
Recent Nieuws donderdag 26 juni, 2025 20:25
Verlaten oplegger met 61 koelkasten blijft maandenlang staan langs de weg
Mysterieuze trailer zonder eigenaar
Op een parkeerstrook tussen de N65 en Udenhout staat al maanden een oplegger zonder kentekenplaat. De trailer zit vol met oude en kapotte koelkasten, maar niemand weet wie de eigenaar is. Buurtbewoner André, die er vaak langsrijdt, maakte er melding van, maar tot nu toe is er weinig gebeurd.
Buurtbewoner slaat alarm
André reed regelmatig langs de vreemde oplegger en vond het steeds gekker worden dat die er zo lang stond. Hij deed begin mei een melding via Fixi, een meldpunt van de gemeente Tilburg voor problemen in de openbare ruimte. Helaas kreeg hij geen reactie, zelfs niet na een herinnering. “Hoe kan zo’n trailer hier maanden blijven staan zonder dat iemand ingrijpt?” vraagt hij zich af.
Gemeente ruimt koelkasten op
Woensdag leek er eindelijk iets te gebeuren: medewerkers van de gemeente waren bezig om de oplegger leeg te halen. Er werden maar liefst 61 koelkasten en vier banden weggehaald. Toch staat de trailer er nog steeds. De gemeente zegt dat ze de eigenaar niet kunnen vinden en dat de oplegger waarschijnlijk naar Guinee had moeten worden verscheept.
Oplegger wordt binnenkort weggehaald
Gelukkig komt er een einde aan het mysterie: de gemeente heeft laten weten dat de trailer maandag wordt opgeruimd. Dan is de parkeerstrook eindelijk weer vrij.
Mogelijk urenlang geen stroom door overvol net: ‘Slecht voor vestigingsklimaat’
Ondernemers in Brabant vrezen stroomuitval deze winter
Ondernemers in Brabant zitten met hun handen in het haar: netbeheerder Enexis overweegt om deze winter delen van vier hoogspanningsstations tijdelijk uit te schakelen. Dit is een noodgreep om te voorkomen dat het overbelaste netwerk kapot gaat. Duizenden huishoudens en bedrijven kunnen hierdoor urenlang zonder stroom komen te zitten.
Jan van Mourik van werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland maakt zich zorgen: “Dit is slecht nieuws voor het vestigingsklimaat in Nederland.” Bedrijven krijgen te maken met uitgevallen internet, liften die vastzitten en koelingen die het begeven. Ook winkels hebben problemen – denk aan kassa’s die niet meer werken of pinautomaten die uitvallen.
Energieprobleem vraagt om landelijke aanpak
Van Mourik vindt dat de overheid harder moet ingrijpen: “We moeten van het gas af, maar de regie ontbreekt. Er is nu geen regering, maar het energiebeleid kan niet wachten.” Enexis heeft al 25 grote Brabantse bedrijven gevraagd om op piekmomenten minder stroom te verbruiken. Ze krijgen een half jaar de tijd om een plan te maken, maar veel bedrijven willen hier liever niet over praten. “Dit is gevoelige informatie voor concurrenten,” legt Van Mourik uit.
Provincie en bedrijven zoeken naar oplossingen
De provincie Brabant is met Enexis in gesprek. Bestuurder Bas Maes (Klimaat en Energie) benadrukt: “We hebben een stabiel net nodig om onze economie draaiende te houden.” Ondertussen zoeken sommige bedrijven zelf naar creatieve oplossingen. Zo slaat Van Acht Logistics in Veghel zonne-energie op in batterijen, en heeft tuincentrum Coppelmans in Veldhoven zonnepanelen en accu’s geplaatst om de kerstverlichting te laten branden.
De Consumentenbond begrijpt de maatregelen, maar wijst op de achterblijvende investeringen in het net: “We plukken nu de zure vruchten van jarenlange verwaarlozing.” Gelukkig zijn er compensatieregelingen voor wie lang zonder stroom zit – al is het bedrag niet hoog.
Recordaantal bedrijfsverzamelgebouwen gebouwd, maar ‘vieze’ ondernemers vallen buiten de boot
Bouwhausse voor flexibele werkplekken
De afgelopen jaren schoten bedrijfsverzamelgebouwen als paddenstoelen uit de grond. In 2024 werd een record gevestigd: maar liefst 410.000 vierkante meter aan nieuwe ruimte werd opgeleverd. Toch is er een groep ondernemers die hier weinig aan heeft: schilders, loodgieters en andere vakmensen die wat meer rommel maken tijdens hun werk. Voor hen is er in deze glimmende nieuwe panden vaak geen plek.
