
Entertainment Nieuws woensdag 18 juni, 2025 19:33
Nieuwe Komische Reis door Amsterdam in Serievorm
Heb je ooit zin gehad om de geschiedenis van Amsterdam op een leuke, komische manier te ontdekken? Nou, dat wordt binnenkort mogelijk! De NTR is bezig met een nieuwe serie genaamd ‘Welkom in Amsterdam’. Achter de schermen staat niemand minder dan Niek Barendsen, die al eerder hits als ‘Welkom in de Middeleeuwen’ en ‘Welkom in de jaren 70 en 80’ maakte. Deze keer draait alles om de 750e verjaardag van de stad waar iedereen van houdt: Amsterdam!
De opnames zijn net begonnen, en we kunnen al vertellen dat het programma vol zit met grappige verhalen over iconische plekken zoals de grachten, Artis, het Concertgebouw en het Vondelpark. Maar niet alleen dat; beroemde figuren uit de geschiedenis van de stad krijgen ook een rol in de serie. En wie speelt ze? Een stel supergetalenteerde acteurs, waaronder Ilse Warringa, Tina de Bruin, Gijs Scholten van Aschat en nog veel meer bekende namen. Plien van Bennekom heeft zelfs een rol als tv-host Dorine Goudsmit – hoe cool is dat?!
Als je deze serie niet wilt missen, zet je agenda dan maar vast: vanaf eind dit jaar kun je genieten van ‘Welkom in Amsterdam’. Voor de echte geschiedenisbuffels onder ons was er trouwens eerder dit jaar al een speciale serie, ‘Het verhaal van Nederland: Amsterdam’, gemaakt ter ere van diezelfde 750e verjaardag.
Tom Cruise en Dolly Parton krijgen ere-Oscar dit jaar
Zo is het leven soms: twee sterren die al jarenlang de showbusiness op zijn kop zetten, gaan eindelijk een ere-Oscar in ontvangst nemen. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft aangekondigd dat Tom Cruise en Dolly Parton dit jaar worden vereerd voor hun bijdragen aan de filmwereld. Ze stappen volgende week op tijdens de Governors Awards, een evenement waarbij deze speciale prijzen worden uitgereikt.
Voor beide kunstenaars is dit de eerste keer dat ze een Oscar mogen vasthouden, hoewel ze eerder genomineerd waren. Cruise kreeg zijn eerste kans in 1990, toen hij werd genoemd voor zijn rol als Ron Kovic in de anti-oorlogsfilm Born on the Fourth of July. Zeven jaar later was hij weer in de race met zijn rol als makelaar in Jerry Maguire. En wie zich nog herinnert hoe hij als positiviteitsgoeroe Frank T.J. Mackey tekeer ging in Magnolia? Ja, ook daarvoor werd hij genomineerd, maar geen winnaar. Twee jaar geleden had hij zelfs hoop dat Top Gun: Maverick, een film die hij produceerde, de prijs voor Beste Film zou halen, maar ook toen bleef de glorie hem ontgaan. Toch heeft hij er wel drie Golden Globes mee behaald – dus niet alle hoop is verloren!
Aan de andere kant van de rode loper staat Dolly Parton, die al twee keer een schot heeft gelost op de Oscar. In 1980 kwam haar lied “9 to 5” in de race, maar jammer genoeg verloor ze dat jaar van “Fame”. In 2005 was ze opnieuw in de running met “Travelin’ Thru”, een nummer uit de film Transamerica. Deze keer wordt ze echter beloond met de Jean Hersholt Humanitarian Award, een prijs die haar enorme inzet voor goede doelen erkent. Ze heeft immers de Dollywood Foundation opgericht om kinderen in haar thuisstaat Tennessee betere onderwijsmogelijkheden te bieden. Daarnaast heeft ze al meer dan 285 miljoen boeken aan kinderen wereldwijd geschonken door een programma dat ze zelf opzette.
