
Recent Nieuws dinsdag 17 juni, 2025 11:47
Wat is technische analyse en hoe kun je er slim mee omgaan?
Zoals veel mensen in de beleggingswereld weten, wordt technische analyse steeds populairder, vooral bij particuliere beleggers. Dankzij socials media en moderne grafiekprogramma’s hoor je er steeds vaker over. Roelof-Jan van den Akker, een ervaren analist bij ING, legt uit wat het precies inhoudt en hoe je het kunt gebruiken.
Technische analyse is eigenlijk een manier om te zien wanneer je goed kunt kopen of verkopen. Volgens Van den Akker toont een grafiek aan wie de bovenhand heeft: de kopers of de verkopers. Als de koers stijgt, hebben de kopers het voor het zeggen; daalt hij, dan zijn de verkopers sterker. Belangrijk om te onthouden: technische analyse is geen magische manier om de toekomst te voorspellen. Het gaat meer om het begrijpen van patronen die ontstaan door hoe beleggers reageren.
Van den Akker zegt dat beleggers vaak op dezelfde manier handelen, waardoor herkenbare patronen ontstaan. Hij raadt aan om elke dag een kijkje te nemen in de analyses die worden gepubliceerd op ING Markets. Terwijl technische analisten zich richten op grafieken, focussen fundamentele analisten zich meer op bedrijfsgegevens zoals winsten en economische trends.
Als je net begint met beleggen, kan het handig zijn om beide soorten analyses te combineren. “Als ze elkaar bevestigen, heb je de beste kans om goede beslissingen te nemen,” zegt hij. Nieuws volgen is ook belangrijk, maar laat je er niet te veel door leiden. “Als de media negatief is, is de grootste dalende periode vaak al voorbij.”
Als je een technische analyse wilt doen, begin dan met een grote tijdspanne. Kijk eerst naar langetermijnbewegingen om te zien of er sprake is van een stijgende, dalende of zijwaartse trend. Pas daarna zoom je in op kortere termijnen zoals weken of dagen.
Van den Akker gebruikt graag candlesticks en slotkoersgrafieken omdat ze duidelijke signalen geven. Candlesticks tonen de hoogste en laagste punten van een bepaalde periode, terwijl slotkoersgrafieken alleen het verschil ten opzichte van de vorige periode laten zien. Beide samen bieden een goed beeld.
Een ander belangrijk punt is risicomanagement. “Technische analyse draait om kansberekening,” zegt hij. Zie je een trend? Dan is er een kans dat deze doorgaat, tenzij je duidelijke tegensignalen krijgt. Veel beginnende beleggers kijken direct naar dagelijkse grafieken zonder eerst de langetermijnbewegingen te bestuderen. Dit kan verkeerde indrukken geven.
Tenslotte adviseert Van den Akker om je eigen beleggingsstijl te ontwikkelen. Hoeveel tijd en energie wil je erin stoppen? En wat past binnen jouw risicovollegraad? Technische analyse hoeft niet veel tijd te kosten. Met een halfuurtje per keer kun je al een goed beeld krijgen. Doe dit regelmatig, want dat maakt het effectief.
Komende dagen: snikheet in Brabant met kans op hittegolf
Hé, volgens de weerberichten staat er een behoorlijke hittegolf voor de deur in Brabant! Ja, het wordt echt superwarm en de kans op tropische dagen neemt gestaag toe. Meteoroloog Donny de Koning van Weerplaza vertelde dat we zeker op zondag rekening moeten houden met hoog temperatures. Maar of het nu direct een echte hittegolf wordt? Nou, daarvoor moet je nog even geduld hebben.
Tot en met vrijdag blijft het aardig warm, met temperaturen tussen 24 en 30 graden in steden zoals Eindhoven. Dat is leuk en aardig, maar om te spreken van een echte hittegolf heb je meer nodig. Stel je voor: vijf dagen achter elkaar met minimaal 25 graden, waarvan drie dagen boven de 30 graden. Dus wat we nu zien, is nog niet genoeg voor die officiële hittegolf-status.
Maar goed nieuws voor alle zon- en warmte liefhebbers: “Zaterdag en zondag verwachten we die warme temperaturen van boven de 30 graden wel in Brabant,” zegt De Koning. En maandag lijkt ook veelbelovend, al wordt het daarna misschien een klein beetje onzeker. Maar dat betekent niet dat het ineens afkoelt. Nee hoor, het blijft zomerweer! Alleen weten we nog niet zeker of we na maandag die 25 graden halen. “Dat is nu lastig te voorspellen,” geeft hij toe.
Wat we wél weten? Het blijft droog in Brabant, en omdat de provincie toch al wat zuidelijker ligt, heeft dat invloed op de temperatuur. Dat zijn allemaal factoren die de kans op een hittegolf groter maken, aldus de meteoroloog.
Een Nederlander vast in Tel Aviv door spanningen met Iran
Stel je voor: je bent net klaar met een vakantie of reis en staat bij het inleverpunt van je huurauto, klaar om naar huis te vliegen. Maar ineens hoor je dat het luchtruim boven Israël is afgesloten. Dat is precies wat gebeurde met Eddy Boevink, een 59-jarige man uit Amersfoort. Hij was afgelopen vrijdag helemaal niet van plan om nog even in Tel Aviv te blijven hangen, maar de oorlog tussen Israël en Iran zorgde ervoor dat zijn plannen plotseling veranderden.
Eerder die week had Israël een aantal aanvallen uitgevoerd op nucleaire en politieke doelen in Iran. Natuurlijk bleef Iran daar niet rustig bij zitten en zo ontstond er een soort pingpongspel van raketten en drones die over en weer vlogen. Het resultaat? Geen vliegtuigen die vertrekken of landen in Israël. Voor Eddy betekent dit dat hij voorlopig moet wachten tot de situatie kalmeert.
Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken alternatieve routes naar huis suggereert – zoals via Jordanië of Egypte – wil Eddy liever niet reizen door land. Hij hoopt dat het luchtruim snel weer open gaat en dat hij dan gewoon kan instappen in een vliegtuig naar Nederland. Tot die tijd blijft hij in Tel Aviv en maakt het beste van de situatie.
Dagelijkse realiteit in tijden van crisis
De dagen in Tel Aviv zijn allesbehalve rustig. “De afgelopen paar dagen waren behoorlijk hectisch,” vertelt Eddy. Vooral ’s nachts wordt het spannend. “Je bent continu alert. Je weet nooit wanneer er weer een alarm afgaat.” Om veilig te blijven heeft hij een tas klaarliggen met kleren, water en andere noodzakelijke spullen. Wanneer het alarm afgaat, rent hij naar de dichtstbijzijnde schuilkelder.
Er zijn verschillende stadia van alarmsignalen. Het eerste alarm is meer een waarschuwing: “Let op, er komt iets aan!” Het tweede alarm is veel luider en dwingender. Vanaf dat moment heb je ongeveer tien minuten om naar een schuilkelder te gaan. Bij het derde alarm heb je slechts 90 seconden over voordat het echt ernstig wordt. “Het breekt de nacht flink op,” zegt Eddy. “Je slaapt nauwelijks.”
Ondanks de schuilkelders zijn de effecten van de raketten soms angstaanjagend dichtbij. “We hebben een explosie gehad op minder dan 100 meter afstand,” vertelt hij. De schade in de buurt is enorm. Gebouwen staan op instorten en ruiten zijn kilometers verderop kapot geslagen. “Dit is echt ongekend,” benadrukt Eddy.
Hoopvolle blik naar de toekomst
Hoewel de situatie ingewikkeld is, blijft Eddy positief. “Ik leef nu gewoon dag voor dag en neem het zoals het komt,” zegt hij. Hij verwacht dat hij nog een paar weken in Tel Aviv zal moeten blijven, maar uiteindelijk hoopt hij weer thuis te kunnen zijn bij zijn vrouw en kinderen.
Een van de zwaarste nachten voor Kyiv in maanden
Nou, dit was een nacht om nooit te vergeten – en helaas ook niet op een goede manier. Rusland heeft gisteren weer een enorme aanval gelancet op Oekraïne met raketten en drones, en de schade is flink. Volgens de autoriteiten zijn er vannacht minstens 15 mensen om het leven gekomen, terwijl nog eens 116 anderen gewond zijn geraakt. President Zelensky meldde dat Rusland meer dan 440 drones en 32 raketten op verschillende delen van Oekraïne heeft afgevuurd. En Kyiv? Nou, die heeft het echt flink getroffen: daar vielen veertien doden.
Als je in Kyiv had gezeten, dan had je de explosies waarschijnlijk zelf gehoord. Verslaggevers van The Kyiv Independent vertelden dat er de hele nacht door explosies te horen waren. Het hoofd van de militaire leiding in de stad zei dat twaalf locaties onder vuur kwamen te liggen, inclusief een appartementsgebouw. Ja, je hebt het goed gelezen: dertig appartementen zijn volledig verwoest. Reddingswerkers hebben zich meteen aan het werk gezet om mensen uit het puin te halen, maar het blijft natuurlijk een chaotische situatie.
Zelensky heeft niet gespaard met woorden over wat er gebeurde. Hij noemde de aanvallen “puur terrorisme” en drong aan op een stevige reactie van de VS en Europa. “De wereld moet eindelijk eens laten zien hoe een beschaafde samenleving reageert op terroristen,” aldus de president. Burgemeester Klytsjko meldde trouwens dat er ook een Amerikaanse staatsburger bij de slachtoffers hoort.
Minister Klymenko van Binnenlandse Zaken rapporteerde dat branden op 27 plekken werden gemeld. Daarnaast zijn onderwijsinstellingen en belangrijke infrastructuur beschadigd. En als dat nog niet erg genoeg was, schreef persbureau RBK-Ukraine dat de stroom in sommige delen van de hoofdstad deels is uitgevallen. Maar Kyiv was niet de enige plek die werd aangevallen; ook de havenstad Odesa raakte betrokken. Daar sneuvelde één persoon, en zeventien mensen raakten gewond door drones – waarvan een kind.
En laat ik je dit vertellen: ook andere gebieden zoals Zaporizja, Tsjernihiv, Zjytomyr, Kirovohrad en Mykolajiv kregen hun portie ellende. Dit alles maakt duidelijk dat deze nachtelijke aanval een van de meest zware momenten was voor Oekraïne in de afgelopen maanden.
Asbestzaak: Bouwbedrijf in de problemen door oude praktijken
Zo te horen heeft een bekend bouwbedrijf uit Twente wat uit te leggen. Het OM heeft besloten Eternit aan te klagen omdat oud-medewerkers en zelfs familieleden van hen zijn overleden door blootstelling aan asbest. Dit alles komt naar boven nadat media als De Telegraaf en Trouw erover schreven.
Het bedrijf, dat al sinds 1937 bestaat, maakte vroeger allerlei bouwmaterialen waarbij asbest werd gebruikt. Tot 1993 was dat toegestaan, maar het blijkt nu dat werknemers jarenlang met die gevaarlijke vezels hebben gewerkt zonder adequate bescherming. Dat had fatale gevolgen voor sommigen.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Eternit niet goed genoeg opgelet toen het ging om de veiligheid van haar medewerkers. Hoewel ze zich volgens hun advocaat aan de regels hebben gehouden, beweren critici dat het bedrijf wist dat asbest ernstige ziektes kon veroorzaken. Reeds in de jaren ’60 waren er studies die dit aantoonden. Toch bleef het gebruik doorgaan.
Het verhaal kwam pas echt aan bod toen een comité namens nabestaanden een aangifte deed, zo’n zes jaar geleden. Sindsdien is er uitgebreid onderzoek gedaan, wat nu heeft geleid tot deze vervolging. Volgens de advocaat van het Comité zijn er veel meer gevallen waarbij mensen zijn overleden door asbestcontacten bij dit bedrijf.
Eternit zelf reageert nog niet officieel. Ze hebben fabrieken in verschillende landen, zoals België, Frankrijk en Italië, en ook daar zijn soortgelijke processen gaande. Belangrijk detail: het onderzoek richt zich specifiek op het bedrijf en niet op individuen binnen de organisatie.
Wat de straffen betreft: omdat het hier gaat om een bedrijf en geen persoon, zijn de sancties beperkter. Denk aan flinke boetes of verboden. Een gevangenisstraf valt gelukkig niet te verwachten. Wanneer precies de zaak zal beginnen? Dat staat nog niet vast.
Een Mentor die een Echte Verschil Maakt
Stel je voor dat je in een nieuw land komt en alles moet leren: van de taal tot hoe je een sollicitatiebrief schrijft. Dat is precies wat Tamer (43), een vluchteling uit Syrië, meemaakt. Gelukkig heeft hij Koen (34) Brugmans uit Eindhoven aan zijn zijde. Koen is niet zomaar een mentor, maar meer een vriend die Tamer helpt bij zijn integratie in Nederland.
Tamer kreeg na zijn aankomst een huis door woningcorporatie Trudo in Eindhoven. En omdat Trudo weet dat het niet makkelijk is om als nieuwkomer te wennen, bood ze een mentor aan. Koen was al sinds 2017 actief als eerste buddy in dit project en klikte meteen met Tamer. “Hij voelt echt als familie,” vertelt Tamer enthousiast.
Samen hebben ze heel wat uitgedokterd, zoals wat Tamer wil doen en welke mogelijkheden er zijn in Nederland. Tamer werkt nu zelfs in een fietsenwinkel op de Kruisstraat in Eindhoven, waar hij een baan heeft gevonden dankzij Koens hulp. Maar het gaat niet alleen om werk. Ze zien elkaar vier tot vijf uur per week en doen allerlei dingen samen, zoals naar de post kijken, zwemmen of gewoon even koffiedrinken. Zo bouwen ze een band op.
Koen deed dit omdat hij nieuwkomers beter wilde begrijpen en weten hoe ze zich staande houden in Nederland. Hij begeleidt nu al zijn vierde statushouder en vindt het belangrijk om mensen te steunen die hier een nieuw leven willen opbouwen. “Het kost eigenlijk niet veel moeite, maar ik krijg er veel terug. Het voelt als liefde,” zegt hij hartelijk.
Tamer vluchtte in 2021 vanuit Syrië en kwam eindelijk vorig jaar met zijn gezin in Eindhoven wonen. Hij spreekt wat Nederlands en zijn zoon Ameen helpt af en toe bij als het lastig wordt. Over zijn ervaringen in Syrië praat Tamer liever niet zo graag, want het was daar erg gevaarlijk. Zijn verhaal is echter niet uniek; Koen heeft vaak gesprekken met Tamer over wat hij allemaal heeft meegemaakt. “Het is soms moeilijk om te horen wat iemand allemaal heeft doorgemaakt,” zegt Koen.
Als er over nieuwe opvanglocaties wordt gesproken, ontstaat vaak onrust. Maar Koen kiest ervoor om juist te helpen. “Ik snap dat mensen zich overspoeld voelen, maar als je kijkt naar wie deze mensen zijn, zie je dat veel van hen een mooi bestaan willen opbouwen en zich hierin willen inzetten.”
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!