
Recent Nieuws zondag 25 mei, 2025 11:45
Het Nederlandse Initiatief: Hoe het Onderzoek naar Israël Zoveel Steun Kreeg
Een paar dagen geleden besloot de Europese Unie om een onderzoek in te stellen naar of Israël nog wel aan de vereisten voor samenwerking voldoet. Dit is de eerste keer dat de EU zo’n kritische houding aannemt tegenover Israël. De actie, die werd ingezet door minister Caspar Veldkamp, leek op het laatste moment ineens veel steun te krijgen. Diplomaten van de EU waren behoorlijk verbaasd over hoeveel landen uiteindelijk achter het Nederlandse plan sprongen.
Voordat de vergadering van de 27 ministers van Buitenlandse Zaken begon, was er niet echt veel hoop dat het plan zou slagen. Caspar Veldkamp wist zelf ook niet zeker of al zijn lobbywerk succesvol zou zijn. Er was namelijk ook een risico mee gemoeid: als het mislukte, kon Israël dit zien als een soort vrijbrief om zich minder te matigen. Maar de diplomaten vonden dat het moest worden geprobeerd, ondanks deze risico’s.
Deze campagne kwam eigenlijk niet uit Nederland, maar werd al eerder voorgesteld door Spanje en Ierland, twee landen die vaak meer sympathie tonen voor Palestina. Ook binnen de Nederlandse politiek waren er partijen zoals GroenLinks-PvdA en CDA die al langer pleitten voor zo’n stap. Minister Veldkamp schreef zijn brief aan de buitenlandse chef van de EU op een bepaald moment in mei, maar hij gaf hem eerst aan een Engelstalige website om extra aandacht te trekken. Zo begon de echte campagne pas echt.
In Den Haag en Brussel draaide toen de diplomatieke machine op volle toeren. Het doel was om zoveel mogelijk landen te overtuigen. Landen die altijd al sterk achter Israël staan, zoals Hongarije en Tsjechië, werden genegeerd omdat ze toch niet zouden instemmen. Aan de andere kant hoefden landen zoals Spanje en Ierland ook geen extra aandacht, omdat ze sowieso al achter de zaak stonden. Wat belangrijk was, was om de landen in het midden te overtuigen, zoals Polen en Frankrijk. Als grotere landen zoals deze meedoen, vinden kleinere landen het makkelijker om mee te gaan.
In het begin lukte het maar moeilijk om genoeg landen te vinden die wilden steunen. Toen president Macron eind mei openbaar begon te praten over het Nederlandse plan, kregen de diplomaten wat meer hoop. Ze werkten hard om de juiste ministers te bereiken en zorgden ervoor dat iedereen goed op de hoogte was.
Israël deed naturally alles om het plan tegen te houden. De buitenlandminister belde verschillende EU-ministers om hen te proberen te overtuigen. Maar tot verrassing van iedereen stemde uiteindelijk een grote meerderheid van zeventien landen in met het onderzoek. Een van de grootste verrassingen was Oostenrijk, dat normaal gesproken heel voorzichtig is met kritiek op Israël. Volgens de Oostenrijkse minister komt dit omdat Israël moet voldoen aan internationale wetten, iets wat een rode lijn is voor Oostenrijk.
Nederland heeft hierdoor een belangrijke rol gespeeld in de EU. Veel landen vonden het makkelijker om mee te doen omdat Nederland bekend staat als een goede vriend van Israël. Hoewel Israël boos reageerde en zei dat de EU alleen Hamas helpt, denken diplomaten dat de relatie tussen Nederland en Israël niet ernstig zal worden beschadigd. Nederland heeft dus succes gehad in Brussel, maar niemand wilde dit feestelijk vieren omdat de situatie in Gaza nog steeds erg dramatisch is.
Hoe het verdergaat met dit onderzoek is nog onduidelijk. Niemand weet precies hoe lang het gaat duren of wat er gaat gebeuren als de resultaten negatief uitvallen voor Israël. Maar één ding is zeker: het taboe om kritiek te leveren op Israël is gebroken.
