
Sport Nieuws donderdag 05 juni, 2025 15:38
Lange werkdagen en weinig rust: te hoge werkdruk in betaald voetbal
Onderzoek toont hoge werkdruk in voetbalwereld
Uit een onderzoek in opdracht van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) blijkt dat veel mensen in het betaald voetbal kampen met te veel werkdruk en te weinig begeleiding. Het rapport stelt: “De druk is altijd aanwezig, het hele seizoen door en op elk niveau.” Aan het onderzoek deden 165 (hoofd)trainers, technisch directeuren en scouts mee. Vooral hoofdtrainers, opleidingshoofden en technisch directeuren hebben het zwaar – 67% vindt de werkdruk “hoog” of “heel hoog”.
Opvallend is dat 35% van de ondervraagden aangeeft hulp nodig te hebben om met die druk om te gaan. Dit geldt vooral voor opleidingshoofden (50%), technisch directeuren (48%) en hoofdtrainers (42%). Vorig jaar sprak de NOS al met CBV-voorzitter Guus Hiddink en sportpsycholoog Afke van de Wouw, die meewerkte aan het onderzoek.
Oorzaken en gevolgen van de werkdruk
Volgens het onderzoek komt de hoge druk door lange werkdagen, hoge verwachtingen, weinig rust en een overvolle agenda. Omdat druk als normaal wordt gezien, wordt overbelasting vaak te laat opgemerkt. De gevolgen? Stress, slapeloosheid, burn-outs, vermoeidheid en een slechte balans tussen werk en privé. Sommige trainers verwaarlozen zelfs hun eigen gezondheid.
Trainers spreken zich uit
Steeds meer trainers praten openlijk over de mentale en fysieke gevolgen van hun werk. Ronald Koeman, nu bondscoach, had tijdens zijn tijd bij FC Barcelona gezondheidsproblemen door de druk. Ook in Nederland zijn er voorbeelden. Arne Slot zei ooit dat “bijna elke trainer van een topclub op het randje van een burn-out balanceert”.
Vorige maand stopte Arnold Bruggink als technisch directeur bij FC Twente omdat het werk hem “fysiek opbrak”. En Alex Pastoor stapte vorig jaar op als trainer van Almere City omdat hij merkte dat hij zijn werk niet meer los kon laten. Hij pleitte voor meer mentale begeleiding voor trainers.
Bondscoach Finse vrouwen maakt hilarische selectiefout
Verkeerde Ruuskanen opgeroepen
Outi Saarinen, de bondscoach van het Finse vrouwenelftal, heeft een flinke blunder gemaakt bij het samenstellen van haar selectie. In plaats van de 23-jarige Nanne Ruuskanen riep ze per ongeluk de 51-jarige Stina Ruuskanen op – een oud-speelster die al jaren niet meer actief is op topniveau. Pas laat kwam de fout aan het licht, waardoor Nanne het Nations League-duel tegen Servië (1-1) moest missen. Saarinen heeft inmiddels excuses aangeboden via de Finse voetbalbond.
“Nanne was teleurgesteld, maar reageerde sportief”
“Natuurlijk was Nanne teleurgesteld, maar ze ging er heel professioneel mee om”, gaf Saarinen toe. Ondertussen kan Stina Ruuskanen er wel om lachen. De oud-speelster, die slechts twee interlands speelde, gaf in een interview met Ilta-Sanomat aan dat ze best nog een keer wilde meedoen: “Ik ben zeker nog fit genoeg als ze me nodig hebben, haha! Ik speel nog weleens in een amateurcompetitie, dus mijn conditie is er nog.”
Finland vs. Nederland in aantocht
Finland staat op donderdag 26 juni tegenover het Nederlands elftal in een oefenwedstrijd als voorbereiding op het EK. Net als Oranje doen de Finse vrouwen mee aan het toernooi, waar ze in Groep A tegen IJsland, Noorwegen en gastland Zwitserland spelen.
Leuk weetje: De Finse mannen zijn komende zaterdag de eerste tegenstander van het Nederlands mannenteam in de WK-kwalificatiereeks voor het WK in de VS, Canada en Mexico volgend jaar.
Van der Poel fit genoeg voor start in Critérium du Dauphiné na polsbreuk
Hersteld en klaar voor de start
Mathieu van der Poel is weer fit en kan zondag gewoon van start gaan in het Critérium du Dauphiné. De Nederlandse wielrenner heeft zich voldoende hersteld van een gebroken polsbotje dat hij opliep tijdens een mountainbikewedstrijd eind vorige maand. Zijn ploeg, Alpecin-Deceuninck, heeft dit bekendgemaakt.
Van der Poel moest eerder een hoogtestage in La Plagne overslaan vanwege de blessure, maar nu is hij klaar voor de Dauphiné. Deze wedstrijd, die zondag begint en duurt tot en met 15 juni, is een belangrijke voorbereiding voor de Tour de France, die op 5 juli van start gaat.
Valpartij in Nove Mesto
Tijdens de wereldbeker mountainbike in Nove Mesto op 25 mei ging het mis voor Van der Poel. In de openingsfase van de race viel hij twee keer en moest hij opgeven. Het was zijn eerste mountainbikewedstrijd sinds het najaar van 2023. De Nederlander heeft helaas ervaring met harde crashes op de mountainbike – ook tijdens de Olympische Spelen in Tokio en het WK in Glasgow ging hij flink onderuit.
Gelukkig is hij nu hersteld en kan hij zich richten op zijn volgende uitdagingen op de weg.
“Geslachtstest had mij wereldtitel kunnen opleveren”, zegt boksster Chelsey Heijnen
Chelsey Heijnen steunt verplichte geslachtstest in boksen
Olympisch boksster Chelsey Heijnen uit Roosendaal vindt het een prima idee dat er binnenkort verplichte geslachtstesten komen in het boksen. Ze nam zelf al twee keer het op tegen Imane Khelif, een Algerijnse boksster waar veel discussie over is. Volgens Heijnen had zo’n test in het verleden weleens een wereldtitel voor haar kunnen betekenen.
Afgelopen week maakte de nieuwe wereldboksbond, World Boxing, bekend dat alle boksers die internationaal meedoen, verplicht een geslachtstest moeten ondergaan. “Als dit de sport eerlijker maakt, heb ik er geen problemen mee”, zegt Heijnen tegen de NOS. “In het boksen gaat het om kracht, dus veiligheid is belangrijk. Je slaat letterlijk tegen iemand aan – dat is anders dan bij andere sporten.”
Hoe werkt de geslachtstest?
De test, uitgevoerd via een PCR-test, controleert of er een mannelijk Y-chromosoom aanwezig is. Heijnen heeft geen moeite met de nieuwe regel. “Voor grote wedstrijden moet ik ook op HIV en hepatitis getest worden. Een buisje bloed meer of minder maakt me niet uit, als het de sport maar eerlijker maakt.”
De controverse rond Imane Khelif
Sinds de Olympische Spelen in Parijs staat de Algerijnse Imane Khelif in de schijnwerpers. Hoewel ze als vrouw geregistreerd staat, zijn er vragen over haar geslacht. Khelif won goud in Parijs nadat haar tegenstandster na slechts 46 seconden opgaf. Nu de geslachtstest verplicht wordt, mag Khelif tijdelijk niet meedoen aan wedstrijden, zoals de Eindhoven Box Cup dit weekend.
“Had mij een wereldtitel kunnen opleveren”
Heijnen verloor in 2022 twee keer van Khelif, waaronder op het WK. “Sommigen zeiden dat ik had moeten weigeren tegen haar te vechten”, vertelt ze. “Maar als ik de beste wil zijn, moet ik iedereen kunnen verslaan.” Toch viel haar wel op dat Khelif “minder vrouwelijke kenmerken” had en hard sloeg.
Ze vindt het wel jammer dat de test pas nu komt, een jaar na de Spelen. “Voor de boksers die net naast een medaille grepen, is dat zuur. Misschien had ik wel een wereldtitel gewonnen als dit eerder was ingevoerd.”
Volleybalster Nika Daalderop maakt droomtransfer naar Imoco Conegliano
Nederlandse ster verruilt Milaan voor topclub Italië
Nika Daalderop, de 26-jarige aanvoerster van het Nederlandse volleybalteam, maakt een grote stap in haar carrière. Ze stapt over van Vero Volley Milano naar Imoco Conegliano, de huidige kampioen van de Champions League. Een flinke upgrade voor de Nederlandse, die al sinds haar zeventiende in het buitenland speelt.
Ervaring en kwaliteit in de spotlight
Haar nieuwe club is blij met de komst van Daalderop. Ze prijzen haar ervaring, technische kwaliteiten en lengte (1,90 meter). Daalderop is niet de eerste Nederlandse bij Imoco Conegliano – Robin de Kruijf speelde er van 2016 tot 2024.
Aanvoerder van Oranje
Bondscoach Felix Koslowski wees Daalderop vorige maand aan als nieuwe aanvoerder van het Nederlands team, dat momenteel meedoet aan de Nations League in Canada. Een mooie erkenning voor haar leiderschap!
Alpe d’HuZes: Brabantse helden beklimmen de Franse reus
Duizenden deelnemers in actie voor kankeronderzoek
Vandaag staan wandelaars, hardlopers en fietsers klaar om de legendarische Alpe d’Huez te bedwingen tijdens Alpe d’HuZes. Meer dan 5000 deelnemers, waarvan ruim 1200 uit Brabant, zetten zich in voor één doel: geld inzamelen voor kankeronderzoek. Volg hier de live-ervaringen en bekijk de uitzending.
Team Tandje durbij uit Schijndel laat zich niet tegenhouden
De Schijndelse wielerclub Tandje durbij is flink vertegenwoordigd op de berg. “Met elke bocht, elke zweetdruppel en elke trap bewijzen ze hoe sterk hun doorzettingsvermogen is,” zegt de ploeg trots over hun deelnemers.
Jurgen fietst voor zijn overleden dochtertje Luna
Jurgen van Riel uit Oisterwijk doet voor de vierde keer mee en heeft een persoonlijk doel: zes keer de top halen. In zijn gedachten draagt hij zijn dochtertje Luna mee, die in 2017 op 9-jarige leeftijd overleed aan kanker. Zijn verhaal raakte eerder deze week al veel mensen via Omroep Brabant.
Van lekke banden tot kruiwagens vol stenen
Het is niet altijd makkelijk: sommigen moeten door de regen fietsen, anderen krijgen te maken met pech. Eén deelnemer sjouwt zelfs met een kruiwagen vol stenen omhoog. “Het wordt steeds zwaarder,” zegt hij, terwijl hij even pauzeert. Zijn motivatie? Het verlies van zijn beste vriend en een zwager.
Ex-prof Nathan van Hooydonk pakt de uitdaging aan
Nathan van Hooydonck, de Belgische ex-wielrenner van Team Visma-Lease a Bike, doet mee ondanks een hartstilstand anderhalf jaar geleden. “In 2022 klom ik de Alpe d’Huez op tijdens de Tour. Nu wil ik hem zes keer bedwingen – allemaal voor kankeronderzoek.”
Anne (16) uit Chaam fietst voor een overleden vriend
Anne gaat voor haar derde keer de berg op, met als doel zes beklimmingen. “Echt trainen? Nee, maar ik fiets elke dag van Chaam naar Breda – daar zit een viaduct als ‘klimmetje’,” lacht ze. Haar team draagt rode strikken ter nagedachtenis aan een goede vriend.
Vrijwilligers maken het evenement mogelijk
Zo’n 1300 tot 1400 vrijwilligers helpen mee, van bananen snijden tot veiligheid bewaken. Voorzitter Erik Jutstra: “Hopelijk halen we een fantastisch bedrag op voor kankeronderzoek!”
Emotionele verhalen achter de beklimming
Chantal en Nico’s leven veranderde in 2007 toen bij Chantal een ongeneeslijke vorm van non-Hodgkin-lymfoom werd vastgesteld. Vandaag moedigt ze Nico en hun twee zonen (16 en 14) aan terwijl zij fietsend en wandelend de berg opgaan.
Koud en glad? Geen probleem voor deze helden
Charlotte van Leeuwen fietst drie keer omhoog en vond de eerste rit indrukwekkend, vooral door de lichtjes langs de weg. “Droge kleren helpen écht,” merkte ze na een uurtje opwarmen in de auto. De organisatie waarschuwt wel voor gladheid bij het afdalen.
Gezin van der Heijden fietst opnieuw tegen kanker
Maikel, Mieke en hun kinderen Lisa (14) en Lars (12) uit Sint-Oedenrode doen opnieuw mee. Twee jaar geleden fietsten ze voor Maikels moeder, die overleed aan borstkanker. Dit jaar fietsen ze voor Mieke, die vorig jaar de diagnose kreeg.
De eerste deelnemers gingen al voor dag en dauw van start
Om 4:30 uur begon de eerste groep, ondanks urenlange regen. Nu is het droog en wordt het steeds drukker, meldt verslaggever Hannelore Struijs. Met 21 bochten en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9% is het een uitputtende, maar prachtige uitdaging.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.