De Academy prees Cruise voor zijn “ongelooflijke toewijding aan onze gemeenschap van film- en stuntmakers”. Wat Parton betreft, loofden ze haar “onvermoeibare inzet” voor haar liefdadigheidsprojecten. Naast Cruise en Parton ontvangen actrice en choreograaf Debbie Allen en production designer Wynn Thomas ook een ere-Oscar. Vorige winnaars van deze prestigieuze prijs zijn Angela Bassett (2023), David Lynch (2019) en Lauren Bacall (2009).
Boze schrijvers tegen investeringen van KKR
Dus, luister even. Een heleboel schrijvers die bij de uitgeversgroep VBK horen, zijn behoorlijk pissig op een bepaald investeerdersbedrijf dat recentelijk de boel heeft overgenomen. En dat is niet zomaar een bedrijfje; het gaat om Kohlberg Kravis Roberts, kortweg KKR genoemd. Deze jongens zijn een van de grootste private-equityfondsen ter wereld en hebben een hoop aandacht getrokken – en niet per se positieve aandacht.
Een aantal bekende namen in de Nederlandse literatuurwereld, zoals Nelleke Noordervliet, Abdelkader Benali en Freek de Jonge, hebben een verklaring ondertekend waarin ze duidelijk maken dat ze niet blij zijn met de manier waarop KKR zijn geld investeert. Ze spreken zich af tegen “alle Israëlische investeringen” van dit fonds. Waarom? Nou, omdat KKR onder andere in wapenindustrieën steekt, datacentra bouwt in Israël en ook nog eens betrokken is bij bedrijven op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat laatste trekt natuurlijk extra kritiek.
Maar hoe reageert de uitgeverij zelf hierop? Afgelopen maandag deed VBK (dat eigenaar is van Ambo/Anthos, Atlas Contact en Van Dale, onder meer) een uitspraak waarin ze “alle mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden of facilitering ervan door middel van directe investeringen” veroordeelden. Maar volgens de ontevreden schrijvers blijft dat te vaag. Ze noemen het zelfs een soort “laffe dooddoener”, want het klinkt alsof ze iets doen, maar eigenlijk veranderen er geen grote dingen. Daarom roepen ze VBK op om harder aan te dringen bij KKR om hun investeringen in de Israëlische oorlogsindustrie te stoppen.
En als je denkt dat dit alleen bij de uitgevers wereld blijft, dan heb je het mis. KKR staat ook achter festivals zoals Zwarte Cross, Mysteryland en DGTL. En ja, daar reageren artiesten ook op. Goldband en Youp van ’t Hek, bijvoorbeeld, hebben al aangekondigd dat ze niet meer optreden op deze evenementen, omdat de waarden van KKR gewoonweg niet stroken met wat zij belangrijk vinden.
Tomorrowland Wint Opnieuw: Beste Festival Ter Wereld!
Wow, het is weer zover! Het populaire Belgische festival dat ook bij veel Nederlanders in de smaak valt, heeft opnieuw de eerste plaats weten te veroveren. Volgens een opiniepeiling van de Britse krant DJ Mag hebben de lezers hun stem uitgebracht en is Tomorrowland voor het vijfde jaar achter elkaar gekroond tot het beste dancefestival ter wereld. Niks veranderd aan de top 3 trouwens – het Amerikaanse Ultra Music Festival staat weer op nummer twee en het Roemeense Untold Festival neemt de derde plek in.
Maar goed, Nederland komt er niet onderuit! Verschillende Nederlandse festivals hebben het gescoord in de top 100 lijst met de meest geliefde evenementen. Defqon.1 doet het geweldig en stijgt vier plaatsen om te eindigen op positie tien. Ook AMF (16), Dekmantel (17) en Awakenings (20) staan binnen de top 20. De rest van de Nederlandse vertegenwoordiging bestaat uit Mysteryland (33), DGTL (38), Loveland (48) en A State of Trance (57).
