat artikelen van de Volkskrant overneemt. Dit kan nu nog vaker gebeuren, zeker als redacties worden samengevoegd.”

Wie krijgt er wél last van de overname?

Nieuwe stichtingen moeten volgens de ACM gaan controleren of er genoeg diversiteit in het medialandschap blijft. Maar Deuze gelooft daar niet zo in: “Vaak zitten daar oud-politici die weinig veranderen.” Volgens hem hebben vooral makers, zoals freelancers, straks meer problemen. “DPG is nu zo groot dat ze de tarieven kunnen bepalen. Andere mediabedrijven volgen dat. Freelancers krijgen waarschijnlijk niet meer betaald, tenzij ze zich beter organiseren.”

Waarom wil DPG zo groot worden?

DPG zegt dat ze moeten uitbreiden om te kunnen concurreren met techreuzen zoals Google en Meta. Schaalvergroting zou daarbij helpen. Maar Deuze vindt dat een beetje ouderwets: “Ze blijven hangen in een reclame-afhankelijk model. Misschien moeten ze meer denken aan abonnementen of fondsen.”

Bekijk origineel artikel

Singles op zoek naar de liefde tijdens een wandeldate

SingleLoop: Geen hardloopwedstrijd, maar een romantische wandeling

Wie denkt dat de SingleLoop in Breda iets met sport te maken heeft, heeft het mis. Hier draait het niet om snelheid, maar om vonkjes, vlinders in je buik en nieuwsgierigheid naar een mogelijke match. Afgelopen donderdagavond kwamen twintig vrijgezellen samen in het park voor een bijzondere datingervaring.

Geen swipen of gehaaste speeddates, maar rustig wandelen en praten. Hoe werkt het? Je krijgt een stelling, kiest antwoord A of B, en loopt vervolgens met de groep die hetzelfde koos. “Zo ontstaan er vanzelf gesprekken,” legt Ilse Jespers van Matchmakers Brabant uit. “En hopelijk iets meer dan dat.”

Van ongemak naar gezellige gesprekken

In het begin was er wat gegeneer, maar al snel kwamen de gesprekken op gang. Een deelneemster was speciaal naar Breda gekomen voor de SingleLoop. “Ik verwacht niet meteen de liefde van mijn leven te vinden, maar je moet gewoon die bank afkomen. Wie weet wat er gebeurt?”

De vragen waren luchtig, maar wel verrassend veelzeggend. Hou je van koken? Dan die kant op. Liever uit eten? De andere kant op. Zo splitste de groep zich steeds verder op, en onderweg ontstonden spontane gesprekken.

Wel een minpuntje: slechts zes van de twintig deelnemers waren mannen. “Vrouwen zijn gewoon stoerder,” lacht een deelneemster. “Die durven dit eerder aan en hebben er misschien ook meer behoefte aan.”

Steeds meer singles in Nederland

De SingleLoop heeft in het verleden al relaties opgeleverd, vertelt Ilse. “Er is echt vraag naar dit soort initiatieven. Steeds meer mensen zijn single en willen toch iemand om lief en leed mee te delen.”

Volgens het CBS neemt het aantal vrijgezellen inderdaad toe. Tegen 2047 zou zelfs een kwart van de Nederlanders single zijn. Waarom? De deelnemers hebben hun ideeën:

  • “Mensen kiezen bewust voor vrijheid of vinden op latere leeftijd moeilijker een partner.”
  • “Vroeger waren vrouwen afhankelijker van mannen. Nu leiden we zelfstandige levens en moet een relatie vooral leuk zijn.”

En… werd er gematcht?

Na de laatste wandelronde was het tijd voor een borrel. De sfeer was losser, en sommige deelnemers hadden duidelijk een klik gevonden. Helaas was het voor niet iedereen een succes, mede door het gebrek aan mannen.

Maar er was hoop! Eén van de mannen had al iemand op het oog. “Je voelt snel of er een klik is,” grijnst hij. “En ik denk dat die hier rondloopt.”

Bekijk origineel artikel

Hittegolf op komst: zo bescherm je je koeien tegen de zon

Koeien in de hitte: een groeiend probleem

Volgende week stijgen de temperaturen naar ruim boven de 30 graden. Voor veel mensen is dat genieten van het zonnetje, maar voor dieren – vooral koeien – kan die hitte flink vervelend zijn. Boeren moeten creatief worden om hun vee te beschermen tegen hittestress.

Hoge temperaturen, vooral in combinatie met vochtige lucht, kunnen grote gevolgen hebben voor dieren. Ze worden sloom, eten minder, hijgen veel en in extreme gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn. Schaduw is daarom cruciaal, maar dat is niet overal vanzelfsprekend.

Een slimme oplossing: de koeienparasol

Joris Cremers, een boer uit Overloon, merkt al jaren dat zijn koeien het zwaar hebben bij warm weer. “Ze gaan heen en weer lopen en ademen zwaar,” vertelt hij. Omdat er weinig natuurlijke schaduw is in zijn weiland, bedacht hij iets slims: een koeienparasol.

Hij stapelde hooibalen op en spande er een doek overheen. Het resultaat? Een schaduwplek waar zijn koeien meteen gebruik van maakten. “Ze blijven actief en eten goed,” zegt Joris. En het mooie is: het is goedkoop, vergunningsvrij en makkelijk te verplaatsen.

Wanneer wordt het gevaarlijk?

Volgens Royal GD, een organisatie die zich richt op diergezondheid, begint het risico op hittestress al bij temperaturen boven de 20 graden, vooral als de luchtvochtigheid hoog is. Volgens Buienradar wordt het volgende week flink warm, met temperaturen tot 33 graden en een luchtvochtigheid die oploopt tot 60%.

LTO, de boerenorganisatie, roept boeren op om alert te zijn en op tijd maatregelen te nemen. Denk aan extra schaduw, ventilatoren of verkoelende watersystemen.

Handige hulpmiddelen voor boeren

Royal GD heeft een online tool ontwikkeld waarmee boeren kunnen berekenen hoe groot het risico op hittestress voor hun dieren is. Door simpelweg temperatuur en luchtvochtigheid in te voeren, krijgen ze direct advies.

Joris blijft ondertussen tevreden met zijn zelfgemaakte parasol. “Het kan simpel, en mijn koeien verdienen een goed leven,” zegt hij.

Bekijk origineel artikel

Hooggerechtshof geeft Trump meer macht: rechters kunnen zijn besluiten minder snel blokkeren

Trump scoort grote overwinning

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat rechters minder makkelijk besluiten van president Donald Trump kunnen tegenhouden. Trump noemt het een “enorme overwinning”. Het gaat om zogenoemde presidentiële decreten – beslissingen die Trump neemt zonder dat daar een wet voor nodig is. Een bekend voorbeeld is zijn plan om het geboorterecht (automatisch staatsburgerschap voor wie in de VS wordt geboren) af te schaffen. Tot nu toe konden rechters zulke decreten blokkeren als ze in strijd waren met de grondwet. En dat gebeurde ook regelmatig, wat Trump volgens correspondent Erik Mouthaan “woest” maakte.

Gevolgen voor oude én nieuwe besluiten

Dit nieuwe vonnis betekent niet alleen dat toekomstige decreten moeilijker tegen te houden zijn. Trump kan nu ook eerder geblokkeerde plannen alsnog doorvoeren. Tijdens een persconferentie noemde hij meteen een hele lijst van zulke plannen die nu mogelijk wél doorgaan.

Verdeeldheid in het Hooggerechtshof

De uitspraak was niet unaniem: de meer progressieve rechters stemden tegen en waarschuwen voor de gevolgen. Zij noemen het besluit “gevaarlijk” en zelfs een bedreiging voor de democratie. Mouthaan legt uit dat het conservatieve deel van het hof al langer bezig is om de president meer macht te geven. Zo besloten ze eerder al dat een zittende president niet strafrechtelijk vervolgd kan worden voor daden tijdens zijn ambtstermijn.

Trump was begin deze week nog in Nederland voor de NAVO-top. Hieronder zie je een fragment van zijn persconferentie met premier Dick Schoof:

(Eventuele video-embed of link hier plaatsen)

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
juni 2025
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« mei   jul »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl