
Recent Nieuws zondag 22 juni, 2025 18:29
De NAVO-top: Elke deelnemer met eigen agenda
Nou, wat een week staat ons te wachten! Net als die Amerikaanse actie tegen Iran nog niet helemaal in het nieuws is verwaterd, komt deze week alweer de grote bijeenkomst van wereldleiders in Den Haag. Ja hoor, dinsdag begint de NAVO-top en wie denken we daar allemaal te zien? Nou, Donald Trump zal er zijn, net als onze gastheer Mark Rutte en premier Schoof. Maar ook de andere 30 landen komen er aan zetten met hun eigen delegaties en – belangrijker nog – met hun eigen wensenlijstjes. Zoals je misschien al verwacht, willen veel West-Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en het VK vooral de Europese defensiemachinerie op peil brengen en de banden tussen alle NAVO-landen sterker maken. En dan hebben we natuurlijk ook Oekraïne niet vergeten; dat land krijgt steunbeloften van de NAVO-leden en wordt zelfs uitgenodigd voor een diner.
Maar laten we eerlijk zijn: de kleinere landen hebben soms net zo’n grote mond als de grote jongens. De Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) zullen zich waarschijnlijk flink laten horen. Ze hebben dagelijks te maken met dat knuffelige buurjongetje Rusland en zijn militaire spelletjes. Ze vrezen echt dat als de oorlog in Oekraïne ooit eindigt, ze het volgende doelwit worden. Daarom pleiten ze ervoor dat de NAVO zich extra goed bewapent en dat iedereen die 5%-norm voor defensie-uitgaven haalt. Litouwen gaat zelfs nog verder en wil die procenten de komende jaren opvoeren naar 6%. Tijdens deze top in Den Haag wordt die 5%-norm officieel vastgelegd, maar niemand weet precies hoe de Amerikaanse aanval op Iran hierin past. Komt Trump wel of blijft hij thuis omdat hij bang is voor een terugslag van Iran?
Turkije: De brug tussen Europa en Azië
Turkije speelt altijd weer een interessante rol binnen de NAVO. Het land is geen lid van de EU, maar heeft toch een strategische positie. Niet voor niks riep Rutte vorige maand de Europese leiders op om de relatie met Turkije weer een beetje op te poetsen. Want als Europa en de NAVO willen voorkomen dat Rusland te veel invloed krijgt, kunnen ze niet zonder Turkije. Dat land heeft na de VS het grootste leger binnen de alliantie en wil absoluut geen kant op trekken richting China of Rusland. President Erdogan laat weten dat militaire samenwerking prima is, maar dat er wel wat tegenover moet staan. Hij wil vooral de economische banden met Europa verbeteren. Dus als de NAVO iets van hem vraagt, mag hij ook iets terugvragen. Zo simpel is dat.
Oekraïne en andere gasten op de NAVO-top
Een van de belangrijkste gasten op de top is eigenlijk geen NAVO-lid. Nee, dat is president Zelensky van Oekraïne, die door Rutte persoonlijk is uitgenodigd. Net als bij vorige toppen mag hij meedoen aan het diner in Paleis Huis ten Bosch, waar alle leiders met koning Willem-Alexander en Máxima aan tafel zitten. Maar let op: hij mag niet meepraten tijdens de belangrijkste vergadering op woensdag. Dat is alleen voor de echte NAVO-leden.
Behalve Oekraïne zijn er ook andere landen uitgenodigd die graag met de NAVO samenwerken. Denk aan Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Die landen hebben namelijk heel veel interesse in de NAVO omdat ze bang zijn voor de groeiende macht van China. Rutte was trouwens nog maar net in april in Japan, en sinds januari heeft Japan zelfs een eigen ambassade bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Voor beide partijen is dit een win-winsituatie: Japan wordt minder afhankelijk van de VS en de NAVO krijgt meer invloed in een regio met landen zoals Rusland, China en Noord-Korea.
Gevecht op de vluchtstrook eindigt in politie-interventie
Zo te horen ging het behoorlijk uit de hand zaterdagnacht op de vluchtstrook van de A2 bij Batadorp. Twee auto’s die naast elkaar stopten, leverden een vechtpartij op tussen de inzittenden. Volgens de wijkagent die erop afkwam, begon alles met een ruzie in één van de voertuigen. Een dronken passagier had het niet meer met een andere passagier eens en besloot om de discussie voort te zetten… maar dan wel buiten.
Toen ze halt hielden op de vluchtstrook, kwam er onverwachts een tweede auto bij betrokken. Blijkbaar zaten er bekenden van de inzittenden in, die zich ook met de situatie wilden bemoeien. In plaats van dat dit kalmerend werkte, verergerde het de spanningen enorm. Uiteindelijk werd de situatie zo hectisch dat iemand de politie belde.
Volgens de agent ter plaatse was de situatie behoorlijk gevaarlijk. Gelukkig lijkt niemand ernstig gewond te zijn geraakt, hoewel er sprake is van mogelijk aangifte door een van de betrokkenen. De politie heeft alle nodige informatie verzameld, maar tot nu toe zijn er geen arrestaties verricht. Gelukkig bleken beide chauffeurs nuchter te zijn, dus dat was tenminste één positief punt.
Akkoord Bereikt: Alle NAVO-landen Stemmen In Met Defensiebudgetverhoging
Zo te horen hebben de diplomaten van alle NAVO-landen eindelijk een plan getrokken om het defensiebudget flink op te schroeven. Ja, zelfs Spanje, dat eerst nogal koppig was, heeft nu zijn steentje bijgedragen aan deze nieuwe afspraak. Het gaat erom dat elk land 5 procent van zijn economie gaat spenderen aan defensie en daaraan gerelateerde zaken. Maar let op, dit is voorlopig nog geen officiële regel. De grote baasjes van de NAVO-landen moeten dit principeakkoord volgende week tijdens een top in Den Haag goedkeuren.
Spanje had eerst heel hard geprobeerd zich uit deze verhoging te werken. Ze vonden het gewoonweg onbetaalbaar en politiek onmogelijk om mee te doen. Pedro Sánchez, hun premier, smeekte zelfs Mark Rutte om zijn land vrij te stellen van deze verplichtingen. Maar hoe precies ze uiteindelijk Spanje aan boord hebben gekregen? Dat blijft een mysterie. Volgens Roel Schreinemachers, een politiek verslaggever, heeft Spanje zich gewonnen gegeven omdat al 31 andere NAVO-landen hun handtekening onder het akkoord hadden gezet. “Nu Spanje meedoet, kan de NAVO eindelijk eensgezind overkomen,” legt hij uit. En zo is een van de grootste discussies van de komende top in Den Haag al uit de wereld.
Het idee achter deze verhoging komt eigenlijk van Donald Trump, die ooit wilde dat elke NAVO-partner 5 procent van hun bruto binnenlands product besteedde aan defensie. Mark Rutte, de leider van de NAVO, maakte die ambitieuze wens iets realistischer door het te splitsen in 3,5 procent voor defensie en 1,5 procent voor allerlei andere dingen zoals het verbeteren van infrastructuur en cyberbeveiliging. Dit nieuwe plan moet dan vanaf tien jaar hiervandaan, dus in 2035, van kracht worden.
De Invloed van Sociale Media op Jonge Breinen
Een neuropsycholoog uit Helmond, Erik Matser, heeft het over de drukke wereld waarin kinderen tegenwoordig opgroeien. Hij zegt dat sociale media veel te veel prikkels oplevert voor jonge hersenen. “Onze hersenen zijn eigenlijk niet berekend op al die informatie,” legt hij uit. Volgens hem is het advies van het kabinet om kinderen onder de 15 jaar bij sociale media vandaan te houden een stap in de goede richting. Erik, die zich bezighoudt met hoe het brein invloed heeft op gedrag, merkt op dat het brein nog steeds ontwikkelt tot je 21e. Maar tegenwoordig komen kinderen al vanaf hun negende in aanraking met inhoud die bedoeld is voor volwassenen. Dat kan ernstige gevolgen hebben.
Hij vertelt ook over een ander probleem: vergelijkingen op sociale media. “Kinderen en tieners zien wat anderen posten en voelen zich vaak minderwaardig. Dat kan echt negatief zijn voor hun zelfbeeld.” Dit alles samen kan leiden tot dingen zoals angststoornissen.
Volgens Matser voelen heel veel jongeren zich momenteel niet goed in hun vel. Hij verwijst naar een onderzoek van het Trimbos-instituut, dat aantoont dat bijna de helft van Nederlanders mentaal niet in balans is. “We zijn gewoon niet gemaakt om constant bombardement van prikkels aan te kunnen,” zegt hij. Als gevolg daarvan kunnen er allerlei lichamelijke klachten ontstaan, zoals pijn en moeheid. En uiteindelijk kun je hierdoor echt ziek worden.
