
Recent Nieuws woensdag 25 juni, 2025 11:47
“`html
Zo ziet het maandelijkse heksenritueel bij volle maan in Waalre eruit
Diep in de bossen van Waalre gebeurt iets magisch als de maan vol is. Een groep heksen komt er samen voor een bijzonder ritueel. Met labyrinten, gezang en vuur proberen ze contact te maken met ‘het Al’. En wij mochten een kijkje nemen!
Magie onder de maan
Heks Coby Rijkers legt uit waarom juist volle maan zo’n krachtig moment is: “Dan kun je dingen aantrekken in je leven.” Samen met programmamaker Merlijn Passier (bekend van Merlijn en de Nachtbrakers) duiken we in deze mysterieuze wereld. “De nacht is perfect voor magie,” vertelt Coby. “Alles is dan rustig, en het universum luistert beter.”
Merlijn kijkt zijn ogen uit. Orakelen, berkenwater tappen, runenschrift? Het klinkt allemaal een beetje vaag. Gelukkig krijgt hij een spoedcursus, want hij mag meedoen aan het ritueel.
Een wens voor het universum
“Schrijf je wens op,” zegt Coby, “maar wees specifiek! Anders snapt het universum niet wat je bedoelt.” Merlijn wil maar één ding: een PS5. Maar hoe schrijf je dat in runen? Vikingen kenden geen cijfers, dus wordt het ‘vijf’ voluit geschreven. Met ravenvereninkt krabbelt Merlijn zijn wens op een briefje.
Het ritueel
Het groepje heksen trekt het bos in. Eerst lopen ze door een labyrint om hun hoofd leeg te maken. Daarna roepen ze de windrichtingen aan bij een vuur. “Machten van het oosten, wees welkom!” klinkt het door de bomen. Als de cirkel voltooid is, gaan de briefjes met wensen de vlammen in. “By the knot of one, this spell has begun!” roepen ze in koor.
Werkt het echt?
Heks Sandy gelooft erin: “De energie hier is anders. Thuis een wens bedenken is leuk, maar samen in de cirkel voelt het sterker.” En haar familie? Die vindt het best – vooral als ze een sigil voor hun tentamens mogen inleveren!
Wil je meer zien? Check dan de aflevering van Merlijn en de Nachtbrakers!
Universiteit Utrecht schrapt banen om miljoenen te besparen
Flink aantal banen verdwijnt
De Universiteit Utrecht (UU) moet flink bezuinigen en zegt daarom tachtig tot honderd fulltime banen te moeten schrappen. Het gaat vooral om functies binnen de Universitaire Bestuursdienst, waaronder afdelingen zoals communicatie, HR en financiën. Volgens RTV Utrecht is deze stap nodig om de universiteit financieel gezond te houden.
Zwaar besluit voor het bestuur
Het college van bestuur geeft aan dat het geen makkelijke keuze was. “Dit is iets wat we niet licht nemen,” zegt voorzitter Anton Pijpers. “We beseffen hoe ingrijpend dit is voor onze medewerkers, die elke dag hun best doen. We hebben lang naar alternatieven gezocht, maar de financiële situatie laat ons geen andere optie.”
Omdat veel medewerkers in deeltijd werken, raken mogelijk meer dan honderd mensen hun baan kwijt. Hoeveel precies, is nog niet duidelijk. Sommigen vertrekken vrijwillig, bijvoorbeeld vanwege pensioen, maar gedwongen ontslagen zijn helaas niet uitgesloten.
Gevolgen voor medewerkers en dienstverlening
De bezuinigingen hebben ook gevolgen voor het dagelijkse werk. Taken kunnen veranderen, afdelingen worden anders ingericht en de dienstverlening wordt versoberd. Medewerkers kunnen de komende jaren op een andere plek terechtkomen of ander werk gaan doen.
Kabinetsbezuinigingen spelen mee
De UU moet de komende jaren tientallen miljoenen besparen, oplopend tot 70 à 80 miljoen euro in 2029. Eerder nam de universiteit al maatregelen, zoals kortere openingstijden van gebouwen, minder buitenlandse reizen en meer online vergaderen. Ook werden enkele studies geschrapt, zoals Duits, Frans en Islam en Arabisch, omdat ze te weinig studenten trokken.
Zohran Mamdani: De Verrassende Favoriet voor Burgemeester van New York
Een Onverwachte Overwinning
De 33-jarige Zohran Mamdani heeft gisteren de Democratische voorverkiezingen voor het burgemeesterschap van New York gewonnen, en dat wordt al bestempeld als de grootste verrassing ooit in de politieke geschiedenis van de stad. Als hij straks de definitieve verkiezingen wint, wordt hij niet alleen de eerste moslim, maar ook de eerste Amerikaan van Indiase afkomst in die rol. Hoewel hij niet de jongste burgemeester ooit wordt, valt zijn leeftijd wel op.
De uitslag is nog niet helemaal binnen, maar Mamdani’s voorsprong is zo groot dat zijn belangrijkste tegenstander, de voormalige gouverneur Andrew Cuomo, al heeft toegegeven. En dat terwijl Cuomo maandenlang als favoriet gold!
De Strijd Tussen Oud en Nieuw
De campagne draaide uit op een botsing tussen de oude garde en een nieuwe generatie. Cuomo, een doorgewinterde politicus van 67, probeerde een comeback te maken na een schandaal rond seksueel wangedrag een paar jaar geleden. Mamdani, een half jaar geleden nog een onbekende, kreeg juist steun van progressieve sterren zoals Bernie Sanders en Alexandria Ocasio-Cortez.
Volgens analisten speelden landelijke en internationale kwesties een grote rol in de laatste campagneweek. Mamdani’s felle kritiek op Trumps anti-migratiebeleid en de bombardementen op Iran sprak veel kiezers aan, terwijl Cuomo daar veel minder stelling in nam.
Mamdani’s Plannen voor New York
Mamdani’s campagne richtte zich vooral op de hoge kosten van wonen en leven in New York. Hij wil gratis busvervoer en kinderopvang, een hoger minimumloon en meer betaalbare woningen. En hoe gaat hij dat betalen? Door de rijken zwaarder te belasten.
In november neemt hij het op tegen de huidige burgemeester Eric Adams, die als onafhankelijke kandidaat meedoet. Adams werd vorig jaar nog beschuldigd van corruptie, maar de aanklachten werden onder druk van Trump laten vallen. Omdat New York overwegend Democratisch stemt, heeft Mamdani een flinke voorsprong.
Eikenprocessierups slaat terug: “Let op bij eikenbomen”
De rups is terug van weggeweest
Je dacht er misschien net geen last meer van te hebben, maar de eikenprocessierups is weer in opmars. Na een paar rustigere jaren zijn de harige beestjes en hun vervelende brandhaartjes terug van weggeweest. Op sommige plekken zitten ze zelfs in bijna elke eik! Het Kenniscentrum Eikenprocessierups waarschuwt dan ook: “Wees alert als je in de buurt van eikenbomen komt.”
Herinner je die vervelende zomer van 2019 nog? Toen had half Nederland jeukende bultjes door deze rupsen. Na een flinke bestrijdingsactie leek het rustig, maar nu komen ze dus weer opzetten. Gelukkig is het (nog) niet zo erg als toen. Bioloog Arnold van Vliet vertelt: “In 2019 zat in meer dan de helft van de eiken een nest, nu gaat het gemiddeld om zo’n 6%.” Toch zijn er plekken waar het wél heftig is – soms zelfs in elke boom.
Waarom zijn er nu weer zoveel?
Het warme voorjaar heeft de rupsen een flinke boost gegeven. Door de hoge temperaturen kwamen ze eerder uit hun eitjes en ontwikkelden ze zich sneller. Daardoor hebben ze nu al die vervelende brandhaartjes. En alsof dat nog niet genoeg was: het slechte weer van vorig jaar speelt ook een rol.
Van Vliet legt uit: “Toen de vlinders uitvlogen, was het slecht weer. Daardoor bleven ze dicht bij hun nesten en legden ze hun eitjes dicht op elkaar.” Het resultaat? Hotspots met veel rupsen bij elkaar.
Pas op voor brandhaartjes
Een extra vervelend detail: bij warm weer kruipen de rupsen lager in de boom. Een beetje wind is dan genoeg om die irritante haartjes door de lucht te laten dwarrelen. Pas aan het eind van de zomer verpoppen ze tot vlinders en is de overlast voorbij.
Gemeenten pakken de nesten aan met speciale stofzuigers, maar doe dit vooral niet zelf! Dan komen er alleen maar meer brandhaartjes vrij. Sommige gemeenten proberen het probleem voor te zijn, bijvoorbeeld met nestkastjes voor vogels en insecten die de jonge rupsen opeten.
Wil je zien hoe zo’n rupsenbestrijding eraan toegaat? Check deze video:
Verwarring over de lengte van Trump: “Het krimpen is begonnen”
Discussie over Trump’s lengte op sociale media
Op sociale media gaat het flink over de lengte van Donald Trump. Volgens zijn medische keuring is hij 1,90 meter (6’3”), maar op foto’s lijkt hij kleiner dan onze koning Willem-Alexander, die officieel 1,83 meter is. Hoe kan dat?
Koning Willem-Alexander lijkt groter
Koning Willem-Alexander komt op foto’s vaak groter over dan hij is. Volgens Koningshuis-verslaggever Sander Paulus heeft dat te maken met zijn kleding en houding. “Hij draagt pakken die hem een sterke uitstraling geven,” legt Paulus uit. “En als ik hem interview, lijkt hij bijna net zo lang als ik, terwijl ik 1,97 meter ben. Al weet ik natuurlijk niet hoe dik zijn schoenzolen zijn!”
Twijfel over Trump’s lengte
Op een recente foto met wereldleiders oogt Trump kleiner dan verwacht. Maar is dit een uitzondering? Een oudere foto met Elon Musk (1,88 m) en JD Vance (1,88 m) laat zien dat Trump volgens de officiële maten iets langer zou moeten zijn. Toch lijkt het verschil minimaal.
“Het krimpen is begonnen”
Verslaggever Sander Paulus denkt dat Trump ooit wel 1,90 meter was, maar dat hij nu kleiner lijkt door zijn leeftijd. “Hij is bijna 80. Op die leeftijd begint het krimpen.” Toch viel Trump in het echt volgens Paulus best mee: “Hij is geen klein mannetje.”
Trump in Nederland voor NAVO-top
Trump is momenteel in Nederland voor de NAVO-top in Den Haag. Wil je meer weten over zijn bezoek? Check dan ons liveblog.
Moordzaak gesloten na zelfmoord verdachte: familie slachtoffer blijft met vragen
Rechtszaak abrupt beëindigd
De rechtszaak tegen Bas D. uit Baarle-Hertog, die vorig jaar mei zijn ex-vriendin Miranda van Houtum (43) vermoordde, werd woensdag na een korte zitting gesloten. De verdachte pleegde afgelopen zondag zelfmoord in zijn cel, waardoor de zaak nooit volledig behandeld kon worden.
Verdriet en onmacht in de rechtszaal
De familieleden en vrienden van Miranda kwamen woensdagochtend bijeen in de rechtbank, in de hoop antwoorden te krijgen. Maar in plaats van een rechtszaak, kregen ze te horen dat de zaak werd gesloten vanwege het overlijden van de verdachte. De rechter uitte medeleven: “Dit is een hard gelag voor jullie. Jullie hoopten vandaag duidelijkheid te krijgen.”
Veel vragen blijven onbeantwoord
Hoewel Bas D. had bekend dat hij Miranda met een hamer had aangevallen, weigerde hij over veel details te praten. De officier van justitie gaf aan dat het onduidelijk was of hij tijdens de rechtszaak meer had losgelaten. “We zullen nooit het hele verhaal horen waarom Miranda moest sterven,” zei hij.
Geen gerechtigheid voor de familie
De officier noemde de moord “femicide” – een vrouw gedood vanwege haar gender – en wilde de vele waarschuwingssignalen in de relatie bespreken. Maar door de zelfmoord van Bas D. verviel de strafzaak. “Erg onbevredigend,” erkende de officier. “Het recht zal hier niet zegevieren.”
Familie mist kans om te spreken
De nabestaanden van Miranda konden hun emoties nauwelijks bedwingen. Omdat de zaak nu gesloten is, hebben ze ook geen kans meer om hun spreekrecht te gebruiken. Voor hen blijft het rouwproces extra zwaar, zonder gerechtigheid of afsluiting.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.