Vechtpartij eindigt in steekincident bij visvijver
Zaterdagnacht ging iets goed mis bij een feestje aan de Dellerweg in Someren. Twee mensen liepen ernstige verwondingen op nadat er tijdens een ruzie een kerel een mes tevoorschijn haalde. De situatie escaleerde snel en voordat iemand het in de gaten had, waren beide slachtoffers gestoken. Daarna maakte de dader dat-ie wegkwam.
De politie heeft direct hulp ingeschakeld voor de gewonden, inclusief een traumateam, omdat de toestand van de slachtoffers behoorlijk serieus leek. Gelukkig waren ze later nog wel in staat om met de politie te praten. Tegelijkertijd is er een onderzoek gelanceerd door de technische recherche om meer informatie te verzamelen over wat er precies is gebeurd.
Nog even genieten van de regen!
Zo, we hebben het eindelijk: regen! Ja, je hebt goed gelezen. Na een lange periode waarin het behoorlijk droog was in ons land, is er nu eindelijk wat vochtige frisheid in aantocht. Maar hoe lang blijft dit natte plezier nog duren? Nou, volgens de weersvoorspelling houdt de regen het nog een paar dagen uit. Dus als je van een stevige bui houdt, heb je nog even tijd om te genieten!
Vanochtend komen er al snel regenwolken aanwaaien, maar gelukkig wordt het niet de hele dag door nat. In de middag krijgen we een mix van zonnestralen en wat donkerdere wolken, met hier en daar een buitje. Als je naar het oosten en zuidoosten kijkt, zie je dat de buien zich daar vooral concentreren. Het noordwesten en westen van het land kunnen echter rekenen op een iets drogere dag. De temperatuur ligt tussen de 15 graden aan zee en de 20 graden in het zuidoosten.
Als de avond valt, zien we meer opklaringen. In het zuidoosten kan er nog een buitje vallen, terwijl andere delen van het land het droog houden. Tijdens de nacht komt er ook elders in het binnenland een kleine kans op een bui. De temperatuur daalt dan naar ongeveer 10 graden.
Morgenochtend begint het weer met een beetje regen in het zuidoosten. In de middag verspreiden de buien zich verder naar het oosten en zuidoosten. Overigens blijft het grootste deel van het land droog. De temperatuur blijft redelijk laag, met een maximum van 18 graden. Dat is iets minder dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
Van dinsdag tot en met donderdag blijft het weer wisselvallig. Er trekken verschillende regengebieden over het land, waardoor we flink wat neerslag kunnen verwachten. Op vrijdag zien we de zon weer een beetje doorschemeren, hoewel er nog steeds een kans is op een bui. De temperatuur blijft de komende dagen bescheiden, rond de 18 graden.
Vijf jaar na de dood van George Floyd: een terugval in de strijd tegen racisme
Nou, dit is echt een moment om stil te staan bij. Deze zondag herdenken we de vijfjarige jubileum – als je het zo mag noemen – van de tragische dood van George Floyd. Weet je nog? Die dag waarop alles leek te veranderen. Het was op een kruising in Minneapolis dat alles uit de hand liep. Een arrestatie die veel te extreem werd uitgevoerd en uiteindelijk fataal afliep voor een onschuldige man.
Toen de wereld die verschrikkelijke video zag – gedeeld door een meisje dat toevallig live meestreamde – ging alles los. Demonstraties, protesten, discussies… Het gevoel dat er eindelijk iets ging veranderen. Black Lives Matter kwam met kracht naar voren, en heel even leek het alsof de samenleving serieus luisterde. Maar helaas, zoals vaak gebeurt, is de passie afgenomen en zijn veel van die initiatieven weer teruggedraaid.
Erik Mouthaan, VS-correspondent, vertelt dat dit niet zomaar een incident was. Er waren al jaren signalen dat politiegeweld tegen zwarte burgers een ernstig probleem was. Denk aan Eric Garner, die ook “I can’t breathe” riep voordat hij overleed. Dezelfde woorden, dezelfde pijn, maar nu opnieuw, vijf jaar later. De rechtszaak tegen Derek Chauvin leidde tot een veroordeling, maar zelfs dat blijkt niet genoeg te zijn om echte veranderingen door te zetten.
De plek waar het allemaal gebeurde, 38th Street en Chicago Avenue, heeft nu een nieuwe naam: George Floyd Square. Overal zie je symbolen van solidariteit, zoals muurschilderingen en posters. Maar wat betekent dat nou echt? Volgens Keith Ellison, die Chauvin vervolgde, zijn we nu in een fase van achteruitgang. In plaats van vooruit te stappen, lijken we weer terug te keren naar oude patronen.
Na Floyds dood was er een tijdje een impuls om antiracisme en diversiteit serieus aan te pakken. Sommigen wilden zelfs de financiering van de politie drastisch verlagen. Maar na de pandemie steeg de criminaliteit, en ineens werd de politie weer nodig. Trump maakte daar snel gebruik van en schrapte veel van die progressieve plannen. En dan heb je nog de recente beslissing van het ministerie van Justitie om verschillende zaken over politiegeweld stop te zetten. Ook die van George Floyd.
Er is zelfs sprake van een gratieverlening voor Chauvin, gesteund door figuren als Marjorie Taylor Greene. Ze beweren dat Floyd geen slachtoffer van geweld was, maar van drugsgebruik. Hoewel autopsieonderzoeken dat lang geleden al ontkracht hebben, blijft het idee rondzingen.
Dus, wat hebben we geleerd? Of beter gezegd, wat hebben we niet geleerd? Het lijkt erop dat er nog een lange weg te gaan is voordat we echt kunnen zeggen dat we vooruitgang boeken in de strijd tegen discriminatie en onrechtvaardigheid.
Auto-ongeluk op Grote Heistraat in Wernhout
Een behoorlijk heftig ongeluk vond zaterdagnacht plaats op de Grote Heistraat in het dorp Wernhout. Een bestuurder verloor blijkbaar de controle over zijn voertuig, waardoor de auto uiteindelijk op zijn zijkant belandde. Gelukkig stonden er professionele redders paraat: de brandweer moest ingrijpen om een ernstig gewonde persoon uit de auto te halen. Om dit voor elkaar te krijgen, moesten ze zelfs het dak van de auto opensnijden. Tijdens het hele proces was de Grote Heistraat afgesloten, omdat het onderzoek en de reddingsactie even prioriteit hadden boven het verkeer. De politie is momenteel bezig om precies uit te zoeken wat er gebeurd is.
Overstromingen in Australië isoleren tienduizenden inustralers
Wow, wat een uitdaging! In de Australische staat New South Wales zitten er momenteel ruim 32.000 mensen zonder stroom en afgesneden van de buitenwereld door overstromingen. Dat zijn heel veel mensen die het behoorlijk moeilijk hebben. Helaas kunnen reddingsploegen ze niet zo makkelijk bereiken omdat de situatie op sommige plekken nog steeds behoorlijk chaotisch is.
Tot nu toe zijn helaas vijf mensen omgekomen door deze ramp, en honderden huizen zijn zo beschadigd dat je er gewoon niet meer kan wonen. Gisteren moesten de reddingswerkers zelfs zestien keer naar mensen toe om hen te redden die in gevaar waren geraakt. En dan heb je ook nog de boeren, die op afgelegen bedrijven zitten en geen toegang hebben tot hun veevoer. Gelukkig gooien helikopters wat extra voer af om de dieren door de crisis heen te helpen.
Op de meeste plekken begint het water eindelijk te zakken, maar de komende dagen blijft het weer behoorlijk lastig. De leidinggevenden van de lokale reddingsorganisatie zeggen dat ze langzaam maar zeker overstappen naar de “herstelfase”. Dat betekent dat ze gaan kijken hoe erg de schade is en aan de slag gaan met opruimen. Dus terwijl het water wegzakt, begint de echte werkzaamheden pas echt.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!