
Recent Nieuws donderdag 12 juni, 2025 11:47
“`html
Caravan gaat volledig in vlammen op: mogelijk brandstichting
Woensdagnacht is een caravan aan de Kapelaanstraat in Gemert volledig afgebrand. De brandweer moest flink uitrukken, omdat de caravan onder een carport naast een huis stond. Er is bijna niets van de caravan over, en ook de carport en een caravan van de buren hebben schade opgelopen. Gelukkig raakte niemand gewond.
Toen de brandweer rond 03:00 uur arriveerde, stond de caravan al in lichterlaaie. Omdat het voertuig dicht bij een woning stond, werd de brand als ‘middelgroot’ ingeschaald. Brandweer uit Beek en Donk schoot te hulp, en samen werd met twee bluswagens voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere huizen.
Op straat vonden hulpdiensten een fles met waarschijnlijk brandbare vloeistof. De politie onderzoekt nu of er sprake is van brandstichting.
Opmaaknotities:
- Headers gebruikt voor titel en tussenkopjes.
- Korte, informele zinnen voor een vlottere leeservaring.
- Geen absolute datums (bijv. “woensdagnacht” blijft staan).
- Link opent in nieuwe tab via
target="_blank"
. - Geen extra informatie toegevoegd buiten de samenvatting.
Café de Boekanier overspoeld met knuffels na ludieke Meimarkt-actie
Knuffels in ruil voor een biertje
De eigenaren van Tilburgs café de Boekanier hadden een simpel maar hartverwarmend idee: “Laten we elkaar wat meer knuffelen in deze tijd.” Tijdens de jaarlijkse Meimarkt – een nachtelijke vlooienmarkt in Tilburg – daagden ze hun bezoekers uit: breng een zo groot mogelijke knuffel mee en krijg een biertje. Wat begon als een grappige actie, liep uit op een knuffeltsunami.
Een podium vol teddyberen, schapen en… een piemelknuffel?
“Het ging echt harder dan we dachten,” lacht mede-eigenaar Tjerk Prince. Het podium van de kroeg ligt inmiddels vol met honderden knuffels – van reusachtige beren tot een heel schaapenfamilie, en zelfs een opvallende piemelknuffel. Sommige bezoekers kwamen aanzetten met vuilniszakken vol pluche vrienden. “We hebben mensen zelfs teruggestuurd met de vraag: ‘Kun je nóg iets groters vinden?’”
Van discobal tot knuffelberg
De Meimarkt-actie is een traditie bij de Boekanier. Vorig jaar moesten bezoekers een discobal meenemen, het jaar daarvoor een klok. Maar dit jaar was de opdracht wel heel toegankelijk: een knuffel van minstens 15 centimeter. “We wilden iets positiefs doen, iets dat de wereld een beetje mooier maakt,” legt Tjerk uit.
Wat gebeurt er nu met al die knuffels?
De kroeg zit nu met een zoete, maar logistische uitdaging: waar moeten al die knuffels naartoe? Ze denken aan goede doelen zoals een dierenasiel, een hondencampus, of de kinderafdeling van een ziekenhuis. “Misschien kunnen we de écht mooie exemplaren eerst wassen en dan doneren,” zegt Tjerk. Het belangrijkste? Dat de knuffels terechtkomen bij mensen (of dieren) die ze écht nodig hebben.
Meer vluchtelingen wereldwijd, maar minder geld voor hulp
Aantal vluchtelingen stijgt naar recordhoogte
Wereldwijd zijn nu meer dan 122 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of vervolging. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het aantal is met 2 miljoen gestegen vergeleken met vorig jaar. Grote conflicten, zoals de oorlog in Oekraïne en de burgeroorlogen in Sudan en Myanmar, zorgen voor een blijvende stroom van ontheemden. De UNHCR noemt het “een falen om de gevechten te stoppen”.
