Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws zaterdag 24 mei, 2025 11:46

Article

Auto slaat over de kop op A4 – snelweg weer vrijgegeven

Ongeluk op de A4 bij Heijningen

Afgelopen zaterdagochtend vroeg is er een flink ongeluk gebeurd op de A4, ter hoogte van Heijningen. Een auto raakte van de weg en sloeg over de kop. Door de crash werd de snelweg in de richting van Rotterdam (vanuit Antwerpen) volledig afgesloten. Pas tegen kwart over zeven ’s ochtends ging de linkerrijstrook weer open.

Hulpverlening ter plaatse

Vanwege de ernst van het ongeluk kwamen er meerdere ambulances en zelfs een traumahelikopter aan te pas. Ook de brandweer was snel ter plaatse om te helpen. Over eventuele gewonden is nog niets bekendgemaakt.

Verkeer omgeleid

Doordat de weg een tijdje dicht was, moest het verkeer richting Rotterdam een omweg nemen. Tot kwart over zeven werd het verkeer via Roosendaal geleid, over de A58, A17 en A59. Gelukkig is de situatie inmiddels weer normaal.

Bekijk origineel artikel

Van onze correspondent: Andrea Vreede (Vaticaanstad)

Een buitenstaander in het Vaticaan

Andrea Vreede is een beetje een vreemde eend in de bijt in Vaticaanstad. Ze is ongelovig, Nederlands, vrouw én valt op vrouwen – niet bepaald het typische profiel in de wereld van het Vaticaan. Maar die ‘outsider’-positie heeft ook zo z’n voordelen, vertelt ze. Het houdt haar niet tegen in haar werk of in haar fascinatie voor de Rooms-Katholieke Kerk. Waar komt die interesse eigenlijk vandaan?

Een rollercoaster van emoties

De afgelopen tijd was intens: het ziekbed en overlijden van paus Franciscus, gevolgd door het conclaaf en de installatie van de nieuwe paus. Voor Andrea voelde het als topsport, een achtbaanrit. Pas nu de rust wat terugkeert, komen ook de emoties los.

Thuis in Italië

Andrea woont al ruim dertig jaar in Italië en kent het land als haar broekzak. Teruggaan naar Nederland zit er voor haar niet in. Ze heeft bewust gekozen voor een leven in Italië, iets wat haar ouders niet konden doen. Toch schrikt ze soms van hoe Nederlands ze eigenlijk nog is – ondanks dat ze zichzelf zag als wereldburger.

Andrea’s cultuurtips

  • Film: Che encora domani
  • Lied: Bella Ciao van Tosca

Reageren? Mail naar dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz | Redactie: Judith van de Hulsbeek | Eindredactie: Rosanne Sies

Luister deze aflevering van De Dag hier.

Meer podcasts van de NOS:

  • De Dag: elke werkdag 20 minuten verdieping bij één onderwerp.
  • Lang verhaal kort: dagelijks rond 17:00 een onderwerp in 5 minuten.
  • NOS op 3: helpt je het nieuws beter te volgen.
  • Met het Oog op Morgen: dagelijks nieuwsoverzicht, krantenblik en interviews.
  • Het Beste uit het Oog: de mooiste gesprekken van de week (elke zaterdag).
  • De Stemming van Vullings en De Rooy: politieke weekanalyse (elke vrijdag).
  • Jeugdjournaal-podcast: antwoorden op vragen van kinderen over het nieuws.

Bekijk origineel artikel

Bemanningslid viel in slaap tijdens wacht, met bijna-ramp tot gevolg

Containerschip belandt in Noorse achtertuin

Een containerschip van 135 meter lang is deze week vastgelopen in Byneset, Noorwegen. Het schip kwam zo dicht bij een woonhuis dat het op een haar na een ramp had veroorzaakt. Een bewoner schrok zich wild toen zijn buurman aanbelde met het nieuws: “Er ligt een containerschip in je tuin!”

Wachtdienst? Meer zoals slaapdienst

Uit onderzoek blijkt nu dat een bemanningslid van de NCL Salten in slaap was gevallen terwijl hij alleen aan het wachten was. De man heeft dit toegegeven aan de politie en wordt verdacht van nalatigheid. Er loopt ook een onderzoek naar de rusttijden aan boord—want blijkbaar waren die niet helemaal in orde. Gelukkig raakte niemand gewond, aan boord noch aan wal.

Pogingen om schip los te krijgen mislukken (tot nu toe)

Het schip is nog steeds vastgelopen, en pogingen om het vlot te trekken zijn tot nu toe mislukt. Het charterbedrijf NCL zegt hard te werken om de situatie op te lossen en belooft volledig mee te werken aan het politieonderzoek. Oh, en grappig detail: de NCL Salten liep in 2023 ook al eens vast, maar toen kreeg de bemanning het zelf weer los.

Bekijk origineel artikel

Het Nederlandse wapen in de economische strijd tegen China: afval

Kan Nederland grondstoffen uit eigen bodem halen?

Nederland heeft waarschijnlijk niet veel lithium, goud, mangaan of zeldzame aardmetalen in de grond. Toch gaat het nieuwe Nederlands Materialen Observatorium (NMO) dit grondig onderzoeken. Europa wil namelijk minder afhankelijk worden van China voor kritieke grondstoffen, die essentieel zijn voor elektrische auto’s, windmolens, zonnepanelen en zelfs wapens.

Directeur Peter Paul van ’t Veen van het NMO geeft wel aan dat de verwachtingen laag zijn. Misschien kunnen we wat mineralen halen uit zand of ondergrondse warmtebronnen, maar echt winstgevend lijkt het niet.

Bekijk origineel artikel


Recyclen in plaats van mijnen: Nederland als afvalkampioen

Waar Nederland wél een troef in handen heeft? Afval. Ons land zit vol met hoogwaardig elektronisch afval, zoals oude telefoons, batterijen en auto-onderdelen. Onderzoekers werken hard aan manieren om hier waardevolle materialen zoals koper, nikkel en lithium uit te halen.

Shoshan Abrahami, onderzoeker aan de TU Delft, legt uit dat Nederland hier perfect voor is: we hebben een geavanceerde economie en veel technologisch afval. Nu wordt recycling nog vaak gedaan met vervuilende verbrandingsovens, maar Abrahami ontwikkelt schonere methodes met water in plaats van vuur.

Bekijk origineel artikel


Europa’s ambitieuze recyclingdoelen

Het klinkt misschien niet als een krachtig wapen, maar afvalrecycling is een belangrijke stap om Europa minder afhankelijk te maken van China. De EU wil dat 25% van alle strategische grondstoffen binnenkort uit gerecycled Europees afval komt. Voor sommige materialen, zoals nikkel en kobalt, gaat dat goed, maar voor andere is er nog veel werk aan de winkel.

Abrahami denkt dat strengere regels nodig zijn, zoals verplicht hergebruik in nieuwe producten. Een goed voorbeeld is de nieuwe EU-batterijverordening, die fabrikanten dwingt gerecyclede mineralen te gebruiken.

Bekijk origineel artikel


China loopt voor, maar Europa heeft betere regels

China is al veel verder met recycling. Zij hebben niet alleen de kennis en infrastructuur, maar ook een cultuur waarin weinig wordt weggegooid. Steven Lans van Back to Battery, een bedrijf dat lithium uit oude batterijen haalt, ziet wel een voordeel voor Europa: “Hier hebben we tenminste transparante en eerlijke regels.”

Of Europa haar recyclingdoelen haalt, is nog de vraag. Maar één ding is duidelijk: afval wordt een steeds belangrijker wapen in de economische strijd.

Bekijk origineel artikel

Auto in vlammen op parkeerplaats Helmond

Vrijdagnacht ging het flink mis aan het Baroniehof in Helmond. Daar werd rond 01:15 uur een auto in brand aangetroffen op een parkeerplaats achter enkele huizen. Toen de brandweer ter plekke kwam, stonden de vlammen al hoog op. Het vuur richtte zoveel schade aan dat de auto helemaal verwoest werd. Helaas kreeg ook een andere auto die ernaast stond klappen.

Hoe de brand kon ontstaan, is nog onduidelijk. De politie doet onderzoek en een bergingsbedrijf heeft de wrakken meegenomen.

Bekijk origineel artikel

Trump wil Amerikaanse staatsschuld nog verder opstuwen – en dat jaagt beleggers schrik aan

Waarom maken beleggers zich zorgen?

President Trump wil de belastingen verlagen, maar heeft geen plan om dat verlies aan inkomsten te compenseren met bezuinigingen. Gevolg? De staatsschuld van de VS kan flink oplopen. Het Huis van Afgevaardigden heeft al ingestemd met de belastingverlagingen, maar de Senaat moet nog stemmen. Als die akkoord gaat, kan de schuld nog harder stijgen.

De financiële markten reageerden deze week al nerveus: beleggers leenden minder makkelijk geld uit aan de Amerikaanse overheid, en wereldwijd zakten beurzen flink in.

Hoe hoog is de Amerikaanse schuld eigenlijk?

De staatsschuld van de VS staat nu op een duizelingwekkende 36 biljoen dollar – dat is 36.000.000.000.000 voor wie het precies wil zien. Per Amerikaan (ja, zelfs baby’s meegerekend) komt dat neer op ruim 106.000 dollar (zo’n 93.000 euro). Ter vergelijking: in Nederland is de staatsschuld per inwoner ongeveer 20.000 euro.

Momenteel is de Amerikaanse schuld 120% van de totale economie, en volgens de Bank of America kan dat in 2047 oplopen tot 200%. Ter referentie: Nederland zit in 2025 naar verwachting op 47%, en Griekenland (bekend om zijn financiële problemen) stond vorig jaar op 154%.

Waarom is de rente zo’n groot probleem?

De rentelasten voor de VS zijn de laatste jaren explosief gestegen: van 223 miljard dollar in 2015 naar 881 miljard vorig jaar. Het Congressional Budget Office (CBO) verwacht dat dit in 2025 bijna 1 biljoen dollar (952 miljard) zal zijn.

RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker noemt de situatie zorgwekkend: “Er is nu echt sprake van een ontspoorde overheidsbegroting. Vorig jaar waren de rentelasten al hoger dan de uitgaven voor Medicare, en in 2024 gaf de overheid net zoveel uit aan rente als aan het leger.”

Wat betekent dit voor gewone Amerikanen?

Als de overheid meer rente moet betalen, geldt dat ook voor consumenten en bedrijven. Hypotheken, creditcards en bedrijfsleningen worden duurder. Mensen lenen dan minder, wat de economische groei remt. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de Amerikaanse economie al.

Kan Trump hier iets aan doen?

Trump wil niet de belastingen verhogen, maar wel bezuinigen. Elon Musk probeerde dat via Doge (Department of Government Efficiency), een overheidsinstantie die moest snijden in uitgaven. Musk hoopte aanvankelijk 2 biljoen dollar te besparen, maar kwam later uit op 170 miljard.

Ook zou een renteverlaging helpen, maar de Fed (Amerikaanse centrale bank) wil de rente niet verlagen vanwege de inflatie. Trump probeert de Fed wel onder druk te zetten – hij dreigde zelfs Fed-baas Jerome Powell te ontslaan – maar voorlopig houdt de bank voet bij stuk.

Hoe kijken Amerikanen hiertegenaan?

Volgens correspondent Erik Mouthaan zijn veel Amerikanen nog niet overtuigd van Trumps aanpak. Zijn eerste 100 dagen als president leverden nog geen breed gedragen oplossingen op.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
mei 2025
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« apr   jun »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl