
Recent Nieuws woensdag 28 mei, 2025 18:30
Tsjechië beschuldigt China van cyberaanval op ministerie
Chinese hackers achter cybercampagne
Tsjechië wijst met de vinger naar een Chinese hackersgroep voor een grootschalige cyberaanval op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Tsjechische autoriteiten gaat het om een “kwaadaardige campagne” die gericht was op een netwerk voor niet-geheime communicatie. De verantwoordelijke groep, APT31, zou gespecialiseerd zijn in cyberspionage.
De Chinese ambassadeur is op het matje geroepen om het incident te veroordelen. De hackpogingen begonnen al in 2022 en waren gericht op kritieke infrastructuur. Het is nog onduidelijk wat voor data er precies is gestolen of hoeveel schade er is aangericht. Wel heeft het ministerie inmiddels een nieuw, beter beveiligd communicatiesysteem in gebruik genomen.
NAVO en EU steunen Tsjechië
Zowel de NAVO als de Europese Unie staan achter Tsjechië. In een verklaring laat de NAVO weten: “Wij keuren deze kwaadaardige cyberactiviteiten sterk af, vooral omdat ze bedoeld zijn om onze veiligheid, democratie en vitale infrastructuur te ondermijnen.”
Ook EU-buitenlandchef Kaja Kallas reageert fel: “Dit is een onacceptabele schending van internationale regels. De EU staat pal achter Tsjechië en roept alle landen, inclusief China, op om zich aan de regels te houden.” Ze benadrukt dat staten verantwoordelijk zijn voor cyberactiviteiten die vanaf hun grondgebied plaatsvinden.
Ook Russische hackers actief
Gisteren kwam naar buiten dat een nieuwe Russische hackersgroep, Laundry Bear, verantwoordelijk is voor eerdere aanvallen op onder meer de politie. Deze groep lijkt sterk op APT28, een andere Russische cybercriminele organisatie die volgens inlichtingendiensten banden heeft met de Russische militaire inlichtingendienst.
APT (Advanced Persistent Threat) is een term voor geavanceerde cyberaanvallen waarbij hackers langdurig toegang houden tot systemen om gevoelige informatie te stelen.
Chipsliefhebbers boos: favoriete merk nu in een doos!
Lay’s chips in karton: goed voor het milieu, maar duur en minder lekker?
Fans van Lay’s Chips schrikken zich rot: hun geliefde knapperige snack zit niet meer in een knisperende zak, maar in een kartonnen doos. Veel mensen vinden het maar niks. “Misschien beter voor de planeet, maar wel véél duurder,” klinkt het op sociale media.
Henrike Slagter dacht zelfs even dat haar favoriete Doritos uit de schappen waren verdwenen – tot ze ontdekte dat ze gewoon in een nieuwe verpakking zaten. Ze maakte er een TikTok-video over, die inmiddels meer dan 560.000 keer is bekeken. In de reacties barst het van de frustratie, vooral over de flink gestegen prijs.
“Schandalige krimpflatie!”
Snackexpert Eke Bosman (ook bekend als ‘Snackspert’ op Instagram) snapt de ophef wel. “Die doos is handig om te hersluiten, maar dit is een van de ergste voorbeelden van krimpflatie die ik ooit heb gezien,” zegt hij. Krimpflatie betekent dat je voor minder product evenveel (of meer!) moet betalen. En Lay’s gaat ver: volgens Bosman is de prijs per kilo maar liefst €6,50 duurder geworden – een stijging van 54%!
Minder kraken = minder smaak?
Maar er is nog iets: dat knisperende geluid van de zak blijkt belangrijk voor de chipsbeleving. Een onderzoeker van de Universiteit Gent legde eerder dit jaar uit dat het gekraak onze hersenen voorbereidt op de knapperigheid. “Zonder dat geluid smaakt het gewoon minder goed,” zegt verpakkingsexpert Peter Ragaert.
Waarom die dozen dan?
PepsiCo, het bedrijf achter Lay’s, houdt zich stil over de reden voor de switch. Maar volgens het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft karton wél voordelen: het is beter recyclebaar dan plastic. Al zit er een addertje onder het gras: karton is zwaarder, wat weer slechter kan zijn voor het milieu tijdens transport.
Ook TikTokker Kevin deelt zijn mening, en Henrike is nog niet overtuigd: “Die dozen nemen veel ruimte in, en ze lijken verdacht veel op tabaksblikjes…”
Protesten tegen Hamas in Gaza nemen toe: “Mensen zijn aan het eind van hun Latijn”
Palestijnen durven steeds vaker hun stem tegen Hamas te laten horen
In Gaza komen steeds meer mensen de straat op om te protesteren tegen Hamas. Ze zijn het zat: de oorlog, de honger en de gedwongen verhuizingen. Maar demonstreren is niet zonder gevaar. Volgens ooggetuigen slaat Hamas hard terug met mishandelingen en bedreigingen.
De protesten begonnen zo’n twee maanden geleden in Beit Lahia, een stad in het noorden van Gaza. Dat was kort nadat Israël een wapenstilstand met Hamas verbrak. Sindsdien zijn er ook kleine demonstraties in andere steden, zoals Gaza-Stad en Khan Younis. Maar de grootste protesten blijven in Beit Lahia, waar eind vorige maand duizenden mensen bijeenkwamen. Kinderen hielden borden vast met teksten als “wij willen leven” en “stop de oorlog”, terwijl de menigte “weg met Hamas” scandeerde.
Wanhoop en woede in een verwoest Gaza
Het noorden van Gaza is het zwaarst getroffen. Huizen, ziekenhuizen en wegen liggen in puin door Israëlische bombardementen. “Deze protesten laten zien hoe wanhopig mensen zijn,” zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam. “Ze zitten al maanden zonder eten, medicijnen en veiligheid. Ze kunnen het gewoon niet meer aan.”
Israëlische media besteden veel aandacht aan de protesten, met de boodschap dat ook Gazanen van Hamas af willen. Maar volgens Nagtzaam is dat een beetje kort door de bocht. “De demonstranten haten Hamas, maar dat betekent niet dat ze blij zijn met Israëls aanpak. Ze zijn vooral woedend omdat er geen eten is.”
Hamas slaat hard terug
Hamas regeert Gaza sinds 2007 met harde hand. Mensenrechtenorganisatie Amnesty heeft bewijs dat Hamas de afgelopen maanden demonstranten intimideert, slaat en zelfs met de dood bedreigt. “Hamas duldt geen tegenspraak,” legt Nagtzaam uit. “Wie hun macht uitdaagt, krijgt te maken met geweld.”
Is Hamas bijna verslagen?
Sinds de bloedige Hamas-aanval op Israël op 7 oktober vorig jaar, waarbij zo’n 1200 mensen omkwamen, voert Israël een keiharde tegenaanval uit. Inmiddels zijn er al meer dan 54.000 Palestijnen gedood. Israël beweert dat Hamas bijna verslagen is, maar volgens Amerikaanse en zelfs sommige Israëlische bronnen zijn er nog duizenden strijders actief. “Israël heeft grote delen van Gaza in handen,” zegt Nagtzaam, “maar of ze Hamas echt kunnen uitroeien, is nog maar de vraag.”
Bekijk origineel artikel
“`html
Zwaar beveiligde rechtbank in gebruik: topcrimineel Isaac B. heeft primeur
Eerste zitting in ultrabewaakte rechtbank
De gloednieuwe, extreem beveiligde rechtszaal in de gevangenis van Vught is woensdag voor het eerst in gebruik genomen. En wie mocht als eerste plaatsnemen? Rotterdamse crimineel Isaac ‘Bom’ B. (30), een bekende naam in het misdaadcircuit. Deze ex-rechterhand van ‘Bolle Jos’ uit Breda heeft nu blijkbaar ruzie met zijn oude baas. Maar goed, terug naar die rechtbank – dit is geen gewone rechtszaal. Hier wordt veiligheid met hoofdletters geschreven. Voordat je binnen bent, moet je door meerdere scans, tassencontroles en een röntgenapparaat. En dan wordt alles nóg een keer gecheckt. Geen kans dat er iets doorheen glipt!
Minipodium voor journalisten
Verwacht geen volle publieke tribune hier. Er is plek voor maximaal acht journalisten, de rest moet het doen met een livestream vanuit een andere rechtbank. De zaal is speciaal bedoeld voor zware criminelen uit de EBI (Extra Beveiligde Inrichting), zodat ze niet met zwaar begeleid transport door het land hoeven. Het gebouw is compact, met een wachtruimte voor advocaten en journalisten, een overlegkamertje en zelfs een garage waar gevangenen direct binnenrijden. Geen geluid van buiten, alleen nepdaglicht en foto’s van de natuur rond Vught aan de muur. Oh, en uiteraard: overal camera’s en stalen deuren.
Isaac B. vecht tegen zijn veroordeling
Isaac B. was er klaar voor. Zijn advocaat, Marcel van Gessel, trok meteen van leer. B. kreeg eerder 12 jaar cel voor het importeren van ruim 4000 kilo cocaïne (waarde: €300 miljoen) en witwassen, maar hij was toen niet eens aanwezig. Volgens hem wist hij níets van die rechtszaak, omdat hij in Turkije zat. Zijn advocaat vindt dat oneerlijk en probeert de zaak opnieuw te laten behandelen. Het OM heeft echter bergen bewijs, waaronder ontsleutelde berichten over de drugstransporten van Ecuador naar Rotterdam. Tijdens de rustige zitting bleek B. een vlotte prater met een scherp geheugen – hij knikte zelfs even naar een bekende journalist.
Geen ontsnappingsmogelijkheden
Ontsnappen? Vergeet het maar. De rechtbank ligt midden in de gevangenis van Vught, en gevangenen worden vanuit de EBI geblinddoekt aangevoerd – zelfs al is het maar een paar honderd meter. Advocaten klagen over het “onmenselijke” EBI-regime: nauwelijks contact met familie, alles achter glas. Alleen in de rechtszaal mag Van Gessel zijn cliënt even aanraken, wat hij dan ook gretig doet. Overigens vindt hij het onzin dat B. in de EBI zit, want die plek is eigenlijk voor gewelddadiger types. De rechter was het daar niet mee eens: B. blijft waar hij is.
Link met ‘Bolle Jos’
Tijdens de zitting kwam ook de naam van ‘Bolle Jos’ Leijdekkers ter sprake. Isaac B. was ooit zijn rechterhand, maar ze kregen ruzie in Turkije. Terwijl B. werd opgepakt, ontsnapte Bolle Jos en duikt nu onder in Sierra Leone. Toch wil Van Gessel hem als getuige oproepen – of dat lukt, is nog maar de vraag. Eén ding is zeker: als Bolle Jos ooit wordt uitgeleverd, wacht hem dezelfde zwaarbeveiligde behandeling in Vught.
Volgende zitting alweer op komst: Maandag staat Ridouan Taghi op de rol voor zijn eerste bezoek aan deze nieuwe rechtbank.
Acties van Bolle Jos leiden tot zwaardere bewapening Belgische douane
Belgische douane krijgt betere wapens en uitrusting
De Belgische douane gaat flink op de schop. Ze krijgen nieuwe pistolen, machinegeweren en betere beschermingsuitrusting. Aanleiding? Een reeks gewelddadige incidenten, vaak met Nederlandse criminelen zoals de beruchte Bredanaar Bolle Jos.
“Dit is een drugsoorlog,” zegt vicepremier Jan Jambon tijdens een bezoek aan een legerkazerne in Brasschaat. “Criminelen hebben oorlogswapens en handgranaten. Onze douaniers mogen niet bang hoeven te werken.”
Geweld in de haven van Antwerpen
Kristian Verwaeren, de baas van de Belgische douane, bevestigt dat het geweld toeneemt. “Twee jaar geleden waren er drie pogingen om drugs terug te stelen. Douaniers werden zelfs vastgebonden.” Veel van die incidenten speelden zich af in de Antwerpse haven, vaak met Nederlanders als daders.
Een opvallend geval was de diefstal van een cokesmokkel in oktober 2023. Criminelen volgden een container met trackers en probeerden de buit terug te pakken. Zeven gewapende Nederlanders werden gepakt en kregen zware straffen. Bolle Jos werd later als opdrachtgever veroordeeld.
Nieuwe wapens en trainingen
De douane schakelt nu over op zwaardere machinegeweren en betere uitrusting. “Niet om te doden, maar voor zelfverdediging,” benadrukt Jambon. Ook komen er nieuwe handboeien, betere kogelvrije vesten en extra trainingen.
Op de schietbaan in Brasschaat oefenen douaniers met hun nieuwe wapens. Defensie helpt mee, net als de Nederlandse douane vanuit Rotterdam. Toch blijft geld een probleem: een elite-eenheid zoals in Nederland zit er voorlopig niet in.
Bekijk origineel artikel
“`html
Podcast De Dag: De schokkende zaak van Joël Le Scouarnec, de arts die honderden kinderen misbruikte
Weer een ontluisterend verhaal uit Frankrijk: chirurg Joël Le Scouarnec heeft bekend dat hij bijna 300 kinderen heeft misbruikt. Vandaag kreeg hij een gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd. In Podcast De Dag duikt correspondent Frank Renout dieper in de rechtszaak. Hij sprak met familieleden van slachtoffers en vertelt hoe deze zaak Frankrijk op zijn grondvesten doet schudden. Ook blikt hij vooruit: welke vragen blijven er nog onbeantwoord na de uitspraak?
Wat kun je verwachten in deze aflevering?
- Een indringend verslag van de rechtszaak.
- Gesprekken met nabestaanden over de impact van het misbruik.
- Een analyse van de nasleep: wat betekent dit voor Frankrijk?
Reageren? Mail naar dedag@nos.nl.
Presentatie en montage: Dieuwke Teertstra
Redactie: Judith van de Hulsbeek
Beluister de aflevering hier. Vind je het wat? Abonneer je dan vooral!
Meer podcasts van de NOS:
- De Dag: Dagelijks 20 minuten verdieping bij één nieuwsonderwerp.
- Lang verhaal kort: Elke werkdag rond 17:00 één onderwerp in 5 minuten.
- NOS op 3: Helpt je het nieuws beter te begrijpen.
- Met het Oog op Morgen: Dagelijks nieuwsoverzicht, krantenblik en journalistieke interviews.
- Het Beste uit het Oog: Wekelijkse selectie van de mooiste gesprekken.
- De Stemming van Vullings en De Rooy: Politieke weekanalyse (elke vrijdag).
- Jeugdjournaal-podcast: Antwoorden op vragen van kinderen over het nieuws.
Opmerkingen:
- Relatieve datums zoals “vandaag” zijn ongewijzigd gelaten.
- De tekst is herschreven in een informele, toegankelijke stijl zonder plagiaat.
- De originele structuur en informatie zijn behouden.
- De link opent in een nieuwe tab zoals gevraagd.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.