Matser is blij met het nieuwe advies van het kabinet, dat stelt dat kinderen pas na groep 8 een smartphone mogen krijgen. “Ouders moeten hier serieus mee omgaan,” benadrukt hij. Ook vindt hij dat scholen meer aandacht moeten besteden aan dit onderwerp, net zoals ze doen bij andere belangrijke thema’s zoals drugsgebruik en seksuele gezondheid. “Laten we kinderen leren wat internet echt inhoudt en hen bewust maken van schermverslaving.”
Grote brand in Rotterdamse haven onder controle
Wow, wat een dag! In een loods in de Waalhaven in Rotterdam woedde vandaag een flinke brand die urenlang iedereen in spanning hield. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar de situatie was even behoorlijk hectisch. Vanwege de enorme rookwolken stuurde de veiligheidsregio meerdere keren een NL-Alert naar inwoners in de buurt. Maar goed nieuws: die waarschuwingen zijn intussen weer ingetrokken.
De brand brak uit in een loods aan de Van Graftstraat, ergens rond elf uur ’s ochtends. De oorzaak? Nog onbekend. Maar één ding is zeker: de brandweer kwam meteen in actie om te voorkomen dat het vuur zich verder zou verspreiden. Na een paar uur was dat gevaar gelukkig geweken, hoewel de loods zelf niet meer te redden viel – hij is gedeeltelijk ingestort.
Rond half vier kondigde de brandweer aan dat de brand officieel onder controle was. Let op: dat betekent nog niet dat het vuur helemaal uit is. Om alle vonken en smeulende resten te blussen, wordt er een kraanwagen gebruikt om puin weg te halen. Dit proces duurt waarschijnlijk tot diep in de avond.
Tijdens de brand kwam er een gigantische hoeveelheid rook vrij. De brandweer heeft weliswaar metingen uitgevoerd, maar of er gevaarlijke stoffen vrijkwamen, is nog niet bekend. Ook blijft het mysterieus wat er precies in die loods stond.
Om de bewoners in de buurt te beschermen werden er twee NL-Alerts verzonden. De eerste melding ging rond twaalf uur uit en waarschuwde mensen in de buurt van de Waalhaven om binnen te blijven en ramen en deuren dicht te houden. Een tweede bericht volgde na drie uur, nadat de windrichting was veranderd. Bewoners van Pendrecht, Charlois en Katendrecht kregen dezelfde boodschap. Om half vijf waren de alerts overbodig en werden ze ingetrokken.
Defensie-uitgaven: Spanje stemt eindelijk in met hogere norm
Zo te horen is er een doorbraak in de discussie over defensie-uitgaven binnen de NAVO! Alle landen, inclusief Spanje, hebben ingestemd met een nieuwe ontwerptekst waarin wordt bepaald dat de uitgaven voor defensie op termijn moeten stijgen naar 5 procent van het bbp. Volgens diplomaten die dit aan de NOS lieten weten, heeft Spanje uiteindelijk ingestapt omdat de tekst iets minder streng is geformuleerd.
Een paar dagen geleden leek het nog of Spanje zich niet aan zou sluiten bij deze verhoging. De Spaanse premier Sanchez had zelfs geschreven aan NAVO-chef Rutte dat hij dit percentage “onredelijk” en “contraproductief” vond. Zijn zorgen gingen vooral uit naar andere belangrijke sectoren zoals onderwijs en sociale voorzieningen, die volgens hem zouden moeten lijden onder de noodzakelijke bezuinigingen.
Maar blijkbaar zijn de betrokken partijen elkaar tegemoetgekomen. Vanmiddag meldden verschillende persbureaus dat de formulering in de ontwerptekst wat soepeler was geworden. In plaats van “we zeggen toe om 5 procent uit te geven”, staat er nu iets vaagers als “bondgenoten zeggen toe”. Dit verschil maakt het mogelijk voor alle 32 NAVO-landen om komende woensdag tijdens de top in Den Haag officieel akkoord te gaan met de nieuwe afspraken.
Hoewel sommige landen, zoals de VS en enkele Oost-Europese lidstaten, liever een strikte formulering hadden gehad, zijn ook zij bereid om hun steentje bij te dragen aan deze flexibele oplossing. Het is dus een compromis dat iedereen acceptabel vindt – althans, voorlopig!
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!