Waarom deze explosieve groei?
Volgens het NVM-rapport is de vraag naar flexibele, betaalbare werkplekken enorm gestegen, vooral door de opkomst van kleine administratieve bedrijven en webshops. Projectontwikkelaars sprongen hier gretig op in. Met name in Overijssel, Gelderland en Noord-Holland verrezen de afgelopen jaren veel van deze gebouwen. In Overijssel werd zelfs méér gebouwd tussen 2022 en begin 2025 dan in de 25 jaar daarvoor!
Perfect voor kantoren, maar niet voor ‘vieze’ beroepen
De gemiddelde unit is zo’n 134 m² groot – ideaal voor een paar bureaus en een koffiehoek, maar niet voor een schilder die zijn spullen moet stallen of een loodgieter die onderdelen moet bewerken. Bovendien gelden voor deze gebouwen geen strenge milieuregels, waardoor ze makkelijk tussen woonwijken of op industrieterreinen passen. Maar dat betekent ook dat traditionele MKB’ers, zoals kleine fabriekjes of reparatiewerkplaatsen, steeds minder ruimte vinden.
Markt raakt verzadigd
De bouwwoede begint z’n grenzen te bereiken. In plaatsen zoals Deventer en Etten-Leur geldt inmiddels zelfs een tijdelijke bouwstop voor de kleinste units. Makelaars merken dat verhuren en verkopen lastiger wordt. En gemeenten maken zich zorgen: niet alle bedrijven in deze gebouwen dragen bij aan de lokale economie. Sommige zouden net zo goed ergens anders kunnen zitten.
Kortom: terwijl de ene ondernemer blij is met een hip kantoorhoekje, staat de andere met lege handen.
Beïnvloedt AI nu al de studiekeuze? Minder aanmeldingen bij ICT-studies Fontys
Minder ICT-studenten door zorgen over banen door AI
Het lijkt erop dat steeds minder studenten kiezen voor een ICT-opleiding bij Fontys Hogeschool. Een mogelijke reden? De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Studenten zijn blijkbaar bang dat AI straks hun toekomstige baan overneemt. Voor het komende studiejaar is het aantal aanmeldingen voor ICT-opleidingen (zoals associate degree, bachelor en master) met 8,5% gedaald. Vorig jaar waren er nog ruim 900 inschrijvingen, maar de definitieve cijfers voor dit jaar komen pas in het najaar.
Frens Vonken, directeur van Fontys ICT, denkt dat scholieren twijfelen vanwege de snelle ontwikkelingen in AI. “AI neemt inderdaad taken over, zoals coderen, maar er komen ook weer nieuwe banen bij,” zegt hij. Toch zijn er ook zorgen: de baas van AI-bedrijf Anthropic voorspelde recent dat in de VS veel startersbanen kunnen verdwijnen door automatisering.
Impact van AI op de arbeidsmarkt: starters onder druk
Niet alleen studenten maken zich zorgen—ook op de arbeidsmarkt speelt AI een steeds grotere rol. Frank Verduijn, arbeidsmarktdeskundige bij het UWV, waarschuwt dat vooral juniorfuncties onder druk kunnen komen. “AI kan veel basiswerk overnemen, zoals onderzoek doen, teksten schrijven of code schrijven. En dat is precies wat starters vaak doen,” legt hij uit.
Uit een UWV-onderzoek blijkt dat er nu al minder ICT-vacatures zijn, terwijl het aantal WW-uitkeringen in die sector met 22% is gestegen. Vooral werknemers tussen de 27 en 40 jaar worden geraakt. Bedrijven reorganiseren vaker, waarbij AI vaak als reden wordt genoemd. Toch is het nog onduidelijk hoe groot de impact uiteindelijk wordt—het hangt af van hoe bedrijven ermee omgaan.
Vonken van Fontys ICT stelt studenten gerust: “Er blijft juist vraag naar mensen die met AI kunnen werken, systemen bouwen en onderhouden.” Andere hogescholen kunnen nog geen uitspraken doen over hun aanmeldingen. In Nederland kun je overigens bij dertien hogescholen een ICT-opleiding volgen.
Minder verkeersongelukken dankzij 30 km/u in Amsterdam
Lagere snelheid, meer veiligheid
Sinds Amsterdam de maximumsnelheid in veel straten binnen de ring heeft verlaagd naar 30 km/u, zijn er minder ongelukken gebeurd. Uit een evaluatie van de gemeente blijkt dat het aantal botsingen met motorvoertuigen met 11% is gedaald. En nog beter: ongelukken tussen auto’s, fietsers en voetgangers namen met 15% af.
Verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66) is blij met de resultaten: “We doen dit voor meer veiligheid, en het werkt! Het duurt even voordat iedereen gewend is, maar na een jaar zien we al flinke verbetering.”
Grootste 30 km/u-zone van Nederland
Amsterdam pakte het groots aan: op 8 december 2023 werd op zo’n 500 wegen de snelheid verlaagd van 50 naar 30 km/u. Er kwamen duizenden nieuwe verkeersborden, aangepaste stoplichten en extra markeringen op de weg. Ook werden mobiele flitsers ingezet om snelheidsovertreders te pakken.
De eerste tussenrapportage liet al zien dat het werkt: automobilisten rijden langzamer, en veel mensen vinden de straten nu veiliger en rustiger. Toch houdt niet iedereen zich aan de regels – ongeveer twee op de tien rijden harder dan 40 km/u.
Minder lawaai en positieve reacties
Een leuk bijeffect: het verkeersgeluid is met gemiddeld 1,5 decibel afgenomen. En 60% van de Amsterdammers is tevreden over de lagere snelheid.
Er waren aanvankelijk zorgen over hulpdiensten die later zouden arriveren, maar uit onderzoek blijkt dat brandweer en ambulance geen vertraging hebben. Alleen het openbaar vervoer is iets langzamer: bussen doen er 40 seconden langer over, trams 10 seconden. Maar ook hier is er goed nieuws: het aantal ongelukken met bussen en trams is met een kwart gedaald.
Handhaving blijft belangrijk
De wethouder hoopt dat de positieve trend doorzet: “Het zou geweldig zijn als de snelheid en het aantal ongelukken de komende jaren nog verder dalen.” De gemeente blijft daarom controleren en bekijkt waar extra flitspalen nodig zijn.
Druk op EU-VS handelsdeal loopt op: onderhandelingen in volle gang
Duitsland wil snelle deal, deadline nadert
Duitsland dringt er bij de EU op aan om snel een handelsakkoord met de VS te sluiten. Op de EU-top in Brussel wordt vandaag flink overlegd, terwijl de deadline van 9 juli steeds dichterbij komt. Als er tegen die tijd geen akkoord ligt, dreigt Trump forse importheffingen van 50% op Europese producten. De EU heeft al tegenmaatregelen klaarliggen en bereidt er nog meer voor.
Trump zet de druk flink op
Tijdens een persconferentie op de NAVO-top gooide Trump gisteren nog wat olie op het vuur. Hij viel Spanje hard aan omdat het weigert meer bij te dragen aan de NAVO. Hij dreigde zelfs met een handelsdeal waarbij Spanje dubbel zou moeten betalen. “Ze liften nu gratis mee, maar dat gaan ze terugbetalen via handel,” zei hij. Maar een aparte deal met Spanje zit er niet in – handelsakkoorden lopen via de EU. De Spaanse premier Sanchez herhaalde dat vandaag nog eens: “Handelsbeleid wordt in Brussel bepaald.”
Europese leiders worden ongeduldig
Al weken wordt er onderhandeld, maar verschillende EU-leiders verliezen hun geduld. Ze willen nú een akkoord. De Franse president Macron vindt dat de Amerikanen water bij de wijn moeten doen. Na de NAVO-top zei hij: “We kunnen niet aan de ene kant bondgenoten zijn in defensie, en aan de andere kant een handelsoorlog voeren.”
Duitsland heeft vooral kritiek op de EU-onderhandelaars. Bondskanselier Merz vindt dat ze te langzaam en te ingewikkeld bezig zijn. Hij wil snel een hoofdlijnendeal, zonder te verzanden in details. Vooral voor cruciale sectoren zoals auto’s, chemie, farma en machinebouw moet er snel duidelijkheid komen – toevallig precies de industrieën waar Duitsland sterk in is.
Deadline mogelijk uitgesteld?
Hoewel de deadline van 9 juli hard nadert, houdt Brussel rekening met uitstel. Liever hebben ze het voor die datum geregeld, “om onzekerheid te voorkomen,” aldus een EU-ambtenaar. Demissionair premier Schoof is juist voorzichtig: “We moeten rustig blijven, niet meegaan in alle retoriek, en goed onderhandelen voor het beste resultaat: 0% heffingen.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.