Dit is alweer de vijfde keer dat DJ Mag deze festivaltop 100 samenstelt. Wie weet blijft het volgende jaar net zo spannend? Ondertussen maakt het magazine ook elke keer een lijstje met de populairste dj’s. Vorig jaar was Martin Garrix daar de winnaar voor de vijfde keer.
Prinses Amalia maakt eerste openbaar optreden na val van paard
Zo’n week geleden kreeg Nederland een schok toen prinses Amalia, die nu 21 is, van haar paard viel. Gisteren was het dan eindelijk zover: ze verscheen voor het eerst weer in het openbaar met haar arm in een mitella en gips. En niet op een willekeurige dag, hoor! Ze ging mee met haar vader, koning Willem-Alexander (58), naar een bijzondere militaire ceremonie in Amersfoort. Het was zelfs een heel speciale gelegenheid, want dit was Amalia’s eerste officiële verschijning als Prinses van Oranje.
Het evenement vond plaats op de Prins Bernhardkazerne, waar een nieuw regiment werd voorgesteld dat de naam van Amalia draagt: het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia. Dit regiment ontstond door drie oude regimenten samen te voegen. Tijdens de ceremonie liep de koning langs de troepen om ze te inspecteren. Daarna volgden er een paar belangrijke momenten, zoals het uitleveren van de oude standaarden en het presenteren van de nieuwe standaard. Om het nog wat feestelijker te maken speelden ze ook de regimentsmars en het Wilhelmus.
Na afloop had het koninklijke duo wat tijd om met een aantal leden van het regiment te praten. Cool, hè? Onderweg naar huis mocht er vast wel een selfie worden genomen!
Amalia heeft het afgelopen weekje flink theorie over haar gebroken arm geleerd. Nadat ze een val van haar paard maakte op een dinsdag in juni, werd ze naar het UMC Utrecht gebracht. Gelukkig mocht ze alweer thuiskomen na twee dagen en begon ze aan haar herstel. Haar vader vertelde later dat hij enorm onder de indruk was van hoe sterk zijn dochter zich gedroeg ondanks de enorme pijn.
Reactie van schrijvers op overname uitgeverij door KKR
Nou, dit is een situatie waarbij tientallen schrijvers die boeken uitbrengen bij VBK hun ongenoegen laten blijken tegenover de Amerikaanse investeerder KKR. Kort geleden nam deze grote private-equityfirma het moederbedrijf van de Nederlandse uitgeverij over, en dat zit niet iedereen lekker. KKR staat al jarenlang bekend om zijn investeringen in controversiële sectoren, zoals wapenindustrieën, Israëlische datacentra en bedrijven op de bezette Westelijke Jordaanoever. En ja, dat trekt natuurlijk aandacht.
Een stel bekende auteurs, waaronder Nelleke Noordervliet, Abdelkader Benali en Freek de Jonge, hebben een verklaring getekend waarin ze afstand nemen van “alle Israëlische investeringen” van KKR. Ze vinden dat de reactie van VBK zelf te vaag is. De uitgeverij probeerde vorige week al een soort verontschuldiging te formuleren door te zeggen dat ze “alle mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden veroordelen”. Maar volgens de schrijvers is dat gewoon een slap excuus. Ze noemen het zelfs een “laffe dooddoener” die er wel uitziet als een echte positie, maar er helemaal niet zo aan doet.
De auteurs roepen VBK nu op om harder te praten met hun nieuwe bazen bij KKR. Ze willen dat het moederbedrijf wordt aangespoord om alle banden met de Israëlische oorlogsindustrie te verbreken. Anders blijft er wat spanning hangen tussen de schrijvers en de uitgeverij.
En dit gaat niet alleen over boeken, want KKR heeft ook een behoorlijke invloed in de festivalwereld. Bedrijven zoals Zwarte Cross, Mysteryland en DGTL vallen onder hun beheer. Daardoor hebben al een paar artiesten, zoals Goldband en Youp van ’t Hek, besloten om geen shows meer te doen op deze festivals. Want als je principes hebt, dan wil je niet samenwerken met organisaties die daarmee botsen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!