Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door Qwen AI

Recent Nieuws zaterdag 14 juni, 2025 11:48

Article

Bezorgde ouders spreken uit over Tilburgse kinderdagverblijf

Een moeder die jaren geleden haar drie maanden oude baby naar een kinderdagverblijf in Tilburg stuurde, was compleet overdonderd door de recente verhalen over problemen bij die opvang. “We hebben haar vier jaar geleden al weggehaald, maar het is bizar dat dit soort dingen nog steeds voorkomen,” vertelt ze.

Toen haar dochtertje net geboren was, kozen zij en haar partner voor Minies in Tilburg als plek om hun kind te laten oppassen. De beslissing was vooral praktisch: omdat mama onregelmatig werkte en de opvang onderweg lag naar haar baan, leek het een goede combinatie. “De eigenaresse van Minies kwam over als iemand die echt van haar werk houdt. Ze was enthousiast en vriendelijk, dus we voelden ons er goed bij,” herinnert ze zich.

Hoewel de opvang al langer op het radar stond van de GGD Hart voor Brabant en de gemeente – inspectierapporten uit 2020 lieten zien dat de kwaliteit soms wisselend was – merkte de mama zelf niet meteen iets vreemds. “Het zag er allemaal best netjes uit, hoewel de spullen wat oud waren. Maar ik vond het niet erg, want het leek me prima.” Wel viel haar op dat haar dochter vaak vuil thuiskwam. “We gaven altijd schone kleren mee, maar ze kwam regelmatig smerig terug. Pas later drong tot ons door dat ze niet vaak genoeg verschoond werd.”

Haar dochter had ook last van benauwdheid en gebruikte een puffer, maar die werd zelden toegediend. “Ik haalde haar soms op terwijl ze echt moeite had met ademhalen. Dan kreeg ik gewoon een ‘sorry’, maar het bleef maar gebeuren.” Een keer raakte haar kindje zelfs flauw tijdens het drinken, zonder dat de moeder daarvan op de hoogte werd gesteld. “Dat hoorde ik pas toen ik haar ophaalde. Dat was voor mij de laatste druppel.”

Volgens haar was de leiding open over wat er wel en niet goed ging, maar toen ze aangaf hoe geschokt ze was, kreeg ze een verwijt: haar dochter zou beter af zijn bij een medisch dagverblijf. “Alsof dat het probleem was! Ze had alleen haar puffer nodig, meer niet.” Nadat ze overstapten naar een andere opvang, bloeide haar dochter ineens enorm op. “Binnen een paar weken begon ze te kruipen. We realiseerden ons dat ze bij Minies veel te lang stil had gezeten.”

Ook op hygiënisch vlak merkte ze verschil. “Bij Minies dachten we dat het normaal was dat ze vaak vuil thuiskwam, maar bij de nieuwe opvang kwam ze schoon en verzorgd thuis.” Haar dochter is nu vier jaar oud en nadat ze het artikel van Omroep Brabant las, was ze verbijsterd. “De GGD was er al bij betrokken, maar kennelijk blijft het zoeken naar oplossingen achter.”

Ze roept andere ouders op om alert te blijven. “Zelfs als alles er buiten vriendelijk uitziet, vertrouw je eigen gevoel. Twijfel is nooit voor niets.”

Bekijk origineel artikel

Een Militaire Feestdag of een Persoonlijke Verjaardagsviering?

Zware tanks en duizenden soldaten trekken door de straten van Washington DC. Vandaag is het verjaardag, en president Donald Trump heeft besloten om dit speciale moment te vieren met een grote militaire parade. Het evenement wordt georganiseerd om het 250-jarig bestaan van het Amerikaanse leger te eren. Maar wat staat ons te wachten? We stellen vier vragen aan Amerika-correspondent Erik Mouthaan.

Waarom nu een militaire parade?

Volgens Erik Mouthaan wil Trump laten zien hoe sterk zijn krijgsmacht is en indruk maken met al zijn wapens. “Hij raakte geïnspireerd tijdens een bezoek aan Frankrijk in 2017, waar hij een imposante militaire parade zag op de Champs-Élysées,” vertelt Mouthaan. Hoewel het idee eerder al werd voorgesteld, werd het toen tegengehouden door Jim Mattis, de toenmalige minister van Defensie. Hij vond dat het leger zich niet met politiek moest bemoeien. Nu zit Pete Hegseth, een trouwe bondgenoot van Trump, aan het roer, en zo komt het plan eindelijk tot uitvoering – net op Trumps 79ste verjaardag.

Wat vinden critici ervan?

Critici beweren dat Trump meer probeert zichzelf te vieren dan het leger. “Trump wil indruk maken zoals veel dictators doen, en sommigen denken dat hij politieke tegenstanders daarmee wil intimideren,” zegt Mouthaan. Militaire parades zijn eigenlijk vrij ongebruikelijk in Amerika, vooral sinds de Tweede Wereldoorlog. “Trump vindt echter dat bescheidenheid oudmodisch is,” aldus Mouthaan.

Wat kan je verwachten van de parade?

Er komen tientallen legervoertuigen, inclusief 28 zware Abrams-tanks, en meer dan 100 andere militaire voertuigen langs de route van anderhalve kilometer dwars door Washington DC. Duizenden soldaten marcheren mee, en in de lucht vliegen vijftig helikopters en vliegtuigen over de stad. De dag wordt afgesloten met een concert en een gigantische vuurwerkshow. Parachutisten zullen zelfs een vlag aan de president overhandigen bij hun landing.

Hoe reageert Amerika hierop?

Volgens Mouthaan is het land verdeeld over de parade. “Vooral Republikeinen zien het als een mooi eerbetoon aan het leger, terwijl Democraten het beschouwen als een autoritaire mars.” Overal in het land worden ‘No Kings Day’-demonstraties aangekondigd door mensen die vinden dat Trump zich te veel gedraagt als een koning. Anderzijds zijn veel Amerikanen trots op hun militairen en waarderen ze herdenkingen zoals deze.

Wat kost het allemaal?

De officiële schatting voor de kosten van de parade is 45 miljoen dollar, maar het bedrag kan hoger uitvallen. “Washington DC, een stad met een linkse instelling, ziet dit niet zitten omdat het geld ook gebruikt had kunnen worden voor arme gezinnen,” zegt Mouthaan. Bovendien valt de parade samen met bezuinigingen op belangrijke sectoren zoals gezondheidszorg en voedselhulp.

Bekijk origineel artikel

Vakbond CNV houdt staken voorlopig in om te onderhandelen

De CNV heeft besloten om even gas terug te nemen en tot woensdag geen nieuwe acties meer te plannen bij NS. Dit komt omdat de vakbond bereid is aan tafel te gaan voor verder cao-overleg. Of de andere bonden hetzelfde doen? Dat weten we nog niet. Eind vorige week begonnen de vakbonden CNV, FNV en VVMC met een reeks stakingen om hun eisen door te drijven voor ongeveer 17.500 NS-medewerkers.

NS trok vrijdag de handschoenen uit en kwam met een verbeterd loonbod, gevolgd door een uitnodiging om weer te gaan praten. De FNV was hier weliswaar positief over, maar liet weten dat ze toch doorgaan met het organiseren van stakingen. Welke dagen dat precies wordt, daar hebben ze nog niets concreets over gezegd. De grootste bond, VVMC, bekijkt het nieuwe bod aandachtig, maar lijkt er niet al te enthousiast over te zijn. Ze laten echter nog niets los over of ze wel of niet mee aan tafel gaan.

De kern van het conflict blijft het loon: de bonden vragen een flinke 6 procent toename, terwijl NS gisteren het bod verhoogde naar 3,25 procent. In de video hieronder vertelt een NS-medewerker waarom de stakingen eigenlijk plaatsvinden.

Bekijk origineel artikel

Aanvalsgolf tussen Iran en Israël laat meerdere doden en gewonden achter

Nou, wat een nacht is het geworden! Beide landen, Iran en Israël, hebben elkaar bestookt met raketaanvallen. Het ging behoorlijk heftig toe. Iran schoot niet één, maar zelfs twee keer een serie raketten af richting Israël. Volgens berichten in de Israëlische media zijn er meerdere mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt bij deze aanvallen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk.

Het leger in Israël raakte in actie en riep iedereen op om zo snel mogelijk naar schuilkelders te gaan. In steden zoals Jeruzalem en Tel Aviv klonk het luchtalarm en je kon explosies horen. Een van de ergste getroffen plekken was een woonwijk in Risjon Letsion, net ten zuiden van Tel Aviv. Daar zijn er volgens The Times of Israel, met informatie van Magen David Adom, al minstens twee mensen om het leven gekomen. En dat waren er niet de enigen: er zouden ook nog eens twintig andere mensen gewond zijn geraakt.

Maar dat is niet alles. In Ramat Gan, vlak bij Tel Aviv, werden ook drie mensen gedood door de Iraanse aanvallen, vertellen Israëlische media. Tientallen anderen zouden gewond zijn. Als je beelden ziet van de schade, dan blijkt dat er hele gebouwen compleet verwoest zijn. Gisteravond werd diezelfde stad al eerder getroffen door aanvallen, waarbij één persoon omkwam en 34 mensen gewond raakten.

Vanuit Iran komt ook nieuws over een vermeende Israëlische aanval op een vliegveld in Teheran. Volgens het Iraanse staatspersbureau Fars, is het vliegveld getroffen door twee projectielen. Er wordt gesproken over grote rookpluimen boven de locatie en branden op het terrein, maar concrete informatie over slachtoffers of schade is vooralsnog onbekend.

De aanvallen van Iran zijn eigenlijk een soort wraakactie voor de Israëlische luchtaanvallen van gisteren. Die aanvallen waren goed voorbereid en duurden maanden van planning. De Israëlische premier, Netanyahu, noemde het een “gerichte militaire operatie” om de dreiging van Iran tegen te gaan. Hij waarschuwde dat Iran binnen een kort tijdsbestek een kernwapen zou kunnen produceren als ze niet gestopt worden. De aanvallen waren gericht op nucleaire installaties en belangrijke leden van het Iraanse leger. Helaas vielen er veel slachtoffers: volgens Iran kwamen er ten minste 78 mensen om en raakten er 320 gewonden. Natuurlijk zijn deze cijfers lastig onafhankelijk te controleren.

Bekijk origineel artikel


Conflict tussen Israël en Iran bereikt nieuwe hoogte

Dit wordt echt een chaotische situatie tussen Iran en Israël. Gisteren en vannacht zijn beide landen elkaar weer aan het bombarderen. Iran heeft niet één, maar twee keer een reeks raketten afgeschoten richting Israël. De gevolgen? Meerdere mensen dood en tientallen gewonden. Zo’n nacht wil je niet meemaken.

In Israël waren burgers gewaarschuwd om naar schuilkelders te gaan toen het luchtalarm afging in steden zoals Jeruzalem en Tel Aviv. In Risjon Letsion, een woonwijk iets ten zuiden van Tel Aviv, trof een aanval hard aan. Ten minste twee mensen zijn daar omgekomen en twintig anderen gewond geraakt. In Ramat Gan, een plaats vlak bij Tel Aviv, vielen er ook doden en gewonden door de Iraanse aanvallen. Op video’s zie je dat hele gebouwen in puin liggen. Gisteravond werd dezelfde stad al eerder getroffen, met één dode en 34 gewonden als resultaat.

Aan de andere kant van de grens meldde Iran dat een vliegveld in Teheran getroffen werd door een vermoedelijke Israëlische aanval. Twee projectielen zouden het doelwit hebben getroffen, en hoewel er dikke rookpluimen boven het vliegveld te zien waren, weten we nog niet precies hoeveel schade er is aangericht of wie er gewond is geraakt.

De reden achter deze wraakactie van Iran? De Israëlische luchtaanvallen van gisteren, die maandenlang voorbereid waren. Volgens de Israëlische premier, Netanyahu, was dit een manier om de dreiging van Iran tegen te gaan. Hij benadrukte dat Iran binnen een heel korte tijd een kernwapen zou kunnen ontwikkelen als ze niet gestopt worden. De aanvallen waren specifiek gericht op nucleaire faciliteiten en leidinggevenden van het Iraanse leger. Helaas zijn er veel levens verloren gegaan: Iran spreekt over 78 doden en 320 gewonden, maar zoals gebruikelijk zijn deze cijfers lastig te verifiëren.

