
Recent Nieuws zondag 15 juni, 2025 20:25
Verdrinkingsgevallen: Toeristen en arbeidsmigranten het hardst getroffen
Een man uit Polen is zaterdagavond helaas om het leven gekomen nadat hij in de Radioplassen bij Stevensbeek verdronken is. Hij was alleen aan het zwemmen, maar raakte halverwege de plas in de problemen. Helaas komt dit soort verhalen steeds vaker voor. Elk jaar komen tientallen mensen die niet in Nederland wonen om het leven door verdrinking. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verdrinken er gemiddeld 115 mensen per jaar in Nederland, waarvan ongeveer 27 geen Nederlandse inwoners zijn. Dit betreft voornamelijk toeristen of arbeidsmigranten.
Waarom gebeurt dit?
In Nederland wordt van kinds af aan geleerd hoe je veilig met water omgaat, omdat we een waterrijk land zijn. Mensen die hier niet zijn opgegroeid hebben vaak minder ervaring met zwemmen in open water. “Ze zijn gewoon niet zo bekend met de gevaren,” legt een woordvoerder uit. “Toeristen en arbeidsmigranten zien het water als iets moois, vooral als het lekker weer is. Maar ze realiseren zich niet altijd hoe gevaarlijk het kan zijn.”
Tips voor veilig zwemmen
Als je toch besluit om te gaan zwemmen, is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn. Marc van der Jagt van Reddingsbrigade Nederland heeft een paar handige tips:
– Zwem alleen op aangewezen zwemplekken waar toezicht is.
– Als je ergens gaat zwemmen waar geen badmeester aanwezig is, ga dan nooit alleen.
– Zorg dat iemand je in de gaten houdt.
– Wees voorzichtig als je iemand wilt redden. Denk eerst na of je daartoe in staat bent. Anders bel je beter meteen 112.
Onthoud dat water mooi kan zijn, maar ook gevaarlijk. Blijf dus alert!
Nieuwe gezichten in het kabinet: NSC stelt Daniëlle Jansen en Hanneke Boerma voor
Zo te horen wordt het kabinet een stuk frisser met de komst van nieuwe namen. Na VVD en BBB heeft ook de partij NSC laten weten wie er bij gaan horen. De bekende Tweede Kamerlid Daniëlle Jansen en ervaren diplomaat Hanneke Boerma nemen de plekken in die eerder bezet werden door Fleur Agema en Reinette Klever van de PVV.
Daniëlle Jansen, een bekend gezicht in de Tweede Kamer sinds eind vorig jaar, gaat nu verantwoordelijkheid dragen als demissionair minister van Volksgezondheid. Voordat ze politiek ging doen, had ze al meer dan twee decennia ervaring opgebouwd bij het UMCG. Daar werkte ze aan allerlei onderzoeken gericht op chronisch zieken en de afdeling Gezondheidswetenschappen. Ze was ook actief als universitair hoofddocent Sociologie en gaf les over gezondheidsonderwerpen.
Hanneke Boerma, met een indrukwekkende achtergrond als diplomaat, neemt een deel van de taken over van Reinette Klever. Ze heeft zich in het verleden onder andere ingezet voor onderwerpen zoals de Brexit en het vredesproces in het Midden-Oosten. De andere helft van Klevers portefeuille, ontwikkelingshulp, komt in handen van buitenlandminister Caspar Veldkamp.
Maar dat is niet alles! Vincent Karremans, die tot nu toe staatssecretaris was voor Volksgezondheid, schuift door naar het ministerie van Economische Zaken. Hij wordt op zijn plaats opgevolgd door Judith Tielen, een zittend Kamerlid. Thierry Aartsen, een ander bekend Kamerlid, wordt demissionair staatssecretaris van Infrastructuur. Vanuit de BBB komt Robert Tieman, momenteel bestuurder van hoogheemraadschap Delfland, als nieuwe minister van Infrastructuur. Nicky Pouw-Verweij, die eerder Kamerlid was en nu als beleidsmedewerker werkzaam is, neemt de rol van staatssecretaris voor Langdurige Zorg op zich.
Het vertrek van een kunstliefhebber: Henk van Os (87) is overleden
Het nieuws is onlangs bekendgemaakt door zijn familie: de voormalige topman van het Rijksmuseum, Henk van Os, is zaterdagavond op 87-jarige leeftijd overleden. Hij heeft zijn laatste dagen doorgebracht in Amsterdam, waar hij zich jarenlang heeft ingezet voor kunst en cultuur.
Henk was niet alleen een gepassioneerd kunsthistoricus, maar ook iemand die ervoor zorgde dat kunst toegankelijk werd voor iedereen. Van 1989 tot 1996 stond hij aan het roer van het Rijksmuseum, en daarnaast doceerde hij als hoogleraar kunst en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. Wie hem kende, herinnert zich vast nog zijn rol in populaire televisieprogramma’s zoals Beeldenstorm en Museumschatten. Daarin partageerde hij zijn liefde voor schilderijen, sculpturen en architectuur met een breed publiek.
Zijn specialisme lag bij Italiaanse middeleeuwse kunst, maar hij had ook een groot hart voor Nederlandse musea. Toen hij in 2016 afscheid nam van zijn werkzaamheden aan de universiteit, was hij er duidelijk rouwig om. “Binnenkort heb ik geen studenten meer om mee te praten. Dat betekent dat een belangrijk deel van mijn energiebron verdwijnt,” vertelde hij toen tegen Nieuwsuur. Voor Henk was het lesgeven een manier om jong te blijven en anderen te inspireren.
Een van zijn grootste prestaties was de verandering die hij teweegbracht bij het Rijksmuseum. Tijdens zijn tijd als directeur wist hij het percentage Nederlandse bezoekers drastisch te verhogen, van 15% naar 55%. Dit bewees dat kunst niet alleen voor een klein groepje gereserveerd hoefde te zijn, maar dat het voor iedereen bereikbaar kon worden.
In 2006 kreeg hij officieel erkenning voor zijn enorme inzet. De koningin onderscheidde hem met de eremedaille van Kunst en Wetenschap, een eer die zijn nationale en internationale bijdragen beloonde. Zelfs in zijn laatste weken bleef hij trouw aan zijn passie. Volgens zijn familie bezocht hij musea en kerken, waarbij hij vrienden en zelfs kleinkinderen meenam om hen te laten kennismaken met zijn favoriete kunstwerken.
“Het land is rijker dan ooit door wat je hier kunt beleven aan kunst,” zei hij ooit. En dat is precies wat hij ons heeft geleerd: kunst maakt ons rijk, en het is belangrijk om dat met anderen te delen.
Auto eindigt in kanaal
Zo te horen is er zondagavond een auto in een kanaal in de Bouwlingstraat in Oosterhout terechtgekomen. De voertuig stond halverwege onder water, maar gelukkig is er gelukkig niemand gewond geraakt. Toen de politie ter plekke was, hebben ze het voorlopige onderzoek ingesteld. Daarna heeft een bergingsbedrijf de auto uit het water gehaald en weggebracht.
Voertuig in het water beland
Op een avond dit weekend reed een auto per ongeluk het water in op een locatie in de Bouwlingstraat in Oosterhout. De auto zat behoorlijk diep in het kanaal, maar het belangrijkste: iedereen stapte er ongedeerd uit! De politie kwam snel kijken wat er aan de hand was en regelde de situatie. Uiteindelijk haalde een professioneel bergingsteam de auto eruit en werd hij meegenomen.
Onverwachte landing van zweefvliegtuigje in maïsveld
Een zweefvliegtuigje kwam eind vorige week onverwachts terecht in een maïsveld bij de Zuideindseweg in Raamsdonk. De piloot had waarschijnlijk geen andere keuze, omdat de nodige opstijgende luchtstromen (ja, die thermiek dus) ineens wegvielen. Gelukkig stond er een oplettende voorbijganger op de snelweg klaar om het alarmnummer te bellen. Niet lang daarna waren zowel de ambulance als de politie ter plaatse, maar gelukkig was alles goed: niemand is gewond geraakt en het toestel lijkt ook geen schade te hebben opgelopen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!