
Recent Nieuws zaterdag 24 mei, 2025 18:30
Irritante man wordt verwijderd van station Tilburg
Een kerel die het leven lastig maakte aan het station van Tilburg heeft zaterdag een onaangename ervaring meegemaakt. Volgens getuigen gedroeg hij zich behoorlijk vervelend, zowel binnen als buiten het stationsgebouw. De NS-beveiligers kregen er genoeg van en hebben de politie ingeschakeld. Toen de agenten ter plekke waren, bleek de man onder invloed te zijn. In plaats van hem gearresteerd te hebben, besloten ze hem simpelweg weg te sturen van het station.
De Einde van een Tijdperk: Het Overlijden van Cor Boonstra
Nou, dit is echt een groot verlies voor het bedrijfsleven in Nederland. Cor Boonstra, die vroeger de boventak bij Philips heeft bestuurd, is recentelijk overleden op 87-jarige leeftijd. Zijn familie heeft dit bericht doorgegeven aan ANP. Boonstra was de man achter heel wat ingrijpende veranderingen bij Philips tussen 1996 en 2001, toen hij als bestuursvoorzitter aan het roer stond.
Hij was vooral bekend om zijn harde saneringen binnen het bedrijf. Ja, dat klinkt misschien niet zo leuk, maar onder zijn leiding ging het financieel steeds beter met Philips. Hij zorgde ervoor dat het hoofdkantoor uit Eindhoven naar Amsterdam verhuisde, wat niet iedereen leuk vond, maar het bleek wel een slimme zet. In 2000 was de beurswaarde zelfs vervijfvoudigd, en daarvoor werd hij ook topman van het jaar genoemd. Niet slecht, hè?
Boonstra kwam eigenlijk uit Leeuwarden en had een interessante loopbaan. Toen hij zestien was, stopte hij met school en begon te werken op de grote vaart. Later belandde hij bij Unilever, waar hij cool dingen deed zoals het bedenken van de SRV-wagen, een soort mini-supermarkt op wielen. Daarna stapte hij over naar het Amerikaanse bedrijf Sara Lee, en later werd hij bestuursvoorzitter van Douwe Egberts nadat ze dat bedrijf hadden overgenomen. Hij was niet iedereen even aangenaam, en er waren ook mensen die hem kritisch bekeken, maar je kon niet ontkennen dat hij resultaten behaalde.
In 1994 haalde Philips Boonstra aan boord om hun merk weer wat pit te geven. Hij lanceerde de campagne “Let’s make things better” en probeerde het bedrijf te vereenvoudigen. Volgens hem leek Philips op dat moment meer op een bord spaghetti dan op een netjes geserveerd bord asperges. Dus ging hij aan de slag om allerlei onnodige onderdelen af te stoten, zoals UPC, PolyGram en ASML. En ja, sommige van die bedrijven deden het later veel beter als losse entiteiten.
Maar hij was niet alleen bezig met afstoten. Hij lanceerde ook Senseo, een samenwerking tussen Douwe Egberts en Philips, wat een enorm succes werd. Nadat hij zijn werk bij Philips had voltooid, trok hij zich terug uit het bedrijfsleven.
Zijn privéleven was trouwens ook niet altijd rustig. Zijn vrouw Hansje Raatjes werd ooit ontvoerd en later zwaargewond gevonden. Het bleek een bizarre situatie waarbij ze toevallig het slachtoffer werd van een drugsdeal-gaande-man die een vluchtauto nodig had. En dan heb je nog de verhouding met Sylvia Tóth, waardoor hij problemen kreeg met handel in Endemol-aandelen. Gelukkig werd hij daarvan uiteindelijk vrijgesproken, maar hij moest wel een boete betalen omdat hij niet had gemeld dat hij Ahold-aandelen handelde.
In 2016 sprak Boonstra zich uit tegen de bonuscultuur in het bedrijfsleven. Hij vond dat managers minder gretig moesten zijn en zei zelf ook dat hij geen heilige was. Want ja, hij had zelf ook flinke bonussen gekregen, zoals die 6,5 miljoen euro in 2001.
Philips reageerde op zijn overlijden door te benadrukken hoeveel invloed hij heeft gehad op het bedrijf. Ze noemen hem dankbaar en zeggen dat hij de positie van Philips als innovatief technologieconcern heeft versterkt.
Technofeest Awakenings reageert op nieuwe, controversiële baas
Dag kiddo’s, even wat achtergrondinformatie delen over dat technofestival Awakenings in Hilvarenbeek. Het trekt jaarlijks duizenden fans naar die locatie, maar het zit er momenteel flink doorheen. De reden? Nou, de eigenaar is gewisseld en nu hebben we een Amerikaans investeringsbedrijf aan de top staan dat niet iedereen leuk vindt. Dat bedrijf heet KKR en heeft het afgelopen oktober een gigantische cheque van 1,3 miljard euro getekend om Superstruct te kopen. En Superstruct? Die zit vol met festivals – van Awakenings tot Zwarte Cross en zelfs dat grote feest in Hongarije, Sziget.
