
Recent Nieuws zaterdag 21 juni, 2025 07:39
Vandaag tropisch warm met alleen wat sluierwolken
Hitte en volop zon
Vandaag schijnt de zon uitbundig en wordt het bloedheet in grote delen van het land. Er hangen alleen wat flarden sluierbewolking aan de hemel, maar regen zit er niet in. Het kwik schiet omhoog: aan de kust wordt het zo’n 28 graden, in het binnenland rond de 31 graden, en in het zuiden kan het lokaal zelfs 33 graden worden. Check zelf hoe warm het bij jou wordt!
Zwakke wind en warm zeewater
Er staat een licht tot matig briesje uit het zuidoosten. Aan de kust kan later op de dag een verkoelend zeewindje opsteken. Het zeewater is inmiddels opgewarmd tot 18 graden – prima voor een verfrissende duik!
Avond en nacht blijven zwoel
Ook vanavond blijft het stralend weer, zonder een spatje regen. En warm? Jazeker! Om 22:00 uur is het in het midden en zuiden vaak nog 25 graden of meer. ’s Nachts is het helder met wat sluierwolken, alleen Zeeland krijgt tegen de ochtend wat meer bewolking. Afkoeling? Vergeet het maar: in het zuidwesten blijft het in de steden boven de 20 graden, terwijl het noordoosten ‘afkoelt’ naar 15 graden.
Morgen: hitte verdwijnt, kans op buien
Morgen begint nog vrij zonnig, maar in het westen komt er al snel meer bewolking. In de loop van de dag krijgen ook andere delen van het land te maken met een bui, en in het oosten kan er zelfs een onweertje losbarsten. De temperaturen lopen uiteen: aan de kust wordt het 24 graden, terwijl het oosten nog even zweterige 34 graden aantikt. Later koelt het af, maar het blijft ruim boven de 20 graden.
Verwachting voor de komende dagen
Na vandaag wordt het wat wisselvalliger:
– Maandag & dinsdag: Een mix van zon en wolken, af en toe een bui, en een stevige westenwind. Maxima rond de 22 graden.
– Woensdag: Eerst zon, later kans op een bui. Het wordt weer warmer – tot 28 graden in het zuiden!
– Donderdag: Meer bewolking, hier en daar een plensbui met mogelijk onweer, en minder hitte.
Vijf jaar cel geëist voor verkrachting, maar rechter spreekt man vrij
Man vrijgesproken van verkrachting ondanks OM-eis
Een 29-jarige man uit Bergen op Zoom is vrijdag door de rechtbank in Breda vrijgesproken van verkrachting, terwijl het Openbaar Ministerie (OM) vijf jaar celstraf had geëist. Volgens het OM had hij tussen december 2021 en september vorig jaar zijn toenmalige vriendin meerdere keren verkracht en misbruik gemaakt van haar verstandelijke beperking. Maar de rechter vond het bewijs te mager en liet de man al snel na de rechtszaak gaan.
Het slachtoffer had via haar moeder aangifte gedaan. Ze beweerde dat haar ex-vriend meermaals tegen haar wil seks met haar had gehad, waardoor ze zelfs zwanger was geraakt. Het OM wees ook op druk via WhatsApp-berichten met foto’s en video’s, maar die berichten waren verdwenen. De rechtbank vond daarom dat er geen dwang kon worden bewezen.
OM-argumenten afgewezen
Het OM probeerde de zaak te versterken door te wijzen op de zoekgeschiedenis van de man op pornosites en zijn eerdere veroordelingen voor verkrachting. Maar de rechter trok zich daar niets van aan. Ook het argument dat het slachtoffer verstandelijk beperkt was en geen weerstand kon bieden, hield geen stand. Volgens de rechtbank was er onvoldoende bewijs dat de man wist van haar beperking. Sterker nog, er waren aanwijzingen dat hij zelf ook verstandelijke uitdagingen heeft.
Schadevergoeding nog mogelijk
Hoewel de man vrijuit gaat, kan zijn ex-partner in een aparte procedure alsnog een schadevergoeding van ruim €250.000 proberen te krijgen. De man blijft bij zijn verhaal dat er nooit sprake was van gedwongen seks.
Duizenden babyschildpadden gered in Mexico
Politie onderschept illegale lading
Tijdens een actie tegen de illegale handel in wilde dieren heeft de Mexicaanse politie meer dan 3400 babyschildpadden in beslag genomen. De dieren zaten opeengepakt in kartonnen dozen en werden vervoerd door een man die meteen werd gearresteerd. De controle vond plaats in de staat Chiapas, in het zuiden van Mexico.
Beschermde diersoort in gevaar
De schildpadjes behoren tot de Trachemys venusta, een beschermde soort in Mexico. Volgens dierenbeschermers hadden ze veel te weinig ruimte en kregen ze niet de juiste zorg. Gelukkig zijn de schildpadjes in veiligheid gebracht en naar een opvangcentrum overgebracht.
Toekomst voor de schildpadden
In het opvangcentrum wordt nu gekeken of de dieren sterk genoeg zijn om terug te keren naar het wild. Eén ding is zeker: ze komen niet in handen van particulieren. De milieudienst benadrukt dat ze niet als huisdier zullen worden weggegeven.
Bonusaflevering: Ontmoet de NOS-correspondenten live
Van onze correspondent is een podcastserie van De Dag, waarin je elke zaterdag kennismaakt met een NOS-correspondent, het land waar ze werken en de verhalen die volgens hen meer aandacht verdienen. Deze week hebben we een speciale bonusaflevering voor je, opgenomen tijdens een live-publieksavond van de NOS in theater Flint in Amersfoort.
Een rondje langs de correspondenten
Tijdens deze avond waren (bijna) alle correspondenten aanwezig. In deze aflevering hoor je:
– Mustafa Marghadi (Zuidoost-Azië)
– Thijs Kettenis (Griekenland en de Balkan)
– Laura van Megen (China)
– Mitra Nazar (Turkije)
– Anoma van der Veere (Japan)
– Daisy Mohr (Midden-Oosten)
– Ryan Hermelijn (coördinator Bureau Washington)
– Chiem Balduk (Duitsland)
Ook komt Sjoerd den Daas (Verenigde Staten) nog even terug, met wie de allereerste aflevering werd gemaakt.
Luister en abonneer!
Deze bonusaflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Vind je het leuk? Vergeet je dan niet te abonneren!
Alle afleveringen op een rij
Heb je de andere afleveringen gemist? We spraken eerder met:
– Sjoerd den Daas (VS)
– Geert Groot Koerkamp (Rusland)
– Nasrah Habiballah (Israël en Palestijnse Gebieden)
– Marieke de Vries en Sander van Hoorn (oud-correspondenten)
– Nina Jurna (Latijns-Amerika)
– Charlotte Waaijers (Duitsland)
– Elles van Gelder (Afrika)
– Andrea Vreede (Vaticaanstad)
– Frank Renout (Frankrijk)
– Fleur Launspach (VK en Ierland)
– Kysia Hekster (EU, NAVO, België en Luxemburg)
Meer podcasts van de NOS
- De Dag – Dagelijks 20 minuten verdieping bij één nieuwsonderwerp.
- Lang verhaal kort – Elke werkdag een onderwerp in 5 minuten.
- NOS op 3 – Helpt je het nieuws beter te volgen.
- Met het Oog op Morgen – Dagelijks nieuwsoverzicht, krantenblik en interviews.
- Het Beste uit het Oog – Wekelijkse selectie van de mooiste gesprekken.
- De Stemming van Vullings en De Rooy – Politieke weekanalyse elke vrijdag.
- Jeugdjournaal-podcast – Antwoorden op vragen van kinderen over het nieuws.
Palestijnse activist Khalil vrijgelaten in VS
Khalil mag proces in vrijheid afwachten
De Palestijnse activist Mahmoud Khalil is vrijgelaten uit een gevangenis in Louisiana, VS. Een federale rechter besloot eerder op de dag dat hij niet langer vastgehouden hoefde te worden en zijn rechtszaak in vrijheid kon afwachten. Binnen een paar uur na die uitspraak stond Khalil weer buiten.
Arrestatie en omstreden detentie
Khalil werd in maart gearresteerd in New York en meteen naar een gevangenis in Louisiana overgebracht, duizenden kilometers verderop. Zijn hoogzwangere vrouw moest achterblijven in New York. Inmiddels is Khalil vader geworden.
Hij werd opgepakt omdat hij volgens de autoriteiten flyers met het Hamas-logo zou hebben uitgedeeld op de Columbia University. Zijn advocaten zeggen dat dit niet klopt. Zijn arrestatie en mogelijke uitzetting zijn controversieel, omdat Khalil een permanente verblijfsvergunning heeft en niet wordt verdacht van een misdrijf.
Rechter noemt detentie “zeer ongebruikelijk”
De federale rechter vond het vandaag absurd dat de overheid Khalil nog langer vast wilde houden. Hij noemde het “zeer, zeer, zeer ongebruikelijk” en zei dat de aanklachten tegen hem geen gevangenisstraf rechtvaardigden.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.