Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws dinsdag 03 juni, 2025 20:28

Article

Meeste Nederlanders dragen geen goede zonnebril: hier moet je op letten

Waarom een goede zonnebril belangrijk is

Veel Nederlanders weten niet hoe cruciaal een zonnebril mét uv-filter is voor hun ogen. Het Oogfonds en het Nationaal Huidfonds waarschuwen: zonder goede bescherming loop je risico op oogschade. En nee, zo’n bril hoeft niet duur te zijn!

Uit onderzoek van Ipsos I&O en het Oogfonds blijkt dat slechts 40% van de volwassenen een zonnebril met uv-filter draagt. En daarvan doet maar de helft dat bewust om hun ogen te beschermen. Best schokkend, toch?

Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril?

Caroline Kuip van het Oogfonds legt uit waar je op moet letten:
1. 100% uv-bescherming – Check of er UV400 of ‘100% uv-filter’ op het pootje staat.
2. Goede pasvorm – Kies een montuur dat groot genoeg is en goed aansluit op je gezicht.

Oogarts Nic Reus bevestigt dat zelfs goedkope zonnebrillen vaak prima beschermen. “Zelfs brillen van Kruidvat vermelden meestal uv-bescherming – en die werken gewoon.”

Wat zijn de risico’s van slechte bescherming?

Langdurige blootstelling aan zonlicht kan serieuze oogproblemen veroorzaken, zoals:
– Staar (cataract) – Een vertroebeling van de ooglens. Mensen die veel in de zon zijn, krijgen dit eerder.
– Hoornvliesbeschadiging – Uv-licht kan het hoornvlies aantasten.
– Vermoeide ogen – Ook op korte termijn kun je last krijgen van branderige of vermoeide ogen.

Conclusie: bescherm je ogen, ook als de zon niet fel schijnt

Een zonnebril is geen mode-accessoire, maar een must voor je ooggezondheid. En het mooie? Je hoeft er geen fortuin aan uit te geven – als hij maar die uv-bescherming heeft!

Bekijk origineel artikel

Wilders stapt uit het kabinet: verdeelde reacties in PVV-bolwerk Rucphen

Het kabinet valt

Het was dinsdagochtend raak: Geert Wilders trok de stekker uit de coalitie, waardoor het kabinet viel. In Rucphen, een gemeente waar de PVV tijdens de verkiezingen van 2023 veel stemmen kreeg, zijn de meningen flink verdeeld. Toch is niemand echt verrast.

“Dat zag iedereen aankomen”

Een vrouw in Sint Willebrord zegt het ronduit: “Dat die clubs het einde van hun termijn niet zouden halen, dat zag iedereen hier al van mijlenver aankomen.” Ze laadt haar boodschappen in de auto en voegt toe: “Met die man valt gewoon niet te regeren.”

De schuldvraag

Sommige inwoners geven Wilders zelf de schuld. “Hij is te koppig en wil geen compromissen sluiten,” hoor je vaak. Anderen vinden juist dat de andere partijen hem tegenwerkten. “Wilders had gewoon gelijk,” zegt een gefrustreerde vrouw. “Hij deed het goed, maar ze hebben hem overal tegengehouden.” Ze geeft aan bij de volgende verkiezingen weer op de PVV te stemmen.

Kritiek van een VVD’er

Een lokale VVD’er ziet het anders: “Juist nu was dé kans om dingen voor elkaar te krijgen, maar Wilders wilde alles meteen geregeld hebben. Hij stond niet open voor debat.” Volgens hem past dat niet bij de Nederlandse democratie.

Van opluchting tot boosheid

De reacties lopen uiteen. Een vrouw is opgelucht: “Eindelijk!” roept ze triomfantelijk. Ze had niet op Wilders gestemd en is blij dat hij weg is. Een andere inwoner, een PVV-stemmer, is juist boos: “Het is al de tweede keer dat hij wegrent als het moeilijk wordt,” verwijzend naar 2012, toen Wilders ook uit Rutte I stapte. “Ik stem niet meer op hem!”

“Ik ga nooit meer stemmen”

Een andere vrouw heeft het vertrouwen in de politiek helemaal verloren. “In Den Haag doen ze toch wat ze willen,” zegt ze. “Het heeft geen zin om te stemmen.”

Iedereen wil verandering

Eén ding is duidelijk in Rucphen: of het nu Wilders’ schuld is of niet, er is het afgelopen jaar te weinig gebeurd. Wie er ook aan de macht komt, het moet anders. Daar zijn ze het wel over eens.

Bekijk origineel artikel

Kind belandt kort in coma na eten van cannabis-houdende Haribo-snoepjes

Onwel geworden gezin na snoepincident

Vorige week werden meerdere gezinsleden onwel nadat ze Haribo-colaflesjes hadden gegeten. Twee kinderen moesten zelfs naar het ziekenhuis worden gebracht, waar één van hen zelfs even in coma raakte. Gelukkig gaat het inmiddels weer goed met beide kinderen. Het gezin heeft de snoepjes bij de politie gemeld, waarna een onderzoek volgde.

Terugroepactie en waarschuwingen

Haribo heeft direct actie ondernomen en kilozakken van het product Happy Cola F!ZZ teruggeroepen. Deze snoepjes hadden een houdbaarheidsdatum tot januari 2026. De NVWA ontdekte na tests dat er cannabis in de colasnoepjes zat. Haribo had al eerder gewaarschuwd dat sommige zakken gezondheidsklachten zoals duizeligheid konden veroorzaken. Sinds gisteren roept het bedrijf ook klanten in België en Luxemburg op om de snoepjes niet meer te eten en terug te sturen.

Politieonderzoek naar oorzaak

Hoe de cannabis in de snoepjes terecht is gekomen, is nog onduidelijk. Ook is niet bekend hoeveel zakken besmet zijn. De politie in Oost-Nederland is hier nog naar aan het onderzoeken.

Bekijk origineel artikel

Mimie is al vijftig jaar pedicure: “Aan voeten frunniken vind ik heerlijk”

Een leven lang voeten verzorgen

De 70-jarige Mimie Frèrejean-Emmen uit Breda is al een halve eeuw dé expert als het gaat om voetverzorging. Of het nu om ingegroeide nagels, eelt, likdoorns of kalknagels gaat – Mimie pakt het met veel plezier aan. “Aan voeten frunniken? Daar geniet ik echt van!”

“Woohoo, niet doen!”

Tijdens een behandeling bij klant Netty (82) moet die het even uitschreeuwen van de kriebels. “Ik zou mijn eigen familie verraden om dit te laten stoppen!” Mimie lacht erom en pauzeert even. Een kop koffie en een bonbon helpen Netty weer op adem te komen. Want bij Mimie draait het niet alleen om voetzorg, maar ook om gezelligheid en een goed gesprek.

Meer dan alleen een pedicure

“Je bouwt een band op met je klanten,” vertelt Mimie. “We praten over van alles: kinderen, herinneringen of gewoon het dagelijks leven. Soms voel ik me net een maatschappelijk werker, maar ik vind het geweldig.” Toen ze een tijdje terug negen weken moest missen door een val, miste ze het contact enorm. “Dit werk is mijn passie. Ik zou niet zonder kunnen.”

Elke voet vertelt een verhaal

Met duizenden voeten die ze in haar carrière heeft behandeld, weet Mimie als geen ander dat elke voet uniek is. “Je ziet aan voeten zelfs hoe het met iemands gezondheid gesteld is,” legt ze uit. “Sommige mensen hebben kalknagels, maar dat is niet vies. Ik geef advies en zorg dat ze weer goed vooruit kunnen. Dat geeft voldoening.”

Van vader op dochter

Haar liefde voor voeten erfde ze van haar vader, die een schoenenzaak en pedicurepraktijk had in Breda. Mimie nam zijn werk over en is nog steeds razend populair. Klant Netty beaamt dat: “Mimie is gewoon fantastisch. Ze doet het al vijftig jaar, dus ze weet precies wat ze doet. Alleen dat gekriebel soms… haha!”

Nog lang niet klaar

Ondanks haar leeftijd – ze wordt binnenkort 71 – heeft Mimie geen plannen om te stoppen. “Misschien ga ik wel door tot mijn tachtigste,” zegt ze lachend. “Mijn handen en ogen doen het nog prima!” En Netty? Die geniet ondertussen van de afsluitende voetmassage – met hier en daar een gilletje.

Bekijk origineel artikel

Vakbonden gaan door met treinstakingen – NS waarschuwt voor landelijke chaos

Stakingen leggen treinverkeer plat

Komende vrijdag komt het treinverkeer in een groot deel van Nederland waarschijnlijk tot stilstand. De FNV heeft bevestigd dat de aangekondigde stakingen doorgaan. De NS liet eerder vandaag al weten dat de staking flinke gevolgen kan hebben voor het hele land. Het zou zelfs kunnen dat er helemaal geen treinen rijden.

De staking begint in het midden van het land, en dat is problematisch omdat de NS van daaruit het landelijke treinverkeer aanstuurt. De vakbonden hadden de NS een ultimatum gesteld na mislukte cao-onderhandelingen. FNV en VVMC eisten dat de NS aan hun voorwaarden zou voldoen, maar hun deadlines zijn inmiddels verstreken – die van de FNV liep vandaag om 17:00 uur af, die van de VVMC was al gisteren voorbij.

Loonsverhoging te laag, zeggen vakbonden

De NS kwam met een voorstel voor een jaarlijkse loonsverhoging van 2,55%, maar volgens de bonden is dat veel te weinig. Zij willen dat de lonen minstens meegroeien met de inflatie, en dat gebeurt nu niet. Daarnaast willen ze betere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers met zwaar of onregelmatig werk.

Eerder deze week noemden de vakbonden het antwoord van de NS “weinig hoopgevend”. Als er geen oplossing komt, gaan de stakingen door. De eerste staking is aanstaande vrijdag in het midden van het land. Daarna volgen er meer: zo staat er eentje gepland op 10 juni in het westen, op 12 juni in het noordwesten en oosten, en op 16 juni in het noorden en zuiden. Als er dan nog geen akkoord is, kunnen er zelfs landelijke stakingen volgen.

Bekijk origineel artikel

Kabinet-Schoof: een gedwongen huwelijk dat toch 11 maanden standhield

Een kabinet dat eigenlijk geen kans had

Dat het kabinet-Schoof zou vallen, leek voor veel mensen een kwestie van tijd. De vraag was alleen: wanneer? De eerste hobbel – de onderhandelingen over de voorjaarsnota – werd nog net genomen. Na een marathon van 24 uur onderhandelen kwamen Wilders (PVV), Yesilgöz (VVD), Van Vroonhoven (NSC) en Van der Plas (BBB) opgelucht naar buiten. Er was een akkoord, en elke partij kon iets aan haar achterban verkopen. Wilders had bijvoorbeeld een bevriezing van sociale huren voor twee jaar bedongen. Alleen… niemand had de woonminister, Keijzer, hierover ingelicht. En zij stond er niet bepaald achter.

Dit was typerend voor dit kabinet. Het moest ‘extraparlementair’ zijn – met afstand tussen regering en Kamer – maar in de praktijk trokken de vier fractieleiders aan de touwtjes. Zo erg zelfs, dat één Kamerlid uiteindelijk de stekker eruit kon trekken.

Een moeizame start

De formatie duurde ruim zeven maanden en leek meerdere keren te mislukken. NSC, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, had eigenlijk geen zin in een coalitie met de PVV. Wilders’ partij zou de rechtsstaat ondermijnen, vond Omtzigt. Aan de andere kant vonden de andere partijen Omtzigt te emotioneel – hij barstte meermaals in tranen uit tijdens gesprekken. Later bleek dat hij nog niet hersteld was van zijn burn-out.

Toch zagen de partijen geen andere optie. Ze waren het over één ding eens: GroenLinks-PvdA mocht niet meeregeren. Dus werden er compromissen gesloten, PVV-plannen in de ijskast gezet, en beloofden ze elkaar de Grondwet te respecteren. Zo kwam er toch een kabinet, met een partijloze premier: Dick Schoof, een ervaren ambtenaar maar politieke nieuwkomer.

Wilders’ frustratie en een instabiel kabinet

Wilders, als leider van de grootste partij, moest zijn droom om premier te worden laten varen. Dat zat hem dwars, en hij liet dat regelmatig merken op sociale media. Alsof hij niks met het kabinet te maken had.

Het kabinet werd beëdigd op 2 juli 2024, en binnen twee dagen bleek hoe instabiel het was. Het debat over de regeringsverklaring liep uit de hand, en Schoof stond er alleen voor. Wilders noemde zijn optreden een “slappe hap”, omdat hij PVV-ministers niet genoeg verdedigde.

Ruzies, opgestapte bewindslieden en eigenrichting

De problemen stapelden zich op:
– Minister Agema (PVV) werd verrast door een bezuiniging van 165 miljoen op verpleegkundigen.
– NSC-staatssecretaris Idsinga stapte op na kritische tweets van Wilders over zijn zakelijke belangen.
– NSC-staatssecretaris Achabar vertrok vanwege de “omgangsvormen” in het kabinet.
– PVV-minister Faber ging haar eigen gang, zoals met een plan voor ‘terugkeerborden’ bij asielzoekerscentra.
– NSC-minister Veldkamp stuurde op eigen houtje een brief over Israël naar de EU, tot woede van de PVV.

Het werd steeds duidelijker: de vier partijen dreven uit elkaar. Toen Wilders een persconferentie gaf over het asielbeleid – zonder overleg – was de maat vol.

Het einde van een gedwongen huwelijk

Gisteren overlegde Wilders met de andere fractieleiders. Hij eiste hun steun voor zijn plannen – anders trok hij de stekker uit het kabinet. Na een nachtje slapen hield hij voet bij stuk. Tot frustratie van de anderen. En zo kwam er een einde aan een coalitie die eigenlijk alleen standhield omdat nieuwe verkiezingen geen aantrekkelijk alternatief waren.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
juni 2025
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« mei   jul »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl