
Recent Nieuws maandag 02 juni, 2025 11:46
Bouw nieuwe windparken dreigt stil te vallen – sector waarschuwt minister Hermans
Windenergie in de problemen
De aanleg van nieuwe windparken op zee loopt gevaar, en dat baart de sector grote zorgen. Een groep van 21 bedrijven en organisaties, waaronder grote namen zoals Eneco, Vattenfall en Van Oord, heeft een brief gestuurd naar minister Hermans van Klimaat en Groene Groei. Ze waarschuwen dat de financiële risico’s voor nieuwe projecten te hoog zijn geworden en dat er snel extra steun nodig is.
Ambitieuze plannen onder druk
Nederland wil flink uitbreiden met windenergie op zee. Op dit moment komt ongeveer 16% van onze energie uit windparken op zee, maar in 2032 moet dat ruim vier keer zoveel zijn. Toch lopen projecten zoals IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek 1B vertraging op. Het biedingsproces voor deze parken is zelfs uitgesteld, terwijl de sector juist haast wil maken.
Waarom loopt het vast?
De kosten voor de bouw van windparken zijn flink gestegen, vooral door inflatie en hogere rentes. Daardoor wordt het voor bedrijven steeds lastiger om investeringen rond te krijgen. In de brief aan de minister staat: “Dit onderstreept de moeilijke fase waarin de offshore windindustrie zich op dit moment bevindt.”
Oproep voor meer steun
De sector wil dat de overheid ingrijpt, bijvoorbeeld met prijsafspraken voor groene stroom. Zo krijgen ontwikkelaars meer zekerheid over hun inkomsten. Karen de Lathouder van Eneco benadrukt: “We hebben een unieke kans met de Noordzee, en die moeten we benutten – voor het klimaat én onze energievoorziening.”
Minister Hermans heeft al eerder zijn zorgen geuit over de vertraging. Nu dringt de sector aan op actie, voordat de bouw helemaal stilvalt.
Ridouan Taghi kan geen advocaat vinden voor zijn verdediging
Zes advocatenkantoren weigeren Ridouan Taghi bij te staan
Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het grote Marengo-moordproces, heeft tevergeefs bij zes verschillende advocatenkantoren aangeklopt voor juridische hulp. Tijdens een nieuwe zitting afgelopen maandag in de speciale rechtbank in de gevangenis van Vught, liet hij weten dat niemand hem wil verdedigen.
Derde advocaat opgepakt, Taghi al maanden zonder bijstand
Taghi zit sinds april zonder advocaat nadat zijn toenmalige raadsman, Vito Shukrula, werd gearresteerd. Shukrula is al de derde advocaat van Taghi die wordt verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten. Eerder werden ook zijn neef Youssef Taghi en zijn voormalige advocate Inez Weski opgepakt.
Levenslang veroordeeld, maar vecht nog steeds
Begin 2024 kreeg Taghi een levenslange gevangenisstraf opgelegd vanwege zijn rol in verschillende moorden. Hij is in beroep gegaan tegen die uitspraak, maar zonder juridische bijstand wordt dat een lastige strijd.
René Froger krijgt koninklijk lintje tijdens Toppers-jubileum
Koninklijke onderscheiding voor Froger
Tijdens het laatste concert van De Toppers in de Amsterdam Arena kreeg René Froger gisteren een koninklijk lintje opgespeld. Hij is nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Barbara de Reijke van Blaricum mocht hem de onderscheiding geven.
Froger zit al 45 jaar in het vak en werd beloond voor zijn lange carrière én zijn inzet voor goede doelen. Zo is hij ambassadeur voor Voedselbanken Nederland. “Met zijn muziek betekent hij al jaren veel voor heel veel mensen,” zei De Reijke.
Van Amsterdamse hitmaker tot Topper
De Amsterdamse zanger scoorde al in de jaren 80 hits. Zijn eerste nummer 1 was Alles kan een mens gelukkig maken in 1989. Daarna bleef hij scoren, zowel in het Engels als in het Nederlands. Geruchten gaan dat zelfs koning Willem-Alexander fan is!
De laatste jaren stond Froger vooral in de spotlights met De Toppers. Afgelopen weekend vierden ze hun twintigste editie – en zoals altijd was het uitverkocht. Het hele Toppers-avontuur begon toen Froger tijdens een optreden collega’s Gordon en Gerard Joling op het podium uitnodigde. Het publiek was zo enthousiast dat ze besloten om het jaar daarop een hele concertreeks te doen. En zo ontstond een van de langstlopende shows in Europa!
Monique beklimt de Alpe d’Huez voor haar overleden zoon Jop
Een berg op voor Jop
Toen Jop uit Gemert op zijn verjaardag te horen kreeg dat hij kanker had, veranderde alles. Nu hij er niet meer is, gaat zijn familie donderdag de beroemde Alpe d’Huez beklimmen om geld in te zamelen tegen kanker. Monique Rutten (56) neemt haar zoon symbolisch mee naar de top. Daar roept ze zijn favoriete afscheidsgroet: “Challas!”
Alles wat aan Jop doet denken, is voor Monique kostbaar. Of het nou bonnetjes van McDonald’s zijn (met zijn geliefde kipnuggets) of een flesje Desperados – zijn lievelingsdrankje. In de woonkamer staat een speciale herinneringenkast. “Hij was een hele lieve jongen, echt een knuffelbeer,” zegt Monique met een glimlach. Elke ochtend geeft ze zijn urn een knuffel, alsof hij er nog is.
Een leven dat te kort was
Jop werd maar 20 jaar. Anderhalf jaar lang vocht hij tegen acute lymfatische leukemie. In 2021 begon hij vol goede moed aan zijn studie mechatronica, tot hij een bultje in zijn nek voelde. Koorts volgde, en meer bultjes. De diagnose sloeg in als een bom. “Je wereld stort in. Het voelt zo onwerkelijk,” vertelt Monique. “Niets anders telt meer, je wilt alleen dat hij beter wordt.”
Chemo’s en een stamceltransplantatie konden hem niet redden. Toen duidelijk werd dat hij niet meer zou genezen, organiseerde Jop een slaapfeestje, trakteerde op champagne en nam afscheid van iedereen die hem dierbaar was. Op 7 mei 2023 overleed hij thuis, omringd door zijn familie. “Hij was niet bang voor de dood,” zegt Monique. “Dat gaf ons de kracht om verder te gaan.”
De klim van hun leven
Monique draagt tijdens de beklimming een sportshirt met de tekst “Heel veel succes”, geschreven door Jop zelf. Om haar nek hangt een foto van hem voor extra motivatie. Ze wil de berg zelfs twee keer oplopen. Ze doet het niet alleen: ook Jops vader Stijn, broer Niels, zus Janneke en hun partners lopen mee.
Vorig jaar werd de klim geteisterd door extreme regen. “Ik voelde me heel alleen op die berg,” herinnert Monique zich. Maar de gedachte aan Jop hielp haar door de zwaarte heen. “Hij heeft erger meegemaakt, dit valt wel mee,” zei ze tegen zichzelf. En ze haalde de top.
Muziek als troost
De familie vindt troost in muziek. Vader Stijn componeerde een klassiek stuk, “Chances” (kansen). De titel is een knipoog naar het woord “cancer”, maar dan met een hoopvolle draai. “Het is een eerbetoon aan Jop, die alle kansen greep om te genezen,” legt Stijn uit. Met het nummer hopen ze geld op te halen voor kankeronderzoek.
“Je kind verliezen, dat gun je niemand,” zegt Monique. “Ik wil dat niemand hetzelfde hoeft mee te maken als Jop.”
Challas, tot op de top
Jop hield niet van “houdoe” – de Brabantse afscheidsgroet. Als echte gamer zei hij liever “Challas!” En dus roept de familie dat nog steeds tegen elkaar. “Eerst een boks, dan challas!” lacht Monique. Donderdag, boven op de Alpe d’Huez, zal ze hetzelfde doen. “Dichterbij Jop kunnen we niet komen.”
Minder doden door hitte, ondanks recordtemperaturen
Dalende sterftecijfers tijdens hittegolven
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er tussen 2010 en 2020 minder mensen zijn overleden door extreme hitte vergeleken met de tien jaar daarvoor. Hoewel de temperaturen de afgelopen jaren records braken, daalde het aantal sterfgevallen op zeer warme dagen (boven de 27°C). Waar tussen 2000 en 2009 nog zo’n 7000 doden vielen, waren dat er tussen 2010 en 2020 nog 4300.