Meeste vluchtelingen blijven in eigen land
Van alle vluchtelingen zit het grootste deel (zo’n 73,5 miljoen) nog in hun eigen land. De rest is naar het buitenland gevlucht. Sudan krijgt een trieste titel: volgens de VN gaat het daar om de ergste humanitaire crisis op dit moment.
Enkele positieve ontwikkelingen
Er is ook goed nieuws. Bijna 2 miljoen Syriërs konden na meer dan tien jaar oorlog terug naar huis. In totaal keerden in 2024 zo’n 9,8 miljoen vluchtelingen terug – meer dan in voorgaande jaren. Toch waarschuwt de UNHCR dat landen als Syrië nog steeds kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben.
Minder geld voor vluchtelingenhulp
Terwijl het aantal vluchtelingen stijgt, daalt de financiering voor hulp. Sinds 2015 was het budget niet zo laag. De UNHCR noemt de situatie “onhoudbaar”. Sommige landen, zoals de VS onder Trump, schroefden hun steun flink terug. Ook Europese landen geven minder uit aan hulp en meer aan bijvoorbeeld defensie. De VN dringt aan op meer geld, want de nood is hoog.
Kwakkelende Makro blijft afhankelijk van verzwakte Duitse moeder
Zware verliezen voor Makro Nederland
Makro Nederland zit nog steeds diep in het rood. In 2024 leed de groothandel een nettoverlies van bijna 57 miljoen euro. De winkelketen kan alleen overeind blijven dankzij financiële steun van het Duitse moederbedrijf Metro. Maar omdat het daar ook niet geweldig gaat, moest er onderzocht worden of Metro Makro überhaupt nog kan redden. Dit blijkt uit jaarverslagen die RTL Z heeft ingezien.
Met 17 megawinkels en zo’n 2.500 werknemers is Makro Nederland in handen van de Duitse groothandel Metro. Die had vorig jaar een omzet van ruim 31 miljard euro en 86.000 werknemers. Maar ondanks die cijfers gaat het al jaren slecht met Makro. Tussen 2016 en 2023 liep het verlies op tot meer dan 400 miljoen euro.
Omzet daalt, schulden stijgen
Ook in 2024 ging het niet goed: de omzet kelderde met bijna 5% naar 819 miljoen euro. Het eigen vermogen stond al in de min, maar werd nog eens dubbel zo negatief (–106 miljoen euro). Directeur Andries Govaert geeft toe dat er twijfels zijn over het voortbestaan van Makro. Toch denkt het bedrijf het te redden, omdat het flink kan lenen bij moeder Metro.
Maar daar zit wel een risico: als Metro de geldkraan dichtdraait, moet Makro snel andere financiering regelen. Op dit moment heeft de Nederlandse tak een kredietlijn van 493 miljoen euro bij zusterbedrijf Metro Group Clearing. Daarvan was in mei 2025 al 230 miljoen euro opgenomen – een flinke stijging ten opzichte van 172 miljoen euro een jaar eerder.
Ook Metro zit in de problemen
Het Duitse moederbedrijf zelf boekte in 2024 een verlies van 125 miljoen euro, terwijl het een jaar eerder nog 439 miljoen euro winst maakte. De beurskoers kelderde van bijna 10 euro in 2023 naar zo’n 5 euro nu. Toch denkt Makro dat Metro sterk genoeg is om de Nederlandse tak te blijven steunen.
Er is wel goed naar gekeken: zowel Makro’s management als accountant KPMG onderzochten of Metro de verplichtingen nog aankan. Volgens het rapport heeft het Duitse concern genoeg middelen en kredietmogelijkheden. Bovendien heeft Metro extra financiering geregeld en kreeg het een BBB- rating van S&P – niet geweldig, maar voldoende.
Wanneer moet Makro terugbetalen?
Hoe lang Metro de verliezen blijft dragen en wanneer Makro de schulden moet aflossen, is onduidelijk. Directeur Govaert zegt dat er “geen harde deadlines” zijn.
Interessant detail: hoewel het nettoverlies in 2024 veel hoger was dan in 2023 (56,8 miljoen vs. 4,3 miljoen), komt dat vooral door een eenmalige vastgoedwinst in 2023. Zonder die meevaller was het operationele verlies in 2024 iets lager dan het jaar ervoor.
En er is zelfs een klein lichtpuntje: volgens Makro’s eigen winstdefinitie (zonder bepaalde kosten) draaide de groothandel in 2024 voor het eerst in jaren een bescheiden winst van 1,1 miljoen euro. Maar om echt gezond te worden, moet dat cijfer naar 40 miljoen euro op een omzet van 800 miljoen.
Coentunnel bij Amsterdam dicht na autobrand
Tunnel afgesloten door brandende auto
De Coentunnel in de A10 bij Amsterdam is momenteel dicht in zuidelijke richting vanwege een autobrand. Het vuur is inmiddels geblust, maar het verkeer moet nog omrijden. Hoe de brand kon ontstaan, is nog onbekend. Volgens AT5 vloog de auto rond 09.00 uur in brand in de tunnel op de buitenring richting De Nieuwe Meer. De brandweer had het vuur rond 09.30 uur onder controle, maar moest nog even nazorgen.
Verkeer omgeleid, extra reistijd verwacht
Verkeer dat richting Rotterdam wil, wordt omgeleid via Ring-Noord. Reken maar op zo’n vijftien minuten extra reistijd als je hier moet passeren. Houd dus rekening met vertraging als je onderweg bent!
Egypte zet Nederlandse demonstranten uit die meededen aan protestmars naar Gaza
Nederlanders vastgezet en teruggestuurd
Egypte heeft tientallen Nederlanders het land uitgezet die wilden deelnemen aan de Global March to Gaza, een internationale protestmars van 48 kilometer richting de grens met Gaza. De mars zou deelnemers uit 32 landen samenbrengen, maar het is nu onzeker of die doorgaat. Ongeveer 2500 activisten wilden morgen naar de Egyptische kustplaats Al-Arish reizen om vandaaruit te voet verder te gaan naar de Gazastrook. Daar wilden ze protesteren tegen het Israëlische geweld tegen Palestijnen.
Volgens berichten zijn niet alleen Nederlanders, maar ook activisten uit onder meer Algerije, Tunesië, Duitsland en Frankrijk vastgezet. De organisatie van de mars eist hun vrijlating.
“We voelden ons in de steek gelaten”
Een groep van zo’n honderd Nederlanders vertrok gisteren vanaf Schiphol naar Caïro, maar een groot deel werd na aankomst meteen teruggestuurd. Kemal Arslantas, een van de deelnemers, vertelt dat hij en ongeveer 80 anderen vannacht om 2:00 uur in Caïro aankwamen. Bij de paspoortcontrole werden ze vastgehouden en kregen ze hun visa ingetrokken.
“Er stonden meer dan 20 douanemedewerkers met wapenstokken om ons heen. Om 8:00 uur zetten ze ons op een vlucht naar Istanbul. Pas in het vliegtuig kregen we onze paspoorten terug.”
Arslantas belde de Nederlandse ambassade, maar kreeg te horen dat ze niets konden doen. “Dan voel je je wel in de steek gelaten,” zegt hij. Ook Diana Salaymah, een andere Nederlandse deelneemster, bevestigt dat ze nu in Istanbul zit en moet uitzoeken hoe ze thuis komt.
Israël drong aan op tegenhouden activisten
Het Israëlische ministerie van Defensie had Egypte opgeroepen om de protestmars te voorkomen. Minister Israel Katz waarschuwde dat de mars de veiligheid van Israëlische troepen in Gaza in gevaar zou brengen. Het Israëlische leger houdt strikte controle bij de grensovergang bij Rafah.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van de situatie en onderzoekt of er Nederlanders bij betrokken zijn. “We staan klaar om consulaire hulp te bieden waar nodig,” aldus een woordvoerder.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.