Bekijk origineel artikel

Postuum herstelrecht voor milieuactivisten in Nigeria

Nou, dit is een verhaal dat de wereld niet mag vergeten. Nigeria heeft besloten om negen overleden strijders tegen oliebedrijven postuum te ontzwaren van hun straf. Deze groep bestond uit activisten die fel kritiek uitoefenden op Shell en de schade die het bedrijf aan het landschap van de Nigerdelta toebracht. Ze worden bekend als de Ogoni Nine, met daaronder de beroemde schrijver Ken Saro-Wiwa. In 1993 werden ze veroordeeld wegens moord en later geëxecuteerd onder het dictatuurregime van generaal Abacha. Volgens Amnesty International was dit een gerechtelijk circus, speciaal ingesteld om tegenstanders het zwijgen op te leggen.

Eergisteren noemde president Bola Tinubu deze mannen “landelijke helden” terwijl hij hen postuum gratie verleende. Dit gebeurt ter ere van de terugkeer van de democratie in Nigeria, iets wat al 26 jaar geleden plaatsvond. Maar niet iedereen is blij met deze beslissing. Ken Henschaw, leider van de rechtengroep We the People, zegt dat dit misplaatst is: “Gratie is iets voor mensen die een fout hebben gemaakt en nu een tweede kans verdienen.” Zijn mening wordt ook door Amnesty International gedeeld. Zij vinden dat de mannen volledig vrijgesproken moeten worden van de daden waarvoor ze werden veroordeeld.

Maar het verhaal gaat verder dan alleen gratie. De milieuorganisaties roepen om meer actie tegen Shell en andere oliemaatschappijen. Door jarenlang olie-uitstortingen zijn waterbronnen onbruikbaar geworden, visbestanden verdwenen en gewassen vergaan. Het is een enorme puinhoop die nog steeds veel leed zaait bij lokale gemeenschappen. Weduwen van vier van de geëxecuteerde mannen hebben Shell eerder aangeklaagd, maar zonder succes. De rechtszaak in Nederland vond dat er geen bewijs was dat Shell via smeergeld betrokken was bij de executies. Toch heeft Shell ooit 15,5 miljoen dollar betaald aan de nabestaanden als gebaar van goede wil, hoewel ze alle beschuldigingen van illegale praktijken blijven ontkennen. Tegenwoordig heeft Shell zelfs de oliewinning in het land gestaakt.

Bekijk origineel artikel

Het Wonder van Boxmeer: Een Bloedig Relikwie en Zijn Geschiedenis

Stel je voor, een priester die in twijfel is over zijn geloof. Dat was precies de situatie 625 jaar geleden in het kleine dorpje Boxmeer. In die tijd stond religie centraal in ieders leven, vooral in Brabant, waar het katholieke geloof overal aanwezig was. Tijdens een mis begon de wijn plotseling te bruisen en liep zelfs over! De druppels die op het altaarlinnen terechtkwamen, bleken geen wijn meer te zijn, maar bloed! Ja, volgens de overlevering is dat het Heilige Bloed van Jezus zelf.

Dit fenomeen werd door veel mensen als een wonder beschouwd en trok duizenden bedevaartgangers uit heel Nederland naar Boxmeer. Elk jaar wordt dit verhaal herdacht door het doek met het Heilige Bloed mee te dragen in een processie door de straten van het dorp, de zogenaamde Boxmeerse Vaart.

Toen het verhaal bekend raakte, groeide de kerk uit tot een belangrijk bedevaartsoord. In 1430 werd de kerk uitgebreid met vijf extra altaren om alle bezoekers onder te brengen. En ja hoor, er kwamen ook cadeautjes binnen. In 1482 schonk een geestelijke uit Zutphen een speciale kist om het heilige doek veilig te bewaren, terwijl graaf Albert van den Bergh in 1656 een prachtige verzilverde draagkist toevoegde.

Maar het lot speelde soms parten. In 1583 plunderden soldaten de kerk, hoewel het relikwie zelf gespaard bleef. Later, toen de Fransen Nederland binnenvielen, besloten de bewakers het kostbare doek te verbergen. Ze metselden de kist gewoon in de muur om het te beschermen tegen dieven en plunderaars. Dit gebeurde jaarlijks tussen 1794 en 1800, totdat de processie weer veilig kon doorgaan.

In 2012 kreeg de Boxmeerse Vaart officieel de status van Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed. Volgende week zondag staat de 625e editie van deze bijzondere processie op het programma. Benieuwd? Dan kun je erbij zijn!

Bekijk origineel artikel

Written by Qwen AI

Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
juni 2025
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« mei   jul »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl