
Recent Nieuws maandag 23 juni, 2025 18:30
Grote zoekactie naar vermiste Annette (59) uit Valkenswaard
Politie en Veteranen Search Team in actie
De politie en het Veteranen Search Team (VST) zijn maandag met zo’n zeventig mensen op zoek gegaan naar Annette uit Valkenswaard. De 59-jarige vrouw is sinds zondag vermist. De politie bracht maandagmiddag een bericht over haar verdwijning naar buiten.
Laatst gezien bij begraafplaats De Sil
Annette is voor het laatst gespot in de buurt van begraafplaats De Sil in Valkenswaard. Volgens de politie heeft ze waarschijnlijk haar rode scootmobiel bij zich, samen met haar twee hondjes. De zoektocht richtte zich op het gebied tussen de begraafplaats en de Belgische grens.
Hoe ziet Annette eruit?
Annette is ongeveer 1.65 meter lang en heeft blond/rossig haar. Toen ze verdween, droeg ze een wit-groene legging met bloemmotief en een zwart T-shirt met witte opdruk.
Heb je informatie? Neem dan contact op met de politie.
Zwemmer verdronken bij Elst – vierde slachtoffer in één weekend
Verdronken zwemmer bij Rijkerswoerdse Plassen
Gistermiddag is een 26-jarige man uit Arnhem overleden nadat hij verdronk in de Rijkerswoerdse Plassen, tussen Elst en Arnhem. De brandweerduikers haalden hem aan het einde van de middag uit het water. De man was gaan zwemmen, maar verdween onder water en kwam niet meer boven. Een omstander probeerde hem nog te vinden, maar door het troebele water lukte dat niet. In het ziekenhuis overleed de man alsnog, meldt Omroep Gelderland.
Meerdere zwemmers in nood afgelopen weekend
Het was een triest weekend voor de hulpdiensten in Gelderland. Naast het ongeval bij Elst waren er nog drie andere verdrinkingen:
– Zaterdag: Een 16-jarige jongen verdronk in Emst.
– Zaterdag: Een 29-jarige man uit Fijnaart kwam om in de Waal bij Ochten.
– Gisteren: Een 31-jarige Poolse man overleed in de Maas bij Lomm (Limburg).
De politie vermoedt bij alle gevallen een noodlottig ongeval.
Michel’s dringende oproep: ‘Praat met je ouders als ze niet meer veilig kunnen rijden’
Een tragisch ongeluk met grote gevolgen
Michel Florijn heeft een belangrijke boodschap voor iedereen die twijfelt of een ouder of partner nog wel veilig achter het stuur zit. Vorige week verloor hij zijn vader na een ongeluk op een parkeerplaats in Hengelo (Overijssel). Een 87-jarige bestuurder reed zijn ouders aan terwijl ze boodschappen deden. Zijn vader overleed later in het ziekenhuis, en zijn moeder houdt er een trauma en een gebroken bekken aan over.
Michel vertelt hoe het gebeurde: “Mijn moeder pakte een winkelwagentje, en plots werd ze aangereden. De bestuurder reed achteruit en raakte mijn vader. Mijn moeder blijft het beeld zien van mijn vader onder de auto, in een plas bloed.” Zijn vader overleed kort daarna, maar gelukkig konden zijn ouders nog afscheid nemen.
‘Het voelt als mosterd na de maaltijd’
De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd, maar de 87-jarige bestuurder mag inmiddels niet meer rijden. Voor Michel komt die maatregel te laat. “Dit had voorkomen kunnen worden. Die man had waarschijnlijk al langer niet meer moeten rijden.”
Ironisch genoeg was zijn vader juist heel bewust bezig met verkeersveiligheid. Hij had een ANWB-verzekering met een speciale dongel die zijn rijgedrag monitorde. “Mijn vader wilde voorkomen dat hij een gevaar op de weg zou worden. En dan gebeurt dit.”
‘Neem de sleutels af als het moet’
Michel’s boodschap is duidelijk: “Als je denkt dat iemand niet meer veilig kan rijden, grijp dan in. Hoe moeilijk dat gesprek ook is – kijk wat er gebeurt als je het níét doet.” Hij wijst op de rouwkaart van zijn vader als pijnlijk voorbeeld.