Risicogroepen profiteren het meest
Vooral ouderen, vrouwen en mensen in wijken met lagere inkomens hadden minder kans om te overlijden tijdens hittegolven. Deze groepen hebben vaak te maken met slechter geïsoleerde huizen en minder airco’s, waardoor ze normaal gesproken extra kwetsbaar zijn. Ook bij 90-plussers nam het risico af, al blijft het absolute aantal sterfgevallen gelijk door de vergrijzing.
2019 was een uitzonderlijk jaar
Ondanks de dalende trend was 2019 een piekjaar met 550 hittedoden – veel meer dan het gemiddelde van 400 per jaar. Dit kwam vooral door 25 juli 2019, toen het kwik boven de 40°C klom: de heetste dag ooit in Nederland.
Succes van het Nationaal Hitteplan
Het RIVM vermoedt dat het Nationaal Hitteplan, sinds 2010 actief, een belangrijke rol speelt in de daling. Deze campagne waarschuwt voor hitte-risico’s en is al vijftien keer ingezet. “Maatregelen zoals betere zorg, bewustwording en koelere verpleeghuizen werken,” zegt coördinator Werner Hagens. Ook eerdere hittegolven (2003-2006) hebben mensen alerter gemaakt.
Klimaatverandering blijft een uitdaging
Door opwarming van de aarde komen extreme hittegolven vaker voor. Daarom blijft aandacht voor hittepreventie cruciaal, benadrukt het RIVM. Vandaag is het Heat Action Day, een initiatief van het Rode Kruis om wereldwijd stil te staan bij hitte-risico’s. “Je weet nooit hoe heet de zomer wordt,” aldus Hagens.
Geen Kalverstraat, maar een rustige zijstraat: deze winkels kiezen bewust voor minder drukte
Waarom sommige winkels de grote winkelstraten vermijden
De Kalverstraat in Amsterdam, de Lijnbaan in Rotterdam, Vredenburg in Utrecht – het zijn dé plekken waar winkeliers graag een pand willen hebben. Toch zijn er ook winkels die juist níét voor deze drukke straten kiezen. Denk aan modeketen Norah, die je vindt in plaatsen als Egmond aan Zee, Meppel en Bladel, maar niet in de grote steden. En als ze al in een stad als Groningen of Zwolle zitten, dan staan ze in een wijkwinkelcentrum, niet in het hart van de stad.
Hetzelfde geldt voor andere ketens zoals Scapino, Wibra, Kik, Takko, Die Grenze en Primera. Ook zij staan vaak in zijstraten of buiten het centrum. En wat dacht je van Action? Die vind je bijna nooit middenin de stad.
Lagere huren en een andere doelgroep
Han Sterk, directeur van Norah, legt uit waarom zijn winkels niet in de drukke straten staan: de huren zijn er veel lager in kleinere plaatsen of wijkcentra. En hoewel er in de Kalverstraat veel mensen lopen, zijn die niet altijd op zoek naar wat Norah verkoopt.
“Onze klanten zijn vrouwen tussen de 40 en 65 jaar. In de Kalverstraat zie je vooral jongeren tussen de 14 en 22. Daar kunnen wij weinig aan verkopen.”
Waarom discounters buiten het centrum zitten
Olaf Zwijnenburg, retailexpert bij Rabobank, snapt waarom winkels als Action en Wibra niet in de duurste straten zitten. “Met lage winstmarges kun je simpelweg niet zo’n hoge huur betalen.” Bovendien past een rustigere locatie vaak beter bij hun klanten: mensen uit de buurt die snel even iets willen halen.
“In een wijkcentrum komen mensen wekelijks, soms zelfs dagelijks. Ze kopen boodschappen, een cadeautje of een nieuwe jurk. Dat zorgt voor trouwe klanten.”
Action bevestigt dit. “We willen de laagste prijs bieden, dus we letten goed op onze kosten,” zegt woordvoerder Nienke Kooistra. Daarom staan ze vaak op de eerste verdieping of in een zijstraat – hun klanten komen toch wel voor de lage prijzen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.