Nou, zoals je misschien hebt geraden, KKR investeert ook in andere dingen… zoals defensiebedrijven en techbedrijven uit Israël. Dat laatste valt niet mee, vooral gezien de situatie in Gaza. Daarom hebben al een aantal artiesten besloten om niet meer op deze festivals te spelen. Boiler Room, een Brits festival, ging openlijk afstand nemen van KKR. En daarna gebeurde het onvermijdelijke: minstens vijftien artiesten zeiden hun optredens af. In Nederland sprong Youp van ’t Hek bijvoorbeeld uit het schip en zei tegen de Zwarte Cross: “Ik doe er niet aan mee, ga liever naar het strand. Als het tenminste mooi weer is!”
Maar goed, Awakenings zelf wilde niet stil blijven zitten. Ze publiceerden een open brief waarin ze eerlijk zijn over de situatie achter de schermen. “We hadden geen stem in de eigendomsbeslissing,” schreven ze, “maar dat betekent niet dat we ons er niets van aantrekken.” Ze laten weten dat ze zich niet kunnen verstoppen achter excuses en willen actie ondernemen. “Wat er in de wereld gebeurt, vraagt om meer dan alleen praatjes. We moeten iets écht doen.”
Als symbolische maatregel gaf Awakenings aan dat ze dit jaar 50% van de gastenlijstbijdragen gaan doneren aan Oxfam Novib, specifiek voor humanitaire hulp in Gaza. “Het is maar een klein gebaar,” zeggen ze, “maar het telt wel voor ons.”
Toch blijft er onrust onder de festivalwerkers. KKR staat namelijk bekend als een harde speler in de businesswereld. Ze saneren bedrijven vaak zo hardhandig dat personeel wordt vervangen en soms verdwijnen bedrijven zelfs van de radar. Er wordt nu gefluisterd dat festivals mogelijk hogere prijzen gaan hanteren of meer reclame krijgen. Niet ideaal dus…
Stijgende Druk op Journalisten bij het Pentagon
Zo te horen heeft de baas van het Amerikaanse ministerie van Defensie, Pete Hegseth, genoeg van dat gedoe met lekkende informatie. Hij heeft besloten om wat flinkere regels in te voeren voor de journalisten die verslag doen vanuit het Pentagon. Dat is een grote verandering, want al jarenlang hebben media vrij toegang gehad tot verschillende delen van dit enorme gebouw.
Vanaf nu moeten zelfs journalisten met een officiële vergunning om daar te werken, begeleiding hebben als ze door de gangen lopen. En ja hoor, ze krijgen ook een nieuw pasje waarop duidelijk staat: “Hé, ik ben een journaliste.” Volgens Hegseth wil hij niet alleen transparant blijven, maar tegelijkertijd ook zorgen dat supergeheime info niet in de verkeerde handen valt. Want als dat gebeurt, kan dat echt gevaarlijk zijn voor Amerikaanse militairen.
Maar de journalisten zien dat anders. De Pentagon Press Association – een soort club voor alle verslaggevers die daar werkzaam zijn – noemt dit “een frontale aanval op de persvrijheid”. Ze beweren namelijk dat ze sowieso geen toegang hebben tot geheime plekken of documenten, dus waarom al die drukte?
Dit is trouwens niet de eerste keer dat er restricties komen. Onder Trump werden al eerder bekende mediabazen zoals CNN, The New York Times en NBC News hun eigen kantoorruimtes ontnomen. Nu moeten ze knuffelen met andere media die meer op goede voet staan met de regering, zoals de New York Post of Breitbart.
Het Pentagon heeft de afgelopen maanden verschillende onderzoeken gedaan naar wie er allemaal informatie uitlekt. Daardoor zijn al drie medewerkers tijdelijk uitgeschakeld. En bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn er zelfs leugendetectors ingevoerd. Wie daar niet mee wil meewerken, kan vertrekken.
Toch lijkt het soms alsof de regering zelf ook weleens wat loslippig is. Eerder dit jaar kwam er een bericht naar buiten over een geheime militaire operatie, omdat iemand per ongeluk een journalist toevoegde aan een Telegram-groep waarin allerlei vertrouwelijke details werden besproken. Diezelfde journalist wist dus van een luchtaanval op rebellen in Jemen, voordat die zelfs maar was uitgevoerd.
Eind april markeerde trouwens de 100 dagen presidentschap van Donald Trump. Toen deed correspondent Erik Mouthaan een balans op van hoe alles zich ontwikkelde.
Onderwerp: Striktere regels voor verslaggevers bij het Pentagon ter preventie van informatielekken
Een Toerist in Rome Met een Grote “Souvenir”
Stel je voor: je bent op vakantie in Rome en je ziet iets wat je leuk lijkt om mee naar huis te nemen. Maar wat doe je als dat “iets” een deel van een historische zuil is? Nou, dat vroeg recentelijk een Duitse toerist zich blijkbaar ook af. Deze week maakten politieagenten in Rome een ongelooflijke ontdekking toen ze een 24-jarige man uit München zagen rondrijden op een elektrische step met een enorm stuk marmer tussen zijn voeten. Ja, je las het goed: een stuk marmer!
Deze knul had kennelijk besloten om een origineel souvenir mee naar huis te nemen – een deel van een oude marmeren zuil die niet zomaar ergens lag, maar van “historisch en artistiek belang” bleek te zijn. Volgens Italiaanse media was het ding zelfs behoorlijk imposant: 40 bij 20 centimeter groot en ruim 30 kilo zwaar. Dat is geen kleinigheid om mee te slepen, laat staan om op je step te proppen.
Toen de agenten hem aanhielden, weigerde hij eerst te vertellen waar hij het marmer had gevonden. Pas later, tegen rechercheurs op het bureau, bekende hij dat hij “een fan” was. Wat precies een fan van betekent, liet hij vaag. Het vermoeden bestaat dat hij het stuk marmer ergens in Villa Borghese had opgeduikeld, een enorm openbaar park in Rome.
Het gestolen marmer is nu in beslag genomen en wordt onderzocht om erachter te komen waar het oorspronkelijk vandaan komt. Dus als je op zoek bent naar een souvenir tijdens je volgende trip naar Rome, kies dan misschien voor iets lichters… zoals een T-shirt of een postkaart.
Schandalige weigering van asiel voor Afghaanse getuigen onthuld
Nou, dit is een behoorlijk groot schandaal dat de afgelopen tijd aan het licht is gekomen. Het blijkt dat een officier van de Britse speciale eenheden (UKSF) opzettelijk heeft voorkomen dat 1585 Afghanen die wilden emigreren naar het Verenigd Koninkrijk, hun verblijfsvergunning kregen. Dit alles terwijl ze mogelijk cruciale informatie hadden over ernstige oorlogsmisdaden die door Britse militairen zouden zijn gepleegd in Afghanistan tussen 2010 en 2013.
Deze Afghanen, vaak als tolken of lokale medewerkers ingezet om de Britten bij hun operaties te helpen, maakten deel uit van een groep genaamd de Triples. Toen de internationale troepen haastig vertrokken uit Afghanistan in 2021, stond hun leven onder grote druk door de terugkeer van de Taliban. Volgens de regels hadden zij en hun families eigenlijk recht op bescherming in het VK. Maar raar genoeg werden al hun aanvragen zonder uitzondering afgeslagen door een UKSF-officier.
Dit verhaal kwam pas boven water toen er documenten vrijkwamen tijdens een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door de Britse Special Forces. In die paperassen staat te lezen dat het ministerie van Defensie zich al eerder zorgen maakte over deze “massale automatische afwijzingen”. Een ambtenaar die met de huisvesting van Afghaanse medewerkers bezig was, noemde het zelfs een “ongeoorloofd afwijzingsbeleid”.
Wat nog veel erger maakt: volgens onderzoek door de BBC hebben sommige militairen van de UKSF zich ernstig misdragen in Afghanistan. Ze zouden ongewapende burgers gewoon hebben doodgeschoten en daarna een wapen bij hun lichaam hebben geplant om het eruit te laten zien alsof die mensen zich hadden verzet. Dit soort praktijken vonden plaats omdat de soldaten vaak verdachten ontvoerden en martelden om hun identiteit te bepalen. Als ze iemand hadden gevonden die ze zochten, werd diegene vaak direct geliquideerd.
Een aantal van de commando’s die hiervan deel uitmaakten, zouden ook militaire verslagen hebben gefaket om hun daden te verbergen. De BBC sprak dertig UKSF-militairen die actief waren in Afghanistan en die vertelden allemaal hetzelfde verhaal. Sommigen gaven toe dat ze zelf ook bij zulke acties betrokken waren.
Het gerechtelijk onderzoek dat hierop volgde, bracht niet alleen de oorlogsmisdaden aan het licht, maar ook de rol van de UKSF-officier die de asielverzoeken blokkeerde. Volgens het ministerie van Defensie had die officier mogelijk zelf iets te maken met de misdrijven. Enfin, de Afghanen die hun asielverzoeken niet kregen, zijn nu soms gemarteld of zelfs vermoord door de Taliban. Wat een trieste zaak.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!