
Recent Nieuws zaterdag 07 juni, 2025 18:30
Tientallen doden in Gaza na Israëlische aanvallen
Dodelijke luchtaanval op flatgebouw
Vandaag zijn er weer tientallen Palestijnen omgekomen door Israëlische aanvallen. Volgens hulpverleners kwamen zeker vijftien mensen om bij een bombardement op een flat in Gaza-Stad. Ongeveer vijftig anderen raakten gewond. Een ooggetuige vertelde aan Reuters dat hij plots twee F-16’s zag die het gebouw verwoestten. Hij noemde de aanval laf, omdat er vooral burgers zouden zijn geraakt, geen strijders. Ook andere gebouwen in de buurt liepen schade op.
Schietincident bij hulppunt
Bij een voedseluitdeelpunt van de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF) in Rafah zouden mensen zijn doodgeschoten. De Gazaanse hulpdiensten melden dat het Israëlische leger daar zes Palestijnen heeft gedood. Het leger beweert echter dat ze alleen waarschuwingsschoten losten omdat mensen ‘te dichtbij kwamen op een gevaarlijke manier’. Een getuige vertelde aan AFP dat er eerst in de lucht werd geschoten, maar daarna rechtstreeks op burgers.
Kritiek op hulporganisatie
De GHF krijgt veel internationale kritiek omdat ze volgens sommigen niet onafhankelijk is en zou samenwerken met Israël om Palestijnen te verplaatsen. De stichting zegt dat ze vandaag geen hulpgoederen uitdeelde vanwege vermeende dreigementen van Hamas. Ondertussen meldt het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid dat sinds het begin van de oorlog al meer dan 54.600 Palestijnen zijn omgekomen in Gaza.
Extra bussen voor onderwijsstaking door NS-storing
De organisatoren van de onderwijsstaking van dinsdag regelen extra bussen voor demonstranten uit het zuidwesten van Nederland. Normaal gesproken zouden ze met de trein kunnen, maar door een staking van het NS-personeel rijden er in Zuid-Holland, Zeeland en een deel van Brabant geen treinen.
Staking tegen bezuinigingen
Docenten en ander onderwijspersoneel van hogescholen en universiteiten leggen dinsdag het werk neer en komen samen op de Dam in Amsterdam. Ze protesteren tegen de geplande bezuinigingen in de sector. Eigenlijk zou de demonstratie in Den Haag plaatsvinden, maar omdat het NS-personeel ook staakt, hebben de vakbonden besloten de actie naar Amsterdam te verplaatsen.
Extra bussen voor demonstranten
Omdat de NS in het zuidwesten niet rijdt, zetten de bonden nu extra bussen in. Volgens een woordvoerder van de FNV kunnen ook studenten die willen protesteren meerijden. Abdelkader Karbache, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, bevestigt dit.
Toch maakt de FNV zich zorgen dat minder mensen naar Amsterdam komen vanwege de beperkte reismogelijkheden. “We hopen natuurlijk op een grote opkomst,” zegt de woordvoerder, “maar als reizen moeilijk is, haken sommigen misschien af.”
De onderwijsstaking werd al eind april aangekondigd, terwijl de NS-staking pas later bekend werd. De FNV probeert verschillende protesten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, maar dat lukt niet altijd. “Er is gewoon veel actie op dit moment,” legt de woordvoerder uit.
Wil je weten waarom het NS-personeel staakt? Check dan de video hieronder!
Honderd uur werkstraf voor relschopper Plein ’40-’45 Amsterdam
Jongere veroordeeld voor geweld tijdens rellen
Een 18-jarige man heeft gisteren een werkstraf van honderd uur gekregen omdat hij meedeed aan het mishandelen van een voorbijganger tijdens de rellen op Plein ’40-’45 in Amsterdam vorig jaar november. De rechtbank noemt zijn gedrag “schokkend en volkomen onbegrijpelijk”. Volgens AT5 liet hij zich, samen met anderen, “van een buitengewoon laffe kant” zien.
Wat gebeurde er tijdens de rellen?
De rellen in Amsterdam-West barstten los een paar dagen na een nacht vol geweld na de voetbalwedstrijd Ajax tegen Maccabi Tel Aviv. Een groep jongeren kwam bij elkaar op het plein en stak onder andere een tram in brand met vuurwerk. De rechtbank oordeelde dat er in korte tijd “veel en redeloos geweld” werd gebruikt.
Een toevallige voorbijganger die de jongeren aansprak omdat ze een dranghek optilden, werd het slachtoffer. Zo’n vijftien jongeren trapten en schopten hem, zelfs toen hij al op de grond lag. De 18-jarige man deed hieraan mee door het slachtoffer te schoppen.
Bekentenis en straf
Tijdens de rechtszaak eind mei gaf de jongen toe wat hij had gedaan en zei hij dat hij zijn eigen acties afkeurde. De rechtbank vond dat hij daardoor “in enige mate verantwoordelijkheid nam”, wat leidde tot een lagere straf. Ook speelde mee dat hij geen strafblad had.
Naast de werkstraf moet hij het slachtoffer €4.000 betalen voor onder andere een kapotte bril, kleding, medische kosten en gederfde inkomsten. Hij kreeg ook een voorwaardelijke jeugddetentie van een maand: die hoeft hij alleen uit te zitten als hij binnen twee jaar opnieuw de fout in gaat. Verder moet hij zich melden bij de reclassering, meewerken aan schuldhulpverlening en begeleiding krijgen voor zijn problemen.
Eerder dit jaar werden al drie andere mannen gestraft voor hun rol in de rellen, met celstraffen tot zeven maanden.
Boom valt op geparkeerde auto tijdens storm in Uden
Storm zorgt voor schade in Uden
Afgelopen zaterdagmiddag sloeg het noodlot toe aan de Sieberg in Uden. Door de harde wind waaide een boom om en belandde precies op een geparkeerde auto. Gelukkig zat er niemand in de wagen, maar de auto liep wel flinke schade op.
Het was al de tweede keer die dag dat de brandweer moest uitrukken voor stormgerelateerde problemen. De hulpverleners zaagden de boomresten weg en zorgden ervoor dat de weg weer vrij kwam. Hierdoor was de straat even afgesloten, maar gelukkig bleef het bij materiële schade.
IND trekt erkenning Avans Hogeschool in na affaire met Indonesische studenten
Hogeschool Avans verliest internationale erkenning
De IND heeft de internationale erkenning van Avans Hogeschool ingetrokken. Dit betekent dat buitenlandse studenten geen verblijfsvergunning meer kunnen krijgen om daar te studeren. De maatregel komt na een mislukt werk-leerproject met Indonesische verpleegkundigen, die zich uitgebuit voelden. Avans is niet blij met het besluit en overweegt juridische stappen.
Wat ging er mis met de Indonesische studenten?
Al sinds 2021 loopt dit project, waarbij Avans samen met een bemiddelingsbureau verpleegkundigen uit Indonesië naar Nederland haalde. De IND en het ministerie van VWS waren vanaf het begin kritisch. Ze vonden het project verdacht veel op uitbuiting lijken, vooral omdat Indonesië zelf al een tekort aan zorgpersoneel heeft.
Toch kwamen de eerste studenten in november 2021 naar Nederland. Uit een later IND-rapport bleek dat ze veel meer moesten werken dan afgesproken, dat het onderwijs niet goed was en dat ze zelfs het advies kregen om niet zwanger te raken. Ook werd hun privacy geschonden.
Schikking en gevolgen voor huidige studenten
Na veel ophef trok Avans de stekker uit het project. Een groep studenten kreeg een schikking van €100.000. “We voelen ons nu gehoord, maar de mentale schade blijft,” zei een van hen.
Nu heeft de IND dus de erkenning ingetrokken. Voor de 70 Indonesische studenten die nog studeren, is dat een probleem: hun verblijfsvergunning hangt aan hun studie. Ze hebben tot 1 december 2025 om een nieuwe vergunning aan te vragen. Avans belooft hen te helpen, maar hun toekomst is onzeker.
Zijn as in haar tatoeage: hoe Lieke haar broer nooit loslaat
Een broer-zusband die nooit verwatert
Grote broer, kleine zus. Samen van de glijbaan, frietjes eten op vrijdagavond, schateren om The Simpsons – de herinneringen aan haar broer hadden een leven lang moeten blijven groeien. Maar voor Lieke Adriaansen uit Zundert stopte dat lijstje veel te vroeg. Haar broer Tom overleed toen hij pas 25 was.
“Tom was mijn beste maatje. We waren twee handen op één buik,” vertelt Lieke (29). “We scheelden vier jaar en gingen vaak samen stappen met vrienden. Hij vond het geweldig om met z’n zusje de kroeg in te duiken.”
Leven met een hartafwijking
Tom werd geboren met een hartafwijking. Hij onderging meerdere operaties en bracht veel tijd in het ziekenhuis door. “We wisten dat hij waarschijnlijk niet oud zou worden, maar we hielden ons niet bezig met doemdenken,” zegt Lieke.
Haar ouders kozen ervoor om Tom zoveel mogelijk te laten genieten in plaats van hem als een kwetsbaar kasplantje te behandelen. “Ze zeiden altijd: ‘Leef bij de dag.’” En dat deed hij. Zo voetbalde Tom graag, ook al mocht hij vanwege zijn bloedverdunners absoluut niet koppen. Op een dag kwam hij thuis met een bont en blauw hoofd. “Hij had de bal flink geraakt,” vertelde hij trots.
De klap die alles veranderde
Toen Tom ziek werd, leek het eerst alsof het met zijn hart te maken had. Maar na drie weken in het ziekenhuis volgde de harde diagnose: leverkanker. Door zijn hartproblemen was behandeling onmogelijk.
Hij belde zelf iedereen op, ook Lieke. “Hij zei: ‘Ik heb slecht nieuws. Ik ga dood.’” Binnen zeven weken na de diagnose overleed hij.
Een blijvend aandenken
Voor zijn overlijden regelde Tom nog speciale cadeaus voor zijn dierbaren. Lieke kreeg een armbandje met de tekst ‘Van je grote broer’. Zijn eigen armband, met ‘Voor mijn grote zus’, draagt ze nu samen met die van haar.
Maar het meest bijzondere aandenken? Een tatoeage op haar arm, met daarin zijn as verwerkt. “Het is een veer met zijn vingerafdruk, wijzend naar mijn hart,” legt ze uit. “Zo heb ik Tom altijd bij me.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.