Annelies Tichelaar van de ANWB bevestigt dat zo’n dongel een handig hulpmiddel kan zijn. “Het geeft een objectief beeld van iemands rijgedrag. Soms moeten we helaas het gesprek voeren als iemand niet meer veilig rijdt.”
‘Er moet meer gebeuren voor oudere bestuurders’
Michel kreeg veel steun na zijn verhaal, vooral van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zoals Edo Kieft, die in 2019 zijn schoondochter verloor door een 89-jarige bestuurder. Samen met anderen startte hij een petitie voor strengere keuringen, maar volgens Michel is er nog te weinig veranderd.
“75-plussers krijgen nu maar eens in de vijf jaar een keuring. Dat is veel te lang. Ik wil dat mensen mobiel blijven, maar niet ten koste van anderen. Mijn vader had nog een mooi leven kunnen hebben. Dit was een zinloos einde.”
Bekijk origineel artikel
“`html
Dubai leverde naast Promes ook verdachte ‘bankier’ uit aan Nederland
Naast voetballer Quincy Promes heeft Dubai nog een Nederlandse verdachte uitgeleverd aan Nederland. De 44-jarige man wordt verdacht van ondergronds bankieren en zat afgelopen vrijdag in hetzelfde vliegtuig terug naar Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bevestigd dat hij is gearresteerd en uitgeleverd.
Verdachte van crimineel bankieren en drugstransport
De man zou de leider zijn van een ondergrondse bank die miljoenen aan crimineel geld verplaatste. Daarnaast wordt hij ervan verdacht betrokken te zijn bij een transport van bijna 300 kilo cocaïne. Hoewel zijn zaak niets met die van Promes te maken heeft, werden ze wel tegelijkertijd opgehaald uit Dubai.
Al bijna twee jaar vast in Dubai
De vermoedelijke bankier werd daar bijna twee jaar geleden al opgepakt, maar pas nu uitgeleverd. De Nederlandse opsporingsdiensten kwamen hem op het spoor dankzij de hack van Sky ECC, een berichtendienst die veel door criminelen werd gebruikt. Ook twee broers van de man zijn verdacht.
Hoe werkt ondergronds bankieren?
Ondergronds bankieren is een systeem waarbij crimineel geld buiten officiële banken om wordt verplaatst. Contant geld wordt in het ene land ingeleverd en in een ander land uitgekeerd. De ‘bankiers’ verdienen hier commissie aan en houden zelf bij wie welk bedrag krijgt.
Rechtszaak komt eraan
De 44-jarige man heeft zowel de Libanese als de Nederlandse nationaliteit. Zijn rechtszaak, samen met die van zijn broers, staat gepland voor eind augustus.
Dit betekent de onrust rond Iran als je in de zomervakantie naar Azië vliegt
Waarom vliegtuigen om Iran en andere conflictgebieden heen moeten
Door de spanningen in het Midden-Oosten vermijden veel luchtvaartmaatschappijen het luchtruim boven landen zoals Israël en Iran. Maar dat zijn niet de enige no-fly zones. Sinds de neerhalen van vlucht MH17 in 2014 vliegt bijna niemand meer over Oekraïne, en sinds de Russische inval in 2022 is ook het Russische luchtruim verboden terrein. Ook landen als Syrië, Irak en Afghanistan worden gemeden. En zelfs de Himalaya is een uitdaging vanwege de extreme hoogte en gebrek aan noodlandingsplekken.
Voor reizigers naar bestemmingen zoals China, Japan of Zuid-Korea betekent dit flinke omwegen. Zelfs een tussenstop in Dubai of Qatar wordt nu langer omdat vliegtuigen niet meer rechtstreeks over Syrië of Irak vliegen, maar een omweg maken via Saoedi-Arabië. “Dat kost zo’n 500 kilometer extra, ongeveer 9% meer vliegtijd,” legt luchtvaartexpert Joris Melkert van de TU Delft uit.
Hogere kosten en vertragingen
Langere routes zorgen voor een domino-effect: vliegtuigen komen later aan, passagiers missen aansluitingen, piloten maken meer uren, en toestellen staan niet op de juiste plek. “Alleen al de extra brandstof kost duizenden euro’s per vlucht,” zegt Melkert. Omdat de winstmarges in de luchtvaart klein zijn, kunnen sommige vluchten zelfs verliesgevend worden. Bovendien wordt het luchtruim boven veilige landen drukker, wat weer tot vertragingen leidt.
Moet ik extra betalen als mijn vlucht om moet vliegen?
Nee, als je ticket al geboekt is, hoef je niets extra’s te betalen. Het risico van omvliegen ligt bij de luchtvaartmaatschappij. Wel kunnen maatschappijen vluchten annuleren of schema’s aanpassen. Gelukkig heb je als passagier rechten bij annuleringen of grote wijzigingen. Bij een geannuleerde vlucht heb je recht op geld terug of een alternatieve vlucht (dezelfde dag of later). Let op: bij losse tickets krijg je geen compensatie als de annulering door politieke onrust komt. Bij een pakketreis kun je soms wel een prijsverlaging krijgen als je vakantie hierdoor korter wordt.
Alternatieve routes: vliegen Chinese en Turkse maatschappijen wel over Rusland?
Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Chinese en Turkse, mogen nog wel over Rusland vliegen. Maar niet allemaal. Turkish Airlines vermijdt bijvoorbeeld ook het luchtruim boven Rusland, Israël, Iran en Irak voor vluchten naar Tokio. Of dit tot hogere ticketprijzen leidt, is nog onduidelijk. Maatschappijen kunnen ook kiezen voor kleinere marges of andere vliegtuigen inzetten.
Wat nu? Blijf op de hoogte van de situatie
De situatie in Iran blijft onvoorspelbaar. Wil je weten hoe Iran zou kunnen reageren? Kijk dan de analyse van correspondent Pepijn Nagtzaam:
Let op:
– Relatieve datums zoals “sinds een paar dagen” zijn ongewijzigd gelaten.
– De inhoud is herschreven in een informele stijl zonder nieuwe informatie toe te voegen.
– De HTML-link opent in een nieuwe tab.
Muurgekko gevonden bij Jumbo krijgt mogelijk een toepasselijke naam
Exotische verstekeling in Veghel
Een Moorse muurgekko is dit weekend ontdekt tussen een lading fruit in het Jumbo-distributiecentrum in Veghel. Het beestje is nu veilig ondergebracht bij dierenpark De Oliemeulen in Tilburg, waar het in quarantaine zit. Het is niet de eerste keer dat het park zulke gekko’s opvangt – afgelopen week kwamen er namelijk nog twee binnen!
Hoe belandde de gekko in Nederland?
De Moorse muurgekko heeft een grijsbruin kleurtje en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Noord-Afrika. Toch duikt hij vaker op in Nederland, vooral tijdens het vakantieseizoen. “Ze liften vaak mee in de koffer van reizigers,” legt dierenverzorger Marijn van Harrewijn uit. “Via fruittransporten gebeurt het minder vaak.”
Medewerkers van Jumbo spotten het diertje tussen het fruit, stopten hem in een bakje en belden de dierenambulance. Waar de gekko precies vandaan komt, is onduidelijk. “Vermoedelijk Zuid-Europa, maar we weten niet waar het fruit vandaan kwam,” zegt Marijn.
Quarantaine en verzorging
De gekko moet nu eerst zestig tot negentig dagen in quarantaine. “Zo checken we of hij gezond is en geen parasieten heeft,” vertelt Marijn. Ondertussen krijgt hij goed eten om aan te sterken. “Hij zag er gelukkig nog best stevig uit. Waarschijnlijk heeft hij onderweg genoeg insecten gevonden.”
Na de quarantaine beslist het dierenpark of de gekko in Tilburg blijft of naar een andere plek gaat.
Een passende naam?
Het diertje, dat zo’n 12 tot 16 centimeter lang wordt, heeft nog geen naam. Maar Marijn heeft wel een idee: “Jumbo zou wel toepasselijk zijn,” zegt hij lachend. “In ieder geval leuk, weer een extra dier om voor te zorgen!”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.